| 

ΠΑΡΑΞΕΝΑ/ΚΟΣΜΟΣ

 ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Η αθέατη πλευρά του Ερμή... αποκαλύφθηκε!

Πρώτες εικόνες από το Messenger της NASA.

Πέμπτη 31 Μάρ 2011

Από: Συντακτική ομάδα Β1
Εντυπωσιακές νέες εικόνες λήφθηκαν μόλις προχθές 29 Μαρτίου 2011, από το διαστημικό σκάφος Messenger της NASA, που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Ερμή.

Κατάφερε για πρώτη φορά να προσεγγίσει τη «σκοτεινή πλευρά» του πλανήτη σε μόλις 125 μίλια από την επιφάνεια του και να αποκαλύψει την αθέατη πλευρά του Ερμή με λεπτομερείς εικόνες. Αποθανάτισε γύρω στις 1.200 εικόνες υψηλής ανάλυσης, από τις οποίες μόνο ελάχιστες έδωσε η NASA στη δημοσιότητα. Οι υπόλοιπες θα δημοσιοποιηθούν σύντομα.

Οι αστρονόμοι δεν έχουν δει ποτέ αυτή την πλευρά του Ερμή μέχρι τώρα. Το φως από τον ήλιο, δυσκολεύει να δει κανείς από τη Γη την "σκοτεινή πλευρά" του και όταν τα διαστημόπλοια είχαν πετάξει κοντά στον πλανήτη και στο παρελθόν μόνο τη μία πλευρά του, αυτή που ήταν λουσμένη στο φως του ήλιου κατάφεραν να μελετήσουν, ενώ η άλλη ήταν τυλιγμένη στο σκοτάδι.

Ο Ερμής βρίσκετε πολύ κοντά στον ήλιο και είναι λίγο μεγαλύτερος από την σελήνη. Βρίσκετε περίπου 77 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από την γη και στην επιφάνεια του βρίσκονται διάσπαρτοι κρατήρες που δημιουργήθηκαν κατά καιρούς από προσκρούσεις μετεωριτών. Η πλευρά του που βρίσκετε στο φως του ήλιου έχει θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 427 βαθμούς Κελσίου ενώ στη "σκοτεινή πλευρά" του καταγράφονται θερμοκρασίες στους -183 βαθμούς Κελσίου!


 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM