| 

ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙ

 ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Το παιδί μου έχει Τικ...

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Πέμπτη 18 Νοέ 2010

Από: Νάντια Μάζαρου
Οι απότομες μυϊκές συσπάσεις, είτε στο προσωπάκι του παιδιού σας είτε στο κορμί του, σας προκαλούν άγχος και αγωνία. Το μυαλό σας πάει στο μέλλον και διερωτάστε αν μεγαλώνοντας το καμάρι σας θα κουβαλάει το τικ. Εμείς σας συμβουλεύουμε να μην πανικοβάλλεστε...

Το τικ εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 5 με 6 ετών, κυρίως στα αγόρια και αυτό γιατί δεν εκφράζουν τα συναισθήματα τους τόσο εύκολα όσο τα κορίτσια, και υποχωρεί ως δια μαγείας από μόνο του λίγο πριν την εφηβεία, όπου αρχίζει το άτομο να ελέγχει συναισθήματα, κινήσεις κ.τ.λ. Τα περισσότερα, τέτοιου είδους προβλήματα είναι παροδικά μπορεί να διαρκέσουν από ένα μήνα μέχρι και μερικά χρόνια, και είναι πολύ ελάχιστες οι περιπτώσεις που ένα παιδί μεταφέρει το τικ και κατά την ενήλικη ζωή του.

Μπορεί να οφείλεται σε ψυχογενή και οργανικά αίτια, να συνδέεται με γενετικούς και νευρολογικούς παράγοντες ή με τη ψυχοπαθολογία του ατόμου, με διάφορες λοιμώξεις, το στρες ακόμη και την κληρονομικότητα. Συνήθως κάνει την εμφάνιση του όταν το παιδί έχει άγχος, είναι κουρασμένο, ανησυχεί για κάτι, νιώθει ανία, έχει κάποια ασθένεια ή απλά θέλει να αποφορτίσει την περιττή ενέργεια που νιώθει. Πρόκειται για μια ανεξέλεγκτη και καθόλου συνειδητή κατάσταση.

Το τικ χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες
Κινητικά τικ. Αφορά κινήσεις όπως το συνεχές ανοιγοκλείσιμο των ματιών, γκριμάτσες, “τέντωμα” του στόματος, ανεβοκατέβασμα των ώμων κ.τ.λ.
Φωνητικά τικ. Είναι το ρούφηγμα της μύτης, το καθάρισμα λαιμού, η επανάληψη εκφράσεων όπως της τελευταίας έκφρασης του συνομιλητή του, ή υβριστικών εκφράσεων.
Σύνθετα τικ.  Πρόκειται για αυτά που περιλαμβάνουν τόσο κινήσεις όσο και φωνητικά τικ.

Τα τικ μπορεί να κρύβουν πίσω τους και κωδικοποιημένα μηνύματα των παιδιών, που δυσκολεύονται ή ντρέπονται να τα εκφράσουν. Για παράδειγμα, όταν το παιδί τραβάει την άκρη του στόματος, αυτό μπορεί να δηλώνει δυσκολία επικοινωνίας με το άτομο που έχει απέναντι του. Όταν η ατμόσφαιρα και το περιβάλλον που βρίσκεται το παιδί είναι τεταμένη, τότε πιθανή αντίδραση είναι το κλείσιμο των ματιών του. Η συνεχόμενη ανασήκωση των ώμων, ίσως να υποδηλώνει αδιαφορία στα όσα διαδραματίζονται γύρω του.
Γνωρίζοντας ότι τα τικ φεύγουν από μόνα τους, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά που μπορείτε να κάνετε για να μην επιβαρύνετε την κατάσταση του παιδιού σας είναι :

Μην τα τιμωρήσετε
Πρόκειται για το κυριότερο “ φάρμακο” ενάντια στα τικ. Οι φωνές και οι τιμωρίες το μόνο που θα πετύχουν είναι να αυξήσουν το άγχος του παιδιού, προκαλώντας του περισσότερη πίεση με αποτέλεσμα την χειροτέρευση του προβλήματος. Αντιμετωπίστε το με υπομονή, διακριτικότητα, αποφεύγοντας εντάσεις και τσακωμούς με το παιδί σας.

Μην δώσετε έκταση στο θέμα
Εάν προσέξετε κάτι τέτοιο μην δώσετε μεγάλη σημασία, παρακολουθήστε το χωρίς να αντιληφθεί το παιδί σας ότι σας προβληματίζει. Το πιθανότερο είναι να το σταματήσει σε λίγες ημέρες.

Μιλήστε με το παιδί σας
Στόχος σας είναι να μάθετε εάν υπάρχει κάτι που το αγχώνει ή το προβληματίζει. Κάντε το, μέσα από συζήτηση, χωρίς όμως να καταλάβει ότι αναφέρεστε στο εν λόγω πρόβλημα.

Μην το ενοχλήσεις αν δεν το ενοχλεί
Εάν το παιδί σας δεν σας αναφέρει οτιδήποτε για το τικ μην τα ενοχλείτε με συνεχής ερωτήσεις ή επισημάνσεις.

Αποσπάστε τους την προσοχή
Όταν το παιδί κάνει το τικ, μόλις του αποσπάσετε την προσοχή, π.χ. με παιχνίδι, τότε θα δείτε ότι θα σταματήσει. Συνήθως η επικέντρωση σε κάποιο θέμα κάνει τα παιδιά να σταματούν.

Αντιμετωπίστε τις κοροϊδίες
Εάν το παιδί από μόνο του σας παραπονεθεί ότι το κοροϊδεύουν ή προσέξετε ότι έχει εντοπίσει το πρόβλημα του, τότε μιλήστε του και ενθαρρύνεται το λέγοντας του ότι δεν είναι τίποτα και ότι είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από διαφορετικούς τρόπους ελέγχου των μυϊκών συσπάσεων. Τότε μπορείτε να επισκεφθείτε ένα ειδικό που θα σας δείξει διάφορους τρόπους αντιμετώπισης.

Πότε να επισκεφθείτε τον ειδικό
Μόνο εάν είναι μεγάλης έντασης και έχει πολλές επιπτώσεις πρέπει να σας προκαλέσει ανησυχία το τικ του παιδιού σας. Υπάρχουν σοβαρές, αλλά σπάνιες, περιπτώσεις τικ όπως είναι αυτές που προκαλούνται από το σύνδρομο Gilles de la Tourette. Σε τέτοια περίπτωση κρίνεται αναγκαία η επίσκεψη σε ένα ειδικό επί του θέματος. Εάν η βάση του προβλήματος είναι ψυχολογική τότε ίσως να χορηγηθούν φάρμακα αντικαταθλιπτικά ή μυοχαλαρωτικά.
 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM