| 

ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙ

 Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣ

 Φτιάξτε χειροποίητους Χαρταετούς με τα παιδιά σας!

Οδηγίες βήμα προς βήμα!

Το τριήμερο που μας έρχεται και η ειδικά την Καθαρά Δευτέρα -καιρού επιτρέποντος- είναι ευκαιρία να παίξουμε με τα παιδιά μας. Να τους δώσουμε αυτό που τόσο έχουν ανάγκη από εμάς τους γονείς "ποιοτικό χρόνο". Ευκαιρία λοιπόν το τριήμερο αυτό να μαζέψετε υλικά και να φτιάξετε ένα "δυνατό" χαρταετό! Με αυτό τον τρόπο θα δώσετε σημασία στα παιδιά σας που τόσο πολύ την χρειάζονται αλλά επίσης θα κάνετε και εσείς κάτι δημιουργικό ώστε να χαλαρώσετε και να ξεφύγετε από την καθημερινότητα σας.  


Υλικά

1. Χαρτί ή λεπτή πλαστική σακούλα ή νάιλον (τουλάχιστο 30x40 εκατοστά)
2. Τρία μικρά καλάμια 30 εκατοστά μήκος (για πιο μεγάλο χρησιμοποιήστε 80 εκατοστά)
3. Ψαλίδι ή χαρτοκόπτη
4. Λεπτό σύρμα
5. Διάφανη κολλητική ταινία 1,5 εκατοστά φάρδος
6. Δυνατό σπάγκο
7. Δυο-τρία κομμάτια κορδέλα χρωματιστή για την ουρά
Από: Συντακτική ομάδα Β1Παρασκευή 24 Φεβ 2012

 Η μεγάλη ευθύνη του άντρα...

Απέναντι στα παιδιά και στην οικογένεια!

Οι καιροί έχουν αλλάξει, παλιά το να κάνεις οικογένεια δεν χρειαζόταν και πολλή σκέψη. Δεν νομίζω οι παππούδες μας να έπαιρναν χαρτί και μολύβι όπως εμείς, για να δούμε τα εισοδήματα μας και αν μας παίρνει η τσέπη μας τότε κάνουμε και ένα παιδί.

Οι σημερινές ανάγκες ενός παιδιού είναι πολλές και τις αντιμετωπίζουμε σίγουρα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Στην εποχή αυτή που ζούμε μας είναι αδιανόητο να στερήσουμε το παιδί μας από διάφορα αγαθά τα οποία έχουν τα υπόλοιπα παιδιά.

Ο πατέρας " ο άντρας του σπιτιού" είναι ο πρώτος που θα ανησυχήσει για την οικονομική κατάσταση της οικογένειας. Ακόμη και αν η γυναίκα εργάζεται ο άντρας είναι αυτός που νιώθει την οικονομική ευθύνη της οικογένειας και του σπιτιού. Με τον ερχομό ενός νέου παιδιού στην οικογένεια, ο άντρας νιώθει περισσότερο υπεύθυνος, υπόλογος, και λιγότερο ανεξάρτητος αφού η λογική του συνεχώς του λέει, ότι πρέπει να αυξήσει  τα εισοδήματα του και να ανταποκριθεί στις καινούργιες ανάγκες άρα για αυτόν σημαίνει περισσότερη δουλειά.

Καθημερινά βλέπουμε παραδείγματα αντρών οι οποίοι δουλεύουν μέρα νύκτα και μοχθούν πραγματικά για να αυξήσουν το εισόδημα τους όσο περισσότερο γίνεται, με αποτέλεσμα να απουσιάζουν από το σπίτι πολλές ώρες και η οικογένεια να μην έχει την ουσιαστική παρουσία του πατέρα.

Ο άντρας πάντα θα αναλύσει τις οικονομικές καταστάσεις της οικογένειας και προβληματίζεται για το "αύριο". Το μυαλό μεγαλοποιεί κάπως τα πράγματα όμως και από την άλλη δεν έχει και άδικο. Είναι βέβαιο ότι με τον ερχομό ενός νέου μέλους της οικογένειας τα έξοδα αυξάνονται (πάνες, μπιμπερό γάλατα, ρουχισμός, ιατρική παρακολούθηση κ.α.). Οι γυναίκες σε αυτή την περίπτωση βλέπουν τα πράγματα πιο αισιόδοξα από τους άντρες. Ο άντρας βλέπει ένα κυκεώνα εξόδων αφού οι σκέψεις του μπορεί να φθάνουν ακόμη και μέχρι τις σπουδές του παιδιού.

- Σε αυτή την περίπτωση προσπαθήστε να χαλαρώσετε, πάρτε χαρτί και μολύβι και αθροίστε τις καθημερινές ανάγκες του παιδιού. Συγκρίνετε το ποσό με μια μηνιαία σπατάλη που σίγουρα κάνετε. Αυτή τη σπατάλη μπορείτε να την κόψετε και να την αφιερώσετε στο παιδί σας.
- Μην υπερβάλλετε με πολλές ώρες εργασίας. Αυξήστε τις ώρες σας με μέτρο, η παρουσία σας στο σπίτι να ξέρετε ότι είναι πιο σημαντική.
- Τα πράγματα δεν είναι τραγικά, η χαρά της απόκτησης του παιδιού είναι απερίγραπτη. Κάντε περιορισμό των εξόδων σας που έτσι και αλλιώς αναγκαστικά θα γίνουν αφού δεν θα μπορείτε να βγαίνετε τα βράδια τόσο συχνά όπως παλιά.
- Σε περίπτωση που δουλεύει και η σύζυγος μπορεί να αναλάβει κάποια έξοδα του παιδιού ενώ εσείς μπορείτε να αναλάβετε τα υπόλοιπα έξοδα του σπιτιού. Βάλτε δηλαδή σε μία τάξη τα έξοδα σας και ο καθένας να είναι υπεύθυνος για μερικά ανάλογα με τα εισοδήματα του.
- Μην κάνετε άσκοπες σπατάλες και μην αγοράζετε συνεχώς ότι βρεθεί μπροστά σας για το παιδί. Το παιδί μπορεί να περάσει και με λιγότερα πράγματα ειδικότερα στην παιδική ηλικία αφού δεν είναι σε θέση να ξεχωρίζει τι είναι ακριβό ή όχι αλλά να ξέρετε ότι ούτε καν έχει ανάγκη όλα αυτά που εμείς του προσφέρουμε . Μάλλον το δικό μας μυαλό δημιουργεί αυτή την κατάσταση του υπερ-καταναλωτισμού.

Από: Συντακτική ομάδα Β1Δευτέρα 09 Μάι 2011

 Οι σκανδαλιές κάνουν καλό...

Διασκεδάστε παρέα με το παιδί σας!

Ξαναζήστε τα παιδικά σας χρόνια, την ανεμελιά και την διασκέδαση, περνώντας ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας, και φέρνοντας το ακόμη πιο κοντά σας. Υπάρχουν ένα σωρό δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε παρέα, βοηθώντας σας να ξεφύγετε λίγο από την ρουτίνα της καθημερινότητας και οτιδήποτε μπορεί να σας προβληματίζει.

Ώρα για party camping.
Ετοιμάστε τα αντίσκηνα σας και όλα τα συναφή και πιάστε τα βουνά. Υπάρχουν καταπληκτικοί κατασκηνωτικοί χώροι, έτοιμοι να σας φιλοξενήσουν. Πάρτε όλα τα απαραίτητα αντικείμενα, τρόφιμα και ποτά μαζί σας, μαζέψτε ξύλα από το δάσος και ανάψετε στους προστατευόμενους και ειδικά κατασκευασμένους χώρους φωτιά. Αν κανονίσετε να πάτε παρέα με άλλους γονείς και παιδιά η εμπειρία θα είναι ακόμη πιο πολύ εκπληκτική. Αν είστε μόνοι σας υπάρχουν δεκάδες πράγματα να κάνετε, όπως μικρή πεζοπορία, παιχνίδια στο δάσος, αλλά και κουβεντούλα.

Βγείτε για φαγητό παρέα
Αφιερώστε ένα βράδυ ( κάπως νωρίς ) για να βγείτε παρεούλα, πατέρας και παιδί, για φαγητό. Η κίνηση αυτή θα χαροποιήσει πολύ το παιδί σας και θα σας εξυψώσει στα μάτια του. Επίσης είναι μια καλή ευκαιρία για να μάθετε όλα όσα πιθανόν να απασχολούν τα μικρά σας.

Μπάλα ολέ!
Στο επόμενο ματς πηγαίνετε στο γήπεδο μαζί. Βάλτε τα κασκόλ σας και παρακολουθήστε τον αγώνα των αγαπημένων σας ομάδων παρέα. Σίγουρα το παιδί σας θα το απολαύσει όσο τίποτα άλλο. Μοιραστείτε σαν καλοί φίλοι την ένταση και την αγωνία του παιχνιδιού.

Έτοιμοι για πεταλιές ;
Φορτώστε τα ποδήλατα σας στο αυτοκίνητο και βρείτε ένα όμορφο χώρο στον οποίο μπορείτε εσείς και το παιδί σας να κάνετε βόλτες με τα ποδήλατα. Φροντίστε να έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα, όπως κράνη για την ασφάλεια σας και φυσικά νερό. Η ποδηλασία εκτός από διασκεδαστική αποτελεί και μια από τις καλύτερες γυμναστικές. Με αυτό τον τρόπο θα απομακρύνεται ευχάριστα το παιδί σας από τα καθιστικά παιχνίδια.

Bowling forever !
Ένα δυναμικό παιχνίδι που αγαπούν τόσο οι μεγάλοι όσο και τα παιδιά, που συνήθως γίνονται οι καλύτεροι παίχτες. Βάλτε στο πρόγραμμα σας το bowling μαζί με το παιδί σας και αγωνιστείτε μεταξύ σας, αλλά και εναντίον άλλης φιλικής ομάδας, πατέρα – παιδιού. Αυτές τις στιγμές, θα έχουν τα παιδιά σας, για να θυμούνται μια ζωή!
Από: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 25 Νοέ 2010

 10 αυθεντικές συμβουλές από παιδιά!

Πώς να γίνετε ο καλύτερος μπαμπάς….

Ρωτήσαμε 5 παιδιά ,ηλικίας  6-10 ετών, και 5 εφήβους, ηλικίας 12-16 ετών, τι θεωρούν το καλύτερο πρότυπο πατέρα. Ορισμένα από τα αποτελέσματα δεν τα περιμέναμε ούτε και εμείς, αφού οι ερωτηθέντες έδειξαν μεγάλη ωριμότητα και γνώση στο τι περιμένουν από τον μπαμπά τους.

Πάρτε λοιπόν 10 χρήσιμες συμβουλές από τα ίδια τα παιδιά…


"Δεν ξεχνά ποτέ τα γενέθλια".
Τα παιδιά θέλουν τον μπαμπά τους να θυμάται πρώτος την γιορτή τους, να τους δίνει τις ευχές του και να βρίσκεται εκεί στο πάρτι τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα παιδιά χρειάζονται να γνωρίζουν ότι αποτελούν προτεραιότητα των πατεράδων τους, βρίσκονται πάντοτε στη σκέψη τους, δεν τους ξεχνάνε ποτέ ακόμη και αν δεν ζούνε στο ίδιο σπίτι. Ο πατέρας που δεν ξεχνά ποτέ τις σημαντικές μέρες του παιδιού του τείνει να κερδίζει την εμπιστοσύνη του για μια ζωή.

"Είναι πάντοτε εκεί για το καληνύχτα". Αυτή είναι κυρίως επιθυμία των παιδιών της πιο μικρής ηλικιακής ομάδας. Το βραδινό καληνύχτισμα κάνει τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια στο χώρο του σπιτιού τους και επίσης τα βοηθά να έχουν ένα πιο ήρεμο ύπνο. Ο μπαμπάς πρέπει να βρίσκεται πάντοτε εκεί, εκτός σε σπάνιες περιπτώσεις, για ένα φιλί και ένα καληνύχτισμα.

"Τρώει έστω και ένα γεύμα, την ημέρα,  με ολόκληρη την οικογένεια".
Το οικογενειακό τραπέζι αποτελεί μεγάλη υπόθεση για μια οικογένεια. Είναι η στιγμή που παιδιά και γονείς θα μιλήσουν για την καθημερινότητα τους, τι έγινε στη δουλειά, στο σχολείο με τους φίλους και τους συμμαθητές. Είναι η στιγμή που η οικογένεια έρχεται πιο κοντά και δένεται. Μην χάνεται όλα τα γεύματα, φροντίστε να βρίσκεστε έστω και σε ένα γεύμα. Από ότι φαίνεται οι μικροί μας φίλοι αντιλαμβάνονται την σημαντικότητα της ώρας εκείνης και την απαιτούν. 

"Αγαπά την μαμά και το δείχνει με τις πράξεις του". Είναι έξυπνα και αντιλαμβάνονται τα πάντα. Τα παιδιά έχουν ξεχωριστά ένστικτα που τα καθιστούν σε θέση να γνωρίζουν πράγματα που εμείς οι μεγάλοι μπορεί να τα αφήσουμε να περάσουν απαρατήρητα. Η αγάπη μεταξύ του ζευγαριού τα κάνει να νιώθουν ασφάλεια μέσα στην οικογένεια και τους δίνει τα σωστά μηνύματα για το πώς πρέπει και οι ίδιοι να συμπεριφέρονται αργότερα τόσο στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία γενικότερα. Μην τσακώνεστε μπροστά τους αντιθέτως δείξτε τους πως σέβεστε και αγαπάτε τόσο τους ίδιους όσο και την μητέρα τους.

"Παίζει μαζί μου, περνά χρόνο και με παίρνει βόλτα". Πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκετε χρόνο για να παίζεται και να κάνετε κάποιες δραστηριότητες από κοινού με το παιδί σας. Με αυτό τον τρόπο κερδίζεται την φιλία του, την εκτίμηση και τον σεβασμό του, έρχεστε κοντά του και δεν φοβάται να σας εκμυστηρεύεται τα πάντα, ακόμη και την πιο μεγάλη του αταξία.

"Στις γιορτές του σχολείου είναι πάντα εκεί". Για το παιδί η παιδική γιορτούλα του σχολείου είναι ότι πιο σημαντικό. Αποτελεί την στιγμή που θα σας αποδείξει όλα όσα έμαθε στο σχολείο, την ικανότητα του και τον κόπο που έκανε μια ολόκληρη σχολική χρονιά. Να είστε λοιπόν εκεί για να το καμαρώσετε και να το επιβραβεύσετε δίνοντας του το μήνυμα και τα κίνητρα να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο, φέρνοντας πιο πολλές επιτυχίες.

"Με βοηθάει στα μαθήματα". Μέχρι μια ηλικία το παιδί σου σε βλέπει ως τον παντογνώστη. Περιμένει από εσένα να τον διδάξεις και πιστεύει ότι , ότι πει ο μπαμπάς είναι το σωστό. Εκμεταλλεύσου λοιπόν αυτή την ηλικία βοηθώντας τον στα μαθήματα. Φρόντισε να τον βοηθάς σε θέματα που τα γνωρίζεις καλά ή κάνε και εσύ μια μικρή προετοιμασία πριν αρχίσει το μάθημα πατέρα – παιδιού.

"Είναι κοντά μου όταν είμαι άρρωστο". Μην ξεχνάς ότι στις μικρές ηλικίες το παιδί σου έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Σε στιγμή ασθένειας δεν χρειάζεται μόνο την μητέρα του αλλά και εσένα. Φρόντισε το παιδί σου και αυτό θα σε αγαπά μια ζωή…

"Μου δίνει τις πιο καλές συμβουλές". Η απόλυτη εμπιστοσύνη που λέγαμε πιο πάνω, ισχύει και για τις συμβουλές που θα δώσεις στο παιδί σου. Γίνε φίλος μαζί του, πάντοτε σε λογικά πλαίσια συμβουλεύοντας το για τα μικρά και απλά θέματα που μπορεί να τον απασχολούν. Φρόντισε να το κάνεις χωρίς να γίνεις πιο πολύ φίλος από ότι πατέρας, μην χάσεις το πατρικό σου κύρος.

"Μου κάνει όλα τα χατίρια". Αν και όλα τα παιδιά θέλουν να τους κάνεις τα χατίρια, πρέπει να μάθεις να ξεχωρίζεις που πρέπει να υποχωρείς και που όχι. Μην κακομαθαίνεις το παιδί σου. Σύμφωνα με την σύζυγο σου πως θα αντιμετωπίσετε μια κατάσταση και να είστε και οι δύο σταθεροί στην κοινή σας απόφαση. Κάνε τα χατίρια ως αντάλλαγμα μιας επιβράβευσης ή όπου εσύ κρίνεις ότι μπορείς να είσαι χαλαρός, αλλά μην είσαι πάντοτε σύμφωνος με ότι σου ζητά.
Από: Νάντια ΜάζαρουΠαρασκευή 05 Νοέ 2010