| 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

 ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ Χ

Ποιος ήταν τελικά ο Τζακ ο αντεροβγάλτης;

και πως εμπλέκεται η Βασιλική οικογένεια;

Πέμπτη 24 Νοέ 2011

Από: Νάντια Μάζαρου
Παρασκευή 31 Αυγούστου 1888. Ο κόσμος του Λονδίνου ανατριχιάζει στο άκουσμα της δολοφονίας της Mary Ann (Polly) Nichols, 44 ετών διαζευγμένης που έβγαζε τα προς το ζην μέσα από την πορνεία. Ο Τζακ ο αντεροβγάλτης, είχε μόλις δημιουργηθεί… Η συνέχεια της δράσης του έμελλε να προβληματίσει εκτός από τις αρχές, συγγραφείς και λογοτέχνες, που προσπαθούν ακόμη και σήμερα να ανακαλύψουν τη πραγματική ταυτότητα του κατά συρροήν δολοφόνου.

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων του, δεν ξεκαθαρίστηκε ποτέ, ωστόσο τα επίσημα θύματα του Τζακ του αντεροβγάλτη ανέρχονται στις πέντε, όλες γυναίκες.
 
31 Αυγούστου, 1888. Mary Ann ( Polly ) Nichols
8 Σεπτεμβρίου, 1888. Annie Chapman
30 Σεπτεμβρίου, 1888. Elizabeth Stride
30 Σεπτεμβρίου, 1888. Catharine Eddowes
9 Νοεμβρίου, 1888. Mary Jane ( Μarie Jeanette) Kelly.

Ο τρόπος που οδηγούσε τα θύματα του στο θάνατο.
Τα θύματα, σύμφωνα με στοιχεία, δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, ενώ όλες τους εκτός από δύο δολοφονήθηκαν στο ύπαιθρο. Σύμφωνα με τους εξεταστές ο Δολοφόνος του Whitechapel, βρισκόταν ενώπιος ενωπίω με τα θύματα του. Λόγω του ότι τα θύματα ήταν πόρνες, τις προσέγγιζε πιθανότατα ως πελάτης. Την ώρα που το θύμα σήκωνε τη φούστα της και τα χέρια της ήταν απασχολημένα, ο αντεροβγάλτης τις άρπαζε από το λαιμό, στραγγαλίζοντας τις.  Στη συνέχεια ο Αντεροβγάλτης ξάπλωνε τα θύματα του, προσεκτικά χωρίς να τα αφήνει να πέσουν, στο έδαφος, με το κεφάλι τους στα αριστερά του και τους έκοβε το λαιμό. Ο τρόπος που τους έκοβε το λαιμό ήταν έτσι ώστε να μην λεκιάζει τα ρούχα του, αφού το αίμα έβγαινε από την αντίθετη μεριά από εκείνον. Προχωρούσε με τους ακρωτηριασμούς των θυμάτων του, αφαιρώντας με χειρουργική ακρίβεια όργανα και μέλη, επιδεικνύοντας την ικανότητα του στη χρήση του μαχαιριού καθώς και τη γνώση του όσον αφορά ιατρικές λεπτομέρειες. Με αυτό τον τρόπο ο δολοφόνος λάμβανε το «τρόπαιο» του προτού αφήσει εκτεθειμένα στο κοινό τα θύματα του. Σε καμία περίπτωση δεν διαπιστώθηκε συνουσία ή αυτοϊκανοποίηση πάνω στα πτώματα.

Σε ποιους έστρεφαν τις υποψίες τους οι αρχές.
Οι δολοφονίες, κινητοποίησαν τις αρχές που προσπαθούσαν να βρουν την άκρη του νήματος, αλλά ξεσήκωσαν και την κοινή γνώμη της Αγγλίας που θεωρούσαν την αστυνομία ανίκανη να εντοπίσει και να νικήσει τον «αόρατο» αυτό εχθρό. Οι έρευνες για την υπόθεση διεξήχθησαν από δύο τμήματα την Μητροπολιτική Αστυνομία ( Scotland Yard ) και την Αστυνομία του City. Στα αστυνομικά τμήματα οδηγούνταν συνεχώς πολλοί ύποπτοι χωρίς όμως να γίνει εφικτό να στηριχθεί εναντίον κάποιου κατηγορία με αποδείξεις.

Τα σενάρια για το ποιος πραγματικά κρυβόταν πίσω από τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη, έδιναν και έπαιρναν , κάτι που συμβαίνει ακόμη και σήμερα, μέσω διαφόρων ερευνητών που κάνουν αναδρομές στα λιγοστά αρχεία της αστυνομίας που έχουν διασωθεί από τους βομβαρδισμούς του Λονδίνου στη διάρκεια του ΙΙ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι κυριότεροι ύποπτοι της πολύκροτης αυτής υπόθεσης ήταν:
M. J. Druitt : Ο Druitt θεωρήθηκε από πολλούς ως ο κυριότερος ύποπτος αφού μετά την αυτοκτονία του στις 31 Δεκεμβρίου το 1888, σταμάτησαν και οι δολοφονίες. Ήταν δικηγόρος και εκπαιδευτικός. Δίδασκε σε σχολείο αρρένων μέχρι που απολύθηκε όταν κυκλοφόρησαν φήμες για σεξουαλική παρενόχληση μαθητών.

Severin Klosowsky: Αν και ήταν πολύ νέος όταν διαπράχθηκαν τα εγκλήματα και οι περιγραφές του Αντεροβγάλτη έκαναν λόγο για άνδρα μεγαλύτερης ηλικίας, θεωρήθηκε ύποπτος, εξαιτίας του ιδιόμορφου χαρακτήρα του και των γνώσεων του στην ιατρική. Ο Klosowsky που κυκλοφορούσε με το όνομα George Chapman, ήταν Πολωνός και σπούδασε ιατρική με ειδικότητα στη χειρουργική. Παντρεύτηκε και συζούσε συνολικά με έξι γυναίκες, ενώ ο κύκλος του μιλούσε για ένα οξύθυμο και βίαιο χαρακτήρα. Οι τρεις τελευταίες σύντροφοι του βρήκαν μυστηριώδη θάνατο, ενώ στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ο Klosowsky, τις δηλητηρίαζε. Ο συγκεκριμένος ύποπτος καταδικάστηκε για τους φόνους των τριών γυναικών και πέθανε στη κρεμάλα.

Aaron Kosminski:
O Πολωνοεβραίος Kosminski, ήταν γνωστός για το μίσος του που έτρεφε προς το γυναικείο φύλο, κυρίως τις πόρνες ενώ ήταν ιδιαίτερα βίαιος. Αν και υπήρχε αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος τον αναγνώρισε ως τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη, στη συνέχεια ο μάρτυρας απέσυρε την κατάθεση του, γιατί ήταν επίσης Εβραίος και δεν ήθελε να καταδώσει ομόθρησκο του. Ο Kosminski, κλείστηκε σε άσυλο ψυχοπαθών, όπου και έζησε τις τελευταίες του ημέρες.

Michael Ostrog: Ο συγκεκριμένος ύποπτος ήταν κλεισμένος σε άσυλο ψυχοπαθών αφού θεωρήθηκε μανιακός και εξαιρετικά επικίνδυνος. Την περίοδο που αφέθηκε ελεύθερος ως θεραπευμένος, άρχισαν οι φόνοι και σταμάτησαν όταν είχε εγκλειστεί ξανά στο άσυλο, κάτι που ενίσχυσε τις υποψίες εναντίον του. Ο Ostrog, υπήρξε φοιτητής ιατρικής.

Francis Tumblety:
Ο Καναδός Tumblety, παρουσιαζόταν ως γιατρός ενώ δεν είχε παρακολουθήσει ιατρικές σπουδές. Κατηγορήθηκε για το θάνατο μιας πόρνης όταν αυτή πέθανε κατά τη διάρκεια επέμβασης που πραγματοποιούσε ο ίδιος. Ήταν μισογύνης ενώ δεν δίσταζε να δείχνει την συλλογή του από βάζα που περιείχαν σπλάχνα διατηρημένα σε φορμόλη, τα οποία ανήκαν, όπως έλεγε ο ίδιος «σε γυναίκες κάθε κοινωνικής τάξης». Οι φόνοι άρχισαν λίγο αφότου ο Tumblety έφθασε στο Λονδίνο και σταμάτησαν όταν επέστρεψε στην Αμερική. Το αξιοσημείωτο ήταν πως ο συγκεκριμένος άνδρας είχε ταλέντο στις μεταμφιέσεις, με αποτέλεσμα να ξεφεύγει πάντοτε από την αστυνομία.

Πως εμπλέκεται στην υπόθεση η Βασιλική οικογένεια;
Οι θεωρίες για την εμπλοκή της Βασιλικής οικογένειας στην υπόθεση του Τζακ του Αντεροβγάλτη είναι δύο, και στις δύο περιπτώσεις, κύριος πρωταγωνιστής είναι ο Πρίγκιπας Albert Victor, εγγονός της Βασίλισσας Βικτώριας και γιος του διαδόχου του θρόνου.

Γενικά χαρακτηριστικά του Πρίγκιπα, σύμφωνα και με τα γραφόμενα της εποχής, ήταν ότι επρόκειτο για ένα νέο χαμηλού προφίλ, άτολμος και λιγομίλητος, με υποψία νοητικής στέρησης και εν μέρει κουφός, χωρίς να λάβει ιδιαίτερη εκπαίδευση, φιλάσθενος και μοναχικός.

1ο Σενάριο: Ο Πρίγκιπας Albert Victor, αναφέρθηκε ως ύποπτος για πρώτη φορά από το συγγραφέα Philippe Jullian, το 1962, ο οποίος έγραψε την βιογραφία του πατέρα του. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του συγγραφέα, το διάστημα των φόνων κυκλοφορούσε η φήμη ανάμεσα στους Λονδρέζους ότι οι δολοφονίες διαπράχθηκαν από το Πρίγκιπα και ότι η Βασιλική οικογένεια γνώριζε τα πάντα αλλά προσπαθούσε να προφυλάξει τον Πρίγκιπα. Η φήμη αυτή στηριζόταν στο ότι ο Albert Victor, έπασχε από σύφιλη, με αποτέλεσμα να χάσει τα λογικά του. Ωστόσο αυτός ο ισχυρισμός, πέφτει στο κενό, αφού ο Πρίγκιπας, όχι μόνο δεν έπασχε από σύφιλη αλλά και τις πλείστες φορές που διαπράττονταν οι φόνοι, αυτός απουσίαζε στο εξωτερικό.

2ο Σενάριο: Ο Πρίγκιπας Albert Victor, συνήθιζε να επισκέπτεται συχνά τις φτωχογειτονιές του Λονδίνου, ως κοινός πολίτης. Σε μια από τις εξόδους του γνώρισε και ερωτεύθηκε την Annie Elizabeth Crook, ιδιοκτήτρια καπνοπωλείου. Η Annie έμεινε έγκυος και γέννησε ένα κοριτσάκι, την Alice Margaret. Το γεγονός έφθασε στα αυτιά της Βασίλισσας Βικτώριας η οποία ζήτησε, όπως απαχθεί το νεαρό ζευγάρι και χωριστούν. Κατά τη διάρκεια της εφόδου στο διαμέρισμα όπου ζούσε το «παράνομο» ζευγάρι, η Mary Kelly, νταντά της Alice, κατάφερε να φυγαδεύσει το μωρό παραδίδοντας το σε μοναστήρι. Η μητέρα του μικρού κοριτσιού, κλείστηκε σε ψυχιατρείο όπου εξαιτίας των διαφόρων φαρμάκων έχασε τη μνήμη της και σταδιακά τρελάθηκε. Την ιστορία αυτή γνώριζε πολύ καλά η νταντά, η οποία στη συνέχεια βυθίστηκε στη πορνεία. Αφού διέδωσε ανάμεσα στις συντρόφισσες της την υπόθεση, έγραψε γράμμα στη κυβέρνηση ζητώντας ως αντάλλαγμα για τη σιωπή της χρήματα. Η Βασίλισσα Βικτώρια, έδωσε διαταγή, για ακόμη μια φορά, στους «ανθρώπους» της να αναλάβουν να κλείσουν τα στόματα. Εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε ο Τζακ ο αντεροβγάλτης. Ο φόνος της Edoowes ήταν λάθος αφού η συγκεκριμένη κοπέλα κυκλοφορούσε με το όνομα Mary Kelly. Όταν διαπιστώθηκε αυτό εντοπίσθηκε και κυνηγήθηκε μέχρι θανάτου η πραγματική Kelly. Οι φόνοι σταμάτησαν όταν βρέθηκε στο πρόσωπο του M. J. Druitt, ο αποδιοπομπαίος τράγος. Η μικρή Alice Margaret, μεγάλωσε στο μοναστήρι και αν και είχε γίνει απόπειρα φόνου εναντίον της, αργότερα, από έναν από τους μπράβους της βασίλισσας, κατάφερε να διαφύγει.


 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM