| 

ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙ

 Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣ

Η μεγάλη ευθύνη του άντρα...

Απέναντι στα παιδιά και στην οικογένεια!

Δευτέρα 09 Μάι 2011

Από: Συντακτική ομάδα Β1
Οι καιροί έχουν αλλάξει, παλιά το να κάνεις οικογένεια δεν χρειαζόταν και πολλή σκέψη. Δεν νομίζω οι παππούδες μας να έπαιρναν χαρτί και μολύβι όπως εμείς, για να δούμε τα εισοδήματα μας και αν μας παίρνει η τσέπη μας τότε κάνουμε και ένα παιδί.

Οι σημερινές ανάγκες ενός παιδιού είναι πολλές και τις αντιμετωπίζουμε σίγουρα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Στην εποχή αυτή που ζούμε μας είναι αδιανόητο να στερήσουμε το παιδί μας από διάφορα αγαθά τα οποία έχουν τα υπόλοιπα παιδιά.

Ο πατέρας " ο άντρας του σπιτιού" είναι ο πρώτος που θα ανησυχήσει για την οικονομική κατάσταση της οικογένειας. Ακόμη και αν η γυναίκα εργάζεται ο άντρας είναι αυτός που νιώθει την οικονομική ευθύνη της οικογένειας και του σπιτιού. Με τον ερχομό ενός νέου παιδιού στην οικογένεια, ο άντρας νιώθει περισσότερο υπεύθυνος, υπόλογος, και λιγότερο ανεξάρτητος αφού η λογική του συνεχώς του λέει, ότι πρέπει να αυξήσει  τα εισοδήματα του και να ανταποκριθεί στις καινούργιες ανάγκες άρα για αυτόν σημαίνει περισσότερη δουλειά.

Καθημερινά βλέπουμε παραδείγματα αντρών οι οποίοι δουλεύουν μέρα νύκτα και μοχθούν πραγματικά για να αυξήσουν το εισόδημα τους όσο περισσότερο γίνεται, με αποτέλεσμα να απουσιάζουν από το σπίτι πολλές ώρες και η οικογένεια να μην έχει την ουσιαστική παρουσία του πατέρα.

Ο άντρας πάντα θα αναλύσει τις οικονομικές καταστάσεις της οικογένειας και προβληματίζεται για το "αύριο". Το μυαλό μεγαλοποιεί κάπως τα πράγματα όμως και από την άλλη δεν έχει και άδικο. Είναι βέβαιο ότι με τον ερχομό ενός νέου μέλους της οικογένειας τα έξοδα αυξάνονται (πάνες, μπιμπερό γάλατα, ρουχισμός, ιατρική παρακολούθηση κ.α.). Οι γυναίκες σε αυτή την περίπτωση βλέπουν τα πράγματα πιο αισιόδοξα από τους άντρες. Ο άντρας βλέπει ένα κυκεώνα εξόδων αφού οι σκέψεις του μπορεί να φθάνουν ακόμη και μέχρι τις σπουδές του παιδιού.

- Σε αυτή την περίπτωση προσπαθήστε να χαλαρώσετε, πάρτε χαρτί και μολύβι και αθροίστε τις καθημερινές ανάγκες του παιδιού. Συγκρίνετε το ποσό με μια μηνιαία σπατάλη που σίγουρα κάνετε. Αυτή τη σπατάλη μπορείτε να την κόψετε και να την αφιερώσετε στο παιδί σας.
- Μην υπερβάλλετε με πολλές ώρες εργασίας. Αυξήστε τις ώρες σας με μέτρο, η παρουσία σας στο σπίτι να ξέρετε ότι είναι πιο σημαντική.
- Τα πράγματα δεν είναι τραγικά, η χαρά της απόκτησης του παιδιού είναι απερίγραπτη. Κάντε περιορισμό των εξόδων σας που έτσι και αλλιώς αναγκαστικά θα γίνουν αφού δεν θα μπορείτε να βγαίνετε τα βράδια τόσο συχνά όπως παλιά.
- Σε περίπτωση που δουλεύει και η σύζυγος μπορεί να αναλάβει κάποια έξοδα του παιδιού ενώ εσείς μπορείτε να αναλάβετε τα υπόλοιπα έξοδα του σπιτιού. Βάλτε δηλαδή σε μία τάξη τα έξοδα σας και ο καθένας να είναι υπεύθυνος για μερικά ανάλογα με τα εισοδήματα του.
- Μην κάνετε άσκοπες σπατάλες και μην αγοράζετε συνεχώς ότι βρεθεί μπροστά σας για το παιδί. Το παιδί μπορεί να περάσει και με λιγότερα πράγματα ειδικότερα στην παιδική ηλικία αφού δεν είναι σε θέση να ξεχωρίζει τι είναι ακριβό ή όχι αλλά να ξέρετε ότι ούτε καν έχει ανάγκη όλα αυτά που εμείς του προσφέρουμε . Μάλλον το δικό μας μυαλό δημιουργεί αυτή την κατάσταση του υπερ-καταναλωτισμού.

 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM