| 

CULTURE

 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Αρχιτεκτονικά θαύματα: Chrysler Building!

Γνωρίστε το επιβλητικό αριστούργημα της Νέας Υόρκης! 

Δευτέρα 31 Οκτ 2011

Από: Συντακτική ομάδα Β1
Το επιβλητικό Chrysler Building συγκαταλέγεται σε ένα από τα 10 καλύτερα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα του 20 ου αιώνα. Ο ουρανοξύστης είναι σχεδιασμένος με τον υπέροχο ρυθμό του Art Deco και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Manhattan στην περιοχή Turtle Bay, και θα τον βρείτε ακριβώς στην διασταύρωση της 42ης οδού και της λεωφόρου Λέξινκτον.

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική θεωρεί ότι είναι ένα από τα ωραιότερα κτίρια της Νέας Υόρκης ενώ το 2007 το κατάταξαν ένατο στην λίστα των αγαπημένων Αρχιτεκτονικών έργων της Αμερικής. Το 1975 ανακηρύχθηκε σαν εθνικό ιστορικό ορόσημο και είναι το πιο αγαπημένο κτίριο των Νεοϋορκέζων σύμφωνα με έρευνα του Μουσείου  Skyscraper. 

Το κτίριο αυτό σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ειδικά για την γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler και από το 1930 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950 το χρησιμοποιούσε σαν έδρα της. Η εταιρία όμως στην πραγματικότητα δεν πλήρωσε οτιδήποτε για την κατασκευή του και έτσι ποτέ δεν το είχε στην κατοχή της. Έτσι ο Walter P. Chrysler εξόφλησε ο ίδιος προσωπικά το κτίριο ούτως ώστε να το κληρονομήσουν τα παιδιά του.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου έγινε από τον αρχιτέκτονα William Van Alen και η κατασκευή του άρχισε στις 19 Σεπτεμβρίου το 1928. Την εποχή εκείνη υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός στην Νέα Υόρκη για το ποιος θα κατασκευάσει τον πιο ψηλό ουρανοξύστη. Το κτίριο προχωρούσε με πολύ γρήγορους ρυθμούς, μέσο όρο τέσσερις ορόφους κάθε εβδομάδα.  Το ύψος του ουρανοξύστη αρχικά υπολογίστηκε στα 246 μέτρα αλλά τελικά μετά από αναθεώρηση των σχεδίων έφτασε στα 282 μέτρα, προσθέτοντας συνάμα διάφορες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες που να ταιριάζουν με τα προϊόντα της αυτοκινητοβιομηχανίας Chrysler, όπως για παράδειγμα τις διακοσμήσεις κουκούλων της Plymouth που εξηγούν την ηλικία των μηχανών του 1920, ενώ οι γωνιές του 61ου ορόφου διακοσμούνται με αετούς και στον 31ο όροφο οι διακοσμητικές γωνιές είναι ομοιώματα των καπακιών των ψυγείων της Chrysler του 1929.
Το "στέμμα" του αποτελείται από 7 ακτινοβολίζουσες ενωμένες καμάρες,  σταυροειδής κατασκευή με επτά ομόκεντρα μέλη με το πίσω μέρος τους, τοποθετημένο το ένα πίσω από το άλλο. Η επένδυση από ανοξείδωτο χάλυβα με νευρώσεις και με πολλά τριγωνικά θολωτά παράθυρα, που κατέληγαν σε μικρότερα τμήματα των επτά καμαρών του στέμματος. Ολόκληρο το στέμμα είναι επιστρωμένο με ασημένιο μέταλλο "Enduro KA-2", ανοξείδωτο χάλυβα που αναπτύχθηκε στη Γερμανία από την Krupp με την εμπορική επωνυμία "Nirosta" (ένα γερμανικό αρκτικόλεξο του Nichtrostender Stahl, που σημαίνει "μη σκουριάζον χάλυβας").
 
Για να ολοκληρωθεί το κτίριο χρησιμοποιήθηκαν 400,000 καρφιά και 3,826,000 τούβλα που τοποθετήθηκαν με τα χέρια για να κτίσουν τους τοίχους  του ουρανοξύστη έχει ατσάλινο πλαίσιο και μεταλλική επένδυση. Στην πρόσοψη έχει 3862 παράθυρα και 8 ανελκυστήρες σχεδιασμένους από την γνωστή εταιρία Otis Elevator Corporation. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι κατά την διάρκεια της κατασκευής κανένας εργάτης δεν έχασε την ζωή του.
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω ο ανταγωνισμός για το πιο ψηλό κτίριο στην πόλη ήταν μεγάλος, και  στην 40 Wall Street κτιζόταν ένα αντίπαλο έργο σχεδιασμένο από τον H. Craig Severance ο οποίος ζήτησε δημοσίως τον τίτλο του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο. Ο Van Allen τότε ζήτησε άδεια για να προσθέσει στο κτίριο του μια μύτη ύψους 56.3 μέτρων η οποία κατασκευάστηκε κρυφά  μέσα στο κτίριο σε 4 διαφορετικά τμήματα. Τον Οκτώβριο του 1929 τοποθετήθηκε το κάτω τμήμα της μύτης και τα υπόλοιπα τμήματα ανυψώθηκαν με διαδοχική σειρά σε μόλις 90 λεπτά, ξεπερνώντας έτσι το κτίριο του 40 Wall Street αλλά και τα 305 μέτρα ύψος.

Η κυριότητα του κτιρίου έχει αλλάξει αρκετές φορές από 1947 όπου η οικογένεια Chrysler το πούλησε. Οι τελευταίοι ιδιοκτήτες του κτιρίου από το 2008 δεν είναι άλλοι από το Συμβούλιο επενδύσεων του Abu Dhabi στους οποίους ανήκει το 90% του κτιρίου.
 


 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM