| 

ΚΑΡΙΕΡΑ & ΧΡΗΜΑ

 ΧΡΗΜΑ

Κρίση μας πιάνει κρίση.. οικονομική και όχι μόνο!

Ξεχάστε την Κύπρο που ξέρατε πριν λίγα χρόνια...

Παρασκευή 23 Σεπ 2011

Από: Συντακτική ομάδα Β1
Φωτιά στα μπατζάκια μας και στα πορτοφόλια μας, άναψε αυτή η παγκόσμια οικονομική κρίση. Και ενώ αρχικά, όπως υποστήριζαν οι αρμόδιοι, η παγκόσμια οικονομική κατρακύλα δεν θα άγγιζε την Κύπρο αλλά θα την περνούσε απλώς ξυστά, η κρίση ήρθε και όχι απλώς δεν έφυγε αλλά παραμένει σαν μπάστακας στα νοικοκυριά μας και στις τσέπες μας.

"Η οικονομία της Κύπρου βασίζεται σε γερά θεμέλια και τίποτα δεν μας ταρακουνά", αυτά έλεγαν και εμείς απλά τους πιστεύαμε. Και τώρα βρισκόμαστε στο τρίτο έτος της πτώσης, με το τοπίο στην καλύτερη περίπτωση να φαίνεται χλωμό….

Η ανεργία χτυπά τις πόρτες όλων! Ότι μας φαινόταν σίγουρο πριν 2-3 χρόνια σήμερα, η εργασία μας, το εβδομαδιαίο μας ψώνισμα και η οικογενειακή γαλήνη, κινδυνεύει. Οι ουρές των ανέργων αυξάνονται μέρα με την μέρα όχι μόνο ανάμεσα στους νέους αλλά και ανάμεσα στις δύσκολες ηλικίες των 50 ετών…Επιχειρήσεις κλείνουν η μια πίσω από την άλλη με χιλιάδες οικογένειες να μένουν κυριολεκτικά στο δρόμο, χωρίς αποζημιώσεις και το κυριότερο χωρίς μέλλον και όλα αυτά εξαιτίας των κακών οικονομικών χειρισμών των αρμοδίων.

Οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές και δυστυχώς επηρεάζουν όπως φαίνεται και τις μεσαίες τάξεις. Όσοι πρόλαβαν και έπιασαν μια θέση στους θρόνους, δεν τους αγγίζει τίποτα…Αντιθέτως τρώνε με 10 μασέλες και αφήνουν τους υπόλοιπους, κοιτάζοντας τους και υποτιμητικά, να τρώνε τα ψίχουλα. Μήπως τελικά οδεύουμε σε μια κοινωνία όπου θα υπάρχουν είτε οι πολύ πλούσιοι είτε οι πολύ φτωχοί, χωρίς να υπάρχει μια μεσαία κατάσταση;

Μήπως πρέπει επιτέλους να ξυπνήσουμε; Μας βλέπω σε λίγα χρόνια, εάν η κατάσταση δεν ανακάμψει, να παίρνουμε την βαλιτσούλα μας, και ένας ένας, να ξενιτευόμαστε σε χώρες άγνωστες για να βγάλουμε τα προς το ζην.

Μορατόριουμ προσλήψεων, μηδενικές αυξήσεις και περιορισμός εξόδων. Αυτές είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση. Με λίγα λόγια δεν θα προσληφθεί κανείς, οι τιμές θα ανεβαίνουν αλλά εσείς θα δουλεύεται «μούχτιν». Ε μα φυσικά, κάποιοι πρέπει να θυσιαστούν για να συνεχίσουν να παίρνουν ορισμένοι τους παχουλούς μισθούς.

Τι είπαμε δεν υπάρχει παράνομη εργασία; Τελικά κάποιοι παίζουν με τη νοημοσύνη μας. Πόσοι από εσάς πηγαίνοντας το πρωί στις εργασίες σας (όσοι έχετε εργασία διότι υπάρχουν και άλλοι που απλά θα εύχονταν να είχαν μια δουλειά), συναντάτε ξένους, πιθανόν παράνομους, από τρίτες χώρες και όχι κοινοτικούς, να περιμένουν υπομονετικά στο δρόμο για να έρθει κάποιος να τους πάρει στα χωράφια του, στις οικοδομές (όσες κτίζονται) κ.τ.λ. μέχρι να τους βρει (αν τους βρει) η αστυνομία και να τους απελάσει.

Αυτά για τους παράνομους. Τους νόμιμους που ξεπερνούν τις 200.000, φυσικά και τους προσέχουμε σαν τα μάτια μας, δουλεύουν δυο-τρεις μήνες (αν..) και αμέσως μετά παίρνουν όμορφα και ωραία το ανεργιακό τους επίδομα. Πότε επιτέλους αυτή η χώρα θα προσέξει και λίγο τους Κύπριους, και ειδικά τους συνταξιούχους που σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά αρκετοί από αυτούς βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας;

Πολλοί λένε πως τώρα που θα έχουμε δικό μας φυσικό αέριο θα "χεστούμε" στο χρήμα! Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Αρκετοί υποστηρίζουν (μεταξύ των οποίων και αρκετοί αρμόδιοι του κράτους) πως ελάχιστα πράγματα θα αλλάξουν και ο κόσμος θα συνεχίσει να ζει όπως και πριν. Μην περιμένετε αγαπητοί μου πως την επόμενη μέρα που θα γίνει η εξόρυξη του φυσικού αερίου θα έρθει οποιοσδήποτε και θα σας δώσει μία επιταγή με το μερίδιο σας, σαν πολίτης αυτού του κράτους. (καλό ακούγεται πάντως!)

Με όλα αυτά είναι φυσικό να μας πιάσει κρίση στην κρίση, είτε αυτή λέγεται οικονομική, είτε αυτή λέγεται εγκεφαλική ακόμη και εμπόλεμη.

Ξεχάστε την Κύπρο που ξέρατε. Τώρα μπαίνουμε σε μία νέα εποχή που είτε θα χεστούν κάποιοι στο χρήμα και στο φυσικό αέριο ή θα μας βουλιάξουν όλους, μαζί με αυτά...


 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM