| 

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το κύπελλο του Σ. Λούη

μετά από έντονη δημοπρασία στον οίκο Christie’s

Τετάρτη 18 Απρ 2012

Από: Συντακτική ομάδα Β1
Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πουλήθηκε τελικά, έναντι 654.913 ευρώ το ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στον Έλληνα μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη, μετά τη νίκη του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896 στην Αθήνα.

Το κύπελλο, ύψους 15 εκατοστών, δημοπρατήθηκε έπειτα από σχετική απόφαση του εγγονού του Ολυμπιονίκη και η αξία του εκτιμάται στα 146.000- 195.000 ευρώ.

Η δημοπρασία ξεκινησε στις 3 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος, με την παρουσίαση συνολικά 170 αντικειμένων από Ολυμπιακούς Αγώνες, κυρίως αυθεντικές αφίσες και πυρσούς.

Στην ανακοίνωση του Ιδρύματος αναφέρεται:
"Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοινώνει ότι απέκτησε το Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal, για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, και το οποίο του απονεμήθηκε κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα, το 1896."

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος απέκτησε το Ασημένιο Κύπελο σε έντονη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον οίκο Christie’s στο South Kensington του Λονδίνου.

Το Ίδρυμα θα μοιραστεί το κύπελλο με τον ελληνικό λαό, εκθέτοντάς το μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου το 2015.

Στο μεταξύ, το Ίδρυμα θα ερευνήσει την εύρεση κατάλληλης προσωρινής θέσης για την έκθεσή του στο κοινό.

Στη δημοπρασία συμμετείχε και ο Δήμος Αμαρουσίου με χρήματα που συγκέντρωσε, προκειμένου το κύπελλο να μείνει στην Ελλάδα.

Επίσης, ο δήμαρχος Αμαρουσίου προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε εξώδικη διαμαρτυρία προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, ζητώντας να χαρακτηριστεί το κύπελλο εθνικό κειμήλιο, ώστε να αποσυρθεί από τη δημοπρασία.
Πηγή: Τα Νέα Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM