| 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

 ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Συνάδελφος από το Κουτσομπολιστάν!

Πόσο κουτσομπόληδες είναι οι άντρες στην Κύπρο;

Παρασκευή 22 Ιούλ 2011

Από: Τ. Μ.
Μπορεί μέχρι τώρα να θεωρούσαμε τις γυναίκες κουτσομπόλες, αλλά εμείς οι άντρες δεν πάμε πίσω! Μάλιστα σε έρευνα που έγινε στην Αυστραλία, το 1/3 των αντρών διαθέτει μέχρι και τρεις ώρες την ημέρα κουτσομπολεύοντας!! Μπράβο! Το 58% δήλωσε πως κουτσομπολεύει στο χώρο εργασίας, (το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι 46%) και από αυτό το 58% των αντρών, το 10% βγάζει τα άπλυτα των συναδέλφων του στη φόρα! (και εδώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι μικρότερο, δεν ξεπερνά το 4%).

Τώρα θα μου πείτε, πως εκεί είναι Αυστραλία και εδώ είναι Κύπρος και δεν συμβαίνει αυτό... Έλα όμως που συμβαίνει και ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό! Η πλειοψηφία των Κυπρίων αρέσκεται να κουτσομπολεύει τους πάντες και τα πάντα (ευτυχώς δεν είναι όλοι). Από τον γείτονα, τον συγγενή, τον συνεργάτη, τον ποδοσφαιριστή, τον μπακάλη, τον περιπτερά, τον πολιτικό.... και η λίστα δεν τελειώνει μέχρι να "θάψει" γνωστούς και αγνώστους. Θεωρείται σαν εθνικό σπορ ένα πράγμα.

Το χειρότερο όμως, είναι το θάψιμο στους χώρους εργασίας, όπου εκεί δεν γίνεται, απλά για να περάσει η ώρα, να γελάσουν "θάβοντας" τον άλλο και να νοιώσουν αυτοί καλύτερα, αλλά γίνεται γιατί υπάρχει σκοπός και μάλιστα διαβολικός!

Αποκλείεται να μην σας έτυχε να αντιμετωπίσετε αυτό το είδος του κουτσομπολιού, που σύμφωνα με τους επιστήμονες το κουτσομπολιό στο χώρο εργασίας γίνεται με διάφορους υπόγειους τρόπους. Το θύμα της υπόθεσης αυτής δέχεται χτυπήματα κάτω από την μέση, υπονοούμενα, σκευωρίες, ομαδικές επιθέσεις, προκειμένου κάποιοι να πάρουν αυτό που θέλουν π.χ. μια προαγωγή.

Η συμπεριφορά αυτή έχει γίνει αντικείμενο έρευνας από ομάδες κοινωνιολόγων και ψυχολόγων αφού το θύμα σπάνια μπορεί να αποδείξει το κουτσομπολιό και την σκευωρία που αναπτύχθηκε πίσω από την πλάτη του. Οι ερευνητές λένε ότι από την μια το κουτσομπολιό θεωρείται ένα χρήσιμο εργαλείο εφαρμογής κοινωνικών κανόνων και διατήρησης της ομαδικής αλληλεγγύης, αλλά από την άλλη χρησιμοποιείται και σαν εχθρική πράξη από άτομα που προσπαθούν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Είναι σίγουρο ότι σε κάποια στιγμή, αν είστε σε περιβάλλον με πολλούς συναδέλφους, θα έρθετε αντιμέτωπος με κάποια κατάσταση αυτού του είδους και θα το καταλάβετε αφού θα δείτε περίεργες ματιές, πονηρά χαμόγελα κ.α.

Για να αντιμετωπίσετε τέτοιου είδους καταστάσεις θα πρέπει να κρατήσετε το στόμα σας κλειστό κατά τη παρουσία των ατόμων αυτών. Αποφύγετε να λέτε λεπτομέρειες της προσωπικής σας ζωής όσο και αν κάποιος συνάδελφος σας τα "πρήζει". Να ξέρετε ότι τα άτομα που προσπαθούν να μάθουν λεπτομέρειες της καθημερινότητάς σας αλλά και της προσωπικής σας ζωής είναι κουτσομπόληδες αφού δείχνουν να ανησυχούν για εσάς αλλά από την άλλη σας ανοίγουν τον λάκκο σας.

Στην αρχή θα σας παρουσιαστεί σαν ο καλύτερος φίλος και σιγά σιγά θα προσπαθήσει να τον εμπιστευθείτε, για αυτό καλύτερα από την αρχή προσπαθήστε οι σχέσεις σας στο γραφείο να είναι τυπικές. Για να προστατέψετε τον εαυτό σας και τη φήμη σας ποτέ μην σχολιάσετε αρνητικά στον οποιονδήποτε τους ανώτερους σας η άλλους συναδέλφους, έτσι θα αποφύγετε το ενδεχόμενο να αποκτήσετε και άλλους εχθρούς.

Φυσικά υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο να σας βάλουν στο στόμα λόγια που ποτέ δεν είπατε, αλλά δείχνοντας στους υπόλοιπους συναδέλφους με την τυπική συμπεριφορά σας, ότι δεν κουτσομπολεύεται τότε θα τους φανεί λίγο παράξενο και όχι πιστευτό.

Αφήστε τους κουτσομπόληδες στην άκρη και μην πέφτετε στο επίπεδο τους, στο τέλος της ημέρας θα φανεί ο πραγματικός χαρακτήρας του ατόμου αυτού και σίγουρα αυτός θα βγει ο χαμένος της υπόθεσης. Στο κάτω κάτω οι παλαιότεροι έλεγαν ότι όποιος ανοίγει τον λάκκο του άλλου... πέφτει ο ίδιος μέσα!
 
 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM