| 

ΠΑΡΑΞΕΝΑ/ΚΟΣΜΟΣ

 ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Πανσέληνος 19ης Μαρτίου 2011.

Σε απόσταση "αναπνοής" η σελήνη μετά από 19 χρόνια!

Παρασκευή 18 Μάρ 2011

Από: Ταύρος
Αύριο 19 Μαρτίου, η σελήνη αναμένεται να βρίσκεται μόλις 356.577 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Αυτό το σπάνιο φαινόμενο που η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε ξανά ήταν το 1992, είναι γνωστό και ως "σεληνιακή περίγειος" και συμπίπτει με την πανσέληνο του μήνα!

Ωραία θα μου πείτε και τι μ` αυτό; Για τους ρομαντικούς θα είναι μια ωραία βραδιά με μια εντυπωσιακή πανσέληνο, όπου μπορούν να την απολαύσουν κάτω από τα άστρα. Για τους απανταχού καταστροφολόγους όμως, η συγκεκριμένη ημέρα αποκάλυψε και θα αποκαλύψει ακόμη περισσότερα, "σκοτεινά" συμβάντα όπως σεισμούς, εκρήξεις ηφαίστειων και ακραίων καιρικών φαινομένων.

Υποστηρίζουν και συνδέουν τις καταστροφές που έγιναν το 1955, 1974, 1992, 2005 και την πρόσφατη στην Ιαπωνία, με την απόσταση της σελήνης από την γη. Στις πιο πάνω χρονιές η σελήνη είχε βρεθεί αρκετά κοντά στην γη σε αποστάσεις λίγο μεγαλύτερες από την αυριανή, εκτός από το 1992 όπου σχεδόν ήταν η ίδια. Πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η πανσέληνος του Ιανουαρίου του 2005 όπου μόλις δύο εβδομάδες πριν είχε σημειωθεί ο μεγάλος σεισμός και το τσουνάμι στην Ινδονησία που στοίχισε την ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Δεύτερη και πιο πρόσφατη, η μεγάλη καταστροφή της περασμένης Παρασκευής στην Ιαπωνία, που η χώρα ακόμα μετρά τις πληγές της.

Είναι γνωστό πως η σελήνη ασκεί μια έλξη πάνω στην γη η οποία επηρεάζει την θάλασσα και γενικά τα ύδατα, εξού και παρατηρούνται οι γνωστές παλίρροιες, που συμβαίνουν κάθε μήνα και είναι αναμενόμενες.

Όταν όμως ο πλανήτης αυτός βρίσκεται τόσο κοντά στην γη, τότε δημιουργεί μεγαλύτερη από το συνηθισμένο άνοδο της στάθμης μιας παλίρροιας. Αυτά υποστηρίζουν διάφοροι επιστήμονες οι οποίοι δεν συμφωνούν και δεν συσχετίζουν την απόσταση της σελήνης από την γη με τους σεισμούς και το τσουνάμι και μάλιστα θεωρούν όλους αυτούς που ασχολούνται γελοίους.

Τώρα, αύριο αρκετοί θα είναι αυτοί που θα περάσουν μια ρομαντική βραδιά με το έτερον ήμισυ τους, κάτω από τα άστρα και μετά κάτω ή πάνω από τα σεντόνια... ενώ άλλοι θα "χτυπιούνται" πως έφτασε το τέλος του κόσμου...


 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM