| 

ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙ

 Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣ

Φτιάξτε χειροποίητους Χαρταετούς με τα παιδιά σας!

Οδηγίες βήμα προς βήμα!

Παρασκευή 24 Φεβ 2012

Από: Συντακτική ομάδα Β1
Το τριήμερο που μας έρχεται και η ειδικά την Καθαρά Δευτέρα -καιρού επιτρέποντος- είναι ευκαιρία να παίξουμε με τα παιδιά μας. Να τους δώσουμε αυτό που τόσο έχουν ανάγκη από εμάς τους γονείς "ποιοτικό χρόνο". Ευκαιρία λοιπόν το τριήμερο αυτό να μαζέψετε υλικά και να φτιάξετε ένα "δυνατό" χαρταετό! Με αυτό τον τρόπο θα δώσετε σημασία στα παιδιά σας που τόσο πολύ την χρειάζονται αλλά επίσης θα κάνετε και εσείς κάτι δημιουργικό ώστε να χαλαρώσετε και να ξεφύγετε από την καθημερινότητα σας.  


Υλικά

1. Χαρτί ή λεπτή πλαστική σακούλα ή νάιλον (τουλάχιστο 30x40 εκατοστά)
2. Τρία μικρά καλάμια 30 εκατοστά μήκος (για πιο μεγάλο χρησιμοποιήστε 80 εκατοστά)
3. Ψαλίδι ή χαρτοκόπτη
4. Λεπτό σύρμα
5. Διάφανη κολλητική ταινία 1,5 εκατοστά φάρδος
6. Δυνατό σπάγκο
7. Δυο-τρία κομμάτια κορδέλα χρωματιστή για την ουρά
Κατασκευή

Κάντε μικρές εγκοπές στις άκρες κάθε καλαμιού. Τοποθετήστε τα δύο καλάμια ούτως ώστε να σχηματίζουν "Χ" και το τρίτο ακριβώς στην μέση όπου όλα μαζί να σχηματίζουν κανονικό εξάγωνο. Δέστε τα όλα μαζί στο κέντρο με τον σπάγκο και αφήστε 50-60 εκ. από τον σπάγκο να κρέμεται. (σχήμα Α)

Τώρα πάρτε το σύρμα και στερεώστε το στις μικρές εγκοπές ενός από τα καλάμια. Συνεχίστε να περνάτε το σύρμα περιμετρικά σε όλα τα καλάμια, στερεώνοντας το κάθε φορά και σε μία από τις εγκοπές των υπόλοιπων καλαμιών.

Ακολούθως πάρτε το χαρτί ή το πλαστικό ή το νάιλον και ζωγραφίστε ότι θέλετε πάνω με μαρκαδόρους όπως το σήμα της αγαπημένης σας ομάδας κλπ.

Στην συνέχεια τοποθετήστε το χαρτί ή το πλαστικό ή το νάιλον σε επίπεδη επιφάνεια και τοποθετήστε από πάνω τον συμπληρωμένο πλέον σκελετό του χαρταετού. Κόψτε γύρω-γύρω ακολουθώντας το σχήμα του και αφήστε περιθώριο 3-5 εκατοστών γύρω-γύρω. Γυρίστε τα περιθώρια που αφήσατε προς τα μέσα και κολλάτε με την κολλητική ταινία. Στα δύο κάτω άκρα του σκελετού (σχήμα Β, σημεία 2 και 3), στερεώστε τον σπάγκο και μετέπειτα την ουρά (σημείο 4) της οποίας το μήκος πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 με 4 φορές μεγαλύτερο από αυτό του χαρταετού.

Στα απέναντι άκρα από αυτά που βάλατε την ουρά (σημεία 5 και 6), θα πρέπει να τοποθετήσετε τα "ζύγια". Δέστε από ένα κομμάτι σπάγκο στο κάθε άκρο και τα δύο να δεθούν στην συνέχεια με τον σπάγκο που αφήσατε στην αρχή της κατασκευής να κρέμεται στο κέντρο του σκελετού. Θα πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο. Ακριβώς στο σημείο που ενώσετε τα ζύγια, δέστε πολύ καλά τον τελικό σπάγκο ο οποίος θα δώσει την τελική ώθηση του χαρταετού προς τα πάνω.

Καλό πέταγμα και καλή διασκέδαση! Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM