| 

ΠΑΡΑΞΕΝΑ/ΚΟΣΜΟΣ

 ΔΙΑΣΤΗΜΑ

H NAΣΑ ετοιμάζεται για τον Άρη!

με νέα συστήματα εκτόξευσης.

Πέμπτη 15 Σεπ 2011

Από: Συντακτική ομάδα Β1
Το διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς, τον περασμένο Ιούλιο πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση δίνοντας έτσι το τέλος, σε ένα πρόγραμμα που διήρκεσε τρεις δεκαετίες. Ο Αμερικάνος πρόεδρος είχε δώσει το πράσινο φως για την απόφαση αυτή, αφού η ΝΑΣΑ έχει άλλα πράγματα στο μυαλό της και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από την εξερεύνηση με επανδρωμένες αποστολές, του μακρινού διαστήματος με στόχο τον πλανήτη Άρη.

Χθες η ΝΑΣΑ με επικεφαλής τον Τσαρλς Μπόλτεν παρουσίασε το σχέδιο ενός νέου βαρέως τύπου οχήματος εκτόξευσης. Συγκεκριμένα δήλωσε στο Κογκρέσο, πλαισιωμένος από γερουσιαστές τα εξής: "Αυτό το νέο σύστημα εκτόξευσης θα δημιουργήσει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς, θα εξασφαλίσει τη διατήρηση της αμερικανικής ηγεσίας στο Διάστημα και θα εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο."

Το νέο σύστημα εκτόξευσης ονομάζεται "Space Launch System" και θα επιτρέπει την μεταφορά αστροναυτών πέρα από την χαμηλή γήινη τροχιά σε μια καψούλα που ονομάζεται "Orion Multi Purpose System". Οι δύο πρώτοι όροφοι του πυραύλου θα προωθούνται με κρυογονικούς κινητήρες που χρησιμοποιούν ένα μείγμα υδρογόνου και υγρού οξυγόνου και αναμένεται να κοστίσει περισσότερο από 35 δις δολάρια!
Η πρώτη έκδοση του συστήματος εκτόξευσης θα είναι σε θέση να μεταφέρει στο διάστημα ωφέλιμο φορτίο μεταξύ 70 και 100 τόνων και θα εξελιχθεί για να αυξήσει αυτή την ικανότητα έως τους 130 τόνους.

Η ΝΑΣΑ επίσης υπογραμμίζει ότι το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιηθεί ευρέως σε δοκιμασμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για τις εκτοξεύσεις των διαστημικών λεωφορείων.


 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM