| 

ΠΑΡΑΞΕΝΑ/ΚΟΣΜΟΣ

 ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Το 1ο ιδιωτικό διαστημόπλοιο ταξιδεύει στο διάστημα

έγινε χθες η ιστορική εκτόξευση του

Τετάρτη 23 Μάι 2012

Από: Συντακτική ομάδα B1
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε χθες, 22 Μαΐου, η ιστορική εκτόξευση του «Dragon», του πρώτου διαστημοπλοίου ιδιωτικής κατασκευής που ταξιδεύει προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η αποστολή του μη επανδρωμένου σκάφους, που κατασκευάστηκε από την εταιρία SpaceX, εγκαινιάζει έμπρακτα την πολυσυζητημένη συνεργασία μεταξύ της NASA και του ιδιωτικού τομέα.

Θα ακολουθήσουν τουλάχιστον 12 μη επανδρωμένες πτήσεις έως το 2015, ενώ οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές με ιδιωτικά σκάφη αναμένεται να διεξαχθούν μεταξύ του 2015 και του 2017.

Μία δεύτερη ιδιωτική επιχείρηση, η Orbital Sciences Corp., έχει επίσης υπογράψει συμβόλαιο με τη NASA για την παραγωγή μεταγωγικών διαστημοπλοίων.

Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τη NASA χάρη σε αυτές τις συμπράξεις θα διοχετευτούν σε άλλα, ακόμη πιο φιλόδοξα σχέδια, όπως η προετοιμασία επανδρωμένων αποστολών με προορισμό τον πλανήτη Άρη.

Το Dragon μεταφέρει 460 κιλά προμηθειών στον ISS, περιλαμβανομένων 306 κιλών τροφής, και αναμένεται να φτάσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την Παρασκευή, 25 Μαΐου. Θα παραμείνει εκεί για 10 περίπου ημέρες, προτού ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής.
Πηγή: Σκάι Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM