| 

ΚΑΡΙΕΡΑ & ΧΡΗΜΑ

 ΧΡΗΜΑ

Οι πιο έξυπνες ιδέες!

Έρχονται στα πιο απλά μέρη…

Παρασκευή 28 Ιαν 2011

Από: Νάντια Μάζαρου
Ένα μόνο πράγμα διδαχθήκαμε από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους της σύγχρονης ιστορίας και αυτό είναι ότι οι καλύτερες εμπνεύσεις μας έρχονται στα πιο απρόσμενα μέρη, εκεί που δεν το περιμένουμε!

Τα παραδείγματα των κατά τύχη σύγχρονων πλουσιότερων του πλανήτη είναι αμέτρητα. Το σημαντικό στην όλη υπόθεση είναι ότι, όταν δημιουργούσαν κάτι, το έκαναν για  την δική τους προσωπική ικανοποίηση και τρέλα, χωρίς ποτέ να πίστευαν ότι αυτό θα τους πρόσφερε αμύθητα πλούτη.

Τρανό παράδειγμα, των τρελών δισεκατομμυρίων, είναι ο νεαρός δημιουργός του Facebook.  Μόνη επιθυμία του  Μαρκ Ζούκερμπεργκ, φοιτητή του Χάρβαρντ, ήταν να γίνει καρδιοκατακτητής. Τομέας στον οποίο δεν ήταν καθόλου καλός, αφού οι γυναίκες τον περιφρονούσαν η μια μετά την άλλη. Προκειμένου λοιπόν να γνωρίσει συμφοιτήτριες του, κατάφερε να σπάσει τους κωδικούς ασφαλείας του πανεπιστημίου και να αποκτήσει πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία. Αφού κατέβασε όλες τις φωτογραφίες των πρωτοετών, με αυτές έφτιαξε το «Facemash». H ιστοσελίδα έγινε  αμέσως δημοφιλής στον χώρο των φοιτητών που την χρησιμοποιούσαν με ενθουσιασμό μιλώντας μεταξύ τους. Μετά από αυτό ο δημιουργός του Facebook, εγκατέλειψε το Χάρβαρντ, έχοντας στους τραπεζικούς του λογαριασμούς 15 δις δολάρια! Μετά από αυτό γνώρισε και τεράστια επιτυχία στο γυναικείο φύλο…

Η τύχη χαμογέλασε και στους δύο δημιουργούς της Google, Larry Page και Sergey Brin, που ήταν διδακτορικοί φοιτητές του Πανεπιστημίου του Stanford. Η ιδέα της έξυπνης μηχανής αναζήτησης, γεννήθηκε σε ένα γκαράζ σπιτιού κάποιου φίλου των δύο νεαρών, στη διάρκεια συζήτησης. Το γκαράζ σύντομα μετατράπηκε σε εργαστήριο και του εργαστήριο μετατράπηκε σε διάσημη εταιρεία την Googleplex. Οι καινοτόμοι νεαροί δεν πρωτοτύπησαν όμως μόνο στους υπολογιστές αλλά μετέτρεψαν το χώρο της εταιρείας τους σε εργασιακό παράδεισο, με χώρους συζήτησης, έμπνευσης και χαλάρωσης, προκειμένου οι εργαζόμενοι να «κατεβάζουν» έξυπνες ιδέες. Φυσικά και το δεύτερο εγχείρημα τους στέφθηκε με επιτυχία!!!

Ιδέα ουρανοκατέβατη είχε και η συγγραφέας των γνωστών βιβλίων του Harry Potter, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Η Τζόαν είναι η πλουσιότερη δασκάλα Αγγλικών στον κόσμο, αφού καθώς περίμενε αργοπορημένη το τρένο για να πάει στην εργασία της, ξεπήδησε από το μυαλό της η ιστορία του γνωστού σε όλους Harry Potter. Η περιουσία της Ρόουλινγκ υπολογίστηκε στα 560 εκατ.στερλίνες, καθιστώντας την το 144ο πιο πλούσιο άτομο και την 12η πιο πλούσια γυναίκα στην Βρετανία. Είναι το πρώτο πρόσωπο παγκοσμίως που κέρδισε περισσότερο από ένα δισ. δολάρια μόνο από τη συγγραφή βιβλίων. Το 2008 κέρδισε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.

Εντελώς τυχαία όμως ήταν και η ανακάλυψη του δημοφιλέστερου καφέ σε Ελλάδα και Κύπρο, του Φραπέ. Το αφρώδες κρύο ρόφημα ήταν μια εφεύρεση του Δημήτρη Βακόνδιου από τη Θεσσαλονίκη το 1957. Εκείνη την μέρα ο Δημήτρης Βακόνδιος βρισκόταν σε έκθεση όπου είχε στήσει και το δικό του περίπτερο. Θέλοντας να πιει καφέ, σε ένα από τα διαλείμματα του, επειδή δεν έβρισκε ζεστό νερό, σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το σέϊκερ, που βρισκόταν εκεί για άλλα ροφήματα, βάζοντας μέσα κρύο νερό, καφέ, ζάχαρη και κουνώντας το. Μετά από χρόνια δήλωνε ότι δε μπορούσε να συνειδητοποιήσει πως ένα απλό πείραμα τον οδήγησε στην εφεύρεση του διασημότερου ροφήματος στην Ελλάδα. Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM