| 

ΚΑΡΙΕΡΑ & ΧΡΗΜΑ

 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

923 εκ. ευρώ θα εξασφαλίσει το κράτος μεταξύ 11-14

από την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών

Πέμπτη 08 Δεκ 2011

Από: Συντακτική ομάδα Β1
Στα 923 εκ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό που θα καταφέρει να εξασφαλίσει το κράτος από την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών για την περίοδο 2011-2014, δήλωσε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι το συνολικό δημοσιονομικό μέγεθος όλων των μέτρων που έχουν προταθεί και εγκριθεί είναι με αναλογία δαπανών προς εσόδων 3:1.

Ο κ. Στεφάνου μιλούσε μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στην οποία συζητήθηκαν τα νομοσχέδια για τα οικονομικά μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής, στο Προεδρικό Μέγαρο, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των αρχηγών των κομμάτων.

Αναφερόμενος στα μέτρα, ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε ότι αυτά αφορούν τη συνεισφορά των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα με το πάγωμα απολαβών (προσαυξήσεις/ΑΤΑ) για δύο χρόνια και την έκτακτη συνεισφορά των ιδιωτικών υπαλλήλων με βάση τις κλίμακες και τα ποσοστά που ισχύουν για τους δημόσιους υπαλλήλους, επίσης για δύο χρόνια.

Ανέφερε ότι η καταβολή της συνεισφοράς θα γίνεται εξ ημισείας μεταξύ του εργοδότη και του εργοδοτούμενου.

Παράλληλα, πρόσθεσε, "τερματίζεται η έκτακτη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 2,5 χιλιάδες ευρώ" και "όλες οι εισφορές στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εκπίπτουν του Φόρου Εισοδήματος".

Ανάμεσα στα μέτρα, συνέχισε, είναι και η αύξηση του συντελεστή του φόρου επί της λογιζόμενης διανομής κερδών από 17% σε 20%, η αναθεώρηση της φορολογίας που αφορά τους κατόχους ακίνητης περιουσίας και η ενοποίηση όλων των σχετικών φορολογιών.

Προβλέπουν ακόμη "ψήφιση του νομοσχεδίου για αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από 15% σε 17%, που όπως είναι γνωστό εκκρεμεί στη Βουλή από τον Αύγουστο, με ταυτόχρονη έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για δικαιότερη ανακατανομή της ΑΤΑ με στόχο την κατάληξη εντός έξι μηνών".

Τα μέτρα, πρόσθεσε, αφορούν, επίσης, την εξοικονόμηση 200 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της στόχευσης των κοινωνικών παροχών. "Το νομοσχέδιο για τη στόχευση των κοινωνικών παροχών έχει ήδη σταλεί στη Βουλή εδώ και μερικές εβδομάδες", είπε.

Προβλέπουν ακόμη "λήψη συγκεκριμένων μέτρων για πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσω έγκρισης νομοθετημάτων, όπως π.χ. (α) για τη φορολόγηση ως μέρισμα των αναλήψεων και των δανείων που αποσύρουν από εταιρείες οι διευθυντές τους ή μέλη των οικογενειών τους και (β) απαγόρευση αφαίρεσης μισθών για τους οποίους παράτυπα δεν καταβλήθηκαν εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων".

Τα μέτρα προβλέπουν, επίσης, "επανεξέταση διαφόρων επιδομάτων που παραχωρούνται στην ευρύτερη δημόσια υπηρεσία με στόχο τη φορολόγηση όσων υπολογίζονται για σκοπούς σύνταξης και εφάπαξ, καθώς και κατάργηση ή διαφοροποίηση άλλων".

Για αυτό το μέτρο, συνέχισε, "γίνεται συγκεκριμένη εργασία στο Υπουργείο Οικονομικών και θα είναι ένα από τα μέτρα που θα σταλούν στη Βουλή με το νέο έτος".

Αφορούν, επίσης, "τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της ανάπτυξης, όπως με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με συγκεκριμένο εγγυοδοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων".

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι στα μέτρα ανάπτυξης περιλαμβάνονται η παροχή φορολογικών κινήτρων για επένδυση των κερδών σε αναπτυξιακά έργα και για μηχανογράφηση, η επιταχυνόμενη απόσβεση κεφαλαίου σε επενδύσεις τομέων προτεραιότητας αναπτυξιακού χαρακτήρα και η επίσπευση υλοποίησης έργων προτεραιότητας του ιδιωτικού τομέα.
  
Ερωτηθείς ποια από αυτά τα νομοσχέδια θα σταλούν στη Βουλή, ο κ. Στεφάνου είπε, "για παράδειγμα, το νομοσχέδιο της περί Εκτακτου Εισφοράς για την Αμυνα της Δημοκρατίας Νόμος του 2002-2011, για την αύξηση του συντελεστή του φόρου επί της λογιζόμενης διανομής κερδών από 17% σε 20%".
  
"Είναι, επίσης, το νομοσχέδιο που αφορά τις Μεταβιβάσεις και Υποθηκεύσεις Ακινήτων Νόμο, το νομοσχέδιο περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμο 2002-2011, νομοσχέδιο που αφορά τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των κρατικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το νομοσχέδιο που αφορά τον περί Μη Παραχώρησης Προσαυξήσεων και Γενικών Αυξήσεων και Τιμαριθμικών Αυξήσεων στους Μισθούς των Αξιωματούχων και Εργοδοτουμένων και στις Συντάξεις των Συνταξιούχων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα Νόμο του 2011 και αφορά την παγοποίηση των μισθών, αλλά και γενικά αυτά που έχουμε αποφασίσει ως μέτρα για την οικονομία", συμπλήρωσε.

Οπως είπε, "τα περισσότερα από αυτά έχουν γίνει νομοσχέδια ή τροποποιούνται υφιστάμενα νομοσχέδια και στέλλονται στη Βουλή".

Εξήγησε ότι "κάποια πράγματα θα έρθουν σε μεταγενέστερο στάδιο, όπως είναι το θέμα των επιδομάτων, όπου γίνεται μια πολύ συγκεκριμένη εργασία, υπάρχουν θέματα που αφορούν τη φοροδιαφυγή, ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη και μια σειρά από άλλα θέματα που είναι και στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης της Κυβέρνησης και των κομμάτων στο επίπεδο της Επιτροπής που έχει συσταθεί και που χθες και σήμερα είχε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών".

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι "υπάρχει ένας σχεδιασμός που αφορά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, δηλαδή το 2011 μέχρι το 2014 με συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους".

Σημείωσε ότι "το 2011 αναμένεται να κλείσει το δημοσιονομικό έλλειμμα γύρω στο 6%" και ότι "ο στόχος για το 2012 είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα να είναι 2,5%, το 2013 να είναι 0,5% και το 2014 να είναι μηδενικό το δημοσιονομικό έλλειμμα".

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "ο στόχος είναι για 65% το 2011, 66% το 2012, 65,5% το 2013 και 64,5% το 2014".

Συνολικά, επεσήμανε, "από το 2011 μέχρι το 2014 στο σκέλος των εσόδων θα έχουμε μια αύξηση 264 εκ .ευρώ και μείωση στο σκέλος των δαπανών 659 εκ. ευρώ, συνολικά 923 εκ. ευρώ" και ότι "η αναλογία είναι όπως έχουμε πει περίπου 3:1, δηλαδή 3 στο σκέλος των δαπανών και 1 στο σκέλος των εσόδων".

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι "τα επιδόματα για τα οποία έχουμε πει ότι θα εξορθολογιστεί το σύστημα, εκεί που χρειάζεται κάποια να καταργηθούν να καταργηθούν, κάποια να διορθωθούν, κάποια να αλλάξουν και κάποια να μείνουν ασφαλώς διότι υπάρχουν επιδόματα που είναι απολύτως απαραίτητα".

Ερωτηθείς αν αυτά τα μέτρα θα καταφέρουν να κρατήσουν την Κύπρο μακριά από τον Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι "μια χώρα για να καταφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης πρέπει να μην μπορεί να ικανοποιήσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες", προσθέτοντας ότι "εμείς, ως Κύπρος, δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα, ιδιαίτερα μετά την εξασφάλιση του δανείου από τη Ρωσία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και από αυτή την άποψη είμαστε καλυμμένοι".

Καταλήγοντας, είπε ότι "όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη, από τη μια για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας έναντι της ΕΕ και από την άλλη για να συνεχίσουμε την προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας με την αντιμετώπιση σειράς στρεβλώσεων που για δεκαετίες ταλανίζουν την κυπριακή οικονομία".Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM