| 

ΚΑΡΙΕΡΑ & ΧΡΗΜΑ

 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

 Πρόστιμο 3 δισ. δολ. στην GlaxoSmithKline

Για απάτη με φάρμακα

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline καλείται να πληρώσει πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 3 δισ. δολαρίων προκειμένου να βάλει τέλος στη δίωξή της από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές για απάτη, που περιλαμβάνει παράνομη προώθηση φαρμάκων και ψευδείς δηλώσεις.

Ο γίγαντας της φαρμακοβιομηχανίας κατηγορήθηκε για «παράνομη προώθηση ορισμένων φαρμάκων, για μη αποκάλυψη ορισμένων δεδομένων που συνδέονται με την ασφάλεια των φαρμάκων και για ψευδείς δηλώσεις ως προς την τιμή τους», ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Πρόκειται για τον μεγαλύτερο συμβιβασμό για απάτη στον τομέα της υγείας στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και για την καταβολή του υψηλότερου προστίμου από έναν φαρμακευτικό όμιλο», δήλωσε ο Τζέιμς Κόουλ, υφυπουργός Δικαιοσύνης.

«Αυτή η ιστορική συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα στις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα της Υγείας, δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Μπιλ Κορ. «Εδώ και καιρό, το σύστημα Υγείας μας αποτελεί στόχο απατεώνων που θεωρούσαν ότι μπορούν να έχουν εύκολο κέρδος εις βάρος της δημόσιας ασφάλειας», πρόσθεσε.

«Η GlaxoSmithKline παραδέχθηκε την ενοχή της για την παράνομη προώθηση ορισμένων σκευασμάτων, για τη δημοσίευση ψευδών στοιχείων σχετικά με τις τιμές και την αποτελεσματικότητά τους καθώς και για την παράλειψη δημοσίευσης στοιχείων που δείχνουν την αναποτελεσματικότητά τους», διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας.

Στο πλαίσιο του ιστορικού συμβιβασμού, η GlaxoSmithKline παραδέχθηκε επίσης ότι χρηματοδότησε εκστρατείες προώθησης προϊόντων, παρακινώντας γιατρούς να συνταγογραφούν τα φάρμακά της δωροδοκώντας τους «με διακοπές στη Χαβάη, οργάνωση κυνηγιών φασιανού στην Ευρώπη ή συναυλίες», σύμφωνα με την εισαγγελέα.

«Ο συμβιβασμός αυτός είναι το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που οδήγησαν σε συμφωνία τον Νοέμβριο του 2011. Η GlaxoSmithKline θα καταβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 3 δισ. δολαρίων που θα καλυφθούν από τα υπάρχοντα αποθεματικά», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Ευτυχώς αυτά συμβαίνουν μόνο στο εξωτερικό και όχι στην Κύπρο.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Από: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 03 Ιούλ 2012

 Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Κύπρο

δηλώσεις Λαγκάρντ

Λαγκάρντ: Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στις προσπάθειες των ευρωπαίων εταίρων μας

Στην εξωτερική οικονομική βοήθεια για τον περιορισμό των κινδύνων της Κύπρου θα μετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ εξέδωσε πριν λίγο την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την Κύπρο:

«Σήμερα, το ΔΝΤ έλαβε πρόσκληση από τις κυπριακές αρχές να συμμετάσχει στην εξωτερική οικονομική βοήθεια για τον περιορισμό των κινδύνων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία.

Αυτό προκύπτει από αίτημα των κυπριακών αρχών για χρηματοδοτική στήριξη από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ μέσω των μηχανισμών EFSF / ESM.

Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στις προσπάθειες των ευρωπαίων εταίρων μας για να βοηθηθεί η Κύπρος να επιστρέψει σε σταθερή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και να αποκαταστήσει σε στέρεες βάσεις τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αναμένουμε την αποστολή μιας ομάδας του ΔΝΤ στην Κύπρο για να αξιολογήσει την κατάσταση το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο της σχετικής προετοιμασίας και να έχει συζητήσεις για ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει την Κύπρο να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις».


Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 27 Ιούν 2012

 Ο Αρμαγεδδών αναβλήθηκε, σχολιάζει οικονομολόγος

στο πρακτορείο Reuters

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα τράβηξε την Κύπρο πίσω από το γκρεμό- προς το παρόν, γράφει το πρακτορείο Reuters, αλλά η Λευκωσία έχει επείγουσα δουλειά να κάνει για να σώσει τον τραπεζικό της τομέα εάν θέλει να αποφύγει να γίνει η επόμενη απώλεια στην κρίση της ευρωζώνης.

Η ανακούφιση των Κύπριων αξιωματούχων ήταν εμφανής καθώς έβγαιναν τα αποτελέσματα από την Αθήνα που έδειχναν νίκη του Αντώνη Σαμαρά.

«Κανένας Αρμαγεδδών μέχρι στιγμής. Αναβάλλεται για άλλη μέρα» αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο δηλώσεις οικονομολόγου στη Λευκωσία, η οποία εκτιμά πως η Κύπρος θα χρειαζόταν 10 δισεκατομμύρια δολάρια ή και περισσότερα εν η Ελλάδα έβγαινε εκτός ευρώ.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Δευτέρα 18 Ιούν 2012

 Moody's: Νέα Υποβάθμιση κυπριακών τραπεζών

πριν τον μηχανισμό στήριξης

Δύο κυπριακές τράπεζες υποβάθμισε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody`s, εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
  
Ειδικότερα, υποβάθμισε κατά μια βαθμίδα την Τράπεζα Κύπρου, σε B2 από B1, και την Ελληνική Τράπεζα σε  B1 από Ba3. Παράλληλα, ο οίκος έθεσε υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση τη Λαϊκή Τράπεζα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης. Όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, αν γίνει αυτό, θα είναι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 13 Ιούν 2012

 Ετοιμάζουν συναινετικό διαζύγιο με την Ελλάδα;

πυρετώδεις προετοιμασίες από τις χώρες της ευρωζώνης

Προετοιμάζεται ή όχι σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παρά τις επίσημες διαψεύσεις; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα στο οποίο προσπαθούν να απαντήσουν τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ στα ρεπορτάζ τους για την κρίση στην ευρωζώνη.

Το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμα του χθες αποκάλυψε ότι πράγματι οι χώρες της ζώνης του ευρώ προετοιμάζονται για την αποχώρηση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές της ευρωζώνης που επικαλείται το πρακτορείο, κάθε χώρα της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να προετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης φέρονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να αποφάσισαν την έναρξη των προετοιμασιών το απόγευμα της Δευτέρας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Eurogroup Working Group (EWG), το οποίο αποτελείται κυρίως από υφυπουργούς οικονομικών και αξιωματούχους επί των οικονομικών που προετοιμάζουν τις συνόδους του Eurogroup.

Το πρακτορείο επιμένει ότι εκτός από τους τρεις αξιωματούχους που επιβεβαιώνουν την είδηση έχει στα χέρια του και ένα πρόχειρο σημείωμα που συνέταξαν οι χώρες μέλη. Επί της ουσίας το σημείωμα είναι μία λίστα με όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να εξετάσουν τα μέλη της ευρωζώνης αναφορικά με μία ελληνική έξοδο.

Το έγγραφο, σύμφωνα με το Reuters, αναφέρει το πιθανό κόστος μίας ελληνικής εξόδου για κάθε χώρα μέλος της ζώνης του ευρώ ξεχωριστά και υπογραμμίζει ότι εάν προκύψει τέτοιο θέμα θα πρέπει να αναζητηθεί ένα «συναινετικό διαζύγιο».

Ακόμη, το έγγραφο σημειώνει ότι εάν η Ελλάδα αποφασίσει να πει «αντίο» στο κοινό νόμισμα τότε η Ε.Ε. και το ΔΝΤ μπορεί να δώσουν ένα «μπόνους» 50 δισ. ευρώ, προκειμένου να είναι πιο ομαλός ο δρόμος της εξόδου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, το έγγραφο υποστηρίζει ότι υποβαθμίζονται οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι άλλες χώρες της Ευρώπης εξαιτίας της αναταραχής που θα προκληθεί στις αγορές και την δυσπιστία τους απέναντι στο ευρώ.

Όπως ήταν φυσικό το δημοσίευμα πυροδότησε έναν νέο πιο έντονο γύρο συζήτησης για ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός τόσο στις ευρωπαϊκές αγορές όσο και στα αμερικανικά χρηματιστήρια που σημειώσαν μεγάλες απώλειες.

Έτσι τη σκυτάλη πήρε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, που φιλοξένησε ρεπορτάζ το οποίο περιγράφει βήμα προς βήμα πως θα πραγματοποιηθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Ελλάδα θα έχει ένα παράθυρο 46 ωρών στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, που θα είναι κλειστά τα χρηματιστήρια, προκειμένου να σχεδιάσει και να ανακοινώσει την αποχώρηση της από το κοινό νόμισμα.

«Υπάρχουν σχέδια για μία ελληνική έξοδο;» αναρωτιέται και το ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal που επιβεβαιώνει ότι όλοι ετοιμάζονται για την έξοδο της Ελλάδας. «Εάν δεν θα προετοιμάζονταν θα ήταν μία αποκρουστική παραμέληση καθήκοντος» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η εφημερίδα.

Το κλίμα πανικού συντήρησε και η μηνιαία έκθεση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank που χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική» την εξέλιξη της κατάστασης στην χώρα μας και υπογράμμισε ότι μία ελληνική έξοδος είναι διαχειρίσιμη.


Tο υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας διέψευσε κατηγορηματικά ότι επεξεργάζονται τέτοια σχέδια τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Πηγή: RealNewsΑπό: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 24 Μάι 2012

 Οι πιο παχυλές επιταγές εκδίδονται από ρωσικά χέρια..

στην Αμερική αλλά στην Κύπρο!

Ο Ρώσος Dmitry Rybolovlev αγόρασε για την 22χρονη κόρη του ένα διαμέρισμα ακριβώς απέναντι από το Central Park.

Περισσότεροι από 200 μεσίτες και δικηγόροι, ανάμεσά τους ορισμένοι από τους πιο φιλόδοξους του Μανχάταν, συναντήθηκαν τον περασμένο μήνα και τα έλεγαν για περίπου τρεις ώρες.

Ο λόγος της πολύωρης κουβέντας τους δεν ήταν άλλος, γράφουν οι  New York Times, από το πώς θα πουλήσουν ακόμα περισσότερες βίλες και διαμερίσματα εκατομμυρίων δολαρίων, σε Ρώσους και λοιπούς ενδιαφερόμενους από την Ανατολική Ευρώπη.

Επίσης, «μεταξύ τυρού και αχλαδίου», έκαναν έναν απολογισμό των ποσών που έχουν πληρώσει πλούσιοι Ρώσοι, στο πρόσφατο παρελθόν, αποκτώντας πανάκριβα διαμερίσματα, όπως ο συνθέτης Igor Krutoy που με το ποσό των 48 εκατομμυρίων δολαρίων απέκτησε διαμέρισμα στο Plaza Hotel ή ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Andrei Vavilov, ο οποίος πλήρωσε 37 εκατομμύρια δολάρια για ένα ρετιρέ στο Time Warner Center.

Η αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ μπορεί να περνάει ακόμα περίοδο ύφεσης, όμως, αυτή της ανάκαμψης δεν είναι μακριά. Σημαντική χείρα βοηθείας αγοραστές από τη Βραζιλία, την Κίνα και την Ινδία.

Παρόλα αυτά, καμιά αγοραστική «ομάδα» δεν είναι τόσο δυνατή όσο η ρωσική, που, η αλήθεια είναι, μονοπωλεί το ενδιαφέρον των αμερικανικών μεσιτικών και δικηγορικών γραφείων.

Το ίδιο θα λέγαμε πως ισχύει και εδώ στην Κύπρο, όπου επενδύονται τεράστια ποσά τόσο σε ακίνητη περιουσία όσο και αλλού..

Πηγή: Πρώτο ΘέμαΑπό: Συντακτική ομάδα Β1Παρασκευή 06 Απρ 2012

 Φιλόδοξο έργο διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας

μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη

Εάν το φιλόδοξο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο, μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των προκλήσεων στο θέμα της ενέργειας, δήλωσε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα για τις επενδύσεις στην ενέργεια, Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, Γιώργος Σιαμμάς.

Αμεσα, πρόσθεσε, θα επιλύσει το τεχνικό θέμα ενώ θα υπάρχει οικονομική μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής, αλλά - σημείωσε - θα πρέπει να υπάρξει εκ βάθρων αναδόμηση του συστήματος της αγοράς ηλεκτρισμού. Όμως για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο, η πολιτική πτυχή είναι εξαιρετικά σημαντική, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΡΑΕΚ, υπάρχουν τρεις στόχοι για να επιτευχθεί μια ανταγωνιστική αγορά, ασφάλεια και επάρκεια παραγωγής και οι περιβαλλοντικοί στόχοι, που πολλές φορές - όπως είπε - είναι αλληλοσυγκρουόμενοι ή τουλάχιστον μη ευθυγραμμισμένοι.

Εθεσε δε ερωτήματα όπως εάν ο ανταγωνισμός μπορεί να οδηγήσει στην επάρκεια παραγωγής ή χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα, μπορούν να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι ή χρειάζεται κυβερνητική παρέμβαση και το μοντέλο που υπάρχει σήμερα στην Κύπρο μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του καταναλωτή ή μήπως υπάρχει ανάγκη για μια αγορά με αποζημίωση της παραγωγικής ικανότητας για να διασφαλιστεί η επάρκεια παραγωγής.

Για να πετύχουμε και τους τρεις στόχους, ανέφερε ο κ. Σιαμμάς, χρειάζεται ένας μακροχρόνιος ορθολογιστικός προγραμματισμός με αναθεώρηση κάθε δύο χρόνια, η διατήρηση των ΑΠΕ πρέπει να είναι κοστοστρεφής, να αντανακλά δηλαδή το πραγματικό κόστος, και η διακοπτόμενη λειτουργία των ΑΠΕ μπορεί να αντιμετωπισθεί μέσα από κανόνες του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς (ΔΣΜ).

Χρειάζεται, συνέχισε, ο επανασχεδιασμός του μοντέλου αγοράς και η ΡΑΕΚ έχει δώσει τις αναγκαίες οδηγίες στο διαχειριστή.

«Τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων πρέπει να αξιοποιηθούν από το κράτος της Κύπρου με έναν τρόπο που δεν θα μας αποπροσανατολίζει από το μακροπρόθεσμο όραμα της ΕΕ για το 2050 για μια αγορά με μειωμένες εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων. Εχουμε υποχρέωση να μαθαίνουμε από τα λάθη και τις επιτυχίες των άλλων και να αναπτύξουμε μια ρυθμιστική πολιτική με επίκεντρο τον καταναλωτή», είπε.

Στην ομιλία του ο κ. Σιαμμάς ανέφερε ότι τo ποσοστό διείσδυσης στην ηλεκτροπαραγωγή μέχρι το 2020 με βάση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης ανέρχεται στο 16% και θα επιτευχθεί με την ένταξη 300 μεγκαβάτ αιολικής ισχύς, 200 μεγκαβάτ περίπου βοτοβολταϊκής, 75 μεγκακαβάτ ηλιοθερμικής και 17 μεγκαβάτ βιομάζας ή όση είναι διαθέσιμη, είναι ευπρόσδεκτη.

Οι προκλήσεις από τη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών στο σύστημα ηλεκτρισμού είναι μεγάλες, διότι ο ηλεκτρισμός είναι ένα προϊόν που δεν μπορεί να αποθηκευτεί και η ζήτηση πρέπει να καλύπτεται άμεσα, σημείωσε. Οι προκλήσεις είναι επίσης τεχνικές λόγω της διακοπτόμενης και απρόβλεπτης λειτουργίας των ΑΠΕ, πρόσθεσε, καθώς και οικονομικές λόγω του αυξημένου κόστους λειτουργίας αλλά και εμπορικές, που έχουν σχέση με τη συμμετοχή στην αγορά και τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής αγοράς χωρίς στρεβλώσεις. Αυτές όλες οι προκλήσεις λαμβάνονται υπόψη στον προγραμματισμό της ηλεκτροπαραγωγής για να μπορούν να αντιμετωπιστούν με επάρκεια, τόνισε.

Η ΡΑΕΚ, που είχε την ευθύνη να ετοιμάσει τον προγραμματισμό, να ετοιμάσει τη διείσδυση των ΑΠΕ μέχρι το 2020 κατέγραψε σε μια μελέτη αυτές τις προκλήσεις και αφορούν τόσο τον ημερήσιο όσο και το μακροχρόνιο σχεδιασμό σε σχέση με το διαχειριστή, είπε ο κ. Σιαμμάς. Στη μελέτη, ανέφερε, έχουν ληφθεί υπόψη η διείσδυση των ΑΠΕ και η διείσδυση των συμβατικών μονάδων, ιδίως μετά την αναμενόμενη άφιξη του φυσικού αερίου και για τον ημερήσιο προγραμματισμό έχουν εντοπισθεί αρκετά σημεία που τυγχάνουν χειρισμού.

Η διείσδυση των αιολικών πάρκων, σημείωσε, έφθασε κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών χαμηλής ζήτησης το 33% της συνολικής ζήτησης. Τα φωτοβολταϊκά, ανέφερε, μπορούν να συμβάλουν επίσης σε μεγάλο ποσοστό ενώ για τα αιολικά πάρκα έχουν εντοπισθεί τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζονται ήδη από τον διαχειριστή.

Για το οικονομικό κόστος, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι οφείλονται στο αυξημένο λειτουργικό κόστος και τις ψηλές διατιμήσεις, στο αυξημένο κόστος ανάπτυξης της αναγκαίας υποδομής των δικτύων μεταφοράς και διανομής και στο αυξημένο κόστος διατήρησης μιας ικανοποιητικής εφεδρείας. Όμως, σημείωσε, υπάρχει η συμβολή και στη μείωση του κόστους λόγω των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων.

Η μελέτη της ΡΑΕΚ, είπε, κατέγραψε τη σταδιακή αύξηση του κόστους μέχρι το 2020 και εκτίμησε ότι η τεχνολογική εξέλιξη οδηγεί σε μια μείωση του κεφαλαίου που χρειάζεται για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και ειδικά των φωτοβολταϊκών και πρότεινε μια σταδιακή μείωση των διατιμήσεων. «Ακολουθώντας αυτές τις εισηγήσεις για φέτος για φωτοβολταϊκά μέχρι 150 κιλοβάτ θα είναι 25 σεντ, ενώ όταν έγινε η μελέτη ήταν 34 σεντ».

Για τις εμπορικές προκλήσεις και τη σχέση τους με το μοντέλο λειτουργίας μιας ανταγωνιστικής αγοράς, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι το μοντέλο αυτό στην Κύπρο βασίζεται σε διμερή συμβόλαια, όπου ο προμηθευτής πρέπει να διαθέτει και αντίστοιχη ηλεκτροπαραγωγή. Οι επιλέξιμοι πελάτες, ανέφερε, ανέρχονται στο 65% ενώ η αγορά θα απελευθερωθεί το 2014 κατά 100%.
Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ  

Από: Συντακτική ομάδα Β1Παρασκευή 30 Μάρ 2012

 Εξαγωγή δημόσιων υπαλλήλων στην Κύπρο

από την Ελλάδα..

Την «εξαγωγή» δημόσιων υπαλλήλων στην Κύπρο προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή οι Υπουργοί κ.κ. Δ.Ρέππας, Στ. Δήμας, Ε. Βενιζέλος, Α. Διαμαντπούλου, Γ. Παπακωνσταντίνου και Κ. Σκανδαλίδης.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία λόγω των αναγκών που θα προκύψουν κατά την Κυπριακή Προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε τη συνδρομή της Ελλάδας και ειδικότερα τη διάθεση ελλήνων δημόσιων υπαλλήλων από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, σε αρχές στη Λευκωσία, στις Βρυξέλλες και στη Γενεύη, προκειμένου να συνδράμουν το έργο της με την παροχή ειδικών γνώσεων και για διάστημα που δεν θα υπερβαίνει της 31η Ιανουαρίου 2013.

Σημειώνεται ότι στους εν λόγω υπαλλήλους θα καταβάλλονται οι πλήρεις αποδοχές τους από το ελληνικό δημόσιο ενώ τα έξοδα διαμονής και διαβίωσης θα καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το Κυπριακό Δημόσιο.
Επίσης το Ελληνικό Δημόσιο θα καλύψει και τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής των υπαλλήλων αυτών, τα οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά στο ποσό των 3.000 ευρώ περίπου.Πηγή: Σκαϊ


Από: Συντακτική ομάδα Β1Παρασκευή 16 Μάρ 2012

 Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από ιδιώτη

Ορατό είναι το ενδεχόμενο να «σπάσει» το μονοπώλιο της ΑΗΚ μετά την αίτηση που υπέβαλε στην αρμόδια αρχή (ΡΑΕΚ) η εταιρεία Vouros Power Industries για κατασκευή ηλεκτροπαραγωγού σταθμού ισχύος 224MW. Εαν η αίτηση εγκριθεί, ο σταθμός παραγωγής θα τεθεί σε λειτουργία σε δύο με τρία χρόνια.

Η κατασκευή της μονάδας θα γίνει σε συνεργασία με την κρατική ενεργειακή εταιρεία του Ισραήλ, η οποία είναι και η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Το σημαντικότερο ίσως πλεονέκτημα από την κατασκευή του σταθμού», τονίζει σε κυπριακά ΜΜΕ o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Vouros Power Αντώνης Βούρος, «είναι πως ο Κύπριος καταναλωτής θα έχει για πρώτη φορά εναλλακτική επιλογή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που θα δημιουργήσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε καλύτερες τιμές προς όφελος του Κύπριου καταναλωτή».

Η μονάδα θα λειτουργεί με φυσικό αέριο ή συνδυαστικά με πετρέλαιο εσωτερικής καύσης.Πηγή: Σκαϊ


Από: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 23 Φεβ 2012

 Εγκρίθηκε η συγχώνευση Alpha Bank - Eurobank

από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Την έγκρισή της έδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην συγχώνευση των τραπεζών Αlpha Bank και Eurobank. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η συνένωση των δύο τραπεζών δεν δημιουργεί σοβαρούς κίνδυνους για περιορισμό του ανταγωνισμού στο χρηματοπιστωτικό τοπίο.

Ωστόσο, η Επιτροπή στην απόφαση της σημειώνει ότι για δύο επιμέρους αγορές και, συγκεκριμένα, για την αγορά των POS (ηλεκτρονικά μηχανήματα αποδοχής καρτών) και πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων (factoring), οι δυο τράπεζες θα πρέπει να δεσμευτούν σε συγκεκριμένες πρακτικές τις οποίες μάλιστα αποδέχθηκαν οι Alpha Bank και EFG Eurobank Ergasias ώστε να μην τεθεί θέμα αντιανταγωνιστικων συμπεριφορών.

Ειδικότερα για την αγορά αποδοχής καρτών, οι δυο τράπεζες που αποτελούν μέτοχους της εταιρείας Cradling δεν θα πρέπει να απαγορεύουν σε άλλες τράπεζες την χρήση των POS για τις δικες τους πιστωτικές κάρτες στα λιανεμπορικά καταστήματα καθώς επίσης και ότι οι εκπτώσεις για την εισφορά POS και η τιμολογιακή πολιτική θα γίνεται επί ίσοις όροις για όλους τους πελάτες ανεξαρτήτως αν είναι ή όχι μέτοχοι της Cardlink. Αναφορικά με τις υπηρεσίες επεξεργασίας, τα μέρη θα εξακολουθήσουν να παρέχουν την ευχέρεια στα πιστωτικά ιδρύματα

που συμβάλλονται με την Cardlink και θα επιλέγουν όποιον πάροχο υπηρεσιών επεξεργασίας επιθυμούν.

Δεσμεύτηκαν επίσης και οι δυο τράπεζες , ότι για διάστημα δύο ετών από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης θα ενημερώνουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τους προσφερόμενους όρους στους εκάστοτε πελάτες της Cardlink.

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες του factoring, δηλαδή την πρακτορεία επιχειρηματικών δεσμεύσεων η επιτροπή ζητά από τις δυο τράπεζες να αντικαταστήσουν τον 26ο όρο της σύμβασης πρακτορείας της ALPHA κατά τρόπο ώστε να αποσαφηνίζεται ότι η δέσμευση του που αναλαμβάνει ο πελάτης των δυο τραπεζών να περιορίζεται σε εκείνες και μόνο τις απαιτήσεις που αποτελούν αντικείμενο της εκάστοτε σύμβασης πρακτορείας και όχι σε άλλες υπηρεσίες που παρέχονται από τις τράπεζες (π.χ. δανεια, μισθοδοσίες κτλ).
Επιπλεον θα πρέπει να περιγράφεται ρητα οι ευθύνες που αναλαμβάνει αλλά και οι απαγορεύσεις που ισχύουν για οποίον συνάψει συνεργασία με τις δυο τράπεζες στο factoring.Πηγή: Τα Νέα

Από: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 24 Ιαν 2012

 Παρατηρητήριο τιμών καταναλωτικών προϊόντων

μεγάλων υπεραγορών ανά Επαρχία

Στο πλαίσιο της παρακολούθησης της λειτουργίας της αγοράς του λιανικού εμπορίου και της πληροφόρησης των καταναλωτών, η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει ολοκληρώσει την νέα έρευνα της για συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα επίπεδα τιμών λιανικής πώλησης στις 10.1.2012, για τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

Το Παρατηρητήριο τιμών αφορά μεγάλες υπεραγορές και περιλαμβάνει 540 βασικά καταναλωτικά προϊόντα. Τα προϊόντα αφορούν 21 συνολικά κατηγορίες και καταχωρούνται με την εμπορική τους επωνυμία.

Για τη συγκριτική αξιολόγηση των υπεραγορών σε επαρχιακό επίπεδο, η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών έχει επιλέξει από το παρατηρητήριο των βασικών καταναλωτικών προϊόντων τα κοινά προϊόντα. Κοινά προϊόντα καθορίζονται αυτά που πωλούνται ταυτόχρονα στις μεγάλες υπεραγορές που παρακολουθεί η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών ανά επαρχία.

Από τη βάση δεδομένων με τις τιμές των κοινών προϊόντων στις 10.01.2012 προκύπτουν οι πιο κάτω συγκεντρωτικοί πίνακες οι οποίοι περιλαμβάνουν:
- Το σύνολο των κοινών προϊόντων που πωλούνται στις υπεραγορές ανά επαρχία
- Το συνολικό κόστος για τα κοινά προϊόντα ανά υπεραγορά (βάσει του οποίου κατατάσσονται οι υπεραγορές από τη φθηνότερη στην ακριβότερη)
- Τον αντίστοιχο Δείκτη Τιμών Υπεραγορών (Για την παρουσίαση του Δείκτη Τιμών Υπεραγορών υπολογίζεται το συνολικό κόστος του καλαθιού για τα κοινά προϊόντα που πωλούνται στις μεγάλες υπεραγορές της κάθε επαρχίας, καθορίζεται η φθηνότερη υπεραγορά με Δείκτη Τιμών Υπεραγορών το εκατό τοις εκατό (%) και οι υπόλοιπες κατατάσσονται ανάλογα, ώστε να φαίνεται πόσο τοις εκατό (%) ακριβότερες είναι από τη φθηνότερη)
- Τον αριθμό των φθηνότερων κοινών προϊόντων και φθηνότερων κατηγοριών στα κοινά προϊόντα που παρουσιάζει η κάθε υπεραγορά ανά επαρχία.
Από: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 12 Ιαν 2012

 Κύπρος: Δεύτερη ψηλότερη αύξηση ανεργίας στην ΕΕ

σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Στατιστικής της ΕΕ

Δραματικές διαστάσεις με ραγδαία αύξηση προσλαμβάνει η ανεργία στην Κύπρο που ξεπέρασε το 9.1% τον Νοέμβριο του 2011 σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Στατιστικής της ΕΕ, τα οποία επικαλείται η ΔΕΟΚ.

Σε σύγκριση με το Νοέμβριο του 2010 που η ανεργία στην Κύπρο ήταν 6%, η αύξηση σε ετήσια βάση το Νοέμβριο 2011 ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη (3%) μετά την αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα.

Για πρώτη φορά η διαχρονικά σταθερή και πλήρης απασχόληση που παρουσίαζε η κυπριακή οικονομία με ποσοστό ανεργίας κάτω του 3% αγγίζει ποσοστά Ευρωπαϊκών ρεκόρ. Στοιχεία της Υπηρεσίας Στατιστικής Κύπρου δείχνουν ότι το Δεκέμβριο του 2011 τα άτομα που εγράφησαν ως άνεργα έφθασαν στις 32 895. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 7202 σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2010, ποσοστό αύξησης 28%.Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ


Από: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 10 Ιαν 2012

 Υπό επιτήρηση τρεις κυπριακές τράπεζες

από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings

Τρεις Κυπριακές τράπεζες έθεσε σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης ο οίκος Fitch Ratings, σε χθεσινή απόφασή του, λόγω έκθεσης τους στο ελληνικό χρέος.

Οι τράπεζες είναι: η Τράπεζα Κύπρου, Marfin Popular Bank και η Ελληνική Τράπεζα. Όπως σημειώνεται η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά τον πιστωτικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν και την αποδυνάμωση της κερδοφορίας τους λόγω της έκθεσης τους στο ελληνικό κρατικό χρέος και στην ελληνική οικονομία γενικότερα αλλά και για το προκλητικό εγχώριο λειτουργικό περιβάλλον με τις δημοσιονομικές αποκλίσεις.

Μαζί με την Κύπρο, σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με αρνητικές συνέπειες, τέθηκαν και  το Βέλγιο, η Ισπανία, η Σλοβενία, η Ιταλία και η Ιρλανδία.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 21 Δεκ 2011

 923 εκ. ευρώ θα εξασφαλίσει το κράτος μεταξύ 11-14

από την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών

Στα 923 εκ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό που θα καταφέρει να εξασφαλίσει το κράτος από την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών για την περίοδο 2011-2014, δήλωσε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι το συνολικό δημοσιονομικό μέγεθος όλων των μέτρων που έχουν προταθεί και εγκριθεί είναι με αναλογία δαπανών προς εσόδων 3:1.

Ο κ. Στεφάνου μιλούσε μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στην οποία συζητήθηκαν τα νομοσχέδια για τα οικονομικά μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής, στο Προεδρικό Μέγαρο, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των αρχηγών των κομμάτων.

Αναφερόμενος στα μέτρα, ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε ότι αυτά αφορούν τη συνεισφορά των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα με το πάγωμα απολαβών (προσαυξήσεις/ΑΤΑ) για δύο χρόνια και την έκτακτη συνεισφορά των ιδιωτικών υπαλλήλων με βάση τις κλίμακες και τα ποσοστά που ισχύουν για τους δημόσιους υπαλλήλους, επίσης για δύο χρόνια.

Ανέφερε ότι η καταβολή της συνεισφοράς θα γίνεται εξ ημισείας μεταξύ του εργοδότη και του εργοδοτούμενου.

Παράλληλα, πρόσθεσε, "τερματίζεται η έκτακτη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 2,5 χιλιάδες ευρώ" και "όλες οι εισφορές στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εκπίπτουν του Φόρου Εισοδήματος".

Ανάμεσα στα μέτρα, συνέχισε, είναι και η αύξηση του συντελεστή του φόρου επί της λογιζόμενης διανομής κερδών από 17% σε 20%, η αναθεώρηση της φορολογίας που αφορά τους κατόχους ακίνητης περιουσίας και η ενοποίηση όλων των σχετικών φορολογιών.

Προβλέπουν ακόμη "ψήφιση του νομοσχεδίου για αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από 15% σε 17%, που όπως είναι γνωστό εκκρεμεί στη Βουλή από τον Αύγουστο, με ταυτόχρονη έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για δικαιότερη ανακατανομή της ΑΤΑ με στόχο την κατάληξη εντός έξι μηνών".

Τα μέτρα, πρόσθεσε, αφορούν, επίσης, την εξοικονόμηση 200 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της στόχευσης των κοινωνικών παροχών. "Το νομοσχέδιο για τη στόχευση των κοινωνικών παροχών έχει ήδη σταλεί στη Βουλή εδώ και μερικές εβδομάδες", είπε.

Προβλέπουν ακόμη "λήψη συγκεκριμένων μέτρων για πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσω έγκρισης νομοθετημάτων, όπως π.χ. (α) για τη φορολόγηση ως μέρισμα των αναλήψεων και των δανείων που αποσύρουν από εταιρείες οι διευθυντές τους ή μέλη των οικογενειών τους και (β) απαγόρευση αφαίρεσης μισθών για τους οποίους παράτυπα δεν καταβλήθηκαν εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων".

Τα μέτρα προβλέπουν, επίσης, "επανεξέταση διαφόρων επιδομάτων που παραχωρούνται στην ευρύτερη δημόσια υπηρεσία με στόχο τη φορολόγηση όσων υπολογίζονται για σκοπούς σύνταξης και εφάπαξ, καθώς και κατάργηση ή διαφοροποίηση άλλων".

Για αυτό το μέτρο, συνέχισε, "γίνεται συγκεκριμένη εργασία στο Υπουργείο Οικονομικών και θα είναι ένα από τα μέτρα που θα σταλούν στη Βουλή με το νέο έτος".

Αφορούν, επίσης, "τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της ανάπτυξης, όπως με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με συγκεκριμένο εγγυοδοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων".

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι στα μέτρα ανάπτυξης περιλαμβάνονται η παροχή φορολογικών κινήτρων για επένδυση των κερδών σε αναπτυξιακά έργα και για μηχανογράφηση, η επιταχυνόμενη απόσβεση κεφαλαίου σε επενδύσεις τομέων προτεραιότητας αναπτυξιακού χαρακτήρα και η επίσπευση υλοποίησης έργων προτεραιότητας του ιδιωτικού τομέα.
  
Ερωτηθείς ποια από αυτά τα νομοσχέδια θα σταλούν στη Βουλή, ο κ. Στεφάνου είπε, "για παράδειγμα, το νομοσχέδιο της περί Εκτακτου Εισφοράς για την Αμυνα της Δημοκρατίας Νόμος του 2002-2011, για την αύξηση του συντελεστή του φόρου επί της λογιζόμενης διανομής κερδών από 17% σε 20%".
  
"Είναι, επίσης, το νομοσχέδιο που αφορά τις Μεταβιβάσεις και Υποθηκεύσεις Ακινήτων Νόμο, το νομοσχέδιο περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμο 2002-2011, νομοσχέδιο που αφορά τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των κρατικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το νομοσχέδιο που αφορά τον περί Μη Παραχώρησης Προσαυξήσεων και Γενικών Αυξήσεων και Τιμαριθμικών Αυξήσεων στους Μισθούς των Αξιωματούχων και Εργοδοτουμένων και στις Συντάξεις των Συνταξιούχων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα Νόμο του 2011 και αφορά την παγοποίηση των μισθών, αλλά και γενικά αυτά που έχουμε αποφασίσει ως μέτρα για την οικονομία", συμπλήρωσε.

Οπως είπε, "τα περισσότερα από αυτά έχουν γίνει νομοσχέδια ή τροποποιούνται υφιστάμενα νομοσχέδια και στέλλονται στη Βουλή".

Εξήγησε ότι "κάποια πράγματα θα έρθουν σε μεταγενέστερο στάδιο, όπως είναι το θέμα των επιδομάτων, όπου γίνεται μια πολύ συγκεκριμένη εργασία, υπάρχουν θέματα που αφορούν τη φοροδιαφυγή, ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη και μια σειρά από άλλα θέματα που είναι και στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης της Κυβέρνησης και των κομμάτων στο επίπεδο της Επιτροπής που έχει συσταθεί και που χθες και σήμερα είχε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών".

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι "υπάρχει ένας σχεδιασμός που αφορά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, δηλαδή το 2011 μέχρι το 2014 με συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους".

Σημείωσε ότι "το 2011 αναμένεται να κλείσει το δημοσιονομικό έλλειμμα γύρω στο 6%" και ότι "ο στόχος για το 2012 είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα να είναι 2,5%, το 2013 να είναι 0,5% και το 2014 να είναι μηδενικό το δημοσιονομικό έλλειμμα".

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "ο στόχος είναι για 65% το 2011, 66% το 2012, 65,5% το 2013 και 64,5% το 2014".

Συνολικά, επεσήμανε, "από το 2011 μέχρι το 2014 στο σκέλος των εσόδων θα έχουμε μια αύξηση 264 εκ .ευρώ και μείωση στο σκέλος των δαπανών 659 εκ. ευρώ, συνολικά 923 εκ. ευρώ" και ότι "η αναλογία είναι όπως έχουμε πει περίπου 3:1, δηλαδή 3 στο σκέλος των δαπανών και 1 στο σκέλος των εσόδων".

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι "τα επιδόματα για τα οποία έχουμε πει ότι θα εξορθολογιστεί το σύστημα, εκεί που χρειάζεται κάποια να καταργηθούν να καταργηθούν, κάποια να διορθωθούν, κάποια να αλλάξουν και κάποια να μείνουν ασφαλώς διότι υπάρχουν επιδόματα που είναι απολύτως απαραίτητα".

Ερωτηθείς αν αυτά τα μέτρα θα καταφέρουν να κρατήσουν την Κύπρο μακριά από τον Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι "μια χώρα για να καταφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης πρέπει να μην μπορεί να ικανοποιήσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες", προσθέτοντας ότι "εμείς, ως Κύπρος, δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα, ιδιαίτερα μετά την εξασφάλιση του δανείου από τη Ρωσία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και από αυτή την άποψη είμαστε καλυμμένοι".

Καταλήγοντας, είπε ότι "όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη, από τη μια για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας έναντι της ΕΕ και από την άλλη για να συνεχίσουμε την προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας με την αντιμετώπιση σειράς στρεβλώσεων που για δεκαετίες ταλανίζουν την κυπριακή οικονομία".Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
Από: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 08 Δεκ 2011

 Υπό αρνητική επιτήρηση 15 χώρες της Ευρωζώνης

Πανικός σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές

Σε ανακοίνωση του, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor`s, αναφέρει πως ετοιμάζεται να θέσει σε αρνητική προοπτική έξι χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σήμερα στην καλύτερη δυνατή βαθμίδα αξιολόγησης, δηλαδή με τριπλό Α, αλλά και άλλες εννέα ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα σημειώνει ότι έθεσε "υπό αρνητική επιτήρηση" το αξιόχρεο 15 χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας, δηλαδή και των έξι χωρών που βαθμολογούνται με τριπλό Α.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο οίκος αξιολόγησης έχει προειδοποιήσει τις έξι χώρες για την πιθανή υποβάθμισή τους, υποστηρίζοντας πως η υποβάθμιση αυτή είναι δικαιολογημένη, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής και πολιτικής κρίσης στην ευρωζώνη.

Η Γερμανία και η Γαλλία, οι ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να υποβαθμιστούν και να χάσουν το ύψος της πιστοληπτικής τους ικανότητας, που βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή βαθμίδα "ΑΑΑ".

Για την Γερμανία, ο οίκος ανησυχεί για "πιθανές επιπτώσεις" που θα έχει "η επιδείνωση των νομισματικών, οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ενώ όσο αφορά την Γαλλία η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα μπορούσε να μειωθεί σε δύο στάδια, κάτι που θα μείωνε στο ελάχιστο της πιθανότητες του Νικολά Σαρκοζί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2012.Από: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 06 Δεκ 2011

 Συναίνεσαν κατά την σύσκεψη για την οικονομία

όπως δήλωσε ο Στέφανος Στεφάνου

Eυρεία συναίνεση και σύγκλιση απόψεων σε σειρά θεμάτων επιτεύχθηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό για την οικονομία.

Οπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, και στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών και τα κόμματα, παρά τις επιμέρους θέσεις που διατυπώθηκαν, επετεύχθη ευρεία συναίνεση και σύγκλιση απόψεων σε σειρά θεμάτων που αφορούν στα πιο κάτω σημεία:

Πρώτον, στη συνεισφορά των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα με το πάγωμα απολαβών (προσαυξήσεις/ΑΤΑ) για δύο χρόνια.

Ο κ. Στεφάνου εξήγησε ότι αποφασίστηκε η έκτακτη συνεισφορά των ιδιωτικών υπαλλήλων με βάση τις κλίμακες και τα ποσοστά που ισχύουν για τους δημόσιους υπαλλήλους για δύο χρόνια.

Η καταβολή της συνεισφοράς θα γίνεται εξ ημισείας και θα συνεισφέρουν, επίσης, οι αυτοεργοδοτούμενοι που έχουν το ίδιο εισόδημα.

Οπως είπε, όλες οι εισφορές στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εκπίπτουν του Φόρου Εισοδήματος. Παράλληλα, τερματίζεται η έκτακτη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 2,5 χιλιάδες ευρώ.

Το δεύτερο σημείο αφορά στην αύξηση του συντελεστή του φόρου επί της λογιζόμενης διανομής κερδών από 17% σε 20%, ενώ ένα τρίτο σημείο αφορά στην αναθεώρηση της φορολογίας που αφορά τους κατόχους ακίνητης περιουσίας και την ενοποίηση όλων των σχετικών φορολογιών.

Ενα άλλο σημείο σύγκλισης είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από 15% σε 17% με ταυτόχρονη έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για δικαιότερη ανακατανομή της ΑΤΑ με στόχο την κατάληξη εντός έξι μηνών.

Επίσης, υπήρξε σύγκλιση απόψεων σε ό,τι αφορά στην εξοικονόμηση 200 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ μέσω της στόχευσης των κοινωνικών παροχών και στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσω έγκρισης νομοθετημάτων, όπως π.χ. α) για τη φορολόγηση ως μέρισμα των αναλήψεων και των δανείων που αποσύρουν από εταιρείες οι διευθυντές τους ή μέλη των οικογενειών τους και, β) απαγόρευση αφαίρεσης μισθών για τους οποίους παράτυπα δεν καταβλήθηκαν εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ακόμη ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων για την επανεξέταση διαφόρων επιδομάτων που παραχωρούνται στην ευρύτερη δημόσια υπηρεσία με στόχο τη φορολόγηση όσων υπολογίζονται για σκοπούς σύνταξης και εφάπαξ καθώς και κατάργηση ή διαφοροποίηση άλλων.

Ενα τελευταίο σημείο σύγκλισης αφορά στη λήψη μέτρων για τη στήριξη της ανάπτυξης, όπως με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με συγκεκριμένο εγγυοδοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως.

Επίσης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι στα μέτρα ανάπτυξης περιλαμβάνονται: πρώτον, παροχή φορολογικών κινήτρων για επένδυση των κερδών σε αναπτυξιακά έργα και για μηχανογράφηση, δεύτερον, επιταχυνόμενη απόσβεση κεφαλαίου σε επενδύσεις τομέων προτεραιότητας αναπτυξιακού χαρακτήρα, και τρίτον, επίσπευση υλοποίησης έργων προτεραιότητας του ιδιωτικού τομέα.

"Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει δέσμευση εφαρμογής περαιτέρω μέτρων για ενίσχυση της απασχόλησης και επέκταση των προγραμμάτων για αντιμετώπιση της ανεργίας", συνέχισε.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι η Κυβέρνηση αναλαμβάνει επίσης δέσμευση ότι τα συνολικά μέτρα που θα παρθούν θα τηρούν την αναλογία μεταξύ μείωσης δαπανών/αύξηση εσόδων 2:1.

Κατέληξε λέγοντας ότι συμφωνήθηκε η σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών και των κομμάτων για συγκεκριμενοποίηση μέτρων που προτάθηκαν από τα κόμματα τα οποία αφορούν στην ανάπτυξη, την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών της δημόσιας υπηρεσίας καθώς και στη συνεισφορά του συσσωρευμένου πλούτου.Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕΑπό: Συντακτική ομάδα Β1Παρασκευή 02 Δεκ 2011

 Αναφορά Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για Κύπρο

Αντιμετωπίζουμε αποθαρρυντικές οικονομικές προκλήσεις..

Η Κύπρος αντιμετωπίζει αποθαρρυντικές οικονομικές προκλήσεις λόγω της μειωμένης εξωτερικής ζήτησης, της αυξανόμενης έκθεσης της στην αναταραχή που επικρατεί στην Ευρωζώνη, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και της επιδείνωσης των εγχώριων οικονομικών συνθηκών, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στα συμπεράσματα του για την Κύπρο.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο Αξιολόγησης του ΔΝΤ, το οποίο ολοκλήρωσε τα συμπεράσματα του στις 18 Νοεμβρίου, καλεί τις κυπριακές αρχές "να ενεργήσουν αποφασιστικά για την αποκατάσταση υγιών δημόσιων οικονομικών και τη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος".

"Η σταθερή εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την επάνοδο στη διαρκή ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα", αναφέρει το ΔΝΤ, σημειώνοντας πως υποστηρίζει τα σχέδια των κυπριακών αρχών "για την επίτευξη της δημοσιονομικής ισορροπίας στα επόμενα τρία χρόνια".

Επίσης, το ΔΝΤ εκφράζει ανησυχία για τα τρωτά σημεία, όπως αναφέρει, που προκύπτουν από τον μεγάλο τραπεζικό τομέα της Κύπρου.

Στις τελευταίες εκτιμήσεις του, κατά την τελευταία επίσκεψη κλιμακίου του στην Κύπρο, στις 12 Οκτωβρίου, το ΔΝΤ προέβλεπε ότι η κυπριακή οικονομία θα μείνει στάσιμη το 2011 και θα παρουσιάσει μικρή συρρίκνωση το 2012 μέχρι 1%. Επίσης, εκτιμούσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 7% το 2011 και θα μειωθεί γύρω στο 4% το 2012.

Ειδικότερα, στα συμπεράσματα του, το Εκτελεστικό Συμβούλιο Αξιολόγησης του ΔΝΤ αναφέρει πως συμφωνεί ότι "μια φιλόδοξη και αξιόπιστη δημοσιονομική προσαρμογή είναι απαραίτητη για να επανακτηθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και να θέσει το ποσοστό του δημόσιου χρέους σε καθοδική πορεία".

Αναφέρει, επίσης, ότι υποστηρίζει "τα σχέδια των κυπριακών αρχών για επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας στα επόμενα τρία χρόνια ως μια κατάλληλη στρατηγική για την ανάληψη της αναγκαίας δημοσιονομικής διόρθωσης, χωρίς να βλάπτουν αδικαιολόγητα τις προοπτικές ανάπτυξης".

Επίσης, θεωρεί πως η ενίσχυση της προσαρμογής των δημόσιων οικονομικών με μέτρα για αναστροφή των πρόσφατων αυξήσεων των μισθών του δημόσιου τομέα θα παράσχουν μια αξιόπιστη ένδειξη της δέσμευσης των κυπριακών αρχών στην εξυγίανση μεσοπρόθεσμα και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

"Οι μεταρρυθμίσεις του συστήματος επιδομάτων για το κόστος διαβίωσης θα είναι επίσης σημαντικό για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη βελτίωση της ευελιξίας των πραγματικών μισθών και της ανταγωνιστικότητας", σημειώνει το ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ υπογραμμίζει "τη σημασία των άλλων φορολογικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη των προσπαθειών εξυγίανσης" και σημειώνει ότι "οι προτεραιότητες θα πρέπει να περιλαμβάνουν την εισαγωγή ενός μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου και τη θέσπιση δημοσιονομικών κανόνων, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ".

Επίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη για τη μεταρρύθμιση των εθνικών συστημάτων σύνταξης και υγείας, τα οποία "απειλούν", όπως αναφέρει, "να ασκήσουν πιέσεις στον προϋπολογισμό καθώς ο πληθυσμός γερνάει".

Το ΔΝΤ εκφράζει ανησυχία για τα τρωτά σημεία που προκύπτουν από τον μεγάλο τραπεζικό τομέα της Κύπρου και την πιθανότητα ανεπιθύμητων πιέσεων στα δημόσια οικονομικά και στην πραγματική οικονομία, στο πλαίσιο της αποδυνάμωσης των ισολογισμών.

Επιπλέον, τονίζει τη σημασία της οικοδόμησης συνετής κεφαλαιακής εφεδρείας και τη διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

"Οι δράσεις αυτές θα πρέπει να υποστηριχθούν από σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης και την άμεση ψήφιση νομοθεσίας που θα παρέχει στις αρχές πλήρεις εξουσίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εάν είναι απαραίτητο", αναφέρει το ΔΝΤ.

Τέλος, το ΔΝΤ σημειώνει ότι "τα Συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει επίσης να παρακολουθούνται στενά και να τεθούν υπό το ίδιο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο, όπως οι τράπεζες".Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ


Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 30 Νοέ 2011

 Πτώση 27,1% στις άδειες οικοδομής

σημειώθηκε το 2011

Πτώση κατά 27,1% παρουσιάζουν οι άδειες οικοδομής κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2011, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τους Μηνιαίους Οικονομικούς Δείκτες Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011, που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, κατά την περίοδο αυτή εκδόθηκαν άδειες οικοδομής για 1.485 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα σε σχέση με 2.038 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα που δόθηκαν για τους πρώτους 10 μήνες του 2010.

Πτώση κατά 6,7% σημείωσε και ο Δείκτης Ογκου Μεταποιητικής Παραγωγής για την περίοδο Ιαν-Οκτ 2011, σε σχέση πάντα με την αντίστοιχη περσινή.

Κατά 14% είναι μειωμένος ο Δείκτης κύκλου εργασιών στις Μεταφορές και Επικοινωνίες. Στον συγκεκριμένο τομέα, κατά 17,4% είναι μειωμένες οι εγγραφές μηχανοκίνητων οχημάτων, καθώς από 37.500 που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2010, μειώθηκαν στις 30.977 το 2011. Εκ των οχημάτων η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στην εγγραφή ελαφρών φορτηγών οχημάτων, κατά 33,3%. Στα σαλούν, η μείωση είναι της τάξης του 15,9%.Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕΑπό: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 29 Νοέ 2011

 Παγοποίηση μισθών στο δημόσιο για δύο χρόνια!

πρότεινε ο υπ. οικονομικών Κίκης Καζαμίας

Νέα μέτρα που στοχεύουν στην αποκατάσταση της πρόσβασης της Κύπρου στις διεθνείς αγορές και στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.

Πρόκειται για την παγοποίηση των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για τα επόμενα δύο χρόνια με εξοικονόμηση 365 εκ. ευρώ, την κλιμακωτή επιβάρυνση των υψηλότερων μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα δυο χρόνια και τη φορολόγηση των επιχειρήσεων με εγχώρια δραστηριότητα μέσω της καταβολής ενός τέλους 0,5% επί του ετήσιου τους τζίρου για τα επόμενα δύο χρόνια.

Επίσης ο Κίκης Καζαμίας απηύθυνε έκκληση προς τις Τράπεζες και τη συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων (ΕΤΥΚ) όπως ακολουθήσουν τα βήματα της Κυβέρνησης και πράξουν το ίδιο.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα επικοινωνήσει με τις συντεχνίες από Δευτέρας για να ξεκινήσει ο διάλογος.Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕΑπό: Συντακτική ομάδα Β1Παρασκευή 18 Νοέ 2011

 Μείωση παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορ. ισοζυγίου

σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat

Μείωση στα 3,3 δισ. ευρώ, παρουσίασε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Κύπρου, με βάση μη εποχιακά προσαρμοσμένα στοιχεία, την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου του 2011, σε σύγκριση με έλλειμμα 3,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι εξαγωγές της Κύπρου αυξήθηκαν κατά 30% την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου του 2011, στα 900 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με 700 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, ενώ οι κυπριακές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1%, στα 4,2 δισ. ευρώ. Αντίθετα, πλεόνασμα 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε το Σεπτέμβριο του 2011 το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης, σε σύγκριση με πλεόνασμα 0,5 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2011.

Τον Αύγουστο του 2011 το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης είχε σημειώσει έλλειμμα 4,4 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με έλλειμμα 6,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2010. Με βάση εποχιακά προσαρμοσμένα στοιχεία, το Σεπτέμβριο του 2011, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του ίδιου έτους, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1% και οι εισαγωγές κατά 3,2%.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ των "27" παρουσίασε το Σεπτέμβριο του 2011 έλλειμμα 10,5 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με έλλειμμα 13,9 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2010. Τον Αύγουστο του 2011, το εμπορικό ισοζύγιο είχε σημειώσει έλλειμμα 17,8 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με έλλειμμα 19,3 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2010. Με βάση εποχιακά προσαρμοσμένα στοιχεία, το Σεπτέμβριο του 2011, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2011, οι εξαγωγές της ΕΕ των "27" μειώθηκαν κατά 0,7% και οι εισαγωγές κατά 3,4%.Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 16 Νοέ 2011

 200 εκ. ευρώ σε κοινωνικές παροχές

κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου της Κυβέρνησης

Η δημοσιονομική εξυγίανση, ο εξορθολογισμός των δημόσιων δαπανών και η μεγαλύτερη δυνατή στόχευση των κοινωνικών παροχών, περιλαμβάνεται στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου που συνέρχεται σήμερα στις 4μ.μ., σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, την περασμένη Τετάρτη.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μιλώντας στο 27ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΕΚ, είπε πως η Κυβέρνηση, εργάζεται με μεθοδικότητα προς αυτή την κατεύθυνση και με ξεκάθαρο στόχο να μην πληγούν οι οικονομικά αδύνατοι.

Χθες Πέμπτη, ο Υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, επιβεβαίωσε ότι την Παρασκευή στο Υπουργικό θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για το θέμα της στόχευσης των κοινωνικών παροχών, με το σχετικό νομοσχέδιο να αποστέλλεται στη Βουλή τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η στόχευση των κοινωνικών παροχών είναι της τάξης των 200 εκ. ευρώ και αυτό που απομένει να γίνει με το νομοσχέδιο είναι να ανακοινωθούν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνεται η στόχευση.

Ο κ. Καζαμίας είπε, επίσης, ότι είναι θέμα μερικών 24ωρών η Κυβέρνηση να ανακοινώσει επιπρόσθετα μέτρα για την οικονομία. Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός είπε ότι η φορολόγηση του πλούτου και της πολυτέλειας είναι μέσα στα μέτρα τα οποία επεξεργάζεται η Κυβέρνηση.Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕΑπό: Συντακτική ομάδα Β1Παρασκευή 11 Νοέ 2011

 Νέα Υποβάθμιση τριών Κυπριακών Τραπεζών

από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody`s

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης των μακροπρόθεσμων καταθέσεων και του χρέους των τριών κυπριακών τραπεζών, Τράπεζας Κύπρου, Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας και Ελληνικής Τράπεζας, προχώρησε την Τρίτη ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody`s Investors Service, επικαλούμενος την περιορισμένη ικανότητα του κράτους να στηρίξει το μεγάλο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, το οποίο ισοδυναμεί με έξι φορές το ΑΕΠ της χώρας.

Ο οίκος υποβάθμισε την Τράπεζα Κύπρου κατά μια βαθμίδα στο Ba2 από Ba1, τη Μαρφίν Λαϊκή Τράπεζα κατά τρεις βαθμίδες στο Β2 από Ba2 και την Ελληνική Τράπεζα κατά μια βαθμίδα, στο Ba2 από Ba1

Επιπλέον, οι Moody`s έθεσαν τις νέες αξιολογήσεις των τριών κυπριακών τραπεζών σε αναθεώρηση για περαιτέρω υποβάθμιση.

Η ενέργεια του αυτή, αναφέρει ο Οίκος, ακολουθεί την υποβάθμιση που έκανε στις 4 Νοεμβρίου της αξιολόγησης των ομολόγων του κυπριακού δημοσίου κατά δύο βαθμίδες στο Baa3 (υπό επανεξέταση για πιθανή περαιτέρω υποβάθμιση) από Baa1.

Ο κύριος λόγος για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τριών κυπριακών τραπεζών είναι η περιορισμένη ικανότητα του κράτους να στηρίξει το μεγάλο τραπεζικό του σύστημα, το οποίο ισοδυναμεί με έξι φορές το ΑΕΠ της χώρας.

Η επαναξιολόγηση της ικανότητας του κράτους να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα αντανακλά μια εξασθένηση της δύναμης του ισολογισμού της χώρας, όπως καταδεικνύει η υποβάθμιση στις 4 Νοεμβρίου κατά δύο βαθμίδες της αξιολόγησης των κρατικών ομολόγων της Κύπρου στο Baa3 από Baa1.

Ειδικότερα, αναφερόμενος σε κάθε μια τράπεζα χωριστά, οι Moody`s αναφέρουν ότι η υποβάθμιση της Μαρφίν Λαϊκής κατά τρεις βαθμίδες αντανακλά την εξασθένηση της πιστωτικής δύναμης της τράπεζας και σημειώνει ότι η Μαρφίν, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες δύο τράπεζες, έχει υψηλότερη έκθεση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα (GGBs), γύρω στο 91% του δείκτη ιδίων κεφαλαίων Tier 1, που την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη στις ζημιές που απορρέουν από την αναθεωρημένη συμφωνία της ΕΕ για μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα (PSI), που ανακοινώθηκε στις 27 Οκτωβρίου.

Οι Moody`s εκτιμούν ότι η Μαρφίν θα χρειαστεί κεφάλαια ύψους πέραν του ενός δισ. ευρώ για να πληροί τον ελάχιστο δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) 8% που απαιτεί η Κεντρική τράπεζα και το δείκτη για Core Tier 1 στο 9% που ζητεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Οσον αφορά τις άλλες δύο τράπεζες, Κύπρου και Ελληνική, ο Οίκος αναφέρει ότι θα μπορούσαν να καλύψουν χωρίς εξωτερική βοήθεια το έλλειμμα κεφαλαίων που προέκυψε από την τρέχουσα απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα.

Αναφέρει, επίσης, ότι παρά την έκθεση της Τράπεζας Κύπρου στα ελληνικά ομόλογα που ανέρχεται στο 53% του Tier 1, η ικανότητά της για ενίσχυση των βασικών κεφαλαίων της υποστηρίζεται από την έκδοση Μετατρέψιμων Αξιόγραφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου αξίας 887 εκ. ευρώ, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε Core Tier 1 capital.

Οσον αφορά την Ελληνική Τράπεζα, ο Οίκος αναφέρει ότι η έκθεσης της στα ελληνικά ομόλογα είναι περιορισμένη και ανέρχεται στο 18% του δείκτη Tier 1.

Αναφερόμενος στους παράγοντες που θα λάβει υπόψη για την αναθεώρηση της αξιολόγησης των τριών τραπεζών, ο Οίκος σημειώνει ότι η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη εξασθένηση των μακροοικονομικών συνθηκών τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα - στις δύο κύριες αγορές των τραπεζών - θα δημιουργήσει λειτουργικές προκλήσεις και για τις τρεις τράπεζες βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Οι Moody`s αναφέρουν ότι η αναθεώρηση της αξιολόγησης των τριών κυπριακών τραπεζών θα επικεντρωθεί στον αντίκτυπο της εξασθένισης του περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργούν οι τράπεζες σε τρία βασικά ζητήματα:

(1) Στην ικανότητα των τραπεζών να διατηρήσουν την τρέχουσα χρηματοδότηση τους και τα χαρακτηριστικά ρευστότητας τους.

Σύμφωνα με τον Οίκο, η βάση χρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών κατέδειξε ανθεκτικότητα από την έναρξη της ελληνικής κρίσης. Ωστόσο, σημειώνει, η σχετικά υψηλή εξάρτηση τους από τις καταθέσεις εταιρειών ξένης ιδιοκτησίας - οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των καταθέσεων για τις τρεις τράπεζες - εκθέτει τις τράπεζες σε πιθανή αρνητική μεταβολή της εμπιστοσύνης της αγοράς και σε κινδύνους εκροής καταθέσεων.

Αναφέρει, επίσης, ότι αυτές οι αρνητικές μεταβολές στην εμπιστοσύνη της αγοράς θα μπορούσαν να προκύψουν από μια σειρά παραγόντων, όπως οι τυχόν περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα, μια πιθανή περαιτέρω εξασθένηση της δημοσιονομικής θέσης της κυπριακής Κυβέρνησης ή ανησυχίες αναφορικά με τις ίδιες τις τράπεζες και σημειώνει ότι η αναθεώρηση θα επικεντρωθεί επίσης στην αστάθεια που χαρακτηρίζει τις καταθέσεις των τραπεζών στην Ελλάδα.

(2) Η περαιτέρω επιδείνωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, που προκλήθηκε από τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της ικανότητας πληρωμής των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος των συνολικών δανείων των τραπεζών (18% των δανείων για την Ελληνική, 35% για την Τράπεζα Κύπρου και 46% για την Μαρφίν Λαϊκή), καθώς και ο αυξανόμενος κίνδυνος της μειωμένης απόδοσης των δανείων προς τον κυπριακό ιδιωτικό τομέα, αλλά και η αναθεώρηση προς τα κάτω της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ της Κύπρου το 2012 στο 0,2% από 1% προηγουμένως.

Οι Moody`s αναφέρουν ότι εκτός από αυτές τις πιέσεις, η αναθεώρηση θα αξιολογεί επίσης την ικανότητα των τραπεζών να απορροφήσουν περαιτέρω πιθανές ζημιές από την έκθεση τους σε ελληνικά ομόλογα, πέραν από την πρόσφατη απόφαση για "κούρεμα" 50% στο ελληνικό χρέος.

3) Η πίεση στην κερδοφορία των τραπεζών, παρά την εύρωστη κερδοφορία τους πριν από τις προβλέψεις.
Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
Από: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 08 Νοέ 2011

 Αναμενόμενη για την Κυβέρνηση η υποβάθμιση

κατά δύο μονάδων από τους Moody’s

Αναμενόμενη ήταν η υποβάθμιση, ιδιαίτερα μετά από την απόφαση της Ευρωζώνης για το γνωστό `κούρεμα` των ελληνικών ομολόγων, και έχοντας υπόψη τη σχέση που υπάρχει μεταξύ του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και ειδικά κυπριακών τραπεζών με την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο και κληθείς να σχολιάσει το θέμα της υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας από τον Οίκο Αξιολόγησης Moody’s, ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ακόμα ότι "άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που οι διάφοροι Οίκοι Αξιολόγησης είχαν αρχίσει τις υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας, πάντοτε έθεταν ως λόγο την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία".

Επίσης, συνέχισε "η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, η οποία Κεντρική Τράπεζα με βάση τις ευρωπαϊκές Οδηγίες έχει τον εποπτικό ρόλο των τραπεζών παίρνει μέτρα για στήριξη του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο μέγιστο δυνατόν βαθμό για πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένεκα των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία".Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
Από: Συντακτική ομάδα Β1Δευτέρα 07 Νοέ 2011

 Στους 26.947 οι άνεργοι στην Κύπρο

σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Οκτωβρίου 2011, έφτασε τα 26.947 πρόσωπα, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.

Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις που δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Οκτώβριο 2011 αυξήθηκε στα 31.022 πρόσωπα σε σύγκριση με 30.108 τον προηγούμενο μήνα.

Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2010 σημειώθηκε αύξηση 6.101 προσώπων ή 29,3% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς του εμπορίου (αύξηση 1.535 ανέργων), των κατασκευών (αύξηση 1.227), της μεταποίησης (αύξηση 785), των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (αύξηση 537), της εκπαίδευσης (αύξηση 373), των μεταφορών και αποθήκευσης (αύξηση 283), καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας όπου σημειώθηκε αύξηση 600 ανέργων.Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ


Από: Συντακτική ομάδα Β1Παρασκευή 04 Νοέ 2011

 Βουλιάζει το ευρώ και τα χρηματιστήρια!

μετά την εξαγγελία Γ. Παπανδρέου

Σημαντικές υποχωρήσεις κατέγραψαν τα χρηματιστήρια σε Ασία, Ευρώπη και Νέα Υόρκη μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με αναλυτές η ανακοίνωση αυτή αποτελεί αμφισβήτηση της τελικής έκβασης των μαραθώνιων διαβουλεύσεων της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες. 

Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με πτώση 1.70% ενώ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 11,955 μονάδες χάνοντας 2,26%. Παρόμοια η κατάσταση και στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Παρισιού όπου καταγράφηκαν απώλειες της τάξης του 1,13% και 1,64% αντίστοιχα.

Όσον αφορά το ευρώ σημείωσε πτώση 2,7% έναντι του δολαρίου καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 01 Νοέ 2011

 Sony: Εξαγοράζει και το υπόλοιπο 50% της Ericsson

νέα smartphones από το 2012

Ο ιαπωνικός κολοσσός της τεχνολογίας Sony προχώρησε σε εξαγορά και του υπόλοιπου 50% της Σουηδικής Ericsson έναντι του ποσού των 1.1 δις ευρώ!

Η συμφωνία προβλέπει και την μεταβίβαση στην Sony όλα τα σχετικά με την τεχνολογία των κινητών συσκευών αλλά και όλες τις άδειες χρήσης και τα πνευματικά δικαιώματα αυτών από την Ericsson.

Σκοπός της Sony, η οποία κατέχει το 11,7% της αγοράς στον τομέα των smartphones παγκόσμια, είναι η αύξηση του ποσοστού αυτού με την αποκλειστική παραγωγή και μόνο smartphones από το 2012, τα οποία θα μπορούν να συνδέονται άμεσα με τις υπόλοιπες συσκευές της εταιρείας όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα tablet pc και οι κονσόλες παιχνιδιών.

Από: Συντακτική ομάδα Β1Δευτέρα 31 Οκτ 2011

 Ανακοίνωση Κεντρικής Τράπεζας

Σχετικά με τις Κυπριακές Τράπεζες

Η Κεντρική Τράπεζα, σε ανακοίνωση, τονίζει ότι θεωρεί απαραίτητο όπως οι κυπριακές τράπεζες συνεχίσουν και εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση, σύμφωνα και με την απόφαση της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το ευρώ.

Στην ανακοίνωσή της, η κυπριακή ΚΤ υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ), υπό το φως του αυξανόμενου συστημικού κινδύνου που πυροδοτήθηκε από την κρίση κυβερνητικού χρέους στην ευρωζώνη, απαιτείται όπως οι τράπεζες ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια έτσι ώστε να ξεπεράσουν το 9% των κύριων βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (CORE TIER 1) με τη δημιουργία αποθέματος κεφαλαίου πέραν του 9% μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012, σε μια συντηρητική αποτίμηση του κυβερνητικού χρέους που θα βρίσκεται στην κατοχή των τραπεζών σε τρέχουσες τιμές αγοράς.

"Αυτή η ενέργεια", αναφέρει η ΚΤ, "θα επιτρέψει στις τράπεζες να αντέξουν ενδεχόμενες χρηματοοικονομικές διαταραχές και ταυτόχρονα να διατηρούν επαρκή κεφάλαια".Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ


Από: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 27 Οκτ 2011

 Δηλώσεις Υπουργού οικονομικών Κ. Καζαμία

για τράπεζες και κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η απαιτούμενη πρόσθετη ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των κυπριακών τραπεζών θα πρέπει να γίνει πρώτιστα από τις ίδιες τις τράπεζες, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας .

Ο κ. Καζαμίας αναφέρει στη δήλωση του ότι "τον τελευταίο καιρό το όλο τραπεζικό σύστημα στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις που πηγάζουν κυρίως από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη".

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως αναφέρει, "καταβάλλεται προσπάθεια για πρόσθετη αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης έτσι που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει περαιτέρω κλυδωνισμούς από την κρίση χρέους".

Επομένως, προσθέτει, "η αύξηση των κεφαλαίων των ευρωπαϊκών τραπεζών αποσκοπεί στη διατήρηση των απαραίτητων κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα σε πολύ υψηλά επίπεδα μετά και από την ενδεχόμενη σημαντική αποτίμηση της αξίας των κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες, ούτως ώστε να διατηρηθεί το όλο κλίμα εμπιστοσύνης στο σύστημα".Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 26 Οκτ 2011

 Με υποβάθμιση απειλούνται 5 χώρες

από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor`s

Στο στόχαστρο του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor`s  βρίσκεται η πιστοληπτική ικανότητα πέντε χωρών της Ευρωζώνης με ορατό το ενδεχόμενο υποβάθμισης τους, εξαιτίας των κινδύνων που υπάρχουν στην οικονομία της Ευρώπης λόγο της οικονομικής ύφεσης.

Οι χώρες είναι η Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία και Πορτογαλία. Οι υποβαθμίσεις θα κυμαίνονταν από μία μέχρι και δύο βαθμίδες πιο κάτω.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Παρασκευή 21 Οκτ 2011

 Εισοδηματικά κριτήρια στα επιδόματα και χορηγίες

ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κ. Καζαμίας

Την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων και περιουσιακών στοιχείων για τη λήψη του επιδόματος τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, αποκλείονται πλέον οικογένειες οι οποίες έχουν ένα υψηλό εισόδημα το οποίο ξεπερνά τις 70.000 ευρώ όσον αφορά το επίδομα της φοιτητικής χορηγίας και τις 60.000 ευρώ όταν πρόκειται για το επίδομα τέκνου.

Ο κ. Καζαμίας είπε ακόμη ότι από τα μέτρα αυτά εξοικονομείται ένα ποσό της τάξης των 160 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συμπλήρωσε ότι "αν λάβει κανείς υπόψη και τα περίπου 63 εκ. ευρώ που περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του 2011 και που αφορούσαν το σχέδιο επιστροφής του ΦΠΑ για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας, το συνολικό ποσό συμποσούνται στα περίπου 220 εκ. ευρώ".

Επίσης, ο κ. Καζαμίας ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο συμπλήρωσε και ολοκλήρωσε στην συνεδρία του τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2012, ο οποίος θα κατατεθεί την Πέμπτη στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 12 Οκτ 2011

 Εγκρίθηκε η συμφωνία για το δάνειο των 2.5 δις ευρώ

από το Υπουργικό Συμβούλιο

Εγκρίθηκε χθες Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, η συμφωνία για την παραχώρηση δανείου από τη Ρωσική Ομοσπονδία στην Κυπριακή Δημοκρατία, ύψους 2.5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με ετήσιο επιτόκιο 4,5%, διάρκειας 4,5 χρόνων, δήλωσε μετά την τετράωρη και πλέον συνεδρία του σώματος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

Το Υπουργικό, ανέφερε, εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών "να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και δέουσες διαδικασίες, ώστε να υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο κρατών το συντομότερο δυνατό".

Οι βασικοί όροι του δανείου, είπε, είναι: 1) Η ονομαστική αξία του δανείου είναι 2,5 δισ. ευρώ, 2) Το ετήσιο ονομαστικό επιτόκιο είναι 4,5%, 3) Η διάρκεια του δανείου είναι 4,5 χρόνια. "Και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατίας έχει δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής του δανείου χωρίς την επιβολή οποιωνδήποτε επιβαρύνσεων".

Η υλοποίηση της συμφωνίας αυτής σε συνδυασμό με τα μέτρα διασφάλισης της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής σταθερότητας, αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά οφέλη για την Κύπρο, μεταξύ των οποίων - ανέφερε - την κάλυψη βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αποφυγή της επιβάρυνσης της ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών με το ποσό των χρηματοδοτικών αναγκών του δημοσίου, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών και πιστωτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα την άρση των αυξητικών πιέσεων πάνω στις αποδόσεις των ομολόγων της Δημοκρατίας στη δευτερογενή ευρωπαϊκή αγορά.
Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ


Από: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 06 Οκτ 2011

 Περίμεναν την υποβάθμιση οι Ιταλοί

αλλά όχι τόσο έντονη, από Aa2 σε Α2.

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε στην Ιταλία η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Moody`s. Όχι πως δεν το περίμεναν αλλά όπως δηλώνουν, δεν περίμεναν να ήταν τόσο έντονη. Η υποβάθμιση άγγιξε τις τρεις βαθμίδες και από Aa2 αξιολογήθηκε στην θέση Α2.

Ο λόγος της υποβάθμισης σύμφωνα με τους Moody`s είναι λόγο των κινδύνων που παρουσιάζει η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του ιταλικού χρέους, η μηδαμινή ανάπτυξη στην χώρα, αλλά και λόγο της δυσκολίας που παρουσιάζεται μεταξύ των πολιτικών της χώρας για επιπρόσθετες περικοπές στους δημόσιους υπαλλήλους.

Σχεδόν όλος ο Ιταλικός τύπος ρίχνει μεγάλες ευθύνες στην Κυβέρνηση και στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την κατάσταση αυτή, οι οποίοι δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης.

Να σημειώσουμε πως η Ιταλία, είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη.

Από: Συντακτική ομάδα Β1
Τετάρτη 05 Οκτ 2011

 Αύξηση σημείωσαν τα έσοδα από τον τουρισμό

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία

Αύξηση 10,7% σημείωσαν τα έσοδα από τον τουρισμό τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, φτάνοντας στα 267,0 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με 241,1 εκατομμύρια.

Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία, τα έσοδα από τον τουρισμό για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου, ανήλθαν στα 1,21 δις ευρώ, σημειώνοντας ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, σε ποσοστό 16,0%, σε σύγκριση με 1.05 δις ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Επίσης, με βάση τα στοιχεία, οι αφίξεις για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2011 ανήλθαν στα 1,669 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 12,2% σε σύγκριση με 1,488 εκατομμύρια την αντίστοιχη περίοδο του 2010.Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
Από: Συντακτική ομάδα Β1Δευτέρα 03 Οκτ 2011

 Δυστυχώς η κατάσταση είναι τραγική!

Δήλωσε ο Λευτέρης Χριστοφόρου για τις Μικρομεσαίες

Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών σε 15 ημέρες μετά την επαφή που θα έχει ο ίδιος με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα έχει η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής για να ξανασυζητήσουν το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου ανέφερε ότι ``δυστυχώς η κατάσταση είναι τραγική`` και ``ο θάνατος του εμποράκου είναι θέμα μηνών``. Στη σημερινή συνεδρία, είπε, επεσήμαναν εμφαντικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σχέση με τη ρευστότητα και το φθηνό χρήμα.

Θεωρεί ως τη μόνη ενέργεια διάσωσης τη δέσμευση από λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών για δανειοδότηση με χαμηλό επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και να διοχετεύσει τη ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του εγγυοδοτικού ταμείου. Ταυτόχρονα, συνέχισε, χρειάζεται περεταίρω θωράκιση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου για να μπορεί να δανειοδοτεί με ελκυστικά επιτόκια τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και κατ` επέκταση την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

``Μέχρι σήμερα το κράτος στάθηκε κατώτερο των περιστάσεων`` και αποτελεί εξαίρεση η Κύπρος από τις χώρες μέλη της ΕΕ, καθώς εκτός από τις φορολογίες, δεν έλαβε μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στις 3 Οκτωβρίου, είπε ο κ. Χριστοφόρου, ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ. Θα στηρίξουμε τέτοιες ενέργειες και πρωτοβουλίες ανέφερε, σημειώνοντας ότι αν δεν υπάρξει ευόδωση αυτής της προσπάθειας, αυτό που θα μετρά η Κύπρος είναι κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύφεση, ανεργία και οικονομικό αδιέξοδο και χρεοκοπία γι αυτές τις επιχειρήσεις.

Καλή εξέλιξη χαρακτήρισε και ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης τη συνάντηση του ΥΠΟΙΚ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στις 3 Οκτωβρίου. Παράλληλα εξέφρασε επιφυλάξεις, καθώς όπως είπε, υπάρχει προϊστορία αναφορικά με τη δημιουργία του εγγυοδοτικού ταμείου, που συζητείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών και Εμπορίου.

Εξέφρασε την ελπίδα, η συνάντηση του Υπουργού με την ΕΤΕπ να είναι η αρχή του τέλους στο πολύ σοβαρό πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και να υπάρξουν καλά νέα μετά τις 3 Οκτωβρίου.

Ο κ. Βότσης πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Εμπορίου ζήτησε από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου να καταθέσουν στοιχεία για τον τρόπο διαχείρισης των κονδυλιών που προορίζονταν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να ξεκαθαριστεί αν τα χρήματα κατέληξαν τελικά σε αυτές και σε ποιες, ή αν χρησιμοποιήθηκαν για άλλο σκοπό.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ αναφέρθηκε επί παραδείγματι σε δάνειο ύψους 3 δις που πήρε η Κυβέρνηση για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο ταμείο που προοριζόταν για στήριξη αυτών με 512 εκατ. ευρώ, αλλά και στα κονδύλια από τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα JEREMMIE.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ δήλωσαν κατά τη συνεδρία της Επιτροπής ότι δεν έχουν επωφεληθεί από τη βοήθεια αυτή και συμπλήρωσε ότι, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, τα δάνεια των Τραπεζών «έχουν εξελιχθεί σε τοκογλυφία», με τα επιτόκια να έχουν ξεπεράσει το 10%, ιδιαίτερα αν μια επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα.Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ


Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 21 Σεπ 2011

 Διαγραφή του ελληνικού χρέους..

προτείνει ο πρώην του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν

Υπέρ της διαγραφής του Ελληνικού χρέους τάχθηκε ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς νομισματικού ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά το σκάνδαλο με την καμαριέρα.

Κατηγόρησε επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες πως είτε δεν έχουν εκτιμήσει σωστά το πόσο μεγάλη είναι η κρίση στην Ευρωζώνη ή δεν τολμούν να δουν κατάματα το μέγεθος του προβλήματος.

Σχετικά με τα μέτρα διάσωσης της Ελλάδας δήλωσε πως το χρέος της χώρας είναι τεράστιο και πρέπει πάση θυσία να μειωθεί με κάθε τίμημα εκτός από αυτό της στασιμότητας και της ύφεσης.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Δευτέρα 19 Σεπ 2011

 O μεγαλοεπενδυτής George Soros, είπε και λάλησε..

η Ελλάδα θα πτωχεύσει, προετοιμαστείτε!!

Η χρεοκοπία της Ελλάδας αλλά και της Πορτογαλίας και ίσως της Ιρλανδίας είναι δεδομένη και βρίσκεται προ των Πυλών, δηλώνει ο μεγαλοεπενδυτής και δισεκατομμυριούχος George Soros, σε συνέντευξη του στο Reuters.

Μάλιστα προτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προετοιμαστεί για τα χειρότερα και προτείνει τέσσερα ριζικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα από τους ηγέτες των χωρών της Ευρώπης, οι οποίοι όπως αναφέρει, βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Εκτός από την δημιουργία Πανευρωπαϊκού Ταμείου που να έχει την δυνατότητα φορολόγησης και δανεισμού, προτείνει και τα εξής:


-Προστασία τραπεζικών καταθέσεων στα πιο αδύναμα κράτη

-Όσες τράπεζες λειτουργούν σε ασυνεπή κράτη, επιβάλλεται να συνεχίσουν την λειτουργία τους για να μπορέσει η οικονομία των κρατών αυτών να παραμείνει ζωντανή

-Ανακεφαλαιοποίηση του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού συστήματος με συνεχόμενη Ευρωπαϊκή εποπτεία

-Προστασία όλων των κρατικών ομολόγων και σε άλλες χώρες που παρουσιάζουν ελλείμματαΠρόσθεσε ακόμη πως για να γίνουν εφικτά τα πιο πάνω, ίσως χρειαστεί η σύνταξη μιας νέας Ευρωπαϊκής Συνθήκης κάτι που σίγουρα θα πάρει αρκετό χρόνο και δύσκολα θα υποστηριχτεί από χώρες όπως η Γερμανία η οποία έχει την λανθασμένη εντύπωση πως μπορεί να διαλέξει ανάμεσα στη στήριξη ή όχι του ευρώ.Από: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 15 Σεπ 2011

 Καλπάζει η ανεργία στην Κύπρο. Άγγιξε το 7,6%!

Πέραν των 28 χιλιάδων ανέρχονται οι άνεργοι.

Αυξητική τάση έχουν τα επίπεδα ανεργίας στη Κύπρο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία δείχνουν πως το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο άγγιξε το 7,6% του ενεργού πληθυσμού τον περασμένο Ιούλιο, σε σχέση με το 7,2% του περασμένου Απριλίου και το 6,4 του Ιουλίου του 2010. Υπολογίζεται πως στις γυναίκες φθάνει το 7,7% και στους άντρες το 7,3%.

Βάση των εποχικών διορθωμένων στοιχείων, μέχρι και το τέλος Αυγούστου υπήρχαν καταγεγραμμένοι 28,328 άνεργοι, στα επαρχιακά γραφεία εργασίας, από τους οποίους γύρω στους 550 προστέθηκαν μόνο τον μήνα Αύγουστο, με τους περισσότερους να προέρχονται από τους τομείς του εμπορίου και των κατασκευών. Από το σύνολο των ανέργων οι 7,793 είναι άτομα ηλικίας από 20-29 ετών (άντρες και γυναίκες) ενώ την πρωτιά στους ανέργους κατέχει η Λευκωσία με 9,501 άτομα.

Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, η μέση ανεργία στην ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητη στο 9,5%, με τον αριθμό των ανέργων να φθάνει τα 22,7 εκατομμύρια.

Τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στην Αυστρία με 3,7%, στην Ολλανδία με 4,3% και στο Λουξεμβούργο με 4,6%. Ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας κατέχει η Ισπανία με 21,2% και ακολουθούν η Λετονία με 16,2%, η Ελλάδα με 16% και η Λιθουανία με 15,6%.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Παρασκευή 09 Σεπ 2011

 Επίκειται συγχώνευση 3 κολοσσών της τεχνολογίας

Πρόκειται για τις Sony, Toshiba και Hitachi

Σύμφωνα με το Reuters, τρεις μεγάλες Ιαπωνικές εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας που δεν είναι άλλες από την Sony, Toshiba και την Hitachi, πρόκειται να συγχωνεύσουν τα τμήματα τους για τις οθόνες LCD και να δημιουργήσουν την μεγαλύτερη εταιρεία διεθνώς στον τομέα της κατασκευής οθονών υψηλής ευκρίνειας, για smartphone κινητά τηλέφωνα, κάμερες και tablet pc, που θα ονομάζεται Japan Display.

Στόχος τους είναι η συγχώνευση να γίνει μέχρι την άνοιξη του 2012.  Η νέα εταιρεία πρόκειται να αντλήσει περισσότερα από 2.6 δισεκατομμύρια δολάρια από τα κρατικά ταμεία υποστήριξης.

Ο κυριότερος λόγος της συγχώνευσης δεν είναι άλλος από την μείωση των πωλήσεων τους αλλά και τις μεγάλες απώλειες που είχαν οι μετοχές τους στο χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 31 Αύγ 2011

 Παραιτήθηκε ο Steve Jobs της Apple

Πιθανότατα για λόγους υγείας

Την παραίτηση του από τα καθήκοντα του διευθύνοντα συμβούλου της Apple, κατέθεσε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ο ιδρυτής της Steve Jobs.

Την θέση του θα αναλάβει το δεξί χέρι του Steve, η "ιδιοφυΐα" όπως τον αποκαλούν Tim Cook.

Ο Steve Jobs ίδρυσε την Apple μαζί με τον Steve Wozniak το 1976, όταν δημιούργησε τον πρώτο του υπολογιστή μέσα στο γκαράζ του σπιτιού του. Το 1985 αποχώρησε από την εταιρεία λόγο διαφορών με τον συνεργάτη του, για να επιστρέψει μία δεκαετία μετά ως διευθύνων σύμβουλος. Από τότε μέχρι σήμερα κατάφερε να μετατρέψει την Apple σαν την δεύτερη σε αξία εταιρεία παγκοσμίως με καινοτόμες ιδέες και προϊόντα όπως τα iMac, iPod, iPhone και iPad.

O Steve δίνει μάχη με τον καρκίνο από το 2004, ενώ από τον περασμένο Ιανουάριο βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. Αυτός είναι και ο λόγος που πιθανότητα παραιτήθηκε μιας και όπως ο ίδιος δήλωσε στην χθεσινή επιστολή παραίτησής του "Πάντα έλεγα ότι αν κάποτε ερχόταν η μέρα που δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου ως διευθύνων σύμβουλος της Apple και στις προσδοκίες σας, θα ήμουν ο πρώτος που θα το παραδεχόταν. Δυστυχώς αυτή η μέρα ήρθε."


Από: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 25 Αύγ 2011

 Μεγάλες ζημιές σε εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών...

λόγω του μεγάλου σεισμού στην Ιαπωνία

Τέσσερις από τις κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών στην Ιαπωνία, έχασαν πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2011, το οποίο τελείωσε στις 30 Ιουνίου.

Οι εταιρείες ισχυρίστηκαν ότι η ζημιά οφείλεται στην καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία τον Μάρτιο μετά τον σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή.

Η Sony ανέφερε ότι η ζημιά της ανήλθε στα 191 εκατομμύρια δολάρια και δήλωσε ότι οι ζημιές οφείλονταν  κυρίως λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που επέφερε ο σεισμός στην Ανατολική Ιαπωνία καθώς και την επιδείνωση που υφίσταται το ηλεκτρονικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η Nintendo ανέφερε 327 εκατομμύρια ζημιά η Panasonic 390 εκατομμύρια δολάρια ζημιά ενώ η Sharp σημείωσε την μεγαλύτερη απώλεια με ζημιά 630 εκατομμυρίων δολαρίων!

O κυβερνήτης Hideaki Oomura της περιφέρειας Aichi, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των πιο πάνω κολοσσών, σε δηλώσεις του ανέφερε "με ένα ισχυρό yen, κατώτατο του 80 και ένα αδύναμο δολάριο, η χρονιά αυτή θα είναι πολύ δύσκολη για τους κατασκευαστές της Ιαπωνίας. Αν οι κατασκευαστές στην Aichi έχουν πρόβλημα τότε όλη η οικονομία της Ιαπωνίας θα έχει πρόβλημα".

Υπάρχουν όμως εταιρείες που δεν έχουν επηρεαστεί, όπως η Softbank, η οποία ανέφερε πως έχει 1,21 εκατομμύρια κέρδη που αποδίδονται από τις εργασίες των εταιρειών με προϊόντα όπως το iPhone. Επίσης η Toshiba δήλωσε 6 εκατομμύρια δολάρια κέρδη.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 23 Αύγ 2011

 Διπλές έρχονται οι υποβαθμίσεις της οικονομίας..

από τον οίκο αξιολόγησης Moody`s

Κατά δύο βαθμίδες, από Α2 σε Βaa1, υποβάθμισε τα Κυπριακά ομόλογα, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody`s λόγο των δημοσίων οικονομικών της χώρας, ειδικά μετά την έκρηξη στο Μαρί.

Δεύτερος λόγος της υποβάθμισης σημειώνεται η ασυνεννοησία των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου για άμεσα και δραστικά μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας και σαν τρίτο λόγο επικαλούνται τις εκθέσεις των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, μερικές από τις οποίες θα χρειαστούν κρατική στήριξη.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 27 Ιούλ 2011

 Επιστρέφουν οι καταθέσεις στις Ελληνικές τράπεζες

Μετά το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας

Στροφή προς τις καταθέσεις παρατηρείται από τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι μετά το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, που πάρθηκε στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, άρχισαν να καταθέτουν πίσω στις τράπεζες, τις αποταμιεύσεις τους.

Υπολογίζεται πως από την περασμένη Παρασκευή εισέρρευσαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις μεγάλες εμπορικές τράπεζες της χώρας. Οι Έλληνες είχαν προβεί σε μαζική απόσυρση των χρημάτων τους από τις τράπεζες, μετά τον κίνδυνο που υπήρχε για χρεωκοπία της Ελλάδας.
Από: Συντακτική ομάδα Β1Δευτέρα 25 Ιούλ 2011

 Η οικονομία μας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης!!

Προειδοποιήσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Για πρώτη φορά ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Α. Ορφανίδης, σύμφωνα με ανάρτηση της StockWatch, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και προς όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, ζητά λήψη δραστικότερων μέτρων σε σχέση με αυτά που ήδη προ-αποφασίστηκαν σαν πρώτα μέτρα εξυγίανσης των οικονομικών της χώρας, στην συνάντηση της 8ης Ιουλίου.

Μάλιστα συγκρίνει την οικονομική κατάσταση στο νησί, παρόμοια με αυτή που βρισκόμασταν, αμέσως μετά την Τουρκική εισβολή του 1974 και για να αποφευχθούν τα χειρότερα όπως την ένταξη της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης, απαιτούνται όπως παρθούν αμέσως δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα.
Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 20 Ιούλ 2011

 Ορατός πλέον ο κίνδυνος να διαλυθεί το ευρώ

Σύμφωνα με τον Wolfgang Munchau

Δριμεία επίθεση προς όλους τους Ευρωπαίους πολιτικούς, εξαπέλυσε ο κορυφαίος αρθρογράφος των Financial Times, Wolfgang Munchau, για την συνεχιζόμενη απραξία τους σχετικά με το χρέος της Ελλάδας, το οποίο ξεφεύγει πλέον από τα όρια της χώρας και απειλεί να διαλύσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα της γηραιάς ηπείρου.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν προς την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία κατά τον ίδιο τον αρθρογράφο συνεχίζει να κωλυσιεργεί κρυμμένη πίσω από τεχνικές λεπτομέρειες και πως δεν προχωρεί σε δραστικές αποφάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αποτρέψουν περαιτέρω εξάπλωση της κρίσης.

Κατά την άποψη του υπάρχουν σήμερα πολύ αυξημένες πιθανότητες που φθάνουν μέχρι και το 50%, η ευρωζώνη να διαλυθεί λόγω του ότι οι εξελίξεις σχετικά με την οικονομική κρίση τρέχουν γρηγορότερα από τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης οι οποίοι φαίνονται καθησυχασμένοι ενώ δεν θα έπρεπε.

Από: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 19 Ιούλ 2011

 Στα Junk και η Ελλάδα, από τον Fitch.

Νέο πλήγμα στην ελληνική οικονομία...

Νέο πλήγμα δέχθηκε η Ελληνική οικονομία από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch. Η νέα υποβάθμιση ρίχνει ακόμη πιο χαμηλά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, κατά τρεις βαθμίδες και από την Β+ την έριξε στην CCC, δηλαδή ένα βαθμό πιο πάνω από την αξιολόγηση των υπό πτώχευση χωρών!

Ο πιο πάνω οίκος προχώρησε στην υποβάθμιση, μετά την αξιολόγηση του Ελληνικού χρέους, χαρακτηρίζοντας το σαν "χρέος υψηλού κινδύνου" και για τον λόγο του πραγματικού κινδύνου που υπάρχει για χρεοκοπία της Ελλάδας.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 14 Ιούλ 2011

 Υποβάθμιση Ιρλανδίας στην κατηγορία Junk

από τον οίκο αξιολόγησης Moody`s

Στην κατηγορία Junk (Σκουπίδια) υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody`s την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδία, κίνηση που πιστεύεται πως θα φέρει αναταράξεις στις διεθνής αγορές και μεγάλο πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα υποβάθμισε την χώρα από Baa3 σε Βa1 με πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης στους επόμενους μήνες αν δεν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές, πράγμα αρκετά δύσκολο να δεν πάρει έξωθεν οικονομική βοήθεια.

Από: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 14 Ιούλ 2011

 Κατρακυλούν τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία επηρεάζουν αρνητικά

Λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν για την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη όλα τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών.

Με το καλημέρα, πτώση άνω του 3% σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω της δυσπιστίας  που υπάρχει ακόμη για την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από ιδιωτικές τράπεζες με εγγυήσεις κρατών με το το Ελληνικό spread να φθάνει στις 1.444 μονάδες.

Το Χρηματιστήριο του Παρισιού άνοιξε με πτώση της τάξης του 1.74%, συνεχίζοντας την υποχώρηση του ενώ στη Μαδρίτη υποχώρησε κατά 3% αμέσως μετά το άνοιγμα.

Στη Φρανκφούρτη η πτώση ήταν στο 1.63% και το Λονδίνο άνοιξε με πτώση 1.01%

Μεγάλη πτώση σημείωσε και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τον δείκτη FTSE/CySE 20 να κλείνει χθες με πτώση 7,63%.

Από: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 12 Ιούλ 2011

 7 δις η αξία του Twitter σήμερα!

Διπλασιάστηκε από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg, η αξία του Twitter κυμαίνεται στα 7 δισ.  δολάρια!  Η διοίκηση του αν λόγω site συζητά με επενδυτές, για συγκέντρωση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων!

Οι συνομιλίες είναι μυστικές και πηγή του πρακτορείου είναι πρόσωπο, το οποίο δεν αποκαλύπτει την ταυτότητα του αλλά γνωρίζει καλά το θέμα.

Η αξία του Τwitter έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν δέχθηκε επένδυση 200 εκατ. δολαρίων από την Kleiner Perkins Caufield & Byers η οποία τότε είχε εκτιμήσει την εταιρία στα  3,7 δισεκατομμύρια Το Twitter εξακολουθεί να συγκεντρώνει ιδιωτικά κεφάλαια  σε σχέση με τα άλλα social networks που εξετάζουν την δημόσια εγγραφή τους στο Χρηματιστήριο.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 07 Ιούλ 2011

 Αδειάζουν οι Ελληνικές Τράπεζες...

17,7 δισεκατομμύρια έφυγαν για εξωτερικό!

Με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν καθημερινά για την πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, και με τον φόβο να κυριεύει όλο και περισσότερους Έλληνες, πολλοί είναι αυτοί που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έχουν μεταφέρει τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό.

Υπολογίζεται πως μόνο μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2011, έχουν μεταφερθεί από το τραπεζικό σύστημα της χώρας 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό έρχεται να διογκώσει ακόμη περισσότερο, τον μεγαλύτερο κίνδυνο των Ελληνικών τραπεζών που δεν είναι άλλος από την μείωση των καταθέσεων.
Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 06 Ιούλ 2011

 Κάτω οι ανησυχίες... κάτω και τα spreads!

Μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Θετικά κινήθηκαν οι αγορές αμέσως μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, αφού οι ανησυχίες για χρεοκοπία της Ελλάδας περιορίστηκαν, τουλάχιστον προς το παρόν.

Πτώση σημείωσαν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), κατά 60 μονάδες και έφτασαν στις 1.992 μονάδες βάσης, αλλά και τα επιτόκια των ομολόγων. Τα spreads 10ετούς σημείωσαν πτώση και έφτασαν στο 16.27% και τα 2ετές στο 26.70%.

Η πτώσεις σημειώθηκαν τόσο σε Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης καθώς η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από την Βουλή της χώρας, δίνει το έναυσμα για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου.
Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 29 Ιούν 2011

 Πέντε Top Brands που θα εξαφανιστούν το 2012!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της 24/7 Wall St.

H 24/7 Wall St., έχει δημιουργήσει ένα κατάλογο διαφόρων εμπορικών σημάτων, τα οποία σύμφωνα με τις αναλύσεις των αξιών των μετοχών τους που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, αλλά και τις οικονομικές τους εκθέσεις, πρόκειται να εξαφανιστούν στο εγγύς μέλλον, με μεγάλη πιθανότητα μέχρι το τέλος του 2012.

Οι 5 πιο γνωστές εταιρείες/brands από τον κατάλογο είναι:

1. Sony Pictures

Η Sony Pictures, η οποία δεν σχετίζεται με τις βασικές δραστηριότητες της Sony, που αφορούν τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη και τα παιχνίδια, αλλά έχει να κάνει με την βιομηχανία του θεάματος, της ψυχαγωγίας και την παραγωγή ταινιών παρουσιάζει αρκετά προβλήματα και μείωση στα έσοδα της. Κατέχει δικό της στούντιο παραγωγής το οποίο αγόρασε το 1989 από την Columbia Tri-Star Pictures, έναντι 3,4 δις δολαρίων και έκτοτε τα έσοδα της δεν είναι τα αναμενόμενα. Έχει απώλειες της τάξης του 15% και τα έσοδα της μειώθηκαν κατά 3.1 δις δολάρια.

2. Saab
Το πρώτο αυτοκίνητο Saab, παρουσιάσθηκε το 1949 από την Σουηδική Svenska Aeroplan. Το 1990 η εταιρεία εξαγοράστηκε από την General Motors. Το πρόβλημα της εταιρείας έγκειται στην αδυναμία της να ανταγωνιστεί άλλες μάρκες αυτοκινήτων οι οποίες πωλούν εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα τον χρόνο, με κύριο λόγο την μη διάθεση στην αγορά, μεγάλης γκάμα μοντέλων που να ανταποκρίνονται στα διαφορετικά γούστα και βαλάντια των καταναλωτών, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα μετά την εξαγορά της εταιρείας από την Spyker, αφού το 2010 πουλήθηκαν μόνο 32,000 αυτοκίνητα. Ακόμη και η στροφή της Spyker προς Κινέζους επενδυτές, οι παγκόσμιες πωλήσεις της βρίσκονται κάτω από τις 50,000, κατατάσσοντας στην σε μια, μη οικονομικά βιώσιμη εταιρεία.

3. Sony-Ericsson

Η σύμπραξη των δύο μεγάλων εταιρειών το 2001, έγινε πριν την εμφάνιση στην αγορά των πρώτων smartphones. Στις αρχές της συνεργασίας τους κατείχαν έναν μεγάλο ποσοστό της αγοράς μαζί με την Nokia, την Samsung, LG και Motorola. Σήμερα η εταιρεία αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, ειδικά στο αυξημένο κόστος των λειτουργικών συστημάτων της, των αδειών χρήσης και των προγραμματιστών. Οι πωλήσεις της έχουν πάρει την κατιούσα και από τα 97 εκατομμύρια συσκευές του 2008, έπεσαν στα 43 εκατομμύρια το 2010. Φημολογείται πως η Sony θα πάρει την εταιρεία στα χέρια της και θα επανατοποθετήσει το προϊόν με το δικό της όνομα, λανσάροντας στην αγορά νέα μοντέλα κινητών σε συνδυασμό με την κονσόλα PS3 και τους υπολογιστές VAIO.

4. Kellogg’s Corn Pops
Μείωση της τάξης του 18% σημείωσαν οι πωλήσεις των Kellogg’s Corn Pops, μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο, με μόνο 74 εκατομμύρια πωλήσεις, σε σχέση με 200 εκατομμύρια των Cheerios και Frosted Flakes. Ο κύριος λόγος στην πτώση των πωλήσεων είναι το γεγονός πως οι μητέρες δεν εμπιστεύονται πλέον τα Kellogg’s Corn Pops και τα κατατάσσουν ανάμεσα στα μη-υγιεινά τρόφιμα για τα παιδιά τους, λόγο της περιεκτικότητας τους σε μονο-διγλυκερίδια και κορεσμένα λίπη.

5. Nokia
Η εταιρεία Nokia, για τους μετόχους της θεωρείται είδη νεκρή. Απλά περιμένουν κάποιους να την αναλάβουν. Κατέχει μόνο το 25% των πωλήσεων, από τα 428 εκατομμύρια των πωλήσεων παγκόσμια. Η εταιρεία χρησιμοποιεί το ξεπερασμένο λογισμικό Symbian και τώρα βρίσκεται στην φάση της αλλαγής του με το Microsoft Window mobile OS, το οποίο κατέχει ένα πολύ μικρό ποσοστό στην αγορά, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της όπως η Apple, Blackberry, HTC και Samsung, που βρίσκονται πολύ πιο μπροστά στα smartphone κινητά. Πιστεύεται πως σύντομα θα την αναλάβει η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία κινητών τηλεφώνων στον κόσμο HTC. Ακόμη πιθανοί αγοραστές είναι η Microsoft, μετά και την κίνηση της στην εξαγορά της Skype, η οποία έχει σκοπό να μπει δυναμικά στην κινητή τηλεφωνία, αλλά και η Samsung και η LG.Από: Συντακτική ομάδα Β1Δευτέρα 27 Ιούν 2011

 Όταν η Α. Μέρκελ καβάλησε τον Ν. Σαρκοζί...

Δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει γελοιογραφία της Guardian!

Μια γελοιογραφία που απεικονίζει την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, να καβαλάει τον Νικολά Σαρκοζί, με φόντο πίσω την Ελληνική σημαία, ήταν αρκετή για να προκαλέσει την δυσαρέσκεια του αναγνωστικού κοινού της Αγγλικής εφημερίδας!

Η γελοιογραφία αναπαριστά την Μέρκελ ωσάν άλλη "Ευρώπη" να δείχνει προκλητικά το μεσαίο της δάχτυλο, καθώς βρίσκεται καβάλα πάνω στον Ταύρο - Σαρκοζί. Η γελοιογραφία είναι παρμένη από την Ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα από την αρπαγή της "Ευρώπης" από τον "Δία" ο οποίος για να την απαγάγει, μεταμορφώθηκε σε άσπρο ταύρο.

Δημιουργήθηκε από τον γελοιογράφο Steve Bell γιατί όπως δήλωσε ήθελε να καυτηριάσει την απροθυμία της Γερμανίας να στηρίξει την Ελληνική οικονομία.

Από: Συντακτική ομάδα Β1Παρασκευή 17 Ιούν 2011

 Η Ευρωζώνη οδηγείται σε διάσπαση.

Αυτά δήλωσε ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί στους FT.

Η νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor`s, αλλά και η πιθανή αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους φιγουράρουν σαν πρώτο θέμα στους Financial Times.

Στο σχετικό άρθρο σημειώνεται πως το σχέδιο που ετοιμάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, για την στήριξη της Ελλάδας δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και έτσι τώρα θα πρέπει να καταρτιστεί ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα καταπιάνεται με την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, μιας και η χώρα αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος της.

Στο ίδιο άρθρο σε δηλώσεις του ο Νουριέλ Ρουμπινί, σημειώνει πως στην περίπτωση όπου η Ευρωζώνη δεν καταφέρει να επιλύσει αποτελεσματικά την οικονομική κρίση, τότε ενδέχεται να οδηγηθεί πιθανότατα σε διάσπαση.

Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 15 Ιούν 2011

 Λιρέτα, το νέο νόμισμα των Εξαρχείων στην Αθήνα

Παίρνουν παραδείγματα από την Αργεντινή

Το "Λαϊκό Ταμείο Εξαρχείων" έχει αναρτήσει αφίσες σε δρόμους της περιοχής, ενημερώνοντας τους κατοίκους για την επικείμενη εκτύπωση και κυκλοφορία της "Λιρέτας", του νέου χαρτονομίσματος που θα χρησιμοποιείται αντί του Ευρώ!

Σύμφωνα με την "Ημερησία", πάνω στα χαρτονομίσματα υπάρχουν φιγούρες διάφορων ιστορικών προσώπων που έζησαν και έδρασαν στην περιοχή των Εξαρχείων. Σκοπός τους είναι η απεξάρτηση από το Ευρώ.

Η κίνηση αυτή θυμίζει ανάλογες εκτυπώσεις χαρτονομισμάτων που είχαν γίνει στην Αργεντινή πριν δέκα χρόνια, όταν η χώρα αντιμετώπιζε την δική της οικονομική κρίση. Περίπου το 20% του πληθυσμού της Αργεντινής συναλλασσόταν με περισσότερα από 15 διαφορετικά χαρτονομίσματα (εκτός του πέσο) τα οποία είχαν τυπωθεί και κυκλοφορήσει σε διάφορες επαρχίες της χώρας.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 15 Ιούν 2011

 Απειλές κατά της ζωής του Γιούνκερ από Έλληνες...

Αποκαλύψεις σοκ από τον ίδιο τον πρόεδρο του Eurogroup!

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αποκάλυψε πως δέχεται απειλές κατά της ζωής του από Έλληνες οι οποίοι του στέλνουν διάφορες επιστολές, μεταξύ των οποίων και αρκετές με απειλητικά μηνύματα για την ζωή του.

Ο ίδιος δήλωσε: "Τι θα μπορούσαμε να πούμε στους Έλληνες; Αυτή είναι μια ερώτηση που θέτω στον εαυτό μου, γιατί είμαι συχνά αποδέκτης διαφόρων επιστολών από Έλληνες. Ανάμεσα τους υπάρχουν και απειλές κατά της ζωής μου."

Όσον αφορά το κύμα διαμαρτυρίας των αγανακτισμένων στην Ελλάδα ο κ. Γιούνκερ ανέφερε πως "Όσες περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις γίνουν, τόσο λιγότερες θα είναι οι θυσίες που θα αναγκαστούν να βιώσουν οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις των Ελλήνων"

Τέλος απηύθυνε έκκληση για πολιτική συναίνεση σχετικά με την ακολουθητέα πορεία της Ελλάδας ούτως ώστε να βγάλει προς τα έξω την εικόνα πως γνωρίζει που πηγαίνει...

Από: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 07 Ιούν 2011

 Στο στόχαστρο 8 Ελληνικές Τράπεζες

Νέα υποβάθμιση από τον οίκο Moody`s

Σε υποβάθμιση οκτώ Ελληνικών Τραπεζών, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody`s, μετά την αξιολόγηση των καταθέσεων και των ομολόγων των εν λόγω τραπεζών. Η υποβάθμιση είναι η συνέχεια και έχει άμεση σχέση με την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε Caa1.


Αναλυτικά υποβαθμίστηκαν οι:


- Εθνική Τράπεζα σε Β3 από Ba3

- Eurobank σε B3 από Ba3

- Alpha Bank σε B3 από Ba3

- Τράπεζας Πειραιώς σε B3 από Ba3

- Αγροτική Τράπεζα σε B3 από B1

- Τράπεζα Αττικής σε B3 από B1

- Εμπορική σε B1 από Baa3

- Γενική Τράπεζα σε B1 από Baa3

Από: Συντακτική ομάδα Β1Παρασκευή 03 Ιούν 2011

 Πήρε σειρά και ο Fitch στην υποβάθμιση της Κύπρου

Τρεις βαθμίδες κάτω η πιστοληπτική μας ικανότητα

Μετά τους οίκους αξιολόγησης Standard & Poor`s και Moody`s, ήρθε η σειρά και του Fitch να μας υποβαθμίσει κατά τρεις μονάδες.

Ο πιο πάνω οίκος προχώρησε στην υποβάθμιση λόγο του ότι η χώρα μας συνεχίζει να ανήκει σε αξιόχρεη επενδυτική κατηγορία με αρνητική μάλιστα προοπτική η οποία αφήνει και το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης στο άμεσο μέλλον.

Κύριος λόγος είναι η κατοχή Ελληνικών κρατικών ομολόγων από τις Κυπριακές τράπεζες ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ και τραπεζικά ομόλογα ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι Κυπριακές τράπεζες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες, είναι η Τράπεζα Κύπρου, η Marfin Λαϊκή και η Ελληνική Τράπεζα.

Από: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 31 Μάι 2011

 Διαγραφή του Ελληνικού χρέους προτείνουν οι FT

Προς Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και J.Claude Triche

Οι Financial Times σε σημερινό τους άρθρο, προτρέπουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πολεμήσει την φωτιά με φωτιά, εννοώντας πως πρέπει να πάρουν πιο αποφασιστικές και αποτελεσματικές αποφάσεις στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης και ιδιαίτερα στις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Όσον αφορά την Ελλάδα, χαρακτηρίζουν την Ελληνική Κυβέρνηση σαν "δημοσιονομικά αμφισβητήσιμη" και προτρέπουν την ΕΚΤ και τον Jean-Claude Trichet, να προχωρήσουν σε αποφασιστική διαγραφή των χρεών της χώρας και να μην συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να πληρώσει τα χρέη της καθώς επίσης να μην κρατούν τόσο αρνητική στάση απέναντι σε μια ήπια μορφή αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους.

Μια θαρραλέα διαγραφή του Ελληνικού χρέους, συνεχίζουν οι FT, θα λειτουργούσε και σαν μια "αντιπυρική ζώνη" για τις υπόλοιπες χώρες αλλά και πως πρέπει η Ελλάδα να χαρακτηριστεί σαν μια "ειδική περίπτωση".

Από: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 24 Μάι 2011

 Moody's: Υπό επιτήρηση 3 Κυπριακές Τράπεζες

Τράπεζα Κύπρου, Μαρφίν Λαϊκή και Ελληνική Τράπεζα

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody`s, έθεσε υπό παρακολούθηση, τρεις μεγάλες Κυπριακές Τράπεζες, την Τράπεζα Κύπρου, Μαρφίν Λαϊκή και την Ελληνική Τράπεζα, λόγω της εκτεταμένης έκθεσης των πιο πάνω Τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και στον Ελληνικό ιδιωτικό δανεισμό, οι οποίες σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους δυνατόν να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας.

Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών οι τρεις πιο πάνω Τράπεζες κατέχουν Ελληνικά Ομόλογα αξίας 5,1 δισεκατομμυρίων Ευρώ.

Από: Συντακτική ομάδα Β1Δευτέρα 16 Μάι 2011

 Σχέδιο χορηγίας σε δικαιούχους με χαμηλό εισόδημα.

Τελευταία μέρα 15 Απριλίου 2011

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοινώνει ότι στα πλαίσια της πρόσφατης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση αντισταθμιστικών μέτρων λόγω της επιβολής 5% ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, αποφάσισε τον καταρτισμό Σχεδίου Στήριξης των Νοικοκυριών Εργαζομένων με Χαμηλά Εισοδήματα και των Μακροχρόνια Ανέργων με χαμηλά εισοδήματα.

Αιτήσεις θα γίνονται αποδεκτές μέχρι 15 Απριλίου 2011. Η καταβολή της χορηγίας θα αρχίσει από το Μάιο του 2011.


Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε τον πιο κάτω σύνδεσμο:
http://www.mlsi.gov.cy

Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 13 Απρ 2011

 Νέα υποβάθμιση λόγω... Ελλάδας!

Από οίκο αξιολόγησης Standard & Poor`s

Σε μια αναπάντεχη υποβάθμιση για την Κυβέρνηση και την οικονομία της Κύπρου, προέβηκε χθες ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor`s.

Η υποβάθμιση αφορά  πρώτα την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας της χώρας μας από A σε Α- και την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση από Α-1 σε Α-2.

Η υποβάθμιση οφείλεται, όπως δήλωσε ο αναλυτής του πιο πάνω οίκου αξιολόγησης Benjamin Young, στον αυξημένο κίνδυνο, οι πιθανές υποχρεώσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης να καταστούν σαφείς υποχρεώσεις, λόγο της σχέσης μας με το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελληνική αγορά.Από: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 31 Μάρ 2011

 1+1 Εισιτήριο ΔΩΡΕΑΝ!

Νέα προσφορά Κυπριακών Αερογραμμών!

Ξεκίνησαν από χθες 27 Μαρτίου οι καθημερινές πτήσεις της Aegean Airlines, από Λάρνακα προς Λονδίνο στην τιμή των €102 η μονή διαδρομή. Η κίνηση αυτή θορύβησε έντονα τις Κυπριακές Αερογραμμές αφού, μέχρι πρόσφατα ένα μεγάλο ποσοστό ταξιδιωτών, επέλεγαν τον κρατικό μας αερομεταφορέα για να επισκεφθούν την Μεγάλη Βρετανία.

Σε μια προσπάθεια να κρατήσουν το επιβατικό κοινό που τις επέλεγαν, οι Κυπριακές Αερογραμμές, προχώρησαν άμεσα σε μια πολύ δελεαστική προσφορά. Με κάθε εισιτήριο για Λονδίνο, προσφέρουν ένα  Δωρεάν εισιτήριο για οποιοδήποτε προορισμό του πτητικού προγράμματος της εταιρείας.

Η προσφορά ισχύει για κρατήσεις οι οποίες θα γίνουν από 27-30 Απριλίου και τα ταξίδια να ολοκληρωθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011. Τα δωρεάν εισιτήρια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν από 20 Σεπτεμβρίου μέχρι 10 Δεκεμβρίου 2011.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Δευτέρα 28 Μάρ 2011

 Ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης.

Οι υπουργοί οικονομικών συμφώνησαν για το ταμείο στήριξης.

Το περίγραμμα του μελλοντικού Ταμείου στήριξης του ευρώ, συμφωνήθηκε τελικά από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, όπως ανακοινώθηκε μετά το τέλος του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Το Ταμείο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών οικονομικών, Jean-Claude Juncker, θα έχει μια κεφαλαιακή βάση 700 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα μπορεί να δανείζει γύρω στα 500 δισεκατομμύρια σε κράτη που παρουσιάζουν μεγάλες δυσκολίες στην δανειοδότηση τους.

Για τον συγκεκριμένο σκοπό θα απαιτηθεί ποσό 80 δισεκατομμυρίων από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, με την μορφή κεφαλαίου και τα υπόλοιπα 620 δισεκατομμύρια θα είναι "ληξιπρόθεσμο" κεφάλαιο με εγγυήσεις. Όσο αφορά το επιτόκιο δανεισμού θα υπάρχει ένα σταθερό και ένα κυμαινόμενο.

Για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, απαιτείται η έγκριση του, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής (24-25 Μαρτίου) και από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 22 Μάρ 2011

 Την ανηφόρα πήραν οι ακάλυπτες επιταγές

Η οικονομική κρίση ανεβάζει το ποσοστό σε 13,4%

Μεγαλύτερος ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών σε σχέση με τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2010, είναι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών οι επιταγές που καταχωρήθηκαν. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 701 σε σχέση με 674 την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Αν και το ποσοστό μειώθηκε για τον φετινό Ιανουάριο, ο Φεβρουάριος σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 13,4%.

Η συνολική αξία των ακάλυπτων επιταγών Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2011 ανέρχεται σε 1,1 εκατομμύρια  ευρώ.
Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 16 Μάρ 2011

 Τσουνάμι και στην οικονομία...

Βουτιά 6,18% ο Nikkei

O Ιαπωνικός δείκτης Nikkei, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει υποχωρήσει κατά 6,18% στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, ο οποίος έκλεισε στις 9.620,49, εξαιτίας των καταστροφών που σημειώθηκαν στην χώρα λόγο του ισχυρότατου σεισμού της περασμένης Παρασκευής. Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους μετοχές,  την μεγαλύτερη απώλεια σημείωσε η μετοχή της Mitsubishi Motors με «βουτιά» 11,82% και ακολούθησαν η Sony Corporation με υποχώρηση 9,12% και η Toyota Motor που έκλεισε με απώλειες 7,93%.

Στο μεταξύ η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας στην προσπάθεια της για ενίσχυση με ρευστότητα, αποφάσισε να αυξήσει το ύψος των κεφαλαίων σε 220 δισεκατομμύρια.
Από: Συντακτική ομάδα Β1Δευτέρα 14 Μάρ 2011

 ΟΙΚΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ MOODY`S

Υποβάθμιση έξι Ελληνικών Τραπεζών

Μετά την πρόσφατη υποβάθμιση κατά τρεις μονάδες του αξιόχρεου της Ελλάδας, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody`s, προχώρησε σήμερα στην υποβάθμιση και έξι Ελληνικών Τραπεζών.

Οι Τράπεζες που υποβαθμίσθηκαν είναι:
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας
Εurobank
Ergasias
Alpha Bank
Πειραιώς
Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος
Τράπεζα Αττικής


Όπως ανακοινώθηκε, οι προοπτικές των πιο πάνω τραπεζών είναι αρνητικές. Η υποβάθμιση αφορά τόσο τις καταθέσεις, όσο και στο χρέος των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 09 Μάρ 2011

 Διεθνής Χρηματαγορά

Μικρή ανάκαμψη μετά την κατηφόρα...

Η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς χρηματαγορές ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο καταγράφηκαν σημαντικές απώλειες σε όλα τα χρηματιστήρια στον κόσμο.

Μικρή ανάκαμψη σημειώθηκε χθες Τετάρτη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 12.066,80 μονάδες, κερδίζοντας 8.78 μονάδες (+0,7%) σε σχέση με την συνεδρίαση της Τρίτης που είχε κλείσει στις 12.058,02 μονάδες.

Στο ΧΑΚ συνεχίζεται όμως το αρνητικό κλίμα, το οποίο έκλεισε χθες στις 1.017,78 μονάδες, παρουσιάζοντας ζημιές 2,99%, όπου όλοι οι επιμέρους χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν πτώση.
Από: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 03 Μάρ 2011

 Υποβάθμιση δύο βαθμίδων από Moody`s

Δηλώσεις διοικητή Κεντρικής Τράπεζας

Σε δηλώσεις του ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, ανέφερε πως η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Οίκο Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Moody`s, δεν τον εκπλήσσει μετά από τις πολλαπλές προειδοποιήσεις των περασμένων μηνών και σημείωσε πως είναι κάτι το οποίο είναι στο χέρι μας να φτιάξουμε.

Αυτά δήλωσε στο περιθώριο συνάντησης που είχε με τους Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό.

Πρόσθεσε επίσης πως οι προοπτικές για την οικονομία το 2011 είναι καλύτερες και πως υπάρχουν κάποια σημάδια ανάκαμψης στις οικονομίες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπως και στην Κύπρο.
Πρέπει όμως να αξιοποιήσουν αυτές τις προοπτικές και η Κυβέρνηση να θεσπίσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικών παροχών και στο μισθολόγιο του Κράτους. Πρέπει να γίνουν συλλογικά οι σωστές αλλαγές για να ξαναβάλουμε την οικονομία σε καλή πορεία.

Εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του για μικροπολιτικές σκοπιμότητες που τυχών να υπάρξουν λόγο των επερχόμενων εκλογών και ευχήθηκε πως οι συζητήσεις και οι προσπάθειες που θα γίνουν για την οικονομία να γίνουν μακριά από αυτές τις σκοπιμότητες.
Από: Συντακτική ομάδα Β1Σάββατο 26 Φεβ 2011