| 

ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙ

 ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Μήπως έχουμε ξεφύγει;

Προβληματισμοί για την άσκηση πίεσης προς τα παιδιά μας.

Τετάρτη 16 Φεβ 2011

Από: Mαρίτσα
Παρακολουθώντας παιδικούς αγώνες κολύμβησης τις προάλλες διαπίστωσα ότι μάλλον στην Κύπρο πιέζουμε τα παιδιά μας να είναι τέλειοι και συνάμα "πρώτοι και καλύτεροι".

Σκεφτήκατε ποτέ τι πίεση ασκούμε στα παιδιά μας; Δυστυχώς στην σημερινή κοινωνία που  ζούμε οι απαιτήσεις είναι πολλές λόγω της κουλτούρας που καλλιεργείται γύρω μας όπου το τέλειο συνεχώς μας κατατρέχει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Υπάρχει μια έντονη πίεση για άνοδο στην κορυφή, ζούμε την εποχή όπου άνθρωποι κυνηγούν τα 15 λεπτά φήμης. Η κολακεία και τα οικονομικά έπαθλα δίνονται σε εκπομπές και τηλεριάλιτι, καθημερινά με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να μεγαλώνουν με άλλα πρότυπα.

Ακούμε καθημερινά γονείς να προσλαμβάνουν προπονητές, ιδιωτικούς δασκάλους ώστε να καταφέρουν τα παιδιά τους να φτάσουν στην κορυφή.

"Κάνε το καλύτερο που μπορείς". Αυτή την συμβουλή έδιναν οι γονείς μας σε εμάς και όντως κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε και ερχόμασταν και πρώτοι κάποιες φορές. Δεν μας πίεζαν όμως. Τώρα ακούω συνεχώς να συμβουλεύουν τα παιδιά τους " Να είσαι πρώτος".

Έχω δει γονείς να φωνάζουν στα παιδιά τους ότι δεν έκαναν κάτι σωστό την ώρα που διαγωνίζονταν και να τα πιέζουν ώστε τα πράγματα να εξελιχθούν όπως ακριβώς αυτοί οι ίδιοι τα οραματίσθηκαν.
Μήπως έχουμε ξεφύγει σαν κοινωνία; Οι συνέπειες αυτής της πίεσης θα είναι καταστροφικές για τον θεσμό της οικογένειας στην Κύπρο, ήδη βλέπουμε τα πρώτα δείγματα αυτής της πίεσης με τα "αντιδραστικά" παιδιά έξω από τα γήπεδα, την κατακόρυφη αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών κ.α.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι πρέπει να δούμε πρώτα την "οικογενειακή ζωή" να διατηρήσουμε εντός λογικών πλαισίων τις δραστηριότητες των παιδιών και να δώσουμε προτεραιότητα στη σχέση μεταξύ εμάς των γονιών και των παιδιών μας. Πρέπει να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στα παιδιά μας, να αποκτήσουμε μαζί τους ένα υγιή διάλογο και να διδαχθούμε αλλά και να διδάξουμε τις αληθινές αξίες της ζωής.  

Τα υπερφορτωμένα ωράρια αντιμετωπίστε τα,  όχι μόνο για τα παιδιά σας αλλά και για εσάς. Το να  προσφέρουμε στα παιδιά μας συνεχώς υλικά αγαθά δεν είναι και το καλύτερο. Αν απλουστεύσετε την ζωή σας δεν θα χρειάζεται να δουλεύετε τόσες πολλές ώρες.

Σε ένα κόσμο όπου οι επιλογές είναι ατέλειωτες, κανένας δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, και το να μάθετε να βάζετε κάποια όρια αποτελεί σημαντικό μέρος της εξέλιξής ενός παιδιού. Η απλοποίηση της ζωής θα φέρει ηρεμία στην οικογένεια και θα επιτρέψει στο παιδί σας να βιώσει όμορφες στιγμές μαζί σας και να ασχοληθεί με κάτι  που πραγματικά του αρέσει χωρίς να τρέχει από την μία δραστηριότητα στην άλλη.

Μην έχετε την απαίτηση τα παιδιά σας να είναι τέλεια, ούτε πρώτα, αλλά ούτε και καλύτερα. Στο κάτω κάτω εμείς δεν μεγαλώσαμε έτσι. Θυμηθείτε ότι πριν 20 χρόνια οι αλάνες ήταν γεμάτες παιδιά με χαρούμενες φωνές. Τώρα; Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM