| 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

 ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

 Η Κύπρος στην εποχή των νεόπτωχων..

πως μας κατάντησαν έτσι βρε αδελφέ;

Τον τελευταίο καιρό δεν νομίζω να είμαι ο μόνος που νιώθω θυμό για τα διάφορα που συμβαίνουν γύρω μας. Ακούω πράγματα και θαύματα καθημερινά.

Οι τράπεζες προσπαθούν να βγάλουν τα σπασμένα από εμάς, αύξησαν τα επιτόκια με αποτέλεσμα όσοι έχουν δάνεια να αυξηθεί η δόση τους και να τους βγάζει εκτός προϋπολογισμού γιατί κάποιοι "έξυπνοι" που κάθονται σε αναπαυτικές καρέκλες και τρώνε με χρυσά κουτάλια αποφάσισαν να "επενδύσουν" σε επισφαλή ομόλογα και δεν ξέρω που αλλού. Εμείς τι φταίμε στην όλη υπόθεση δεν κατάλαβα. Η κυβέρνηση λέει ότι αν χρειαστεί θα ενισχύσει τις τράπεζες. Μα με ποιου τα λεφτά; Τα δικά μας φυσικά. Δηλαδή αν κατάλαβα καλά θα πληρώσουμε την νύφη από όλες τις μεριές. Καλά, και τι κερδίζω εγώ και εσύ από όλο αυτό; Εμάς η κυβέρνηση αν κάνουμε κάποιο λάθος στον οικονομικό μας προϋπολογισμό ή στις επενδύσεις τις δικές μας ή και της επιχείρησης μας, ποτέ ήρθε να μας βοηθήσει;

Πότε μας προστάτεψε η Κυπριακή δημοκρατία; Γιατί τώρα που τα επιτόκια των τραπεζών είναι στα ύψη δεν έρχεται να επιβάλει κάποιες κυρώσεις στις τράπεζες και κάνει την πάπια; Που ήταν τον καιρό που έπρεπε να αποτρέψει τις τράπεζες από τέτοιου είδους επενδύσεις;

Που είναι τα μέτρα ανάπτυξης και αναζωογόνησης της οικονομίας μας; Με το να ανέχεστε μερικές καταστάσεις και να ξεζουμίζετε τον λαό με οποιονδήποτε τρόπο  (γιατί  βρήκατε πολλούς τρόπους) δεν καταφέρνετε τίποτε κύριοι "Διάνοιες" παρά να μας οδηγείται μαζί σας στη κατηφόρα. Εξαγγέλλει μέτρα η Κυρία Υπουργός Εργασίας για την ανεργία  και χορηγεί λέει μέρος του μισθού του νεοπροσληφθέντες νέους μέχρι 29 χρόνων. Μα  τι να κάνει η επιχείρηση τον υπάλληλο αν δεν έχει δουλειά; Να πίνουν καφέ; Πως θα του πληρώσει έστω και τον μισό του μισθό; Διερωτώμαι αν πράγματι βάζουν το μυαλό τους να σκεφτεί ή έτσι εξαγγέλλουν μέτρα απλά για να φιγουράρουν στις τηλεοράσεις και να κλείνουν τα στόματα του κόσμου; Με αυτό τον τρόπο περιμένουν ανάπτυξη;

Εσείς κύριοι υπουργοί, βουλευτές και κάθε καλοπερασάκιας, κυβερνητικός που μη που παίρνει αποφάσεις για εμάς, εσείς που έχετε τον παχουλό μισθό σας βρέξει-χιονίσει και που δεν καταλάβετε ποτέ σας κρίση, συνειδητοποιήσατε πως όσοι τυχεροί έχουμε ακόμη δουλειά, ξοδεύουμε τον μισθό μας στην ΑΗΚ (γιατί κάποιοι κοντόφθαλμοι, ανεύθυνοι δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα), στις συνεχείς αυξήσεις στα καύσιμα, στην Cyta, στους τόκους και τις υπερχρεώσεις των τραπεζών και ότι μείνουν αν μείνουν, τα καταβροχθίζουν οι εταιρείες φαρμάκων, οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές και οποιοσδήποτε άλλος θυμηθεί να μας ξεζουμίσει;

Γιατί σε τούτο τον τόπο ο καθένας κάμνει ότι κόψει ο νους του. Όποιος έχει μέσο με το Α κόμμα και το Β πιάνει κάτι ποστούθκια με κάτι κλίμακες και ανάθεμα αν ξέρει να βκάλει τα μάθκια του. Τούτη είναι η αξιοκρατία. Ένας που δεν είναι κομματοποιημένος είναι χαμένος και άξιος της μοίρας του. Άτομα που είναι όλο ενέργεια, μορφωμένα και αξίζουν, τα αφήνουμε να τα εκμεταλλεύονται χώρες του εξωτερικού. Έτσι και αλλιώς τι να τους κάμουμε εμείς αφού ούλλα ξέρουμεν τα. 

Βλέπω όλο τον κόσμο προβληματισμένο και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με μεγάλη δυσκολία. Όσοι έχουν δουλειά δηλαδή γιατί οι άνεργοι που έφθασαν σχεδόν στις 40.000, γι` αυτούς είναι ακόμη χειρότερα. Παλιά οι δραστήριοι νέοι δούλευαν και βοηθούσαν την οικογένεια τους και έδιναν λεφτά στους γονείς τους. Δυστυχώς τώρα βλέπουμε τα πράγματα ότι έχουν αντιστραφεί. Οι συνταξιούχοι γονείς τρέχουν να βοηθήσουν όπως μπορούν τα παιδιά τους, να πληρώσουν την ΑΗΚ, τις τράπεζες και ότι άλλο μπορούν για να μην πεινάσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Άνθρωποι με αξιοπρέπεια που πριν λίγα χρόνια άνηκαν στην μεσαία τάξη τώρα να τους αποκαλούν "Νεόπτωχους". Αν είναι δυνατόν, πως μας κατάντησαν έτσι; εμάς...
 


Από: Π.Β.Από: Π.Β.Τετάρτη 04 Απρ 2012

 Κύπριοι: Ένας λαός χαμένος στον μικρόκοσμο του...

και όλο παραπονιέται..

Μια ζωή εμείς οι Κύπριοι παραπονούμαστε, έχουμε άποψη για όλα, δεν ικανοποιούμαστε εύκολα, ζηλεύουμε, κουτσομπολεύουμε και χανόμαστε μέσα στον μικρόκοσμο μας σε αυτό το μικρό νησί, τον ομφαλό του κόσμου για πολλούς, χωρίς να μας πολυενδιαφέρει τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο. Αν κοιτάζαμε λίγο τι περνούν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα συνειδητοποιούσαμε πως εμείς είμαστε βασιλιάδες σε σχέση με αυτούς παρόλα τα προβλήματα οικονομικά ή άλλα που μας ταλανίζουν. Τα αληθινά προβλήματα είναι γύρω μας και λίγο πάρα έξω.

Είναι αλήθεια, πως περάσαμε και εμείς αρκετά σαν λαός και ίσως παρόμοιες φωτογραφίες όπως αυτές που θα δείτε παρακάτω, πριν 37 χρόνια θα τις έβλεπες δημοσιευμένες σε ξένα έντυπα που αναφέροντο στην Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Δεν παραδειγματιστήκαμε όμως, συνεχίζουμε ακάθεκτοι το βιολί μας αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια.. πολλές φορές αναρωτιέμαι αν ξέρουμε επιτέλους τι θέλουμε από την ζωή μας και τον τόπο μας γενικότερα. Υπάρχουν αρκετοί συνάνθρωποι μας και στην Κύπρο που δεν έχουν δουλειά και αρκετοί άλλοι δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Αυτοί δικαιολογούνται να ανησυχούν και να παραπονιούνται. Όλοι οι υπόλοιποι, οι περισσότεροι με τους σταθερούς και παχουλούς τους μισθούς πως είναι δυνατόν να είναι τόσο ανικανοποίητοι;

Αναλογιστείτε για λίγο πως 11 εκατομμύρια παιδιά, από τα οποία τα 5 εκατομμύρια κάτω των πέντε ετών, παθαίνουν κάθε χρόνο από ασιτία, δηλαδή 30 χιλιάδες την ημέρα. Αυτοί οι αριθμοί είναι μόνο για παιδιά. Οι ενήλικες φθάνουν στα 40 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο από υποσιτισμό.

Στο σύνολο τους σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, 925 εκατομμύρια (παιδιά και ενήλικες) θα πάνε το βράδυ για ύπνο με άδειο στομάχι. Ενώ την επόμενη μέρα θα έχουν ελάχιστο ή καθόλου φαγητό στην διάθεση τους.

Δηλαδή κάθε βράδυ που επιστρέφουμε στο σπίτι από την δουλειά μας, 130 χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει μόνο από την πείνα, καθώς εμείς θα καθόμαστε μπροστά από την τηλεόραση με την ενισχυμένη πίτα με σουβλάκια στο στόμα και να σχολιάζουμε τους πάντες και τα πάντα, καθώς τα παιδιά μας βρίσκονται ήσυχα στα δωμάτια τους χωρίς να τους λείπει σχεδόν τίποτα.

Εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι δεν θα έχουν τόπο να κοιμηθούν, (και μην πάτε πολύ μακριά, στην Ελλάδα αρκετοί αναγκάζονται να κοιμούνται στα παγκάκια), άλλοι υπόκεινται σε κάθε είδους βασανιστήρια, εκτελέσεις, χωρίς λόγο και αιτία πολλές φορές είτε γιατί ζουν σε εμπόλεμες περιοχές είτε σε δικτατορικά καθεστώτα.

Τι από όλα τα πιο πάνω περνούμε εμείς για να είμαστε τόσο ανικανοποίητοι;

Επειδή τα λόγια είναι φτωχά σε σχέση με μία φωτογραφία που αξίζει χίλιες λέξεις, δείτε μερικές φωτογραφίες, βραβευμένες με το βραβείο Pulitzer, οι οποίες αποτυπώνουν πλήρως τις κακουχίες, την πείνα, τον πόλεμο και την δυστυχία διαφόρων συνανθρώπων μας σε όλο τον κόσμο.

Από: T.M.Τρίτη 15 Νοέ 2011

 Συνάδελφος από το Κουτσομπολιστάν!

Πόσο κουτσομπόληδες είναι οι άντρες στην Κύπρο;

Μπορεί μέχρι τώρα να θεωρούσαμε τις γυναίκες κουτσομπόλες, αλλά εμείς οι άντρες δεν πάμε πίσω! Μάλιστα σε έρευνα που έγινε στην Αυστραλία, το 1/3 των αντρών διαθέτει μέχρι και τρεις ώρες την ημέρα κουτσομπολεύοντας!! Μπράβο! Το 58% δήλωσε πως κουτσομπολεύει στο χώρο εργασίας, (το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι 46%) και από αυτό το 58% των αντρών, το 10% βγάζει τα άπλυτα των συναδέλφων του στη φόρα! (και εδώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι μικρότερο, δεν ξεπερνά το 4%).

Τώρα θα μου πείτε, πως εκεί είναι Αυστραλία και εδώ είναι Κύπρος και δεν συμβαίνει αυτό... Έλα όμως που συμβαίνει και ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό! Η πλειοψηφία των Κυπρίων αρέσκεται να κουτσομπολεύει τους πάντες και τα πάντα (ευτυχώς δεν είναι όλοι). Από τον γείτονα, τον συγγενή, τον συνεργάτη, τον ποδοσφαιριστή, τον μπακάλη, τον περιπτερά, τον πολιτικό.... και η λίστα δεν τελειώνει μέχρι να "θάψει" γνωστούς και αγνώστους. Θεωρείται σαν εθνικό σπορ ένα πράγμα.

Το χειρότερο όμως, είναι το θάψιμο στους χώρους εργασίας, όπου εκεί δεν γίνεται, απλά για να περάσει η ώρα, να γελάσουν "θάβοντας" τον άλλο και να νοιώσουν αυτοί καλύτερα, αλλά γίνεται γιατί υπάρχει σκοπός και μάλιστα διαβολικός!

Αποκλείεται να μην σας έτυχε να αντιμετωπίσετε αυτό το είδος του κουτσομπολιού, που σύμφωνα με τους επιστήμονες το κουτσομπολιό στο χώρο εργασίας γίνεται με διάφορους υπόγειους τρόπους. Το θύμα της υπόθεσης αυτής δέχεται χτυπήματα κάτω από την μέση, υπονοούμενα, σκευωρίες, ομαδικές επιθέσεις, προκειμένου κάποιοι να πάρουν αυτό που θέλουν π.χ. μια προαγωγή.

Η συμπεριφορά αυτή έχει γίνει αντικείμενο έρευνας από ομάδες κοινωνιολόγων και ψυχολόγων αφού το θύμα σπάνια μπορεί να αποδείξει το κουτσομπολιό και την σκευωρία που αναπτύχθηκε πίσω από την πλάτη του. Οι ερευνητές λένε ότι από την μια το κουτσομπολιό θεωρείται ένα χρήσιμο εργαλείο εφαρμογής κοινωνικών κανόνων και διατήρησης της ομαδικής αλληλεγγύης, αλλά από την άλλη χρησιμοποιείται και σαν εχθρική πράξη από άτομα που προσπαθούν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Είναι σίγουρο ότι σε κάποια στιγμή, αν είστε σε περιβάλλον με πολλούς συναδέλφους, θα έρθετε αντιμέτωπος με κάποια κατάσταση αυτού του είδους και θα το καταλάβετε αφού θα δείτε περίεργες ματιές, πονηρά χαμόγελα κ.α.

Για να αντιμετωπίσετε τέτοιου είδους καταστάσεις θα πρέπει να κρατήσετε το στόμα σας κλειστό κατά τη παρουσία των ατόμων αυτών. Αποφύγετε να λέτε λεπτομέρειες της προσωπικής σας ζωής όσο και αν κάποιος συνάδελφος σας τα "πρήζει". Να ξέρετε ότι τα άτομα που προσπαθούν να μάθουν λεπτομέρειες της καθημερινότητάς σας αλλά και της προσωπικής σας ζωής είναι κουτσομπόληδες αφού δείχνουν να ανησυχούν για εσάς αλλά από την άλλη σας ανοίγουν τον λάκκο σας.

Στην αρχή θα σας παρουσιαστεί σαν ο καλύτερος φίλος και σιγά σιγά θα προσπαθήσει να τον εμπιστευθείτε, για αυτό καλύτερα από την αρχή προσπαθήστε οι σχέσεις σας στο γραφείο να είναι τυπικές. Για να προστατέψετε τον εαυτό σας και τη φήμη σας ποτέ μην σχολιάσετε αρνητικά στον οποιονδήποτε τους ανώτερους σας η άλλους συναδέλφους, έτσι θα αποφύγετε το ενδεχόμενο να αποκτήσετε και άλλους εχθρούς.

Φυσικά υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο να σας βάλουν στο στόμα λόγια που ποτέ δεν είπατε, αλλά δείχνοντας στους υπόλοιπους συναδέλφους με την τυπική συμπεριφορά σας, ότι δεν κουτσομπολεύεται τότε θα τους φανεί λίγο παράξενο και όχι πιστευτό.

Αφήστε τους κουτσομπόληδες στην άκρη και μην πέφτετε στο επίπεδο τους, στο τέλος της ημέρας θα φανεί ο πραγματικός χαρακτήρας του ατόμου αυτού και σίγουρα αυτός θα βγει ο χαμένος της υπόθεσης. Στο κάτω κάτω οι παλαιότεροι έλεγαν ότι όποιος ανοίγει τον λάκκο του άλλου... πέφτει ο ίδιος μέσα!
 
Από: Τ. Μ.Παρασκευή 22 Ιούλ 2011

 Απόψε δεν έχει αριστερούς και δεξιούς...

Άποψη Αναγνώστη Blazer1.com

Πολλοί συμπατριώτες μας έλαβαν το βήμα στην ψεσινή εκδήλωση έξω από το προεδρικό εκφράζοντας τα συναισθήματα τους για την τραγωδία που πέρασε και περνά το νησί μας. Μίλησαν άτομα διαφόρων ηλικιών και κοινωνικών στρωμάτων, ελεύθερα και δημοκρατικά χωρίς να καλουπώνονται και να ανήκουν σε οποιανδήποτε ομάδα, κόμμα κτλ. Ένας από τους ομιλητές φώναξε "Απόψε δεν έχει αριστερούς και δεξιούς. Εδώ είναι Κύπρος."

Το πιο πάνω σύνθημα λέει πολλά. Αυτό έπρεπε εδώ και χρόνια να φωνάζουμε και να υποστηρίζουμε σαν λαός και όχι να μαλώνουμε μεταξύ μας. Κατάφεραν όμως, για τα δικά τους προσωπικά και κομματικά συμφέροντα να μας χωρίσουν σε αριστερούς και δεξιούς, παίζοντας μαζί μας το παιγνίδι των πελατειακών σχέσεων. Έκαναν και κάνουν παιγνίδια συμφερόντων πίσω από την πλάτη μας "σήμερα είμαι εγώ, αύριο μπαίνεις εσύ" φέρνοντας έτσι την πατρίδα μας σε αυτή την κατάντια, που μόνο ντροπή παρά περηφάνια μας κάνουν να νιώθουμε. Μια πατρίδα μισή, με χιλιάδες πρόσφυγες, σκοτωμένους, μάνες μαυροφορημένες, δεκάδες οικογένειες διαλύονται λόγω αεροπορικού δυστυχήματος και κανένας να μην πληρώνει, η οικονομία μας να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, με χιλιάδες ανέργους, με ένα κράτος που επικρατεί σε όλους τους τομείς η διαφθορά και η ανευθυνότητα με ένα σωρό παραδείγματα και αποκορύφωμα το τραγικό περιστατικό της Δευτέρας 11 Ιουλίου.

Ε... φτάνει πια!  Έχουμε μπουχτίσει στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Δεν θέλω να ανήκω πουθενά, είμαι ελεύθερος πολίτης και θέλω να δω την πατρίδα μου να πηγαίνει μπροστά γιατί την αγαπώ. Κύριοι κομματάρχες, απόψε αλλά και κάθε μέρα δεν θα έχει αριστερούς και δεξιούς, εδώ είναι ΚΥΠΡΟΣ!

Α.M.
Από: A.M.Παρασκευή 15 Ιούλ 2011

 Δείξε μου το αυτοκίνητο σου...

...να σου πω ποιος είσαι!

Δείξε μου το αυτοκίνητο σου, να σου πω ποιος είσαι... Τουλάχιστον για την νοοτροπία που έχουμε εμείς οι Κύπριοι πιστεύω ότι η φράση αυτή ισχύει 100% αφού πάντα θα παρατηρήσουμε τι αυτοκίνητο οδηγάει ο καθένας ώστε να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας, μιας και είμαστε λαός που δυστυχώς δίνουμε την ψυχή μας σε υλικά παρά σε πνευματικά πρότυπα.
    Είμαι σίγουρος ότι βλέποντας και εσείς κάποιον να οδηγάει ένα συγκεκριμένο τύπο αυτοκινήτου βγάζετε τα συμπεράσματα σας για το τι είδος τύπος ανθρώπου είναι. Το αυτοκίνητο αν το πάρουμε ιστορικά δημιουργήθηκε για να ευκολύνει τον άνθρωπο στις μετακινήσεις του, την σημερινή εποχή που ζούμε εκτός από την ανάγκη της μετακίνησης ικανοποιεί  ψυχοσωματικές και μικροαστικές ανάγκες όπως την "πόζα", "sex-appeal", "κόμπλεξ", "ηλιθιότητα"κ.α.
    Μη μπορώντας ο καθένας από εμάς να καλύψει τις εσωτερικές του ανησυχίες και τα κενά βλέπουμε ειδικότερα στο νησί μας σε φοβερό βαθμό το φαινόμενο του συγκεκριμένου προϊόντος να είναι ένα δείγμα τάχα κοινωνικού στάτους, θέλουμε να δείξουμε στον διπλανό μας, στον φίλο, στον συγγενή πόσο σημαντικοί είμαστε αλλά και πως πετύχαμε στην ζωή μας καλύτερα από αυτούς.  Το αυτοκίνητο έχει καταντήσει να είναι το "μέσο" με το οποίο προσπαθούμε να ξεγελάσουμε στην κυριολεξία τον εαυτό μας για τη σεξουαλική  και προβληματική μας  ανωριμότητα. Έχουμε την εντύπωση ότι όσο μεγαλύτερο είναι το αυτοκίνητο μας τόσο πιο "άντρες" είμαστε. 
    Η αλήθεια είναι ότι το αυτοκίνητο, ίσως είναι ένα από τα μοναδικά μηχανικά προϊόντα που από πίσω του σχεδιαστικά στήνεται ολόκληρη μελέτη ώστε να αντιπροσωπεύει και να εκφράζει κάποιους τύπους ανθρώπων. Τα αυτοκίνητα πια έχουν χαρακτήρα και προσωπικότητα. Η κάθε χώρα που παράγει αυτοκίνητα θα δείτε ότι αντιπροσωπεύει τον χαρακτήρα του λαού της. Για παράδειγμα τα ιταλικά αυτοκίνητα έχουν μοναδικό σχεδιασμό.
    Πάρτε από ALFA ROMEO, FIAT, FERRARI, LAMBORGHINI, τα αυτοκίνητα αυτά σχεδιαστικά αποπνέουν τον ρομαντισμό των Ιταλών. Αν εξαιρέσετε, τα supercars τα υπόλοιπα δεν λένε και πολλά από θέμα επιδόσεων είναι σχετικά μαλακά αυτοκίνητα και απολαμβάνεις την οδήγηση τους. Είναι αυτοκίνητα που μιλάνε στην καρδιά και όχι στο μυαλό σαν την Ιταλική νοοτροπία.
    Στα Γερμανικά αυτοκίνητα βλέπεις την τελειομανία των Γερμανών. Μπορεί αισθητικά να μην είναι τόσο καλόγουστα όσο τα Ιταλικά  αλλά έχουν εξαιρετική τεχνολογία, οδική συμπεριφορά , ασφάλεια, άνεση και πολυτέλεια. 
    Τα Γαλλικά αυτοκίνητα είναι πάντα φινετσάτα και βλέπουν πάντα το μέλλον (φουτουριστικά) ενώ τα Βρετανικά έχουν βάση τους την πολυτέλεια αλλά δεν παύουν να είναι και φλώρικα.
    Στην Κύπρο η συνεχής καταπάτηση του πολιτισμού της και το γεγονός ότι τα τελευταία 30 χρόνια άλλαξαν απότομα τα οικονομικά δεδομένα του κάθε Κύπριου με αποτέλεσμα τον απότομο πλουτισμό, οι  πλείστοι από εμάς έχουμε ξεφύγει από κάθε όριο. Το αυτοκίνητο αποτελεί το μέσο για την "ολοκλήρωσή" μας το μέσο για να επιβληθούμε στους φίλους μας, στις γυναίκες κ.α.
    Για να είμαι ειλικρινής ευχόμουν με την οικονομική κρίση τα πράγματα να άλλαζαν και να προσγείωναν τον Κύπριο στην πραγματικότητα να τον έκαναν να αλλάξει επιτέλους νοοτροπία και να δει την ζωή με άλλο φακό, μακριά από τον καταναλωτισμό, την επιδειξιομανία και να αναζητήσει την πραγματική σημασία της ζωής αλλά δυστυχώς απέχουμε πολύ ακόμη...


Από: Α.Μ.Πέμπτη 12 Μάι 2011