| 

ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙ

 Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣ

10 αυθεντικές συμβουλές από παιδιά!

Πώς να γίνετε ο καλύτερος μπαμπάς….

Παρασκευή 05 Νοέ 2010

Από: Νάντια Μάζαρου
Ρωτήσαμε 5 παιδιά ,ηλικίας  6-10 ετών, και 5 εφήβους, ηλικίας 12-16 ετών, τι θεωρούν το καλύτερο πρότυπο πατέρα. Ορισμένα από τα αποτελέσματα δεν τα περιμέναμε ούτε και εμείς, αφού οι ερωτηθέντες έδειξαν μεγάλη ωριμότητα και γνώση στο τι περιμένουν από τον μπαμπά τους.

Πάρτε λοιπόν 10 χρήσιμες συμβουλές από τα ίδια τα παιδιά…


"Δεν ξεχνά ποτέ τα γενέθλια".
Τα παιδιά θέλουν τον μπαμπά τους να θυμάται πρώτος την γιορτή τους, να τους δίνει τις ευχές του και να βρίσκεται εκεί στο πάρτι τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα παιδιά χρειάζονται να γνωρίζουν ότι αποτελούν προτεραιότητα των πατεράδων τους, βρίσκονται πάντοτε στη σκέψη τους, δεν τους ξεχνάνε ποτέ ακόμη και αν δεν ζούνε στο ίδιο σπίτι. Ο πατέρας που δεν ξεχνά ποτέ τις σημαντικές μέρες του παιδιού του τείνει να κερδίζει την εμπιστοσύνη του για μια ζωή.

"Είναι πάντοτε εκεί για το καληνύχτα". Αυτή είναι κυρίως επιθυμία των παιδιών της πιο μικρής ηλικιακής ομάδας. Το βραδινό καληνύχτισμα κάνει τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια στο χώρο του σπιτιού τους και επίσης τα βοηθά να έχουν ένα πιο ήρεμο ύπνο. Ο μπαμπάς πρέπει να βρίσκεται πάντοτε εκεί, εκτός σε σπάνιες περιπτώσεις, για ένα φιλί και ένα καληνύχτισμα.

"Τρώει έστω και ένα γεύμα, την ημέρα,  με ολόκληρη την οικογένεια".
Το οικογενειακό τραπέζι αποτελεί μεγάλη υπόθεση για μια οικογένεια. Είναι η στιγμή που παιδιά και γονείς θα μιλήσουν για την καθημερινότητα τους, τι έγινε στη δουλειά, στο σχολείο με τους φίλους και τους συμμαθητές. Είναι η στιγμή που η οικογένεια έρχεται πιο κοντά και δένεται. Μην χάνεται όλα τα γεύματα, φροντίστε να βρίσκεστε έστω και σε ένα γεύμα. Από ότι φαίνεται οι μικροί μας φίλοι αντιλαμβάνονται την σημαντικότητα της ώρας εκείνης και την απαιτούν. 

"Αγαπά την μαμά και το δείχνει με τις πράξεις του". Είναι έξυπνα και αντιλαμβάνονται τα πάντα. Τα παιδιά έχουν ξεχωριστά ένστικτα που τα καθιστούν σε θέση να γνωρίζουν πράγματα που εμείς οι μεγάλοι μπορεί να τα αφήσουμε να περάσουν απαρατήρητα. Η αγάπη μεταξύ του ζευγαριού τα κάνει να νιώθουν ασφάλεια μέσα στην οικογένεια και τους δίνει τα σωστά μηνύματα για το πώς πρέπει και οι ίδιοι να συμπεριφέρονται αργότερα τόσο στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία γενικότερα. Μην τσακώνεστε μπροστά τους αντιθέτως δείξτε τους πως σέβεστε και αγαπάτε τόσο τους ίδιους όσο και την μητέρα τους.

"Παίζει μαζί μου, περνά χρόνο και με παίρνει βόλτα". Πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκετε χρόνο για να παίζεται και να κάνετε κάποιες δραστηριότητες από κοινού με το παιδί σας. Με αυτό τον τρόπο κερδίζεται την φιλία του, την εκτίμηση και τον σεβασμό του, έρχεστε κοντά του και δεν φοβάται να σας εκμυστηρεύεται τα πάντα, ακόμη και την πιο μεγάλη του αταξία.

"Στις γιορτές του σχολείου είναι πάντα εκεί". Για το παιδί η παιδική γιορτούλα του σχολείου είναι ότι πιο σημαντικό. Αποτελεί την στιγμή που θα σας αποδείξει όλα όσα έμαθε στο σχολείο, την ικανότητα του και τον κόπο που έκανε μια ολόκληρη σχολική χρονιά. Να είστε λοιπόν εκεί για να το καμαρώσετε και να το επιβραβεύσετε δίνοντας του το μήνυμα και τα κίνητρα να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο, φέρνοντας πιο πολλές επιτυχίες.

"Με βοηθάει στα μαθήματα". Μέχρι μια ηλικία το παιδί σου σε βλέπει ως τον παντογνώστη. Περιμένει από εσένα να τον διδάξεις και πιστεύει ότι , ότι πει ο μπαμπάς είναι το σωστό. Εκμεταλλεύσου λοιπόν αυτή την ηλικία βοηθώντας τον στα μαθήματα. Φρόντισε να τον βοηθάς σε θέματα που τα γνωρίζεις καλά ή κάνε και εσύ μια μικρή προετοιμασία πριν αρχίσει το μάθημα πατέρα – παιδιού.

"Είναι κοντά μου όταν είμαι άρρωστο". Μην ξεχνάς ότι στις μικρές ηλικίες το παιδί σου έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Σε στιγμή ασθένειας δεν χρειάζεται μόνο την μητέρα του αλλά και εσένα. Φρόντισε το παιδί σου και αυτό θα σε αγαπά μια ζωή…

"Μου δίνει τις πιο καλές συμβουλές". Η απόλυτη εμπιστοσύνη που λέγαμε πιο πάνω, ισχύει και για τις συμβουλές που θα δώσεις στο παιδί σου. Γίνε φίλος μαζί του, πάντοτε σε λογικά πλαίσια συμβουλεύοντας το για τα μικρά και απλά θέματα που μπορεί να τον απασχολούν. Φρόντισε να το κάνεις χωρίς να γίνεις πιο πολύ φίλος από ότι πατέρας, μην χάσεις το πατρικό σου κύρος.

"Μου κάνει όλα τα χατίρια". Αν και όλα τα παιδιά θέλουν να τους κάνεις τα χατίρια, πρέπει να μάθεις να ξεχωρίζεις που πρέπει να υποχωρείς και που όχι. Μην κακομαθαίνεις το παιδί σου. Σύμφωνα με την σύζυγο σου πως θα αντιμετωπίσετε μια κατάσταση και να είστε και οι δύο σταθεροί στην κοινή σας απόφαση. Κάνε τα χατίρια ως αντάλλαγμα μιας επιβράβευσης ή όπου εσύ κρίνεις ότι μπορείς να είσαι χαλαρός, αλλά μην είσαι πάντοτε σύμφωνος με ότι σου ζητά.
 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM