| 

ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙ

 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Έχει το παιδί σας δυσλεξία;

Μάθετε πως θα το αντιμετωπίσετε μαζί….

Παρασκευή 05 Νοέ 2010

Από: Νάντια Μάζαρου
Albert Einstein, Thomas Eddison, Leonardo Da Vinci, είναι μόνο τρεις από τις διάνοιες που γράφτηκαν ανεξίτηλα στην ιστορία. Και οι τρεις είχαν δυσλεξία….

Με τον όρο δυσλεξία δεν μιλούμε για χαμηλό δείκτη νοημοσύνης αλλά το αντίθετο, τα περισσότερα άτομα που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ταλαντούχα και παρουσιάζουν ανώτατη ευφυΐα και εξυπνάδα. Απλά αντιλαμβάνονται και βλέπουν τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο από ότι οι άλλοι. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα η δυσλεξία περιγράφεται ως "η δυνατότητα που έχει κάποιος να δει πολυδιάστατα την συνολική εικόνα, να σκέφτεται με εικόνες και να καταχωρούνται αυτές οι εικόνες ως πραγματικές". Αυτό όμως έχει ως συνέπεια, να αναμιγνύεται η δημιουργική σκέψη με την πραγματικότητα, γεγονός που επιτρέπει στο άτομο να εξάγει λανθασμένα συμπεράσματα. 

Τα γενικά χαρακτηριστικά ατόμου με δυσλεξία:

Αν και ιδιαίτερα ευφυής δυσκολεύεται να γράψει, να διαβάσει ή να συλλαβίσει.
Ταλαντούχος στην τέχνη, την μουσική, τον αθλητισμό, την οικοδόμηση και ότι απαιτεί τρισδιάστατη σκέψη για να πραγματοποιηθεί. Πολύ καλός επίσης με τους Η/Υ.
Χαρακτηρίζεται ως "ονειροπόλος" και δεν μπορεί να συγκεντρωθεί εύκολα.
Συγχέει τα γράμματα, τους αριθμούς, τις λέξεις.
Αν και εκφράζει παράπονα για την όραση του, εντούτοις οι οφθαλμολογικές εξετάσεις τον παρουσιάζουν ότι δεν έχει τίποτα.
Έχει λίγη κατανόηση σε ότι διαβάζει και εξάγει λανθασμένα συμπεράσματα και νοήματα.
Δυσκολεύεται να εκφράσει τις σκέψεις του, δεν μπορεί να συμπληρώσει σωστά την πρόταση και σε περιπτώσεις όπου είναι αγχωμένος ή υπερβολικά ενθουσιασμένος παρουσιάζει τραυλισμό.

Πως όμως πρέπει να αντιμετωπίζει γονιός και παιδί την δυσλεξία;
Να είστε θετικοί μην δείξετε απογοήτευση και άγχος! Μιλήστε μαζί του για το πρόβλημα και μην διστάσετε να μιλήσετε και με τους εκπαιδευτικούς του. Προσέξτε όμως μην τον κουράσετε με τις εναλλαγές διαφόρων γιατρών και ψυχολόγων. Βρείτε κάποιον ειδικό που εμπιστεύεστε και μείνετε μαζί του από την αρχή μέχρι το τέλος αυτής της διαδικασίας…
Δείξτε υπομονή και επιμένετε στο σκοπό σας. Οι καλές σχέσεις με τους εκπαιδευτικούς είναι το παν σε αυτές τις περιπτώσεις. Φροντίστε ώστε να έχετε συχνή επικοινωνία μαζί τους, ωστόσο μην είστε υπερβολικός με τις επισκέψεις σας στο σχολείο ώστε να μην φέρνεται το παιδί σε άσχημη θέση. Ο εκπαιδευτικός θα σας κρατά σε συνεχή ενημέρωση για την εξέλιξη και την πορεία του. Χρειάζεται να είστε υπομονετικός όσον αφορά την πρόοδο που κάνει, όλα θα γίνονται αργά και με πολλή προσπάθεια.
Φροντίστε να του δείξετε πώς να είναι ανεξάρτητος και πώς να στηρίζεται στον ίδιο του τον εαυτό και στις δικές του δυνάμεις. Να έχει εμπιστοσύνη στον ίδιο και αυτοπεποίθηση!
Δώστε προσοχή στα συμπτώματα και τα σημάδια του άγχους. Το ίδιο το περιβάλλον μπορεί να του προκαλεί άγχος καθώς τα άλλα παιδιά πολλές φορές γίνονται σκληρά. Ακούστε τον με προσοχή και υποστηρίξετε τον συμβουλεύοντας τον σωστά. Συμπτώματα άγους μπορεί να είναι το βρεγμένο κρεβάτι, η επιθετικότητα και η αντικοινωνική συμπεριφορά.
Μην ενθαρρύνετε ποτέ την δικαιολογία "είμαι δυσλεκτικός και δεν μπορώ να το κάνω…", να του λέτε πάντοτε "ναι έχεις δυσλεξία, θα σου πάρει περισσότερο χρόνο, αλλά μπορείς!"

Το παιδί σας εργάζεται πολύ περισσότερο από ότι όλα τα υπόλοιπα. Κάποιες φορές δεν είναι κακό να ξεκουράζεται, αντιθέτως του δίνει την ευκαιρία να γεμίσει τις μπαταρίες του.

Μην τον πιέζεται κατά τη διάρκεια των διακοπών να διαβάζει.

Διαβάστε του όποια ηλικία και αν έχει. Προτείνετε του να γράψει τις σημειώσεις του στον Η/Υ, βρείτε τα μαθήματα του σε ηχογραφημένες κασέτες αν όχι κάντε τις ο ίδιος. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία πληροφοριών που μπορεί να μάθει από την τηλεόραση. Παρακολουθήστε μαζί του εκπαιδευτικά προγράμματα και στη συνέχεια συζητήστε τα.


       Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM