| 

ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙ

 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ.

Για να είστε πάντα σε ετοιμότητα!

Παρασκευή 05 Νοέ 2010

Από: Νάντια Μάζαρου
Τα παιδιά συχνά δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο που μπορεί να ελλοχεύει σε ένα απλό για εκείνα παιχνίδι. Εσείς όμως, ως γονείς, πρέπει να είστε πάντοτε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσετε από το πιο μικρό μέχρι και το πιο μεγάλο ατύχημα.

Εμείς σας δίνουμε απλές οδηγίες για τα καθημερινά απρόοπτα, που μπορούν να συμβούν στο σπίτι, την παιδική χαρά ή σε κάποια εκδρομή...


Τσίμπημα: Σφήκες, μέλισσες και διάφορα άλλα έντομα περιτριγυρίζουν το παιδί σας. Το κλάμα του θα σας κάνει να συνειδητοποιήσετε ότι δέχθηκε κάποια επίθεση από αυτά. Το παιδί θα νιώθει πόνο και θα έχει ελαφρύ οίδημα, κοκκινίλα ενώ θα νιώθει έντονη την διάθεση για κνησμό. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να βγάλετε το κεντρί, αν αυτό έχει μείνει στο δέρμα του παιδιού. Μην πιέσετε με τα νύχια σας το δέρμα ( με αυτό τον τρόπο μπορεί να απελευθερώσετε περισσότερο δηλητήριο ) αλλά χρησιμοποιείστε την άκρη κάποιου αιχμηρού αντικειμένου.  Τοποθετήστε πάγο, κρύα κομπρέσα ή στίκ αμμωνίας εκεί όπου έγινε το τσίμπημα. Πλύνετε την περιοχή με νερό και σαπούνι και επαλείψτε με αντικνησμώδη κρέμα ή κορτιζονούχα αλοιφή. Πάρτε το παιδί στο γιατρό εάν  παρουσιάσει έντονη αλλεργική αντίδραση όπως κνιδωτό εξάνθημα σε όλο το σώμα, βράχνιασμα φωνής, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, εμετούς, ζάλη, οίδημα στο πρόσωπο.    

Τσούχτρες: Οι τσούχτρες απελευθερώνουν τοξικές ουσίες, που προκαλούν έντονο κάψιμο και ερύθημα, τοπικό οίδημα, κνησμό και ίσως και φυσαλίδες στο επηρεαζόμενο δέρμα. Βάλτε στη περιοχή αντιισταμινική ή κορτιζονούχα αλοιφή. Πολύ σπάνια μπορεί να προκαλέσει εμετό, πονοκέφαλο, μυϊκή αδυναμία ή συσπάσεις, δύσπνοια, διάρροια ή αναφυλακτικό σοκ, σε τέτοιες περιπτώσεις συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δάγκωμα φιδιού: Εάν το παιδί σας δεχθεί επίθεση από φίδι τότε ακινητοποιήστε το αμέσως και ιδιαίτερα το μέλος του σώματος που δέχτηκε το δάγκωμα. Βάλτε κομπρέσες και προσπαθήστε να ρουφήξετε το δηλητήριο με το στόμα χωρίς να το καταπιείτε. Δέστε  με ύφασμα  λίγο πιο ψηλά από το τραύμα έτσι ώστε να καθυστερήσετε την  κυκλοφορία του δηλητηρίου. Μην το σφίξετε πολύ και επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρός σας.

Πληγές: Αφού πλύνετε καλά την πληγή σταματήστε την αιμορραγία, πιέζοντας για λίγη ώρα το τραύμα με ένα καθαρό ύφασμα. Τυλίξτε παγάκια σε μια πετσέτα και τοποθετήστε τα για λίγο στο τραύμα. Εάν το τραύμα είναι βαθύ και εάν η αιμορραγία δεν σταματά τότε πιθανόν, το τραύμα, να χρειαστεί ραφές για να κλείσει.

Στραμπούληγμα – Κάταγμα – Εξάρθρωση:
  Αφού βάλετε λίγα παγάκια μέσα σε μια πετσέτα, ακουμπήστε τα πάνω στη περιοχή όπου πονάει, ώστε να μην φουσκώσει. Δέστε με ένα ελαστικό επίδεσμο την περιοχή και στη συνέχεια τοποθετήστε το τραυματισμένο πόδι ή χέρι λίγο πιο ψηλά. Αν ο πόνος είναι πολύ έντονος και αν ακούστηκε «κλικ» την ώρα που το παιδί σας χτύπησε , ή είναι ορατή κάποια δυσμορφία στο κόκαλο, τότε είναι καλύτερο να επισκεφθείτε το νοσοκομείο αφού πιθανότατα  πρόκειται για κάταγμα. Ακινητοποιήστε την περιοχή μέχρι να φθάσετε στο γιατρό. Σε περίπτωση εξάρθρωσης του αγκώνα ή του ώμου το χέρι φαίνεται σαν να κρέμεται. Πάρτε το παιδί στο γιατρό ώστε να το επαναφέρει, επί τόπου, στη θέση του.

Χτύπημα στο κεφάλι: Αρχικά μην δοκιμάσετε να το μετακινήσετε, αφήστε το παιδί ξαπλωμένο και τοποθετήστε μαξιλάρια από τις δύο πλευρές του κεφαλιού. Περιμένετε λίγο μέχρι να διαπιστώσετε από τις αντιδράσεις του την κατάσταση του. Μιλήστε του, ρωτήστε το ορισμένα απλά πράγματα για να δείτε εάν ανταποκρίνεται. Εάν το παιδί χάσει τις αισθήσεις του, αν κάνει σπασμούς, κάνει εμετούς, έχει πονοκέφαλο, αν δυσκολεύεστε να το ξυπνήσετε, αν δείτε υγρό να τρέχει από τα αυτιά του ή την μύτη του, αν εμφανίσει μελανιές κάτω από τα μάτια ή πίσω από τα αφτιά, έχει ζαλάδες ή μιλά παράξενα, τότε πρέπει αμέσως να σπεύσετε στο νοσοκομείο.

Καυτό νερό: Ρίξτε κρύο νερό στη περιοχή για δέκα περίπου λεπτά, μετά βγάλτε του προσεχτικά τα ρούχα. Εάν το ύφασμα έχει κολλήσει στο καμένο δέρμα, μην προσπαθήσετε να του το βγάλετε. Καλύψτε την περιοχή του εγκαύματος με καθαρό ρούχο που να μην αφήνει χνούδι και πάρτε το στο νοσοκομείο. Μην βάλετε τίποτα πάνω στο έγκαυμα.

Στραβοκατάπημα: Χτυπήστε το ελαφρά στη πλάτη αυτό θα είναι αρκετό για να καταπιεί ή να βγάλει το φαγητό με ένα βήξιμο. Αν είναι ξαπλωμένο ανασηκώστε το ή γυρίστε το μπρούμυτα με το κεφάλι προς τα κάτω. Μην δοκιμάσετε να βάλετε το χέρι στο στόμα του, γιατί μπορεί να σπρώξετε το φαγητό προς τα κάτω. Αν συνεχίζει να δυσκολεύεται να αναπνεύσει καλέστε σε βοήθεια.

Δηλητηρίαση: Μην προσπαθήσετε να προκαλέσετε εμετό γιατί η ουσία που το παιδάκι κατάπιε μπορεί να είναι καυστική και φέρνοντας το προς τα πάνω μπορεί να του κάνει περισσότερη ζημιά. Δώστε του λίγο νερό σε μικρές δόσεις ή ένα παγάκι για να μειώσετε τον ερεθισμό σε περίπτωση που πονάει και έχει καεί από την ουσία που κατάπιε.

Τηλεφωνήστε στο κέντρο Δηλητηριάσεων στο 1401 για Κύπρο, εκεί θα σας ρωτήσουν πληροφορίες όπως, τι ακριβώς πήρε, πόση ποσότητα, πριν πόση ώρα, σε ποια κατάσταση βρίσκετε το παιδί, το βάρος του και το ύψος του. Είναι σημαντικές οι πληροφορίες αυτές έτσι ώστε να μπορέσουν να σας δώσουν τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές για αντιμετώπιση του προβλήματος.
 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM