| 

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ένοπλους φρουρούς σε κυπριακά πλοία..

προβλέπει νέο νομοσχέδιο

Παρασκευή 18 Μάι 2012

Από: Συντακτική ομάδα Β1
Τη δυνατότητα ένοπλης φρούρησης των κυπριακών πλοίων προβλέπει νομοσχέδιο που τέθηκε σήμερα ενώπιον της επιτροπής Συγκοινωνιών της Βουλής.

Το νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα στους πλοιοκτήτες, τα πλοία των οποίων είναι εγγεγραμμένα στο κυπριακό νηολόγιο, να συνάπτουν συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας, ώστε να παρέχουν ένοπλους φρουρούς για την ασφάλεια των πλοίων, των εμπορευμάτων και του προσωπικού.

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, λόγω του κενού στη νομοθεσία και της έξαρσης της πειρατείας, το κυπριακό νηολόγιο απώλεσε το τελευταίο διάστημα πέραν των δέκα πλοίων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Αντώνη Αντωνίου, «η πειρατεία των πλοίων άρχισε να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και το φαινόμενο είναι πολύ έντονο και σοβαρό κυρίως σε περιοχές της Σομαλίας, αλλά και στο βόρειο και δυτικό Ινδικό Ωκεανό».

Τον τελευταίο χρόνο 22 πλοία τέθηκαν υπό ομηρία και πληρώθηκαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ ως λύτρα, ενώ το συνολικό κόστος για την παγκόσμια ναυτιλία, λόγω της πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό, ξεπέρασε τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM