| 

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αύξηση παραπόνων κατά της Αστυνομίας Κύπρου

της τάξης του 22% από το 2009

Τετάρτη 16 Νοέ 2011

Από: Συντακτική ομάδα B1
Αύξηση παρουσιάζουν από έτος σε έτος τα παράπονα που κατατίθενται στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Σπυριδάκις, μετά την επίδοση της ετήσιας έκθεσής του για το 2010 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

"Υπάρχει μία αύξηση 22% από το 2009 των υποθέσεων" που φθάνουν ενώπιον της Αρχής, είπε ο κ. Σπυριδάκις, προσθέτοντας πως "κατά το 2010 είχε 137 παράπονα, εκ των οποίων 4 υποθέσεις έχουν οδηγηθεί για ποινική δίωξη των εμπλεκομένων αστυνομικών".

Οι υποθέσεις αυτές, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Αρχής, "αφορούσαν κακοποιήσεις κατά τη σύλληψη", όμως "στις περιπτώσεις αυτές ακόμα δεν έχουμε τελική απόφαση Δικαστηρίου", είπε ο κ. Σπυριδάκις, προσθέτοντας πως "υπάρχουν και 20 περιπτώσεις από τις 137 που διερευνώνται".

"Οι μισές από αυτές", συνέχισε, "αφορούν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπάρχει μία περίπτωση δολοπλοκίας, διαφθοράς και υπάρχουν και άλλες 60 περίπου υποθέσεις που αφορούν ανάρμοστη συμπεριφορά και αμέλεια καθήκοντος".

"Μία σοβαρή περίπτωση", δήλωσε ο κ. Σπυριδάκις, "ήταν αυτή της διαφθοράς και δολοπλοκίας από μέλος της αστυνομικής δύναμης, όμως δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί και έτσι δεν προχώρησε".

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αρχής, η υπόθεση αυτή αφορούσε την παράνομη λήψη χρημάτων από τον αστυνομικό αυτόν, όμως "δεν έχει στοιχειοθετηθεί και δεν μπόρεσε να προχωρήσει".

Ως προς τις εκκρεμούσες υποθέσεις του 2011, ο κ. Σπυριδάκις ανέφερε ότι "ως αυτήν τη στιγμή είναι περίπου 117 υποθέσεις και εκκρεμούν αρκετές".

"Οι σχέσεις με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, που στην αρχή, όταν ανέλαβα και εγώ ο ίδιος", δήλωσε ο κ. Σπυριδάκις, "ήσαν κάπως δύσκολες, βελτιώνονται, έχουν σκαμπανεβάσματα, αλλά στοχεύουμε στην αγαστή συνεργασία με την Αστυνομία, για το καλό του κοινωνικού συνόλου".

Αυτό, όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, οφείλεται "στη νοοτροπία που είχε πάντοτε η Αστυνομία, όμως αυτά βελτιώνονται, με κατανόηση και με συνεννόηση, σε κοινές συναντήσεις με την ηγεσία της".

Ερωτηθείς εάν έχουν διαπιστώσει συγκεκριμένες περιπτώσεις άρνησης της Αστυνομίας να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις της Αρχής, ο κ. Σπυριδάκις είπε ότι "μπορεί να υπήρχαν στο παρελθόν".

"Οπως έχω πει", πρόσθεσε, "βελτιώνονται, υπάρχουν και τα σκαμπανεβάσματα".

"Ομως", καταλήγει στα συμπεράσματά του ο κ. Σπυριδάκις στην έκθεση για το 2010, "μετά λύπης μας αντιλαμβανόμαστε ότι κάποια παράπονα, εναντίον μελών της Αστυνομίας, είναι δικαιολογημένα και όντως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα εντός της Αστυνομίας".Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM