| 

ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙ

 ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Όταν το παιδί... μπαίνει στην Εφηβεία!

Μικρές συμβουλές αντιμετώπισης αυτής της δύσκολης περιόδου..

Τρίτη 22 Μάρ 2011

Από: Βίκτωρ
Το κάθε παιδί στην εφηβεία αντιδρά με τον δικό του τρόπο. Δεν υπάρχουν χρυσοί κανόνες τους οποίους πρέπει να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε το παιδί σας. Το κάθε παιδί έχει τον δικό του χαρακτήρα και την δική του προσωπικότητα και έτσι πρέπει να το χειριστείτε. Πολλές φορές ακούμε τους γονείς να παραπονιούνται ότι δεν καταλαβαίνουν τα παιδιά τους και δεν ξέρουν τι είναι αυτό που τα "πιάνει", λες και δεν υπήρξαν αυτοί ποτέ έφηβοι. Ο κάθε έφηβος βιώνει με τον δικό του τρόπο αυτό που του συμβαίνει σε αυτή την ιδιαίτερη φάση της ζωής του. Ο Σαίξπηρ συγκεκριμένα έγραψε "Μακάρι να κοιμούνταν και να ξυπνούσαν όταν θα είχαν πια ενηλικιωθεί".

Το παιδί σας βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο, όπου φεύγει από την παιδική του ανεμελιά και ξεγνοιασιά και αρχίζει να μπαίνει στην ενήλικη ζωή. Σαν σωστοί γονείς απέναντι στα παιδιά μας πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για τις αλλαγές που το  παιδί μας θα πρέπει να αντιμετωπίσει, και να φροντίσουμε να προετοιμάσουμε κατάλληλα το παιδί ώστε με τη σειρά του να αποδεχτεί την αλλαγή και ότι είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό.
 
Σε αυτά τα 7-8 χρόνια που διαρκεί η εφηβεία οι αλλαγές που γίνονται στα παιδιά είναι βιοσωματικές, γνωστικές, συναισθηματικές. Τα πρώτα χρόνια θα δείτε βιοσωματικές αλλαγές ενώ αργότερα τις ψυχοκοινωνικές αλλαγές όπου το παιδί θα ψάχνει να βρει την ταυτότητα του, τα πιστεύω του και τους στόχους του.

Επίσης μπορούμε να χωρίσουμε τα χρόνια της εφηβείας σε τρία στάδια α) στην αρχή της εφηβείας, β) στη μέση εφηβεία, γ) Στην όψιμη εφηβεία.

Στο  α` στάδιο το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με ένα σωρό σωματικές αλλαγές. Αύξηση της τριχοφυΐας, αλλαγή της φωνής, στα κορίτσια μεγαλώνει το στήθος , ενώ στα αγόρια τα γεννητικά όργανα, αλλάζει η φωνή, τα κορίτσια αρχίζουν να έχουν περίοδο. Όσον αφορά την σεξουαλικότητα το ενδιαφέρον του αναπτύσσεται σε πλατωνικό επίπεδο, και νιώθει ανασφαλείς σε σχέση με το σώμα του και με το πως τον βλέπουν οι γύρω (όμορφο, άσχημο, ψηλό, κοντό κ.τ.λ.).

Στη μέση εφηβεία ο έφηβος περνά στην πράξη όσο αφορά το σεξ. Αρχίζει τους πειραματισμούς και πολύ πιθανό να ολοκληρώσει και σεξουαλικά τις σχέσεις του. Σε αυτό το σημείο μπορεί το παιδί να είναι ακόμη πιο αντιδραστικό και να αναπτύξει κάποιες επικίνδυνες συμπεριφορές όπως ναρκωτικά αλκοόλ κ.α.

Στο γ` στάδιο αρχίζει να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις πιο ώριμα δεν είναι τόσο αυθόρμητος έχει πιο αρμονικές σχέσεις με τους γύρω του και αρχίζει να επιδιώκει σχέσεις πιο συντροφικές και με διάρκεια.
 
Πρέπει να καταλάβετε ότι το παιδί σας σαν ανθρώπινη οντότητα θα  υποστεί όλες αυτές τις αλλαγές. Από ανέμελο παιδί, θα γίνει ενήλικας με ένα σωρό ευθύνες, θα πρέπει να πάρει την ζωή του στα χέρια του. Εσείς από πλευράς σας  προσπαθήστε να έχετε μια πολύ καλή επικοινωνία με το παιδί και να είστε πάντα δίπλα του. Πρέπει να νιώθει ότι σε κάθε του βήμα έχει την οικογένεια του για στήριγμα, να είστε φίλοι μαζί του αλλά και από την άλλη να έχετε διακριτική παρουσία δίπλα του ώστε να μπορέσει να αναπτύξει υγιή προσωπικότητα. Πάντα πρέπει να ελέγχετε το παιδί σας για να ξέρετε τι γίνεται αλλά και αυτό πάλι διακριτικά. Μιλάτε ανοικτά για το σεξ  και προσπαθήστε να κάνετε το παιδί να νιώσει άνετα μαζί σας για να μπορέσει να βρει απαντήσεις στις απορίες του, δώστε του να καταλάβει ότι το σεξ είναι μία φυσική ανάγκη του ανθρώπου και μην έχετε ταμπού και περιστροφές στις απαντήσεις που θα δώσετε. Μιλήστε για  τους τρόπους αντισύλληψης, πως να προστατευθεί και πως να αποφύγει ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Σε όλη την διάρκεια των χρόνων αυτών να ξέρετε ότι χρειάζεται από μέρους σας να δείξετε κατανόηση, υποστήριξη στο παιδί, να έχετε υπομονή και πάνω από όλα επικοινωνία.


 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM