| 

HI-TECH

 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

 Έφθασε η Αόρατη τηλεόραση του μέλλοντος!

διαθέτει υπέρλεπτη διάφανη οθόνη

Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί πώς θα είναι οι οικιακές συσκευές του μέλλοντος και πώς θα μπορούσαν παρά τη σχεδιαστική τους "ανυπαρξία" να εξακολουθούν να είναι λειτουργικές;

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σχέδια για μια τέτοια "αόρατη" συσκευή - για την ακρίβεια για μια τηλεόραση που έρχεται από το μέλλον - ανήκει στον Μάικλ Φρίμπε και στην εταιρεία Loewe. Η Invisio, όπως ονομάζεται, διαθέτει υπέρλεπτη διάφανη οθόνη τεχνολογίας TOLED – η οποία υπάρχει ήδη αλλά για την ώρα δεν έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ενός δέκτη τέτοιου μεγέθους.
Από: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 29 Μάι 2012

 Το ηλεκτροκίνητο ποδήλατο Wörthersee της Audi!

μπορεί να τρέξει με 80 χλμ την ώρα!!

Η ποδηλασία αποκτά άλλον αέρα με το Wörthersee της Audi, ένα ποδήλατο το οποίο, με την ενίσχυση του ηλεκτρικού κινητήρα του, σας επιτρέπει να «πιάσετε» με τα πεντάλ σας τα 80 χλμ την ώρα.

Χάρη στην ταχύτητά του και όχι μόνο το e-bike της Audi δημιουργεί μια άλλη, ξεχωριστή κατηγορία από τα υπάρχοντα ηλεκτροκίνητα ποδήλατα. Μπορείτε επίσης να το οδηγήσετε με τον παραδοσιακό τρόπο, χωρίς ηλεκτροκίνηση, αλλά και να το αφήσετε να σας… πάει μόνο του ή να σας «στηρίξει» για να εκτελέσετε εντυπωσιακά κόλπα.

Πανίσχυρος κινητήρας
Το Wörthersee έχει σχεδιαστεί από τους σχεδιαστές της Audi στην παραμικρή του λεπτομέρεια - από το τιμόνι ως τις ζάντες. Είναι εξαιρετικά ελαφρύ για το είδος του (ο σκελετός από ανθρακόνημα ζυγίζει μόλις 1,6 κιλά ενώ το συνολικό βάρος του ποδηλάτου με όλα τα εξαρτήματα είναι 21 κιλά) και διαθέτει κινητήρα 2,3 kW – τον πιο ισχυρό που υπάρχει σε ποδήλατο, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του.

Η ισχύς αυτή προσφέρει έξτρα ώθηση για ισορροπία και ταχύτητα 50 χλμ την ώρα στο «αυτόματο» πρόγραμμα – όταν δηλαδή ο αναβάτης νιώθει κουρασμένος και αφήνει το ποδήλατο να κινηθεί μόνο του. Αν ο ποδηλάτης χρησιμοποιήσει την ηλεκτροκίνηση παράλληλα με τα πεντάλ, η μέγιστη ταχύτητα μπορεί να φθάσει τα 80 χλμ την ώρα – ικανή να του χαρίσει μια κλήση για υπερβολική ταχύτητα με ποδήλατο σε πολλούς δρόμους.

Το νέο ποδήλατο της Audi λειτουργεί με μπαταρία ιόντων λιθίου η οποία μπορεί να επαναφορτισθεί πλήρως σε 2,5 ώρες ή να αντικατασταθεί εύκολα με μια ήδη φορτισμένη «αναπληρωματική» μπαταρία. Η αυτονομία του – όταν κινείται με το μέγιστο της ταχύτητας – κυμαίνεται από 50 ως 70 χλμ.
Από: Συντακτική ομάδα Β1Παρασκευή 25 Μάι 2012

 Υπερηχητικό τραίνο με 6.500 χλμ/ώρα!

κάνει το γύρο του κόσμου σε 6 ώρες!!

Μια ομάδα σχεδιαστών παρουσίασε τα σχέδια ενός μέσου μεταφοράς που είναι βγαλμένο κυριολεκτικά από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Το Evacuated Tube Transport (ETT) είναι ένας αεροστεγής σωλήνας μέσα στον οποίο θα κινούνται χωρίς τριβή και με τρομερές ταχύτητες μικρά βαγόνια με επιβάτες. Τα βαγόνια θα κινούνται με ταχύτητες που θα προσεγγίζουν τα 6.500 χλμ/ώρα!

Ο γύρος του κόσμου σε έξι ώρες!!
Την ιδέα για το ΕΤΤ συνέλαβε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο αμερικανός μηχανολόγος Ντάριλ Οστερ ο οποίος άρχισε να το σχεδιάζει και πατεντάρισε το 1997 την τεχνολογία στην οποία θα βασιζόταν ο σωλήνας του. Δημιούργησε την εταιρία et3.com Inc μέσω της οποίας άρχισε να αναζητεί συνεργάτες και χρηματοδότες για την υλοποίηση του σχεδίου του.
Από: Συντακτική ομάδα Β1Παρασκευή 20 Απρ 2012

 Έτοιμο το αυτοκίνητο που πετάει!

στην αγορά σε ένα χρόνο

Οι οδηγοί όλου του κόσμου ελπίζουν ότι το άγχος στους μποτιλιαρισμένους δρόμους, θα ανήκει στο παρελθόν, καθώς η αμερικανική εταιρία Terrafugia δοκίμασε με επιτυχία το αυτοκίνητο-αεροπλάνο της με την ονομασία "Transition" («Μετάβαση»), φέρνοντας ένα όνειρο της επιστημονικής φαντασίας πιο κοντά στην πραγματοποίησή του.
Από: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 03 Απρ 2012

 Κυκλοφορία εύκαμπτης οθόνης από την LG

ανακοινώθηκε επίσημα

Η LG ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία μιας εύκαμπτης και πλαστικής οθόνης με την τεχνολογία E-Paper.

Πρόκειται για ένα project που πολλοί φάνταζαν ότι θα έμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πειραματικό στάδιο, αλλά όπως φαίνεται μπαίνει στην παραγωγή. Θα χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικά e-books και έχει διαγώνιο 6 ιντσών και μπορεί να υποστηρίξει ανάλυση 1024x768 pixels.
Πηγή: Πρώτο ΘέμαΑπό: Συντακτική ομάδα Β1Παρασκευή 30 Μάρ 2012

 Διαγωνισμός για gadget του Star Trek!

Δέκα εκατομμύρια δολάρια για κατασκευή συσκευής σαν το "Tricorder"

Η φετινή έκθεση ηλεκτρονικών προϊόντων CES στο Λας Βέγκας έκλεισε με μια έκπληξη. Ο ελληνοαμερικανός πρόεδρος του ιδρύματος X Prize, Πίτερ Διαμαντής, ανακοίνωσε ότι προσφέρει δέκα εκατομμύρια για την κατασκευή μιας μικρής φορητής συσκευής που θα μπορεί να κάνει ιατρικές μετρήσεις, αναλύσεις και διαγνώσεις γρήγορα και με μη επεμβατικό τρόπο. Μια συσκευή στα πρότυπα του «Tricorder» της ιατρικής συσκευής που χρησιμοποιούσε το πλήρωμα του Star Trek.

Ο διαγωνισμός
«Είμαι πιθανότατα ο μόνος άνθρωπος στο Λας Βέγκας που θα νιώσω χαρούμενος αν χάσω δέκα εκατομμύρια δολάρια» ανέφερε αστειευόμενος ο Διαμαντής. Το Ίδρυμα X Prize έχει γίνει γνωστό την τελευταία δεκαετία για διαφόρων ειδών επιστημονικούς διαγωνισμούς που διοργανώνει και χρηματοδοτεί. Πιο γνωστός είναι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του πρώτου διαστημικού ιδιωτικού σκάφους που οδήγησε στην δημιουργία του SpaceshipOne.

Ειδικοί και στελέχη της βιομηχανίας ιατρικών συστημάτων αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία νέων επαναστατικών τεχνολογιών στον ιατρικό τομέα αλλά διατηρούν αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτή τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον η κατασκευή μιας τόσο προηγμένης συσκευής.Πηγή: Το Βήμα


Από: Συντακτική ομάδα Β1Δευτέρα 06 Φεβ 2012

 Bιονικοί φακοί επαφής που προβάλουν εικόνες!

Δημιούργησαν ερευνητές στην Ουάσιγκτον

Διεθνής ομάδα ερευνητών δημιούργησε ένα επαναστατικό τύπο φακών επαφής που προβάλλουν ολογραφικές εικόνες. Έτσι όποιος φοράει αυτούς τους φακούς θα μπορεί να βλέπει κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του ειδήσεις, τα e-mail του ακόμη και την κατάσταση της υγείας του!

Οι φακοί
Τους φακούς επαφής ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και το Πανεπιστήμιο Ααλτο στη Φιλανδία. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα πειράματα που έκαναν σε κουνέλια ήταν πετυχημένα αφού οι φακοί δεν ήταν «ενοχλητικοί» για τα πειραματόζωα ενώ αποδείχθηκαν και ασφαλείς καθώς δεν παρουσιάστηκε κάποια παρενέργεια από τη χρήση τους.

Το πρωτότυπο μοντέλο που έφτιαξαν οι ερευνητές βασίζεται σε ένα μικροκύκλωμα το οποίο μπορεί να προβάλει μόνο ένα εικονοστοιχείο (pixel). Επίσης η πηγή ενέργειάς του (μια ασύρματη μπαταρία) πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση λίγων εκατοστών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πολύ σύντομα θα κάνουν στο αρχικό μοντέλο τροποποιήσεις και αναβαθμίσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ζεύγους φακών οι οποίοι θα προβάλλουν εικόνες και κείμενα με την πηγή ενέργειας να μην βρίσκεται πολύ κοντά τους.

Οι εφαρμογές
Σύμφωνα με ειδικούς οι φακοί επαφής αυτού του είδους θα έχουν ευρείες εφαρμογές που ξεκινούν από την ψυχαγωγία και καταλήγουν στην ιατρική. Τέτοιοι φακοί θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών. Άλλη εφαρμογή μπορεί να είναι αυτή σε συστήματα πλοήγησης όπου οι οδηγοί (οι πιλότοι κ.α) θα μπορούν να βλέπουν τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν ενώ οδηγούν.

Επίσης θα είναι πιθανώς εφικτό να συνδεθούν με ιατρικούς βιοαισθητήρες οι οποίοι θα είναι τοποθετημένοι στο σώμα του ασθενούς ώστε αυτός να βλέπει να εμφανίζονται συνεχώς μπροστά στα μάτια του πληροφορίες για ην κατάσταση της υγείας του όπως, παραδείγματος χάριν, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι ερευνητές δημοσίευσαν το άρθρο τους στην επιθεώρηση «Journal of Micromechanics and Microengineering».Πηγή: Το ΒήμαΑπό: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 23 Νοέ 2011

 Απάτες στο διαδίκτυο... οι επιτήδειοι καραδοκούν!

Ποιες οι πιο συνηθισμένες μορφές απάτης και τι να προσέξεις

Το διαδίκτυο αποτελεί σήμερα μια πλούσια πηγή πληροφοριών, διάφορων υπηρεσιών αλλά και χιλιάδων παγίδων που κρύβουν διάφορους κινδύνους, κακοτοπιές και απάτες. Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες μορφές απάτης στο διαδίκτυο και τι πρέπει να προσέχετε;

Για να είναι επιτυχημένη μία απάτη πρέπει να φαίνεται πραγματική. Ο σκοπός των απατεώνων είναι να παγιδέψουν ευκολόπιστους και ανυποψίαστους ανθρώπους για να τους ξεγελάσουν και να τους αποσπάσουν λεφτά προσφέροντας τους προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν υπάρχουν ή που δεν λειτουργούν.

Οι καταναλωτές μπορεί να εξαπατηθούν με πολλούς τρόπους, μέσω των συστημάτων πυραμίδας, ψεύτικων επενδύσεων ή κληρώσεων. Οι απατεώνες αναζητούν έναν εύκολο τρόπο για να αποσπάσουν τα λεφτά σας, χρησιμοποιώντας την πειθώ και την άγνοια των καταναλωτών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Υποκλοπή προσωπικών δεδομένων
Τι είναι τα προσωπικά οικονομικά δεδομένα;

Τα προσωπικά οικονομικά δεδομένα περιλαμβάνουν:
• Τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών
• Προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ numbers)
• Αριθμούς πιστωτικών καρτών
• Πληροφορίες καρτών ΑΤΜ
• Κωδικούς διαδικτύου
• Τηλεφωνικούς τραπεζικούς αριθμούς και κωδικούς

Ο κάθε καταναλωτής οφείλει να προσέχει και να φυλάγει τα προσωπικά του οικονομικά δεδομένα ούτως ώστε να μην μπορούν οι διάφοροι απατεώνες να τον εξαπατήσουν και να υπεξαιρέσουν τα λεφτά του.

Τι πρέπει να προσέχω;
Οι απατεώνες μπορεί να υποδυθούν ότι αντιπροσωπεύουν την τράπεζα σας ή κάποιο χρηματοοικονομικό οργανισμό και να προσπαθήσουν να αποσπάσουν τις προσωπικές σας οικονομικές πληροφορίες, ή μπορεί να:
-Σας αποστείλουν επιστολή ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο το οποίο να φαίνεται ότι προέρχεται από την τράπεζα σας και να ζητούν όπως επιβεβαιώσετε τις πληροφορίες του τραπεζικού σας λογαριασμού.
-Προσπαθήσουν να πάρουν τις προσωπικές σας οικονομικές πληροφορίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφώνου ή ταχυδρομικώς.
-Προσπαθήσουν να αποσπάσουν τις πιστωτικές σας κάρτες ή τους κωδικούς των πιστωτικών καρτών (ΡΙΝ) από τα σημεία που βρίσκονται οι μηχανές ΑΤΜ.

Παραδείγματα και τρόποι εξαπάτησης:
-Μπορεί να λάβετε μία επιστολή, ένα τηλεφώνημα ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που σας ζητά όπως επιβεβαιώσετε τις πληροφορίες του τραπεζικού σας λογαριασμού. Πολλά από αυτά στέλλονται εκτός ωρών εργασίας και ειδικά τα Σαββατοκύριακα.
-Μπορεί να λάβετε μία επιστολή ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο το οποίο να αναφέρει ότι ο τραπεζικός σας λογαριασμός θα απενεργοποιηθεί εάν δεν ακολουθήσετε τις οδηγίες που αναφέρονται στην επιστολή.
-Μπορεί να λάβετε μία επιστολή ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, από ένα οργανισμό τον οποίον δεν γνωρίζετε, το οποίο σας πληροφορεί ότι κερδίσατε σε κάποια κλήρωση ή ότι κερδίσατε χρήματα από πώληση μετοχών. Συνήθως θα σας ζητήσουν τις λεπτομέρειες του τραπεζικού σας λογαριασμού ούτως ώστε να σας αποστείλουν τα χρήματα. Μερικές φορές μπορεί να επικοινωνήσουν μαζί σας τηλεφωνικώς μετά την αποστολή της επιστολής.

Τι πρέπει να κάνετε;

-Ποτέ να μην ανταποκρίνεστε σε ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο οποίο σας ζητούν να αποστείλετε ή να επιβεβαιώσετε τις προσωπικές σας οικονομικές πληροφορίες.
-Ποτέ μην καλείτε ένα τηλεφωνικό αριθμό που περιλαμβάνεται σε μία επιστολή ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, όταν υποπτεύεστε ότι ενδεχομένως να είναι απάτη. Ενημερώστε και καταγγείλετε το συμβάν στην αρμόδια αρχή.
-Ποτέ μην ανταποκρίνεστε σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, όταν υποπτεύεστε ότι ενδεχομένως να είναι απάτη. Εάν ανταποκριθείτε θα γνωρίζουν ότι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας είναι ενεργό και να συνεχίσουν την προσπάθεια τους να σας εξαπατήσουν.
-Ποτέ μην δίνετε προσωπικές πληροφορίες σε οργανισμούς που δεν συνεργάζεστε.
-Καταγγείλετε οποιαδήποτε προσπάθεια εξαπάτησης σας στις Αρμόδιες Εποπτικές Αρχές.


Σχέδια Πυραμίδων

- Ένα οικοδόμημα που μπορεί να καταρρεύσει πάνω σας. Αν θέλετε να βρείτε κάποιον ασφαλή τρόπο να επενδύσετε τα χρήματα σας, προσέχετε γιατί τα σχέδια πυραμίδας δεν είναι ο τρόπος για να πετύχετε το σκοπό σας. Τα σχέδια πυραμίδας δεν πωλούν προϊόντα πωλούν ψεύτικες υποσχέσεις. Το διαδίκτυο είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να κρατήσει κάποιος επαφή με τους φίλους και την οικογένεια του, αλλά δυστυχώς οι απατεώνες με αυτό τον τρόπο έχουν γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε σας. Μπορούν να σας παρουσιάσουν καταπληκτικές ευκαιρίες επενδύσεων για να κάνετε εύκολα χρήματα μέσω του υπολογιστή σας.

Η προώθηση των σχεδίων πυραμίδας μέσω του διαδικτύου ή και με άλλους τρόπους, έχει πάρει ραγδαία ανάπτυξη πράγμα το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου καθώς και τους διάφορους οργανισμούς προστασίας των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο. Η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει στους στρατολόγους των πυραμίδων να αυξάνουν την πελατεία τους αφού έχουν άμεση πρόσβαση στους καταναλωτές παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι η στρατολόγηση είναι γρηγορότερη και περισσότερο διαδεδομένη δίνοντας τη δυνατότητα στους απατεώνες να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στις οικονομίες των θυμάτων.

Τα σχέδια πυραμίδων είναι συνήθως παράνομα επειδή δεν πωλούν τα προϊόντα, δίνουν μόνο ψεύτικες υποσχέσεις. Τα θύματα καταβάλλουν ένα τέλος συμμετοχής αλλά για να ανακτήσουν μέρος των χρημάτων τους πρέπει να στρατολογήσουν νέα μέλη. Για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν κάποιο κέρδος θα πρέπει να υπάρχει μία ατελείωτη στρατολόγηση νεοφερμένων. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει, οπότε οι νεοσύλλεκτοι χάνουν τα χρήματά τους ενώ οι διοργανωτές του σχεδίου παίρνουν τα παράνομα κέρδη τους και εξαφανίζονται.

Μερικά παραδείγματα των σχεδίων πυραμίδας είναι οι αλυσιδωτές επιστολές (chain letters), η αποστολή τιμοκαταλόγων και οι επικερδείς λέσχες. Συνήθως αυτά είναι παράνομα αλλά διαφημίζονται συχνά μέσω του τύπου, του διαδικτύου, σεμιναρίων επενδύσεων ή μπορείτε να μάθετε γι’ αυτά μέσω κάποιου συγγενή ή φίλου.


Παραπλανητική Αγορά Μετοχών

Από έρευνες που έγιναν από διάφορους οργανισμούς φάνηκε ότι οι καταναλωτές είναι πολύ ευκολόπιστοι. Σε
μερικές χώρες όπως η Η.Π.Α και η Αυστραλία, οι εποπτικές αρχές χρησιμοποιούν εικονικές ιστοσελίδες οι οποίες προσφέρουν για παράδειγμα ευκαιρίες επένδυσης στο διαδίκτυο ούτως ώστε να προειδοποιήσουν τους επενδυτές για τις κομπίνες του διαδικτύου. Και στις δύο περιπτώσεις οι πιο πάνω εποπτικές αρχές έλαβαν αιτήσεις για επένδυση αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Η Αυστραλιανή αρχή προχώρησε παραπέρα και καθιέρωσε το βραβείο «το Κορόιδο του Μηνός» για να επισημαίνει τις πιο πρόσφατες απάτες και κομπίνες.

Εάν λάβετε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από ένα ξένο που σας δίνει συμβουλές αγοράς μετοχών ή συμβουλές για την αξία της μετοχής μίας συγκεκριμένης εταιρείας, τότε θα πρέπει να υποψιαστείτε ότι πρόκειται περί απάτης.

Οι κομπιναδόροι θα στείλουν εκατομμύρια αυτόκλητα μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (spam emails) εξηγώντας στους παραλήπτες ότι η αξία μίας συγκεκριμένης μετοχής θα αυξηθεί για κάποιους λόγους. Αρκετοί αφελείς επενδυτές θα αγοράσουν τη συγκεκριμένη μετοχή με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση και η αξία της μετοχής στο Χρηματιστήριο. Εν τω μεταξύ οι κομπιναδόροι θα πωλήσουν τις μετοχές που κατέχουν στις αυξημένες τιμές της μετοχής και να αποκομίσουν ένα σεβαστό κέρδος, ενώ οι νέοι ιδιοκτήτες
των μετοχών θα πραγματοποιήσουν ζημιές δεδομένου ότι έχουν πληρώσει περισσότερα απ’ ότι άξιζαν οι μετοχές που αγόρασαν.

-Μην βιάζεστε. Παρότι υπάρχουν χρονικά όρια για ειδικές προσφορές, η τακτική να χρησιμοποιείται πίεση στον αγοραστή είναι συνήθως σημείο απάτης.
-Μην περιμένετε να γίνετε πλούσιοι από την μια μέρα στην άλλη, επενδύετε μόνο με αυτούς που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε.
-Μην δίνετε τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού, της πιστωτικής σας κάρτας ή άλλες ατομικές πληροφορίες σε αγνώστους.
-Μην κρίνετε την αξιοπιστία μίας ιστοσελίδας από το πόσο επαγγελματική εμφάνιση έχει. Είναι πολύ εύκολο και χωρίς κόστος η δημιουργία και προώθηση της από οποιονδήποτε.

Τηλεφωνικές Απάτες

Για να προσελκύσουν και να προκαλέσουν την περιέργεια του θύματος ορισμένοι απατεώνες θα προσποιηθούν ότι είναι σύμβουλοι επενδύσεων ή ότι προωθούν ένα λαχείο για κοινωφελείς σκοπούς ή ακόμη ότι πωλούν ένα
προϊόν το οποίο ουδέποτε φτάνει στο προορισμό του.

Εάν σας πάρει τηλέφωνο:
-κάποιος άγνωστος, συνήθως από το εξωτερικό
-σας προσφέρει αποδόσεις για επενδύσεις πέραν του λογικού
-σας ενθαρρύνει να εμπορευθείτε ξένο συνάλλαγμα ή μετοχές

Τότε μπορεί, αν το επιτρέψετε, να γίνετε το επόμενο θύμα απάτης.

Οι κομπιναδόροι που χρησιμοποιούν το τηλέφωνο για να παγιδέψουν τα θύματα τους στηρίζονται κυρίως στην ανθρώπινη περιέργεια και στο δέλεαρ ότι είναι πολύ εύκολο να κερδίσεις γρήγορα χρήματα. Υποστηρίζουν συχνά
ότι είναι χρηματιστές ή διευθυντές χαρτοφυλακίων, και εκμεταλλεύονται την περιέργειά σας για τις υψηλές αποδόσεις που προσφέρουν. Μερικές φορές εάν ενδιαφερθείτε θα σας διευθετήσουν ραντεβού με έναν ανώτερο «σύμβουλο» ο οποίος θα επικοινωνήσει αργότερα μαζί σας. Συνήθως προσφέρουν «ψηλές αποδόσεις» για επενδύσεις σε μετοχές, επενδύσεις σε ακίνητα, διάφορα σχέδια δικαιωμάτων, ή εμπορικές συναλλαγές
ξένων νομισμάτων. Οι απατεώνες αυτοί λειτουργούν συνήθως από το εξωτερικό.

Ο στόχος των κομπιναδόρων είναι να σας κάνουν να αισθανθείτε χαζοί και ανόητοι εάν τολμήσετε να πείτε ΟΧΙ στις προτάσεις τους. Οι απατεώνες είναι πολύ επίμονοι, τα θύματα σε μερικές περιπτώσεις τους δίνουν χρήματα λόγω της πίεσης που εξασκούν πάνω τους. Οι απατεώνες γνωρίζουν πολύ καλά τη τέχνη της παραπλάνησης και ξέρουν πώς να παίξουν με τα συναισθήματα σας για να σας φέρουν σε δύσκολη θέση.

Πώς να αναγνωρίζετε και να αποφεύγεται τις παγίδες και τους απατεώνες
Χρήσιμες Συμβουλές:


-Οι απατεώνες προσπαθούν συνήθως να πωλήσουν πολύπλοκα χρηματοοικονομικά προϊόντα τα οποία οι καταναλωτές δυσκολεύονται να αντιληφθούν. Μην επιτρέπετε ποτέ σε αγνώστους να διαχειρίζονται τα χρήματα σας.
-Οι απατεώνες ντύνονται ωραία και με γούστο, εμφανίζονται ως πετυχημένοι επαγγελματίες και προσπαθούν να σας εντυπωσιάσουν.
-Οι απατεώνες σας κάνουν να νοιώθετε άβολα, εκμεταλλεύονται τα συναισθήματα σας, προκαλούν την πλεονεξία και σας κάνουν να νοιώθετε ανασφαλείς και ανεπαρκείς για τις χρηματοοικονομικές σας γνώσεις.
-Οι απατεώνες σας πιέζουν να αποφασίσετε αμέσως, να πείτε το ναι χωρίς χρονοτριβή, για να μην χάσετε τη «μοναδική» και «ανεπανάληπτη» ευκαιρία που σας προτείνουν.
-Οι απατεώνες συμπεριφέρονται φιλικά και δείχνουν ότι νοιάζονται για τα προσωπικά σας θέματα. Είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να σας πείσουν να αγοράσετε τα προϊόντα τους.
-Προσέξτε, οι επενδύσεις υπόκεινται σε επενδυτικό κίνδυνο, εάν σας προσφέρουν επενδυτικά σχέδια και σας υπόσχονται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος θα πρέπει να διερωτηθείτε αν είναι πραγματικά ή όχι.
-Να θυμάστε, όταν οι απατεώνες πετύχουν το σκοπό τους εξαφανίζονται μαζί με λεφτά σας.

Μπορείτε να προβείτε σε καταγγελία αν διαπιστώσετε πως έχετε πέσει θύμα απάτης του διαδικτύου ή άλλης μεθόδου στην Αστυνομία, στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων - Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο τηλέφωνο 22-808200 ή στη γραμμή του πολίτη στο 1460. Ακόμη μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες από τις εποπτικές αρχές κατά πόσο μια εταιρεία είναι νόμιμη ή όχι.

Στοιχεία Επικοινωνίας:
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου
Στασικράτους 32, 4ος όροφος, 1065 Λευκωσία
Τ.Θ. 24996, 1306, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 00 357 22 875475
Φαξ: 00 357 22 754671
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@cysec.gov.cy
Ιστοχώρος: cysec.gov.cy

Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου
Λεωφόρος Τζών Κέννεντυ 80, 1076 Λευκωσία
Τ.Θ. 25529, 1395 Λευκωσία
Τηλέφωνο: 00 357 22 714100
Φαξ: 00 357 22 378153
Ιστοχώρος: www.centralbank.gov.cy

Υπηρεσία Εποπτείας και Ανάπτυξης
Συνεργατικών Εταιρειών
Γρηγόρη Αυξεντίου 7β, 1096 Λευκωσία
Τηλέφωνο: 00 357 22 401500
Φαξ: 00 357 22 401591
Ιστοχώρος: http://www.cssda.gov.cyΠηγή: Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου
Επιμέλεια : Συντακτική ομάδα Β1
Από: Συντακτική ομάδα Β1Δευτέρα 21 Νοέ 2011

 Όταν η ψηφιακή επανάσταση γίνεται πράξη!

Έτσι θα είναι τα αυτοκίνητα το 2030;

Με την ψηφιακή και τεχνολογική εποχή σε πλήρη εξέλιξη, εύκολα μπορούμε να φανταστούμε τι μας περιμένει στο μέλλον! Ένα από αυτά είναι και το αυτοκίνητο Touch Effect του σχεδιαστή Marco Sweston, το οποίο σε πρώτο στάδιο θα οδηγείται σε ειδική πίστα ταχύτητας. Η εμπειρία θα είναι μοναδική αν αναλογιστεί κανείς πως ότι παίζει σήμερα σε videogames ή κονσόλες παιγνιδιών, αύριο, μεθαύριο θα το ζει και στην πραγματικότητα! Όπως δήλωσε ο ίδιος ο σχεδιαστής, αναμένει να δει μια σημαντική αλλαγή στην νοοτροπία των ανθρώπων στο άμεσο μέλλον, οι οποίοι θα επιδιώκουν πιο ακραίες συγκινήσεις από τις σημερινές.

Το γενικό του concept δεν αφορά μόνο το σχεδιασμό του συγκεκριμένου αυτοκινήτου αλλά και ολόκληρης της αγωνιστικής πίστας μήκους 3,3 μιλίων!
Ο χρήστης θα μπορεί να ενοικιάσει το αυτοκίνητο από το διαδίκτυο και θα το παραλαμβάνει στην συνέχεια από το τερματικό της πίστας. Ακολούθως θα του γίνεται γρήγορη εκπαίδευση για το πως θα το χρησιμοποιήσει. Θα μπορεί να λάβει μέρος είτε μόνος του είτε σε ομαδικούς αγώνες ταχύτητας. Λόγο της κατασκευής του και της σύγχρονης τεχνολογίας που θα διαθέτει, δεν θα υπάρχει φόβος ατυχήματος ή πρόσκρουσης του οδηγού στα κιγκλιδώματα της πίστας ή πάνω σε άλλο οδηγό.
Από: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 26 Ιούλ 2011

 Όταν τα αυτοκίνητα μας... θα συνομιλούν!

Νέο σύστημα επικοινωνίας για αυτοκίνητα...

Το μέλλον μας επιφυλάσσει πολλά! Ένα από αυτά θα είναι και το νέο σύστημα επικοινωνίας μεταξύ των οχημάτων, που πρόκειται να εφαρμοστεί στα αυτοκίνητα και το οποίο όπως υποστηρίζεται αναμένεται να μειώσει κατά 40% τα δυστυχήματα λόγω καραμπόλας στους αυτοκινητοδρόμους!

Ιταλοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Bologna στην Ιταλία, ανέπτυξαν ένα λογισμικό το οποίο θα δίδει την δυνατότητα σε ένα αυτοκίνητο να στέλνει σήμα σε άλλο αυτοκίνητο που ακολουθεί, ακόμη και αν βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά, για την ύπαρξη δυστυχήματος στο δρόμο.

Δοκιμές της νέας μεθόδου αναμένονται τον ερχόμενο Αύγουστο στο Los Angeles σε συνεργασία με την αυτοκινητοβιομηχανία Toyota.
Από: Συντακτική ομάδα Β1Παρασκευή 15 Ιούλ 2011

 Zehst: Το νέο αεροπλάνο-πύραυλος της Airbus!

Έτοιμο μέχρι το.... 2050!

Το νέο πυραυλοκίνητο και υπερηχητικό αεροπλάνο της Airbus με ονομασία "Zehst", θα φέρει επανάσταση στους αιθέρες και νέα διάσταση στα ταξίδια του μέλλοντος!

Πρόκειται για ένα επιβατικό αεροπλάνο το οποίο θα είναι κάτι μεταξύ ενός διαστημικού λεωφορείου και του γνωστού Γαλλικού "Concorde". Η ταχύτητα του θα είναι τουλάχιστον διπλάσια από αυτή του "Concorde", περί τα 4,800 χλμ την ώρα παρακαλώ, και θα πετά στην στρατόσφαιρα, δηλαδή σε ύψος γύρω στα 32 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης!! (Τα σημερινά αεροπλάνα πετούν σε ύψος περίπου 10 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του εδάφους.) Θα έχει χωρητικότητα μόνο για 50-100 επιβάτες ανά ταξίδι και υπολογίζεται να κάνει την διαδρομή Παρίσι-Τόκιο σε περίπου δυόμιση ώρες μόνο!

Οι μηχανές του θα είναι εντελώς αθόρυβες και θα λειτουργούν με βιοκαύσιμα, έτσι δεν θα υπάρχουν καθόλου εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ οι υβριδικοί πυραυλοκινητήρες του, θα λειτουργούν με ένα μείγμα από υγρό υδρογόνο και οξυγόνο.

Τα σχέδια του "Zehst", παρουσιάστηκαν στην Διεθνή Αεροπορική Έκθεση του Παρισιού, όπου και στην εν λόγω έκθεση θα εκτίθεται και ένα μοντέλο του σκάφους (4 μέτρων) για όσους επιθυμούν να το δουν από κοντά.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Δευτέρα 20 Ιούν 2011

 Το πρώτο αεροπλάνο με διάφανη οροφή!

Για να βλέπουμε τον ήλιο και τον ουρανό με τ` άστρα..

Νέα δεδομένα με καινούργιες εμπειρίες μας περιμένουν στο μέλλον, όπως υπόσχεται η εταιρεία Airbus, η οποία έρχεται να προσθέσει στα ταξίδια μας άλλη διάσταση!

Σύμφωνα με τα πρώτα σχέδια που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, οι επιβάτες του αεροπλάνου με την διαφανή οροφή, δεν θα ζητούν πλέον θέση δίπλα στο παράθυρο γιατί όλο το πάνω μέρος του αεροπλάνου θα είναι ένα τεράστιο παράθυρο.


Η καμπίνα θα αποτελείται από ειδική μεμβράνη και ο φωτισμός στα τοιχώματα θα αλλάζει ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες. Τα καθίσματα θα είναι αυτοκαθαριζόμενα και δεν θα υπάρχει πρώτη θέση και οικονομική. Στο μπροστινό μέρος θα υπάρχουν οι θέσεις για χαλάρωση, με δυνατότητα διαδραστικών παιγνιδιών με pop-up οθόνες και στο πίσω μέρος θα βρίσκεται ένας χώρος εργασίας για επιχειρηματίες και όχι μόνο.

Το νέο αεροπλάνο αναμένεται να είναι έτοιμο για ταξίδια κατά το 2050...


Από: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 14 Ιούν 2011

 Τέρμα στο άγχος της φόρτισης του κινητού μας...

Δωρεάν φόρτιση με ενέργεια από την φωνή μας!

Μια ομάδα ηλεκτρολόγων μηχανικών του Ινστιτούτου Νανοτεχνολογίας, στο Πανεπιστήμιο Sungkyunkwan της Σεούλ, ανακάλυψαν μια πρωτοποριακή μέθοδο για να φορτίζονται τα κινητά τηλέφωνα!

Οι ερευνητές βασίστηκαν στο γεγονός πως όλοι οι ήχοι που παράγονται στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων παράγουν ενέργεια όταν γίνει η απαραίτητη μετατροπή.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε βασίζεται στη χρήση ινών οξειδίου του ψευδαργύρου, οι οποίες τοποθετούνται μεταξύ δύο ηλεκτροδίων και ενός ηχο-απορροφητικού "μαξιλαριού" το οποίο μετατρέπει τα ηχητικά κύματα της ομιλίας σε ενέργεια.

Προς το παρόν η ενέργεια που παράγεται είναι πολύ μικρή αλλά στο άμεσο μέλλον πιστεύουν πως θα γίνει εφικτή η παραγωγή περισσότερης ενέργειας...

Από: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 12 Μάι 2011

 Το όνειρο του ανθρώπου να πετάξει γίνεται αληθινό!

Η πρώτη ατομική πτητική συσκευή έρχεται...

Το Martin Jetpack είναι το πρώτο εμπορικό jetpack στον κόσμο. Έχει χαρακτηριστεί σαν τεχνολογικό θαύμα και θα είναι έτοιμο για να διατεθεί στην αγορά σε μερικούς μήνες, μετά από  έρευνες και δοκιμές που κράτησαν 40 χρόνια!

Κατασκευασμένο τηρώντας τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας, το Martin Jetpack αποτελείται από ένα δίλιτρο κινητήρα βενζίνης 200 ίππων, με ενσωματωμένους δύο ανεμιστήρες, οι οποίοι παράγουν επαρκή ώθηση, ούτως ώστε ο χειριστής να απογειώνεται κάθετα προς τα πάνω, επιτρέποντας την διαρκή πτήση σε διάφορες κατευθύνσεις. Επίσης να προσγειώνεται με ασφάλεια στο έδαφος όταν το επιθυμεί.

Θα έχει την δυνατότητα να πετά με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα σε απόσταση 30 μέτρων από το έδαφος, με αυτονομία καυσίμων για 30 λεπτά πτήσης.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, την άμυνα και την αναψυχή, με πολυάριθμες εφαρμογές σε κάθε τομέα.

Για όσους ενδιαφέρονται η τιμή του θα κυμαίνεται γύρω στα 55.000 ευρώ!


Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 20 Απρ 2011

 Φωτογραφικές μηχανές από το μέλλον!

Πανεύκολη στη χρήση, με φουτουριστικό σχεδιασμό!

Ο σχεδιαστής Mac Funamizu, εμπνευσμένος από το μέλλον μας παρουσιάζει το νέο του concept στις φωτογραφικές μηχανές. Η ιδέα του περιστρέφεται γύρω από ένα σύστημα φακών που είναι εντελώς ανεξάρτητοι με όλα όσα απαιτούνται για να ληφθούν SLR φωτογραφίες ποιότητας. Μετά την λήψη της φωτογραφίας υπάρχει η δυνατότητα αποστολής της σε μία συσκευή hub - ή όπως στην προκειμένη περίπτωση, μια διαφανή οθόνη.


Σχεδιαστής: Mac Funamizu
Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 13 Απρ 2011

 Εσύ τύπωσες το ποδήλατό σου;

Airbike! Το πρώτο ποδήλατο που "τυπώνεται" είναι γεγονός!

Βρετανοί ερευνητές της εταιρείας EADS (European Aeronautic Defence and Space) που εδρεύει στο Bristol, κατάφεραν να κατασκευάσουν το πρώτο ποδήλατο που "τυπώνεται"!

Μετά τον σχεδιασμό του ποδηλάτου σε πρόγραμμα λογισμικού CAD (Computer-Aided Design) και με την βοήθεια  ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή και ενός laser που χάραξε το τελικό σχήμα, το "Αirbike" όπως ονομάστηκε πήρε την τελική του μορφή.

Πως γίνεται αυτό θα διερωτάσαι. Λοιπόν είναι απλό...

Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής, αντί για μελάνη "ψεκάζει" αρκετά συνεχόμενα στρώματα λιωμένου νάιλον από σκόνη, ώσπου να δημιουργηθεί η τελική μορφή του αντικειμένου. Τα υπόλοιπα μέρη όπως οι ταχύτητες, τα πεντάλ και οι ρόδες "τυπώθηκαν" και αυτές με τον ίδιο τρόπο μαζί με το υπόλοιπο μέρος. Η όλη διαδικασία ονομάζεται "μεταποίηση προσθετικών στρωμάτων" και χρησιμοποιεί πρώτες ύλες περίπου στο ένα δέκατο των υλικών σε σχέση με τα συμβατικά ποδήλατα.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλές βιομηχανικές εφαρμογές όπως η αεροδιαστημική, η αυτοκινητοβιομηχανία, και η μηχανική αφού αντί για νάιλον ο εκτυπωτής μπορεί να "ψεκάζει" και άλλα υλικά όπως σκόνη αλουμινίου, τιτανίου και χάλυβα.Από: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 22 Μάρ 2011

 Και το όνομα αυτού: Q-Sensor...

Βραχιόλι που μετρά τα συναισθήματα!

Πρόκειται για ένα βραχιόλι της Affectiva, που αποτελείται από δύο ηλεκτρόδια που εφάπτονται στο δέρμα και μετρούν την συναισθηματική διέγερση του ατόμου που το φοράει!

Πώς γίνεται αυτό; εκπέμπει ένα ηλεκτρικό σήμα χαμηλής ισχύος το οποίο μέσω της αγωγιμότητας του δέρματος, καταγράφει τα επίπεδα διαφόρων συναισθημάτων της συγκεκριμένης στιγμής, όπως το stress, ο φόβος, ο ενθουσιασμός κλπ. Αν τα επίπεδα του stress είναι αυξημένα, εκπέμπει ένα χαρακτηριστικό ήχο ούτως ώστε το άτομο που το φέρει να αλλάξει στάση και να μειώσει το stress. Ακόμη μετρά την θερμοκρασία του σώματος, είναι αδιάβροχο και φέρει επαναφορτιζόμενη μπαταρία διάρκειας 24 ωρών. Θα μπορεί να συνδεθεί με υπολογιστή για την προβολή και σύγκριση των δεδομένων που θα λαμβάνει για περίοδο μέχρι και τεσσάρων μηνών.

Προς το παρόν βρίσκεται σε δοκιμαστική βάση και σκοπός της εταιρείας είναι να το διαθέσει στην αγορά εντός του έτους.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Παρασκευή 18 Μάρ 2011

 Το μέλλον είναι ήδη εδώ!

Νέα γενιά διαδραστικών πιστωτικών καρτών με οθόνη!

Οι ερευνητές της εταιρείας Dynamics Inc., στην Αμερική ανέπτυξαν μία νέα γενιά διαδραστικών καρτών, οι οποίες θα φέρουν μικροσκοπική οθόνη και ο κάτοχος κατόπιν πληκτρολόγησης του προσωπικού του κωδικού ασφαλείας, θα μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή το υπόλοιπο του λογαριασμού του.

Οι νέες κάρτες, εμφανισιακά δεν διαφέρουν και πολύ από τις παλιές. Θα φέρουν όμως πλήκτρα στο μπροστινό μέρος, ως επίσης και ενσωματωμένους μικροεπεξεργαστές που θα λειτουργούν με μπαταρίες μακράς διάρκειας. Προς το παρόν βρίσκονται σε δοκιμαστικό στάδιο και αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα στην αγορά. Οι πρώτες εταιρείες που τις δοκιμάζουν είναι η Mastercard και η Citibank.
Από: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 17 Μάρ 2011

 Windows Internet Explorer 9

Η νέα έκδοση διαθέσιμη για download!

Η νέα έκδοση του Internet Explorer 9 είναι διαθέσιμη σε 40 γλώσσες και έτοιμη για download.

Ανάμεσα στα νέα του χαρακτηριστικά, ο νέος browser, εκτός από την νέα του εμφάνιση είναι σίγουρα πιο γρήγορος και με βελτιωμένη την δυνατότητα στην διαχείριση γραφικών. Έτσι οι σελίδες στους διαδικτυακούς τόπους που επισκέπτεται ο χρήστης να παρουσιάζονται ταχύτερα και σαφώς καλύτερα.

Προσφέρει επίσης, περισσότερη ασφάλεια στον χρήστη από κακόβουλα προγράμματα και ιούς αφού παρέχει τον πρώτο download manager με ενσωματωμένη την πιο πάνω προστασία μέσω του SmartScreen. Ο χρήστης με τα εργαλεία αυτά έχει άμεση επίγνωση για το τι ακριβώς κάνει download.

Ακόμη μια χρήσιμη δυνατότητα που συναντούμε στον νέο Explorer είναι η απόκρυψη από τον χρήστη, αν φυσικά το επιθυμεί ο ίδιος, τα ίχνη που αφήνει στις σελίδες που επισκέπτεται, αποτρέποντας έτσι διάφορες εταιρείες να παρακολουθούν τις προτιμήσεις που έχει σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή και να συλλέγουν οποιαδήποτε στοιχεία που μπορούν να εκμεταλλευτούν εμπορικά και μη.

H νέα έκδοση "τρέχει" πολύ καλά στους χρήστες των Windows 7 και Windows Vista αλλά όχι στα Windows XP.

Παραμένει να δούμε αν θα κερδίσει με την νέα αυτή έκδοση του Explorer 9, η Microsoft, μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από τους ανταγωνιστές της.


Μπορείτε να το "κατεβάσετε" δωρεάν στο: BeautyOfTheWeb.com


Από: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 17 Μάρ 2011

 NanEye 2b! Η μικρότερη κάμερα στον κόσμο!

Η νέα εφεύρεση της Awaiba Γερμανίας.

Η μικρότερη κάμερα στον κόσμο είναι γεγονός. Με διάμετρο μόλις ένα χιλιοστό και ανάλυση 62.500 pixels, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί αρχικά για ιατρικούς σκοπούς. Σχεδιάστηκε για να ενσωματωθεί στο άκρο των ενδοσκοπίων, των λεπτών οπτικών καλωδίων που χρησιμοποιούνται σε ιατρικές εξετάσεις και επεμβάσεις.

Αργότερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην αυτοκινητοβιομηχανία, τοποθετημένη στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, ακόμη και μπροστά αντικαθιστώντας τον καθρέπτη του οδηγού με μια οθόνη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Stephan Voltz, ενθουσιασμένος, δήλωσε πως για να γίνει εφικτή η δημιουργία της NanEye, συνεργάστηκαν με το Ινστιτούτο Fraunhofer. O Martin Wilke σχολίασε με την σειρά του πως η η τιμή της αναμένεται να είναι πολύ χαμηλή (μερικά Ευρώ) σε σημείο που ο γιατρός να την πετά μετά από μία χρήση της!Από: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 15 Μάρ 2011