| 

ΚΑΡΙΕΡΑ & ΧΡΗΜΑ

 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

Υπό αρνητική επιτήρηση 15 χώρες της Ευρωζώνης

Πανικός σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές

Τρίτη 06 Δεκ 2011

Από: Συντακτική ομάδα Β1
Σε ανακοίνωση του, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor`s, αναφέρει πως ετοιμάζεται να θέσει σε αρνητική προοπτική έξι χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σήμερα στην καλύτερη δυνατή βαθμίδα αξιολόγησης, δηλαδή με τριπλό Α, αλλά και άλλες εννέα ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα σημειώνει ότι έθεσε "υπό αρνητική επιτήρηση" το αξιόχρεο 15 χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας, δηλαδή και των έξι χωρών που βαθμολογούνται με τριπλό Α.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο οίκος αξιολόγησης έχει προειδοποιήσει τις έξι χώρες για την πιθανή υποβάθμισή τους, υποστηρίζοντας πως η υποβάθμιση αυτή είναι δικαιολογημένη, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής και πολιτικής κρίσης στην ευρωζώνη.

Η Γερμανία και η Γαλλία, οι ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να υποβαθμιστούν και να χάσουν το ύψος της πιστοληπτικής τους ικανότητας, που βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή βαθμίδα "ΑΑΑ".

Για την Γερμανία, ο οίκος ανησυχεί για "πιθανές επιπτώσεις" που θα έχει "η επιδείνωση των νομισματικών, οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ενώ όσο αφορά την Γαλλία η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα μπορούσε να μειωθεί σε δύο στάδια, κάτι που θα μείωνε στο ελάχιστο της πιθανότητες του Νικολά Σαρκοζί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2012. Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM