| 

CULTURE

 ARTE

8+1 καλύτερα και φημισμένα μουσεία στον κόσμο!

σύμφωνα με χρήστες του Facebook και Twitter

Τετάρτη 02 Νοέ 2011

Από: Βίκτωρ
Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη μου επίσκεψη στην National Gallery του Λονδίνου. Εκεί είχα δει από κοντά τα ηλιοτρόπια του αγαπημένου μου ζωγράφου Van Gogh και είχα κατασυγκινηθεί σαν δεκαεννιάχρονος νέος.

Ενώ ταξιδεύοντας στην Ρώμη, επισκέφθηκα φυσικά το μουσείο του Βατικανού. Πηγαίνοντας προς τα μέσα και φτάνοντας στην Καπέλα Σιστίνα έλεγα ότι ζούσα ένα θαύμα. Σαν λάτρης της τέχνης ένιωσα την ανάγκη να θέλω να αδειάσει η πολύβουη αίθουσα να ξαπλώσω κάτω στο πάτωμα και να βλέπω για ώρες της απίθανες τοιχογραφίες του Michaelangelo, πράγμα αδύνατον να μου έκανε τέτοιο χατίρι ο Πάπας.

Τα μεγάλα μουσεία για να τα δεις και να χορτάσεις την τέχνη που σου προσφέρουν χρειάζονται να αφιερώσεις σε αυτά όχι κάποιες ώρες αλλά μέρες. Έτσι και εγώ υποσχέθηκα του εαυτού μου ότι θα έρθει ο καιρός, έτσι ονειρεύομαι τουλάχιστον, που δεν θα ξέρω πώς να σκοτώσω τις ώρες μου και έτσι θα παίρνω το πρώτο αεροπλάνο και θα επισκέπτομαι με τις ώρες τα μουσεία.

Σε ερώτηση που τέθηκε σε χρήστες του Facebook αλλά και του Twitter  "Ποια τα καλύτερα μουσεία στον κόσμο" κανένα από τα μουσεία δεν ήταν εκτός των συνόρων Ευρώπης και  Βόρειας Αμερικής.
 
Τα 9 καλύτερα και πιο φημισμένα μουσεία στον κόσμο είναι:

1. Louvre, Παρίσι
Είναι ίσως το σπουδαιότερο Μουσείο έργων τέχνης στον κόσμο. Όμως λόγω του μεγέθους του και της τεράστιας ουράς από τουρίστες, πολλοί είναι αυτοί που το αποφεύγουν. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν όλες τις εποχές: Από την αρχαιότητα (με την Αφροδίτη της Μήλου και τη Νίκη της Σαμοθράκης) και την Αναγέννηση (τη Μόνα Λίζα, έργα του Μικελάντζελο, του Ράφαελ, του Μποτιτσέλι, του Τιτσιάνο), μέχρι γαλλικά αριστουργήματα του 19ου αιώνα.

2. British Museum, Λονδίνο
Ένα από τα πιο παλιά αλλά και σπουδαία μουσεία. Ιδρύθηκε το 1753 αρχίζοντας με την συλλογή του Sir Hans Sloane. Παγκόσμια συλλογή από κινεζικά, ασιατικά, αζτέκικα και κλασικά έργα τέχνης, με σημαντικότερα εξ αυτών τις αιγυπτιακές μούμιες, την Στήλη της Ροζέτας και τα Ελγίνεια Μάρμαρα.

3. Hermitage, Αγία Πετρούπολη
Το εντυπωσιακό αυτό μουσείο αποτελείται από 6 συνολικά κτίρια και συμπεριλαμβάνει το χειμερινό ανάκτορο της Αγίας Πετρούπολης, πρώην κατοικία των Τσάρων.  Διαθέτει μια τεράστια συλλογή από Ρωσικά και όχι μόνο έργα τέχνης.

4. Museum of Modern Art (MoMa),  Νέα Υόρκη
Σκοπός του Μουσείου είναι η ανάδειξη της μοντέρνας τέχνης και η εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με την μοντέρνα τέχνη. Βρίσκεται στο κέντρο του Μανχάταν και περιέχει πάνω από 150,000 έργα τέχνης, 22.000 φιλμ,  4,000,000 καρέ από φιλμ, και μια βιβλιοθήκη ανεκτίμητης αξίας.

5. Metropolitan Museum, New York
Πάνω από 5 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο δέχεται στο μουσείο για τις εξειδικευμένες εκθέσεις του.  Ιδιαίτερα φημισμένο για τα Αμερικάνικα, Αφρικάνικα και της Ωκεανίας εκθέματα ενώ στον δεύτερο όροφο θα δείτε εκθέματα  και από την Ευρώπη.

6. Βατικανό, Ρώμη

Στο μουσείο του Βατικανού κατά την διαδρομή σας θα βλέπετε παντού διάσημα έργα μεγάλων καλλιτεχνών όπως του Ράφαελ, Μποτιτσέλι , Γκιρλάντιο Περουτζίνο κ.α. Αυτό όμως που θα σας αφήσει πραγματικά άναυδους είναι το περίφημο ταβάνι της Καπέλα Σιστίνα, που ο Μιχαήλ άγγελος τόσο περίτεχνα δημιούργησε. Η  "Δημιουργία του κόσμου"  θα σας αφήσει συγκινημένους.

7. Uffizi, Φλωρεντία
Στο διάσημο Uffizi , εκτός από τα  πάμπολλα Ρωμαϊκά και Ελληνικά γλυπτά που διαθέτει  θα πάρετε μία γενική εικόνα από την Καλλιτεχνική Ιστορία της Ιταλίας. Αναγεννησιακοί, μπαρόκ πίνακες και αριστουργήματά όπως η "Γέννηση της Αφροδίτης" του Μποτιτσέλι συμπεριλαμβάνονται στην συλλογή του μουσείου.
 
8. Museo Nacional del Prado, Μαδρίτη
Το μουσείο αυτό δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Διαθέτει μια από τις καλύτερες συλλογές της Ευρώπης με έργα καλλιτεχνών όπως Velazquez, Goya, Murilla, και τον ξεχωριστό El Greco.

9. Tate Modern, Λονδίνο
Άνοιξε τις πύλες της το 2000 για να προσφέρει στον κόσμο την τέχνη του 20ου αιώνα σε ένα παλιό εγκαταλελειμμένο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό, στις όχθες του ποταμού Τάμεση. Η υπέροχη γκαλερί με τους τεράστιους χώρους που φιλοξενεί έργα του Πικάσο, Μονέ, Μιρό, Άντι Γουόρχολ κ.α.
 
 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM