| 

ΠΑΡΑΞΕΝΑ/ΚΟΣΜΟΣ

 ΔΙΑΣΤΗΜΑ

 Το 1ο ιδιωτικό διαστημόπλοιο ταξιδεύει στο διάστημα

έγινε χθες η ιστορική εκτόξευση του

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε χθες, 22 Μαΐου, η ιστορική εκτόξευση του «Dragon», του πρώτου διαστημοπλοίου ιδιωτικής κατασκευής που ταξιδεύει προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η αποστολή του μη επανδρωμένου σκάφους, που κατασκευάστηκε από την εταιρία SpaceX, εγκαινιάζει έμπρακτα την πολυσυζητημένη συνεργασία μεταξύ της NASA και του ιδιωτικού τομέα.

Θα ακολουθήσουν τουλάχιστον 12 μη επανδρωμένες πτήσεις έως το 2015, ενώ οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές με ιδιωτικά σκάφη αναμένεται να διεξαχθούν μεταξύ του 2015 και του 2017.

Μία δεύτερη ιδιωτική επιχείρηση, η Orbital Sciences Corp., έχει επίσης υπογράψει συμβόλαιο με τη NASA για την παραγωγή μεταγωγικών διαστημοπλοίων.

Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τη NASA χάρη σε αυτές τις συμπράξεις θα διοχετευτούν σε άλλα, ακόμη πιο φιλόδοξα σχέδια, όπως η προετοιμασία επανδρωμένων αποστολών με προορισμό τον πλανήτη Άρη.

Το Dragon μεταφέρει 460 κιλά προμηθειών στον ISS, περιλαμβανομένων 306 κιλών τροφής, και αναμένεται να φτάσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την Παρασκευή, 25 Μαΐου. Θα παραμείνει εκεί για 10 περίπου ημέρες, προτού ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής.
Πηγή: ΣκάιΑπό: Συντακτική ομάδα B1Τετάρτη 23 Μάι 2012

 Τι ιδιαίτερο θα έχει η Super Σελήνη της 6ης Μαΐου;

που θα βρίσκεται 356.955 χλμ. από τη γη;

Το συγκεκριμένο πλανητικό φαινόμενο δεν είναι τόσο σπάνιο. Πραγματοποιείται 4 με 6 φορές τον χρόνο. Όμως ο συνδυασμός με την πανσέληνο πραγματοποιείται κάθε 2 με 3 χρόνια.

Η «Σούπερ Σελήνη» πραγματοποιείται όταν η απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης είναι πιο μικρή από ότι συνήθως. Φέτος η απόσταση θα είναι 356.955 χιλιομέτρων από τη γη και θεωρείται από το πιο ισχυρά φαινόμενα των τελευταίων ετών.

Η Πανσέληνος της 6ης Μαΐου του 2012 όμως, θεωρείται από τις πιο ισχυρές των τελευταίων ετών. Για αυτό τον λόγο πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως την πιο πάνω ημερομηνία υπάρχει το ενδεχόμενο των ακραίων καιρικών φαινομένων, κοινωνικών εξεγέρσεων, πλημμυρών και άλλων καταστροφών.

Σύμφωνα με τον αστρολόγο  Ρίτσαρντ Νόλε, που επινόησε και την ονομασία «Σούπερ Σελήνη» αποτέλεσμα του φαινομένου ήταν  οι καταστροφικές καταιγίδες στη Νέα Αγγλία το 1938,  οι πλημμύρες στην περιοχή Χάντερ Βάλεϊ στην Αυστραλία το 1955, ο κυκλώνας Τρέισι το 1974,  ο τυφώνας Κατρίνα το 2005, ο φονικός σεισμός της Ιαπωνίας το 2011, το ναυάγιο του «Τιτανικού» κ.ά, παρότι κάποιες από τις συμπτώσεις αυτές, είχαν χρονική απόκλιση έως και μία εβδομάδα.

Πάντως οι επιστήμονες καθησυχάζουν και λένε πως τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί, απλά θα φαίνεται πιο μεγάλη από τις άλλες και ας απολαύσουμε όλοι την μαγευτική πανσέληνο και το υπέροχο οπτικό θέαμα που προσφέρει.
Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 02 Μάι 2012

 Βροχή διαττόντων αστέρων το Σαββατοκύριακο

ορατό το φαινόμενο και στην Κύπρο

Νέα βροχή διαττόντων αστέρων, οι Λυρίδες, άρχισαν από τις 16 Απριλίου να εμφανίζονται αραιά στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου.

Οι πτώσεις των μετεώρων, που παραδοσιακά ονομάζονται και «πεφταστέρια», θα κορυφωθούν τη νύχτα του Σαββάτου 21 και τα χαράματα της Κυριακής 22 Απριλίου, ενώ τόσο το προηγούμενο, όσο και το επόμενο βράδυ, επίσης, θα υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα.

Επειδή στις 21 Απριλίου υπάρχει «Νέα Σελήνη», δηλαδή το φεγγάρι δεν θα φωτίζει το νυχτερινό ουρανό, οι παρατηρητές (στο μέτρο που οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες θα διευκολύνουν την παρατήρηση του ουρανού) θα έχουν την ευκαιρία να δουν καλύτερα -από λίγο πριν τα μεσάνυχτα έως τα χαράματα- το αστρονομικό φαινόμενο, στο αποκορύφωμα του οποίου αναμένεται να εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και να πυρακτώνονται δέκα έως 15 διάττοντες ανά ώρα με ταχύτητα περίπου 50 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι Λυρίδες, όχι σπάνια, δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές που είναι ορατά στον ουρανό για αρκετά δευτερόλεπτα. Κάποιες χρονιές απρόσμενα τα μετέωρά τους έφθασαν μέχρι και τα 100 την ώρα, κάτι που όμως δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί εκ των προτέρων.

Η συγκεκριμένη ανοιξιάτικη βροχή μετεώρων, που θα διαρκέσει περίπου ως τις 25 Απριλίου, φαίνεται να προέρχεται από τον βόρειο αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε και το όνομά της και κυρίως από τον αστέρα Βέγα (Αλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου. Πραγματική πάντως πηγή προέλευσής της είναι ο κομήτης «Θάτσερ» που ανακαλύφθηκε το 1861 και η ουρά σκόνης και σωματιδίων που αυτός αφήνει πίσω του και η οποία συναντάται περιοδικά με την τροχιά του πλανήτη μας.


Πηγή: Το Έθνος
Από: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 19 Απρ 2012

 Μεγάλη Ηλιακή καταιγίδα πλησιάζει τη Γη

πιθανά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες

Η μεγαλύτερη ηλιακή καταιγίδα των τελευταίων πέντε ετών αναμένεται να κατακλύσει σήμερα τη Γη με φορτισμένα σωματίδια.

Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, τα φορτισμένα σωματίδια θα κινούνται με ταχύτητα 6,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων / ώρα και δεν αποκλείεται να προκαλέσουν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, τα συστήματα GPS, τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τις αερομεταφορές.

Η ηλιακή καταιγίδα θα πλήξει κυρίως πολικές περιοχές.Από: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 08 Μάρ 2012

 Ο πλανήτης Άρης μπορεί να φιλοξενήσει ζωή!

υποστηρίζουν Αυστραλιανοί επιστήμονες

Το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας, μετά από έρευνα ανακοίνωσε ότι στον πλανήτη Άρη, υπάρχουν εκτάσεις χώρου όπου μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή!

Ο επικεφαλής της μελέτης δήλωσε τα εξής: "Υπάρχουν μεγάλες περιοχές του Άρη που είναι συμβατές με την επίγεια ζωή, αν σας ενδιαφέρει η προέλευση της ζωής και το πώς μπορεί η ζωή να ξεκινήσει και σε άλλους πλανήτες, τότε αυτό ίσως θα σας προκαλέσει το ενδιαφέρον στην παρούσα υπόθεση".

Να σημειώσουμε ότι ο χώρος ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει ζωή βρίσκεται σε σπήλαια κάτω από την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. Στην επιφάνεια του επικρατεί πολύ κρύο (-63 βαθμούς Κελσίου), ενώ η ατμοσφαιρική πίεση είναι πολύ χαμηλή. Με τις διάφορες έρευνες οι επιστήμονες κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι θα ήταν αρκετά ζεστά με τις κατάλληλες συνθήκες πίεσης.Από: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 15 Δεκ 2011

 Σεληνιακή Έκλειψη αύριο το Σάββατο στις 17:00

θα είναι μερικώς ορατή από την Κύπρο

Η τελευταία έκλειψη για το 2011 είναι σεληνιακή και δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας της δεν θα είναι ορατό από την Κύπρο. Η στιγμή της μέγιστης έκλειψης θα είναι γύρω στις 16:32 ώρα Κύπρου οπότε και η Σελήνη θα μεσουρανεί πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ορατή προς εμάς θα είναι μόνο μερική φάση της έκλειψης, και συγκεκριμένα κατά την έξοδο της από την σκιά λόγω του ότι θα βρίσκεται  αρκετά χαμηλά, κάτω από τον ορίζοντά μας.

Το όλο φαινόμενο θα διαρκέσει μέχρι τις 19:30 και θα είναι ορατό, καιρού επιτρέποντος, σε όλο το νησί όπου αναμένεται η Σελήνη να πάρει ένα χαρακτηριστικό κεραμιδί χρώμα.Από: Συντακτική ομάδα B1Παρασκευή 09 Δεκ 2011

 Γιγάντιο αντικείμενο δίπλα στον πλανήτη Ερμή..

..εντοπίστηκε από τους αστρονόμους!

Ένα γιγάντιο αντικείμενο στο μέγεθος ενός πλανήτη δίπλα στον πλανήτη Ερμή, εμφανίστηκε στις οθόνες των αστρονόμων που τον παρακολουθούν, και φυσικά οι κυνηγοί UFO σε όλο τον κόσμο δεν άργησαν να το μυριστούν και να αρχίσουν τις συζητήσεις για το κατά πόσο όντως θα μπορούσε να πρόκειται για ένα εξωγήινο σκάφος!

Το αντικείμενο εμφανίζεται από το πουθενά σε μια αλληλουχία εικόνων κατά την μελέτη μίας στεμματικής εκτόξευσης μάζας του Ήλιου, που πραγματοποιούταν από ένα τηλεσκόπιο της NASA. Καθώς οι η ηλιακή έκλαμψη περνά τον Ερμή, ένα τεράστιο στρογγυλό αντικείμενο εμφανίζεται δίπλα του, με την Νasa να επιμένει ότι πρόκειται για αποτέλεσμα της επεξεργασίας των εικόνων.

Περισσότεροι από 100.000 χρήστες του YouTube παρακολούθησαν την ακολουθία που συνέλαβε το τηλεσκόπιο Heliospheric Imager-1 και η οποία μεταφορτώθηκε από τον χρήστη siniXster, οποίος σε ένα σχόλιό του, αναφέρει: «Είναι κυλινδρικό και στις δύο πλευρές και έχει ένα σχήμα στη μέση. Σε μένα φαίνεται σίγουρα σαν ένα σκάφος και μάλιστα “με κάποιου σύστημα απόκρυψης”».

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει καμία ξένη φυλή που να κρύβεται μέσα στο ηλιακό μας σύστημα.

Η εικόνα από το τηλεσκόπιο αναλύθηκε από το Ναυτικό Ερευνητικό Εργαστήριο των ΗΠΑ, με τον μηχανικό Nathan Rich να εξηγεί ότι το «αντικείμενο» είναι στην πραγματικότητα η εικόνα του Ερμή από την προηγούμενη ημέρα.
Από: Συντακτική ομάδα B1Πέμπτη 08 Δεκ 2011

 Τηλεσκόπιο κατευθύνεται εκτός ελέγχου στην γη

οι επιστήμονες προειδοποιούν για πιθανή πρόσκρουση!

Το Γερμανικό, ακτίνων Χ τηλεσκόπιο "Rosat", που βρίσκεται στην τροχιά της γης από το 1990, έχει χάσει κάθε επαφή με την γη από το 1999. Σήμερα οι επιστήμονες παρατήρησαν πως το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο βρίσκεται εκτός ελέγχου και προειδοποιούν πως πριν το τέλος του μήνα αναμένεται να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της γης, όπου και μερικά από τα κομμάτια του που ζυγίζουν σχεδόν τρεις τόνους να πέσουν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Οι πιθανότητες όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες είναι ελάχιστες για να κτυπηθεί κάποιος, αλλά πάντα υπάρχει η πιθανότητα. Η NASA απευθύνει έκκληση σε όποιο βρει κομμάτι από το τηλεσκόπιο που θα πέσει στην γη, να μην το αγγίξει.Από: Συντακτική ομάδα Β1Δευτέρα 10 Οκτ 2011

 Δορυφόρος αναμένεται να συντριβεί στην γη

πιθανότατα την Παρασκευή σύμφωνα με την NASA

Δορυφόρος 11 μέτρων ο οποίος σύμφωνα με προειδοποίηση της NASA, κατευθύνεται προς τη γη, όπου και αναμένεται να συντριβεί πιθανότατα την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τον Ερευνητικό Δορυφόρο Ανώτερης Ατμόσφαιρας (UARS), ο οποίος θα είναι το μεγαλύτερο "διαστημικό σκουπίδι" που θα περάσει την ατμόσφαιρα της γης εδώ και 30 χρόνια.

Ο δορυφόρος αυτός, βρίσκεται στο διάστημα από το 1991, με σκοπό την μελέτη των διαφόρων χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον.

Οι επιστήμονες καθησυχάζουν τον κόσμο αναφέροντας πως το πιθανότερο είναι τα συντρίμμια να καταλήξουν στους ωκεανούς και όχι σε κατοικημένες περιοχές, όπως συνέβηκε και άλλες φορές στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, πρόκειται να διασπαστεί σε περίπου 100 κομμάτια, ένα από τα οποία υπολογίζεται πως θα έχει βάρος 135 περίπου κιλά, ενώ η λάμψη που θα δημιουργηθεί κατά την πρόσκρουση τους στην γήινη ατμόσφαιρα θα είναι ορατή ακόμη και την μέρα.Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 21 Σεπ 2011

 H NAΣΑ ετοιμάζεται για τον Άρη!

με νέα συστήματα εκτόξευσης.

Το διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς, τον περασμένο Ιούλιο πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση δίνοντας έτσι το τέλος, σε ένα πρόγραμμα που διήρκεσε τρεις δεκαετίες. Ο Αμερικάνος πρόεδρος είχε δώσει το πράσινο φως για την απόφαση αυτή, αφού η ΝΑΣΑ έχει άλλα πράγματα στο μυαλό της και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από την εξερεύνηση με επανδρωμένες αποστολές, του μακρινού διαστήματος με στόχο τον πλανήτη Άρη.

Χθες η ΝΑΣΑ με επικεφαλής τον Τσαρλς Μπόλτεν παρουσίασε το σχέδιο ενός νέου βαρέως τύπου οχήματος εκτόξευσης. Συγκεκριμένα δήλωσε στο Κογκρέσο, πλαισιωμένος από γερουσιαστές τα εξής: "Αυτό το νέο σύστημα εκτόξευσης θα δημιουργήσει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς, θα εξασφαλίσει τη διατήρηση της αμερικανικής ηγεσίας στο Διάστημα και θα εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο."

Το νέο σύστημα εκτόξευσης ονομάζεται "Space Launch System" και θα επιτρέπει την μεταφορά αστροναυτών πέρα από την χαμηλή γήινη τροχιά σε μια καψούλα που ονομάζεται "Orion Multi Purpose System". Οι δύο πρώτοι όροφοι του πυραύλου θα προωθούνται με κρυογονικούς κινητήρες που χρησιμοποιούν ένα μείγμα υδρογόνου και υγρού οξυγόνου και αναμένεται να κοστίσει περισσότερο από 35 δις δολάρια!
Από: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 15 Σεπ 2011

 Χρυσός εξ ουρανού από μετεωρίτες!

Γεμάτη πολύτιμα μέταλλα η γη!

Σε πρόσφατες έρευνες του Πανεπιστημίου Μπρίστολ ανέλυσαν με νέες τεχνικές ακριβείας δείγματα πανάρχαιων πετρωμάτων της Γροιλανδίας ηλικίας περίπου 3.8δις ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν η γη βρισκόταν ακόμη στο στάδιο της διαμόρφωσης δέχτηκε μια βροχή διαρκείας από μετεωρίτες η οποία κράτησε για αρκετό καιρό και έστρωσε στην επιφάνεια του πλανήτη μας πολύτιμα μέταλλα όπως χρυσός και πλατίνα.

Σύμφωνα πάντα με την νέα Βρετανική μελέτη καθώς η γη διαμορφωνόταν , ο λιωμένος σίδηρος βυθίστηκε στο κέντρο αποτελώντας τον πυρήνα της και συμπαρέσυρε βαθιά στο υπέδαφος την συντριπτική πλειονότητα των επιφανειακών μετάλλων.

Οι επιστήμονες, επίσης εκτιμούν ότι στον γήινο πυρήνα υπάρχουν τόσα μέταλλα που αν έρχονταν στο φως μπορούν να καλύψουν όλη την επιφάνεια της γης με ένα στρώμα πάχους τεσσάρων μέτρων!


Από: Συντακτική ομάδα Β1Παρασκευή 09 Σεπ 2011

 Το πρώτο Διαστημοδρόμιο στον κόσμο είναι γεγονός!

Οι πρώτες πτήσεις αναμένονται το 2013!

Η πρώτη φάση της πρώτης εμπορικής διαστημικής βάσης στον κόσμο είναι πλέον κατά το 90% έτοιμη για τις πρώτες επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2013!!

Το 1800 στρεμμάτων Διαστημοδρόμιο με την ονομασία Spaceport America, βρίσκεται στην τοποθεσία,  Las Cruces, στο Νέο Μεξικό και είναι η βάση της Virgin Galactic, του πιο φιλόδοξο επιχειρηματικού εγχειρήματος του δισεκατομμυριούχου διευθυντή της Virgin Group, Richard Branson.
Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 07 Σεπ 2011

 Το μποζόνιο Higgs, ή σωματίδιο του Θεού..

...μπορεί τελικά να μην υπήρξε ποτέ!!

Το μποζόνιο Higgs, ή «σωματίδιο του Θεού» όπως αποκαλείται, το οποίο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να έχει διαδραματίσει ένα ζωτικής σημασίας ρόλο στη δημιουργία του σύμπαντος και της ζωής, μπορεί τελικά να μην υπάρχει αλλά και να μην υπήρξε ποτέ, σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις.

Οι επιστήμονες στο CERN και τον μεγάλο κυκλικό επιταχυντή (LHC), ο οποίος στοίχισε δισεκατομμύρια δολάρια για να κατασκευαστεί και που βρίσκεται στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, άρχισαν πλέον να πιστεύουν ότι, το μποζόνιο Higgs ίσως τελικά να είναι ένα άπιαστο όνειρο μετά από όλες τις προσπάθειες που έγιναν για εντοπισμό του, οι οποίες τους απογοήτευσαν.

Οι προβληματισμοί των επιστημόνων της διεθνούς κοινότητας ανακοινώθηκαν σε συνέδριο που έγινε πρόσφατα στη Βομβάη.

Οι επιστήμονες ωστόσο τόνισαν, ότι εάν το μποζόνιο Higgs αποδειχθεί στο τέλος ότι υπάρχει, τότε θα απαντηθεί ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που αφορούν το μυστήριο του σύμπαντος.

Από: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 01 Σεπ 2011

 Ανακαλύφθηκε διαμαντένιος πλανήτης!

μόνο 4,000 έτη φωτός μακριά από τη Γη...

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν πρόσφατα ένα νέο πλανήτη, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους ένα μεγάλο του τμήμα είναι ουσιαστικά "διαμάντι"!

Ο νέος αυτός πλανήτης υπολογίζεται ότι αποτελείται κυρίως από κρυσταλλικό  άνθρακα συνεπώς μιλάμε για ένα τεράστιο διαμάντι!  Ο υπερπολύτιμος πλανήτης βρίσκεται σε απόσταση 4,000 έτη φωτός μακριά από τη Γη, στο πίσω μέρος του γαλαξία μας. Μάλλον είναι κατάλοιπο ενός άλλοτε μεγάλου αστεριού, που περιστρέφεται γύρω από το αστέρι του κάθε δύο ώρες και δέκα λεπτά και έχει ελάχιστα πιο μεγάλη μάζα από τον Δία αλλά είκοσι φορές μεγαλύτερη πυκνότητα.
Από: Συντακτική ομάδα Β1Παρασκευή 26 Αύγ 2011

 Η επιστροφή του Atlantis μετά από 12 χρόνια

Τελείωσε την επισκευή του διαστημικού εργαστηρίου

Το διαστημικό λεωφορείο Atlantis, επιστρέφει στην γη την Πέμπτη, μετά την συμπλήρωση του 12ετές προγράμματος κατασκευής και επισκευής του διαστημικού εργαστηρίου, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Όπως μετέδωσε η NASA, πριν την αποσύνδεση από τον Διαστημικό Σταθμό, το Atlantis τράβηξε φωτογραφίες για περαιτέρω μελέτη από τους μηχανικούς της NASA στην Αμερική.

Το Atlantis, είναι το μοναδικό διαστημικό λεωφορείο που μπορεί να μεταφέρει τόσο βαριά φορτία, όπως αυτά που χρειάστηκαν για την κατασκευή του διαστημικού εργαστηρίου, τα οποία είχαν βάρος 4 τόνων!
Από: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 19 Ιούλ 2011

 Σήμερα ξεκινά και επίσημα το καλοκαίρι!

Με την μεγαλύτερη μέρα του χρόνου!

Ξεκινά σήμερα, με το θερινό ηλιοστάσιο και την μεγαλύτερη σε διάρκεια μέρα του χρόνου, το καλοκαίρι.

Συμβαίνει αυτό γιατί σήμερα 21 Ιουνίου, όπως και κάθε χρόνο, ο άξονας περιστροφής της γης, έχει κλίση περίπου 23,5 μοίρες με αποτέλεσμα ο Βόρειος πόλος να βρίσκεται στο πλησιέστερο δυνατό σημείο προς τον ήλιο, όταν αυτός βρίσκεται στον Τροπικό του καρκίνου.

Ενώ συμβαίνει το αντίθετο κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου, όπου ο Βόρειος πόλος θα βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον ήλιο, όταν αυτός βρίσκεται στον Τροπικό του Αιγόκερω και θα έχουμε την μικρότερη σε διάρκεια ημέρα.

Σε διάφορα μέρη του κόσμου διοργανώνονται κάθε χρόνο τέτοια μέρα, από τα πανάρχαια χρόνια, διάφορες τελετές για το καλωσόρισμα του καλοκαιριού, όπως στον Όλυμπο στην Ελλάδα, στο Stonehenge της μεγάλης Βρετανίας αλλά και στην Αρχαία Αμαθούντα στη Λεμεσό.Από: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 21 Ιούν 2011

 Όταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει ο κόσμος ζωγραφιά...

Πανοραμική φωτογραφία της Μ. Βρετανίας από το διάστημα!

Μια νυχτερινή πανοραμική φωτογραφία της Μ. Βρετανίας, τράβηξε ο Ιταλός αστροναύτης Paolo Nespoli, ο οποίος βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) σε απόσταση περίπου 347 χιλιομέτρων πάνω από την γη!

Στην φωτογραφία φαίνεται καθαρά, ολόφωτο το Λονδίνο, λίγο βορειότερα το Λίβερπουλ και το Μάντσεστερ, ενώ στα δυτικά το Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Ο Ιταλός αστροναύτης αν και είναι ερασιτέχνης φωτογράφος, τα πήγε εξαιρετικά καλά και κατάφερε να καταγράψει ακριβώς πως μοιάζει η γη μας από το διάστημα...

Από: Συντακτική ομάδα Β1Παρασκευή 17 Ιούν 2011

 Απόψε που έχει.... κατακόκκινο φεγγάρι!

Ολική έκλειψη σελήνης, σήμερα στις 23:00 το βράδυ.

Ολική έκλειψη σελήνης θα πραγματοποιηθεί απόψε και θα είναι ορατή και στην Κύπρο, αν και εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Το φαινόμενο θα διαρκέσει για αρκετές ώρες, όπου και αναμένεται το φεγγάρι να πάρει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα, λόγο και της σκόνης που θα υπάρχει στην ατμόσφαιρα.

Το φαινόμενο θα ξεκινήσει γύρω στις 20:00 το βράδυ, όπου η σελήνη θα μπει στην παρασκιά της γης και η φάση ολοκλήρωσης αναμένεται γύρω στις 23:00. Η έξοδος της σελήνης αναμένεται τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Ιουνίου.

Ολική έκλειψη σελήνης έχει να παρατηρηθεί από το 2000 και η επόμενη θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2018.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 15 Ιούν 2011

 Σύννεφο ηλιακής ακτινοβολίας κατευθύνεται στη γη!

Μετά από μεγάλη έκρηξη στον ήλιο!

Μία αρκετά μεγάλη και δραματική έκρηξη σημειώθηκε στον ήλιο χθες το πρωί. Η μεγάλη έκρηξη παρήγαγε μία ηλιακή έκλαμψη, κατηγορίας M2, μία καταιγίδα ακτινοβολίας της κλίμακας S1, καθώς και μια μαζική εκτίναξη, ηλιακής στρεμματικής μάζας. Το σύννεφο της ηλιακής ακτινοβολίας, επεκτείνεται τώρα στο διάστημα και οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτή η ηλιακή ακτινοβολία θα έχει επιπτώσεις σε τμήματα της ατμόσφαιρας της Γης, σε λίγες ώρες. (12-24 ώρες).

Ευτυχώς, η γωνία στην οποία η ηλιακή έκλαμψη θα φτάσει στη Γη, υποδηλώνει ότι η γεωμαγνητική καταιγίδα θα φτάσει εξασθενημένη, σε περιστασιακά μέτρια επίπεδα, τα οποία δεν είναι αρκετά για να κάνουν ζημιά στα δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην γη ή των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά.

Τέτοιου επιπέδου καταιγισμός ηλιακής ακτινοβολίας, έχει να συμβεί από το 2006.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Παρασκευή 10 Ιούν 2011

 O Αμερικανός αστροναύτης του καναπέ...

Nέα ανακάλυψη στον πλανήτη Άρη;

Η σύγχρονη τρισδιάστατη τεχνολογία περιήγησης, που προσφέρει το Google Earth, ήταν η αφορμή για ένα Αμερικανό, τον David Martines, να αρχίσει την εξερεύνηση του διαστήματος, και συγκεκριμένα του πλανήτη Άρη, από την άνεση του καναπέ του!

Ο περίεργος "αστροναύτης", κατά την εξερεύνηση του πλανήτη, εντόπισε ένα μακροσκελές άσπρο αντικείμενο στην επιφάνεια του. Κατά τον ίδιο πρόκειται για κάποιο διαστημικό ερευνητικό σταθμό της Nasa, όπου ζουν εκεί, επί μονίμου βάσεως άνθρωποι ή τον επισκέπτονται κατά καιρούς. O ίδιος ονόμασε την ανακάλυψη του σαν "Bio-Station Alpha".

Υποστηρίζει πως ο "σταθμός" πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος, περί τα 700 μέτρα μήκος και τα 150 μέτρα πλάτος.

Οι επιστήμονες της NASA δηλώνουν πως είναι απλά ένα τέχνασμα φωτός στην επιφάνεια του πλανήτη...


Από: Συντακτική ομάδα Β1Δευτέρα 06 Ιούν 2011

 Η κοσμογονική θεωρία του BIG BANG!

Η δημιουργία του Σύμπαντος και τα αναπάντητα ερωτήματα...

Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες το σύμπαν πριν 13.7 δισεκατομμύρια χρόνια ήταν συμπιεσμένο στα όρια ενός ατομικού πυρήνα. Μετά από μία υπερβολικά πυκνή και θερμή κατάσταση δημιουργείτε μια απίστευτη έκρηξη, θερμοκρασίας τρισεκατομμυρίων βαθμών δημιουργώντας έτσι το σύμπαν!

Με βάση παρατηρήσεις όπου ολόκληρη η μάζα του Σύμπαντος ήταν συγκεντρωμένη σε ένα και μοναδικό σημείο. O χωρόχρονος δεν είχε ακόμα δημιουργηθεί.  Η θεωρία αυτή είναι η πιο διαδεδομένη αυτή την στιγμή στην Επιστημονική κοινότητα. Για πρώτη φορά σε μια ραδιοφωνική εκπομπή του BBC το 1950 ο Φρεντ Χόυλ χρησιμοποίησε για να περιγράψει την θεωρία αυτή, με τον όρο "Big Bang".
 
Σύμφωνα με την Κβαντική θεωρία λίγες στιγμές μετά την μεγάλη έκρηξη οι τέσσερις δυνάμεις της φύσης, η ισχυρή μαγνητική, η ασθενής πυρηνική, η ηλεκτρομαγνητική και η βαρύτητα ήταν ενωμένες κάνοντας έτσι μια "υπερδύναμη". Τα στοιχειώδη σωματίδια κουάρκς αρχίζουν να ενώνονται ανά τρία, να σχηματίζονται τα φωτόνια, τα ποζιτρόνια και τα νετρίνα, ενώ  δημιουργήθηκαν συγχρόνως και τα αντισωμάτια τους.

Σε αυτή τη φάση υπάρχουν πολύ μικρές ποσότητες πρωτονίων και νετρονίων, περίπου 1 για κάθε 1 δισεκατομμύριο φωτόνια, νετρίνα ή ηλεκτρόνια. Η πυκνότητα του σύμπαντος στην πρώτη στιγμή της ζωής του θεωρείται πως ήταν 1094 g/cm3 με την πλειοψηφία να είναι σε μορφή ακτινοβολίας. Για κάθε ένα δισεκατομμύριο ζεύγη σωματιδίων ύλης και αντιύλης που δημιουργήθηκαν στις απαρχές του Κόσμου, μόνο το ένα σωματίδιο ύλης επέζησε και αυτά αποτελούν τον σημερινό Κόσμο μας. Τα υπόλοιπα σωματίδια- αντισωματίδια εξαϋλώθηκαν ακαριαία προς ακτινοβολία.
 
 Το 1948 ο Τζορτζ Γκάμοφ μελετώντας θεωρητικά την πυκνή κατάσταση του αρχικού ατόμου διαπίστωσε ότι το Ήλιο και τα άλλα ελαφρά χημικά στοιχεία πρέπει να δημιουργήθηκαν εντός 4 δευτερολέπτων! Επίσης σύμφωνα πάντα με την δική του θεωρία μια διάχυτη ισότροπη ακτινοβολία, απομεινάρι της Μεγάλης έκρηξης, θα πρέπει να είναι ακόμη και σήμερα ανιχνεύσιμη.

Το 1974 ο Σερ Μάρτιν Ράιλ αποδεικνύει ότι από την αρχή της διατύπωσης της θεωρίας της Μεγάλης έκρηξης διαπιστώνεται ότι η πυκνότητα των γαλαξιών θα  πρέπει να μειώνεται αυξανόμενης της ηλικίας του σύμπαντος. 
 
Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα που αφήνει η θεωρία της Μεγάλης έκρηξης τόσο φυσικά αλλά και φιλολογικά. Δεν εξηγεί την Κοσμολογική Αρχή, τι υπήρχε πριν αλλά και από τι προήλθαν τα πάντα; Γιατί δημιουργήθηκαν ορισμένοι φυσικοί νόμοι και είναι πράγματι οι σωστοί;

Αυτά τα ερωτήματα προσπαθούν να απαντήσουν οι επιστήμονες στα πειράματα που γίνονται στον υπόγειο επιταχυντή αδρονίων του CERN, κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, όπου προσπαθούν να αναπαράγουν την στιγμή της δημιουργίας με mini-Big Bang. Σίγουρα με το πέρασμα των χρόνων κάποιες άλλες θεωρίες μετά από έρευνες θα έρθουν να απαντήσουν και να δώσουν κάποιες λύσεις. Η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης έχει πολλούς πολέμιους αλλά και υποστηρικτές. Προς το παρόν στα χέρια μας έχουμε μόνο πειραματικές επιβεβαιώσεις που ίσως κάποτε να ανατραπούν ή και το αντίθετο.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Παρασκευή 29 Απρ 2011

 Η αθέατη πλευρά του Ερμή... αποκαλύφθηκε!

Πρώτες εικόνες από το Messenger της NASA.

Εντυπωσιακές νέες εικόνες λήφθηκαν μόλις προχθές 29 Μαρτίου 2011, από το διαστημικό σκάφος Messenger της NASA, που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Ερμή.

Κατάφερε για πρώτη φορά να προσεγγίσει τη «σκοτεινή πλευρά» του πλανήτη σε μόλις 125 μίλια από την επιφάνεια του και να αποκαλύψει την αθέατη πλευρά του Ερμή με λεπτομερείς εικόνες. Αποθανάτισε γύρω στις 1.200 εικόνες υψηλής ανάλυσης, από τις οποίες μόνο ελάχιστες έδωσε η NASA στη δημοσιότητα. Οι υπόλοιπες θα δημοσιοποιηθούν σύντομα.

Οι αστρονόμοι δεν έχουν δει ποτέ αυτή την πλευρά του Ερμή μέχρι τώρα. Το φως από τον ήλιο, δυσκολεύει να δει κανείς από τη Γη την "σκοτεινή πλευρά" του και όταν τα διαστημόπλοια είχαν πετάξει κοντά στον πλανήτη και στο παρελθόν μόνο τη μία πλευρά του, αυτή που ήταν λουσμένη στο φως του ήλιου κατάφεραν να μελετήσουν, ενώ η άλλη ήταν τυλιγμένη στο σκοτάδι.

Ο Ερμής βρίσκετε πολύ κοντά στον ήλιο και είναι λίγο μεγαλύτερος από την σελήνη. Βρίσκετε περίπου 77 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από την γη και στην επιφάνεια του βρίσκονται διάσπαρτοι κρατήρες που δημιουργήθηκαν κατά καιρούς από προσκρούσεις μετεωριτών. Η πλευρά του που βρίσκετε στο φως του ήλιου έχει θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 427 βαθμούς Κελσίου ενώ στη "σκοτεινή πλευρά" του καταγράφονται θερμοκρασίες στους -183 βαθμούς Κελσίου!


Από: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 31 Μάρ 2011

 Ο Μαύρος Ιππότης του Διαστήματος!

Το μυστήριο συνεχίζεται από το 1958...

Η ιστορία του ξακουστού "Μαύρου Ιππότη" όπως τον είχαν τότε ονομάσει, εξακολουθεί να διχάζει διάφορους επιστήμονες, ερευνητές, και συγγραφείς στο κατά πόσο είναι αλήθεια ή ψέμα.

Σίγουρα θα έχετε ξανακούσει για Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα. Για Αγνώστου Ταυτότητας Διαστημικούς Δορυφόρους όμως; Ε, λοιπόν σήμερα θα ακούσετε ή καλύτερα θα διαβάσετε για τον πρώτο δορυφόρο του είδους, τον μυστηριώδη "Μαύρο Ιππότη".

Στις 26 Νοεμβρίου του1958 ένα χρόνο μετά την αποστολή του Ρωσικού δορυφόρου Sputnik I, Αμερικάνοι, Ρώσοι και Ιταλοί αστρονόμοι αρχίζουν και λαμβάνουν σήματα με άγνωστο κωδικό από ένα άγνωστο δορυφόρο. Τα σήματα αυτά γίνονται κυρίως αντιληπτά από την Ιταλία. Μετά από έρευνες, τα ραντάρ ανακάλυψαν πως προέρχονταν από ένα αγνώστου ταυτότητας διαστημικό δορυφόρο, χρώματος μαύρου, που εντοπίστηκε να περιφέρεται κοντά στη γη. Το μέγεθος του ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από οτιδήποτε θα μπορούσαν οι επιστήμονες να εκτοξεύσουν τότε στο διάστημα.
Η παρουσία του συγκεκριμένου δορυφόρου κράτησε για αρκετό χρόνο και συνέχιζε να στέλνει κωδικοποιημένα μηνύματα προς την γη. Μετά από αυτό εξαφανίστηκε μυστηριωδώς όπως εμφανίστηκε, ή τουλάχιστον έτσι παρουσιάζεται.

Αρκετοί, θεωρούν πως γενικά στο όλο ζήτημα, υπάρχει μυστικισμός και πως καμία κυβέρνηση δεν έχει προβεί επίσημα σε δηλώσεις και εξηγήσεις για τον "μαύρο ιππότη". Σύμφωνα λοιπόν με αυτούς, ο "Μαύρος δορυφόρος" ήταν ένα διαστημικό σκάφος, το οποίο εγκαταλείφθηκε πολύ κοντά στη γη, από κάποιο γιγαντιαίο διαστημικό σκάφος πριν εκατοντάδες χρόνια και ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται για ανθρώπινο έργο. Συμπληρώνουν επίσης ότι στον δορυφόρο πρέπει να κρύβονταν πολύτιμα στοιχεία που αφορούσαν την γη και ίσως έχουν μεγάλη σημασία για την ανθρωπότητα. Συνεχίζουν ακόμη παραπέρα και δηλώνουν πως, η "συνωμοσία σιωπής" που υπάρχει, από τις κυβερνήσεις αποδεικνύει ότι αν ερευνηθεί ο "μαύρος ιππότης" ίσως οι ανακαλύψεις που θα βγουν στην επιφάνεια επηρεάσουν το μέλλον της ανθρωπότητας.

Κάποιες  λιγοστές πληροφορίες που υπάρχουν για τον "Μαύρο δορυφόρο" λένε ότι το μέγεθος του ήταν περίπου 10 μέτρα μήκος και 15 τόνους βάρος, η τροχιά που ακολουθούσε ήταν σε μεγάλη απόσταση από την γη, πολύ πιο πάνω από το γήινο δορυφορικό δίκτυο, γύρω από τους πόλους της γης. Το μαγνητικό πεδίο της γης μάλλον δεν επηρέαζε την τροχιά του, και εκινείτο αντίστροφα από τους γήινους δορυφόρους.

Τον δορυφόρο έχουν δει επίσης και αρκετοί αστροναύτες ανάμεσα τους και ο αστροναύτης Gordon Cooper, οι οποίοι έχουν τραβήξει και φωτογραφίες. Το 1960 το σοβιετικό σκάφος Voshkod I, ενώ χρειαζόταν ακόμη τέσσερις ημέρες για να επιστρέψει στην γη μετά τον εντοπισμό του "μαύρου δορυφόρου" αναγκάστηκε να επιστρέψει άμεσα πίσω.

Αν θεωρήσουμε πως οι φωτογραφίες που τον παρουσιάζουν είναι αυθεντικές, τότε δεν τίθεται το ερώτημα αν υπήρξε αλλά την προέλευση και ταυτότητα του.

Το ερώτημα παρόλα αυτά παραμένει. Τι ήταν τελικά ο "Μαύρος Ιππότης; Ήταν ένας διαστημικός κατασκοπευτικός δορυφόρος "ξεχασμένος" από μία εξωγήινη φυλή; ή μήπως ήταν ένας μυστικός δορυφόρος των Η.Π.Α.;

The Truth Is Out There...
Από: ΒίκτωρΔευτέρα 28 Μάρ 2011

 Πανσέληνος 19ης Μαρτίου 2011.

Σε απόσταση "αναπνοής" η σελήνη μετά από 19 χρόνια!

Αύριο 19 Μαρτίου, η σελήνη αναμένεται να βρίσκεται μόλις 356.577 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Αυτό το σπάνιο φαινόμενο που η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε ξανά ήταν το 1992, είναι γνωστό και ως "σεληνιακή περίγειος" και συμπίπτει με την πανσέληνο του μήνα!

Ωραία θα μου πείτε και τι μ` αυτό; Για τους ρομαντικούς θα είναι μια ωραία βραδιά με μια εντυπωσιακή πανσέληνο, όπου μπορούν να την απολαύσουν κάτω από τα άστρα. Για τους απανταχού καταστροφολόγους όμως, η συγκεκριμένη ημέρα αποκάλυψε και θα αποκαλύψει ακόμη περισσότερα, "σκοτεινά" συμβάντα όπως σεισμούς, εκρήξεις ηφαίστειων και ακραίων καιρικών φαινομένων.

Υποστηρίζουν και συνδέουν τις καταστροφές που έγιναν το 1955, 1974, 1992, 2005 και την πρόσφατη στην Ιαπωνία, με την απόσταση της σελήνης από την γη. Στις πιο πάνω χρονιές η σελήνη είχε βρεθεί αρκετά κοντά στην γη σε αποστάσεις λίγο μεγαλύτερες από την αυριανή, εκτός από το 1992 όπου σχεδόν ήταν η ίδια. Πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η πανσέληνος του Ιανουαρίου του 2005 όπου μόλις δύο εβδομάδες πριν είχε σημειωθεί ο μεγάλος σεισμός και το τσουνάμι στην Ινδονησία που στοίχισε την ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Δεύτερη και πιο πρόσφατη, η μεγάλη καταστροφή της περασμένης Παρασκευής στην Ιαπωνία, που η χώρα ακόμα μετρά τις πληγές της.

Είναι γνωστό πως η σελήνη ασκεί μια έλξη πάνω στην γη η οποία επηρεάζει την θάλασσα και γενικά τα ύδατα, εξού και παρατηρούνται οι γνωστές παλίρροιες, που συμβαίνουν κάθε μήνα και είναι αναμενόμενες.

Όταν όμως ο πλανήτης αυτός βρίσκεται τόσο κοντά στην γη, τότε δημιουργεί μεγαλύτερη από το συνηθισμένο άνοδο της στάθμης μιας παλίρροιας. Αυτά υποστηρίζουν διάφοροι επιστήμονες οι οποίοι δεν συμφωνούν και δεν συσχετίζουν την απόσταση της σελήνης από την γη με τους σεισμούς και το τσουνάμι και μάλιστα θεωρούν όλους αυτούς που ασχολούνται γελοίους.

Τώρα, αύριο αρκετοί θα είναι αυτοί που θα περάσουν μια ρομαντική βραδιά με το έτερον ήμισυ τους, κάτω από τα άστρα και μετά κάτω ή πάνω από τα σεντόνια... ενώ άλλοι θα "χτυπιούνται" πως έφτασε το τέλος του κόσμου...


Από: ΤαύροςΠαρασκευή 18 Μάρ 2011

 Παράξενα του Διαστήματος

Τι είναι ο "λευκός νάνος";

"Ένας αστεροειδής κομματιάστηκε και εξατμίστηκε αφού βρέθηκε πολύ κοντά σε ένα καυτό λευκό νάνο..."

Αυτό διάβασες πρόσφατα σε κάποιο έντυπο ή το είδες στην τηλεόραση! Και διερωτάσαι, μα ποιος είναι αυτός ο λευκός νάνος;

"Λευκός νάνος" ονομάζεται το υπόλειμμα του πυρήνα ενός μικρού ή μεσαίου σε μάζα "νεκρού "αστέρα. Τα αστρικά πτώματα χωρίζονται σε τρία είδη. Οι λευκοί νάνοι, οι αστέρες νετρονίων και οι μαύρες τρύπες. Σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια θεωρείται ότι ο ήλιος θα μετατραπεί σε λευκό νάνο.

Οι λευκοί νάνοι πήραν την ονομασία τους από το άφθονο ορατό φως που εκπέμπουν λόγω των έντονων υψηλών θερμοκρασιών τους. Ο μέσος λευκός νάνος έχει περίπου την μισή μάζα του Ήλιου, τη διάμετρο της γης και τόσο συμπυκνωμένη ύλη που δεν υπάρχει πουθενά στη γη. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο μεγαλύτερη μάζα έχει, τόσο μικρότερη είναι η διάμετρος του Λευκού νάνου.

Τη θερμότητα τους την κληρονόμησαν όχι μόνο από εκείνη που παρέμεινε από την παραγωγή ενέργειας με θερμοπυρηνικές αντιδράσεις στον προ-γεννήτορα τους αστέρα αλλά και από την βαρυτική δυναμική ενέργεια που μετατρέπεται σε θερμότητα κατά τη βαρυτική κατάρρευση των κεντρικών περιοχών του παλιού αστέρα.   

Αφού περάσουν δεκάδες δισεκατομμύρια χρόνια , οι λευκοί νάνοι κρυώνουν και εκπέμπουν ελάχιστη ακτινοβολία και καθόλου φως οπότε μετατρέπονται σε μαύρους νάνους. Πολλοί κοντινοί λευκοί νάνοι που κατάφεραν οι αστρονόμοι να μελετήσουν, παρατήρησαν ότι είναι πηγές μαλακών ακτίνων Χ και υπεριώδους. Έτσι παρατηρούν και τη χημική σύσταση των λεπτών ατμοσφαιρών αυτών των λευκών νάνων. Υπάρχουν ενδείξεις ότι υπολείμματα πλανητών και κομήτες από το σύστημα του παλαιού αστέρα αλληλεπιδρούν και πέφτουν στον λευκό νάνο προκαλώντας έτσι την εκπομπή των ακτίνων Χ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όταν είναι μέλη διπλού συστήματος  οι Λευκοί Νάνοι όπου βρίσκονται πολύ κοντά σε άλλον αστέρα. Σε αυτή την περίπτωση δημιουργούνται εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα όπως κατακλυσμικοί μεταβλητοί, καινοφανείς αστέρες και υπερκαινοφανείς αστέρες τύπου "la". Οι τελευταίοι θεωρούνται ίσως οι ισχυρότερες εκρήξεις στο Σύγχρονο σύμπαν! 

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η ΝΑΣΑ εντόπισε ένα λευκό νάνο που είχε κάψει τα καύσιμα του και βρισκόταν στο τελικό του στάδιο. Βρίσκεται σε απόσταση 7,200 ετών φώτο από την γη με θερμοκρασία επιφάνειας να αγγίζει τους 200,000 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τον την θερμοκρασία του Ήλιου που υπολογίζεται στους 6,000 βαθμούς Κελσίου.
 
Η θερμοκρασία ενός Λευκού νάνου είναι τόσο μεγάλη που το φάσμα της φωτόσφαιρας του έχει γραμμές εκπομπής στο υπεριώδες τμήμα. Αυτό το φαινόμενο δεν είχε ξαναπαρατηρηθεί μέχρι σήμερα!
 Από: ΒίκτωρΠέμπτη 27 Ιαν 2011

 ΟΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!

και... απενεργοποιούν τα πυρηνικά!

"Πιστεύω και οι παρευρισκόμενοι εδώ πιστεύουν το ίδιο, ότι αυτός ο πλανήτης δέχεται επισκέψεις από όντα προερχόμενα από άλλους πλανήτες και για λόγους που δεν κατανοούμε δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών που ξεκίνησε  στο τέλος του Β` παγκοσμίου πολέμου." δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάστινγκς (ερευνητής και συγγραφέας σχετικά με την ύπαρξη εξωγήινης ζωής) σε εκδήλωση που οργάνωσε. Ήρθε η ώρα,  πρόσθεσε, η αμερικάνική κυβέρνηση να παραδεχτεί ότι δέχεται επισκέψεις από εξωγήινους.

Η εμφάνισή τους στις στρατιωτικές βάσεις, (όχι μόνο των Αμερικάνων αλλά των Ρώσων, του Ηνωμένου Βασιλείου κ.α.,) και η απενεργοποίηση ορισμένων πυραύλων είναι γεγονός! Υπάρχουν μαρτυρίες από επτά πρώην αξιωματικούς της αμερικάνικης αεροπορίας που συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον να συζητήσουν την εμφάνιση ιπτάμενων δίσκων πάνω από στρατιωτικές βάσεις με πυρηνικά, μεταδίδει το CNN. Πάνω από 120 αξιωματούχοι παράδωσαν στις 27/9 τις καταθέσεις τους με αποδείξεις πως τα ΑΤΙΑ παρακολουθούν τις πυρηνικές βάσεις και αναφέρουν ότι οι πυρηνικοί πύραυλοι απορρυθμίζονταν μετά από κάθε επίσκεψη τους!

Ένας συνταγματάρχης αναφέρει ότι στη βάση Bentwaters R.A.F., κοντά στο Ipswich, μια από τις λίγες βάσεις με πυρηνικά του Ηνωμένου Βασιλείου, είδε να κτυπούν με δέσμες φωτός τον εσωτερικό χώρο της βάσης και αμέσως μετά άκουσε από την ενδοεπικοινωνία ότι "εξωγήινοι  έχουν προσγειωθεί μέσα στη βάση στη περιοχή αποθηκεύσεως των πυρηνικών". Το γεγονός αυτό είχε γίνει πριν 30 χρόνια, όμως οι πιο πρόσφατες μαρτυρίες είναι το 2003.

Μια άλλη μαρτυρία σμηναγού της Αμερικάνικης Αεροπορίας, που κατά τη θητεία του διοικούσε την ομάδα ασφαλείας στη βάση F.E.Warren στο Wyoming το 1976,  λέει ότι  Α.Τ.Ι.Α. σε σχήμα πούρου υπερίπταται πάνω από τη βάση τους με αποτέλεσμα την απενεργοποίηση των πυρηνικών πυραύλων.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσαν οι μάρτυρες είπαν ότι οι εμφανίσεις αυτές δείχνουν να στέλλουν μηνύματα προς όλους όσους ασχολούνται με τον πυρηνικό εξοπλισμό, ότι παίζουμε με τη φωτιά και απειλούμε το πλανητικό σύστημα.
Από: Συντακτική ομάδα B1Τετάρτη 17 Νοέ 2010

 Oι "Μαύρες τρύπες" του διαστήματος.

Δεν τους ξεφεύγει τίποτα!

Η μαύρη τρύπα είναι περιοχή του διαστήματος όπου υπάρχει συγκέντρωση μάζας σημαντικά μεγάλης ώστε η δύναμη της βαρύτητας να μην αφήνει τίποτα να της ξεφύγει και τίποτα δεν μπορεί να επιστρέψει. Είναι αόρατη και παγιδεύει ακόμη και το φως λόγω του ότι η ταχύτητα της ξεπερνά την ταχύτητα του φωτός. Ο όρος μαύρη τρύπα επινοήθηκε το 1967 από τον Αμερικάνο αστρονόμο και θεωρητικό φυσικό Τζον Γουίλερ.  

Είναι το σημείο στο οποίο κάποτε υπήρχε ο πυρήνας ενός γιγάντιου άστρου, ένας πυρήνας που περιείχε περισσότερα υλικά από δυόμιση ηλιακές μάζες και στην τελική φάση της εξέλιξης του άστρου έχασε την πάλη του ενάντια στη βαρύτητα, με αποτέλεσμα τα υλικά να συμπιεστούν ακόμη περισσότερο και από τα υλικά ενός αστέρα νετρονίων.

Ο πρώτος που πρόβλεψε την ύπαρξη των "μαύρων τρυπών" ήταν ο Αϊνστάιν το 1916 με την ανάπτυξη της θεωρίας της σχετικότητας. Πρόβλεψε ότι όχι μόνο υπάρχουν οι μαύρες τρύπες αλλά ότι σχηματίζονται στη φύση οποτεδήποτε συγκεντρώνεται σε ένα δεδομένο χώρο επαρκής ποσότητα μάζας, μέσω μίας διαδικασίας που καλείται βαρυτική κατάρρευση. Όσο η μάζα μεγαλώνει η βαρύτητα γίνεται δυνατότερη και ο χώρος της παραμορφώνεται όλο και πιο έντονα. Όταν η ταχύτητα του ξεπερνά την ταχύτητα του φωτός σχηματίζεται ό "ορίζοντας γεγονότων" μέσα στον οποίο η ύλη και η ενέργεια καταρρέουν σε ένα μοναδικό σημείο σχηματίζοντας έτσι μια μοναδικότητα.

Σύμφωνα με την κλασική θεωρία της σχετικότητας ένας εξωτερικός παρατηρητής δεν μπορεί να πάρει δείγμα του υλικού της ή να δεχτεί ανάκλαση από μια φωτεινή πηγή για να πάρει πληροφορίες για το από τι αποτελείται η μαύρη τρύπα. Μόνο κβαντομηχανικά φαινόμενα μπορούν να επιτρέψουν σε ύλη και ενέργεια  να ξεφύγουν από τη μαύρη τρύπα.
Οι μαύρες τρύπες δεν εκπέμπουν κανένα είδος φωτός ούτως ώστε να μπορούσε να επιβεβαιώσει την ύπαρξη τους, παρόλα αυτά μπορούν να ανιχνευτούν με την μελέτη φαινομένων γύρω τους.  Η ύπαρξη μαύρων τρυπών στο σύμπαν υποστηρίζεται από διάφορες αστρονομικές παρατηρήσεις, ειδικά  των σουπερνόβα  και των ακτίνων Χ που εκπέμπουν οι ενεργοί γαλαξίες.
Από: ΒίκτωρΠαρασκευή 05 Νοέ 2010

 Supernova.

Tι κρύβει πίσω της αυτή η λέξη;

 Κατά καιρούς διαβάζουμε άρθρα με τίτλους όπως "Λείψανα έκρηξης σουπερνόβα βρέθηκαν σε μετεωρίτη" ή "Ανακαλύφθηκε νέα έκρηξη σουπερνόβα" Τι κρύβει τελικά αυτή η λέξη;

Ο όρος Supernova ή στα ελληνικά υπερκαινοφανείς αστέρες είναι  οι διάφορες εκρήξεις που συμβαίνουν στο τέλος της ζωής των αστέρων. Στη διάρκεια αυτού του φαινομένου παράγονται εξαιρετικά φωτεινά αντικείμενα τα οποία αποτελούνται από ιονισμένη ύλη, η φωτεινότητα τους σιγά σιγά αδυνατίζει μέχρι να χαθεί εντελώς μέσα σε διάστημα λίγο μηνών.

Υπάρχουν δύο λόγοι οι οποίοι δημιουργούν το φαινόμενο σουπερνόβα. Ο πρώτος είναι όταν ένας αστέρας μεγάλης μάζας σταματήσει να παράγει ενέργεια στον πυρήνα του και έτσι καταρρέει κάτω από τη δύναμη της ίδιας του της βαρύτητας και ο δεύτερος λόγος είναι όταν ένας "λευκός νάνος" (συρρικνωμένος και παγωμένος αστέρας)  απορροφά τη μάζα από ένα συνοδό αστέρα και όταν έρθει στο κρίσιμο σημείο απορρόφησης της μάζας (όριο Τσαντρασεκάρ) θα υποστεί θερμοπυρηνική έκρηξη καταρρέοντας και αυτό κάτω από τη δύναμη της βαρύτητας ( περίπτωση υπερκαινοφαινούς Τύπου la). Η θερμοπυρηνική έκρηξη  των δύο περιπτώσεων εκτινάσσει με μεγάλη δύναμη μεγάλο μέρος του αστρικού υλικού με ταχύτητα που ξεπερνά τα 3,000χλμ. ανά δευτερόλεπτο.

Η έκρηξης δημιουργεί ένα κύμα στον γύρω χώρο αφήνοντας ένα είδος νεφελώματος, που όμως γίνεται η κύρια πηγή όλων των βαρύτερων του οξυγόνου στοιχείων και μοναδική πηγή πολλών σημαντικών στοιχείων. Για παράδειγμα όλο το ασβέστιο στα οστά μας και ο σίδηρος του οργανισμού μας έχουν παραχθεί από μία έκρηξη υπερκαινοφανούς εδώ και εκατομμύρια χρόνια.
Εμπλουτίζει τα μοριακά νέφη που αποτελούν την πρώτη ύλη για τον σχηματισμό αστέρων και πλανητών.  Αυτό είναι που καθόρισε την δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος πριν από 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η έκρηξη σουπερνόβα δημιουργεί ασύλληπτα μεγάλες θερμοκρασίες και το ωστικό κύμα μπορεί να καταστρέψει το στρώμα του όζοντος της γης με τις ακολουθούμενες συνέπειες. Οι επιπτώσεις μιας κοντινής έκρηξης προς τη γη θα ήταν καταστροφικές. Για να γίνει όμως θα πρέπει τα αστέρια αυτά να βρίσκονται σε απόσταση ίση ή μικρότερη από 500 έτη φωτός. Μέχρι στιγμής στην ανθρώπινη ιστορία καμία έκρηξη δεν ήταν τόσο κοντά.

Από: ΒίκτωρΠαρασκευή 05 Νοέ 2010