| 

ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙ

 ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Γράμμα στον Άγιο Βασίλη!

Η σωστή προσέγγιση των γονέων.

Τετάρτη 21 Δεκ 2011

Από: Νάντια Μάζαρου
Νεράιδες, μάγοι, ξωτικά... όλοι κάτοικοι του ίδιου φανταστικού κόσμου, ενός κόσμου όπου ζει και ο αγαπημένος Άγιος Βασίλης! Ενός κόσμου, όπου περνάνε τις φανταστικές τους στιγμές τα παιδιά, πιστεύοντας ότι όντως η νεράιδα του δοντιού θα έρθει την νύχτα και ότι φυσικά ο Άγιος Βασίλης θα κατέβει από την καμινάδα αφήνοντας τα δώρα του...

Για τους γονείς είναι φυσικό το παραμύθι του Άγιου Βασίλη να τους προβληματίζει, αφού υπάρχει η αντίληψη ότι ναι μεν ο φανταστικός κόσμος είναι όμορφος αλλά στα παιδιά πρέπει να μεταφέρουμε την πραγματικότητα. Από την άλλη υπάρχουν γονείς που αφήνουν ελεύθερα τα παιδιά τους να ζήσουν την μαγεία αυτή, μέχρι να αντιληφθούν από μόνα τους ότι όλα είναι πλασμένα μέσα από την φαντασία. Υπάρχει και η τρίτη μερίδα όπου κρατούν μια πιο ενδιάμεση στάση, εξηγώντας στα παιδιά τους ότι ο Άγιος Βασίλης υπάρχει σαν "πνεύμα" και πως η σημασία του αγαπημένου Άγιου είναι η δοτικότητα και η αγάπη. Σωστή ή λάθος προσέγγιση στο όλο θέμα, δεν υπάρχει, αλλά ο κάθε γονιός πρέπει να αποφασίσει από μόνος του πως θα αντιμετωπίσει το παιδί του και φυσικά τις ερωτήσεις του.

Τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 4ων ετών δεν κατανοούν τι είναι πραγματικό και τι όχι, και πιστεύουν τα πάντα. Από 4ων έως 6 ετών αρχίζουν τις ερωτήσεις για το πως προλαβαίνει όλα τα παιδάκια του κόσμου, πως πετούν οι τάρανδοι και από που μπαίνει, εάν το σπίτι δεν έχει καμινάδα Στην ηλικία των 6 έως 8 ετών, τα παιδιά γίνονται πιο σκεπτικά καταλαβαίνουν πλέον ότι πρόκειται για μια φανταστική φιγούρα και κατανοούν τον συμβολισμό που έχει ο Άγιος. Αν και μπορεί να απογοητευθούν λίγο στην αρχή, αμέσως μετά γεμίζουν με περηφάνια, διότι είναι μεγάλοι και γνωρίζουν πράγματα που τα κρύβουν από τους μικρούς. Συμβουλέψτε τα να μην φανερώσουν το μυστικό αυτό σε άλλα παιδιά που ακόμη πιστεύουν.

Μέχρι το παιδί σας να μεγαλώσει αρκετά ώστε να αντιληφθεί την αλήθεια, θα ήταν σωστό να του περάσετε το αληθινό μήνυμα των Χριστουγέννων. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στην σημασία της γιορτής και στο τι συμβολίζει, παρά στο ότι θα έρθει ο Άγιος Βασίλης. Παράλληλα, δείξτε λίγη εγκράτεια στα δώρα, αγοράστε τους μόνο ένα παιχνίδι και αυτό δεν είναι ανάγκη να είναι ακριβό. Ενώ πείτε στο παιδί σας να επιλέξει μερικά από τα παιχνίδια του, τα οποία είναι σε καλή κατάσταση και δεν τα χρειάζεται πλέον, για να τα δώσετε είτε σε ιδρύματα είτε σε παιδάκια μικρότερης ηλικίας, με αυτό τον τρόπο θα τους διδάξετε να μοιράζονται τα πράγματα τους.

Εάν το παιδί σας φοβάται τον Άγιο Βασίλη, μην το πιέσετε καθόλου. Ο φόβος θα φύγει σιγά σιγά και τον επόμενο χρόνο θα του είναι γνώριμη η εικόνα της παράξενης άσπρης γενειάδας και των κόκκινων ρούχων. Μην τους δείχνετε τα παιδιά της μικρότερης ηλικίας που δεν φοβούνται και μην προσπαθείτε να τα πείσετε για οτιδήποτε. Ο φόβος απλά θα φύγει από μόνος του μόλις νιώσουν ασφάλεια! Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM