| 

ΚΑΡΙΕΡΑ & ΧΡΗΜΑ

 ΧΡΗΜΑ

Για να έχεις πάντα λεφτά στην άκρη!

Μάθε πως να χειρίζεσαι το μηνιαίο σου εισόδημα.

Τετάρτη 16 Μάι 2012

Από: Νάντια Μάζαρου
Όπως όλες οι εταιρείες οφείλουν, για να χειρίζονται σωστά τα οικονομικά τους, να κάνουν ένα καταρτισμένο προϋπολογισμό με τα έσοδα και έξοδα τους, έτσι και εσύ! Μπορεί να μην είσαι ιδιοκτήτης εταιρείας, αλλά έχεις ένα νοικοκυριό και μια τσέπη που πρέπει να προστατεύσεις ώστε να μην ξεμείνεις ποτέ από χρήματα. Ο κανόνας είναι ένας και μοναδικός, «Μην ξοδεύεις περισσότερα από όσα κερδίζεις».

Γνωρίζουμε ότι ο χρυσός αυτός κανόνας είναι δύσκολος, όπως άλλωστε είναι και κάθε αρχή. Θα περιοριστείς, θα αλλάξεις κάποιες μικρές συνήθειες της ζωής σου αλλά το κέρδος θα είναι πιο μεγάλο αφού θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Κατέγραψε τα έσοδα και έξοδα σου. Κάθε μήνα έχουμε περίπου σταθερά έσοδα και σταθερά έξοδα. Κατέγραψε έξοδα όπως είναι τα δάνεια σου, οι οφειλές σου σε τράπεζες, το τηλέφωνο σου που πάνω κάτω ο λογαριασμός έρχεται περίπου το ίδιο κάθε μήνα και οτιδήποτε άλλο γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι θα πληρώσεις. Στη συνέχεια αφαίρεσε από τα έσοδα σου τα έξοδα για να διαπιστώσεις πόσα χρήματα σου μένουν καθαρά στο πορτοφόλι σου.

Βάλε τις προτεραιότητες σου. Εάν τα χρήματα που σου μένουν στο χέρι είναι πολύ λίγα τότε χρειάζεται να θέσεις τις προτεραιότητες σου, ώστε να μην πιάσουν πάτο τα οικονομικά σου. Π.χ. Ο λογαριασμός του τηλεφώνου είναι μεγάλος; Ζήτησε από την τηλεφωνική εταιρεία που συνεργάζεσαι να σου βάλει όριο στο κόστος των τηλεφωνημάτων που κάνεις, ή να σε ενημερώνει με μήνυμα σχετικά με το ύψος του λογαριασμού σου. Προσπάθησε και εσύ με την σειρά σου να περιοριστείς. Βγάλε από τη ζωή σου περιττά έξοδα, μείωσε λίγο τις εξόδους σου, τα φαγητά από έξω ή τις ανούσιες αγορές υλικών αγαθών. Κάλυψε τις πιστωτικές κάρτες.

Βάλε ως στόχο σταδιακά να μειώσεις την ψαλίδα που δημιουργήθηκε με τις πιστωτικές σου κάρτες. Οι κάρτες είναι για ώρα ανάγκης και όχι για καταναλωτικούς σκοπούς. Μην ξεχνάς ότι οι τράπεζες κερδίζουν πάμπολλα χρήματα από τους τόκους αυτών των καρτών. Τόκους που θα πληρώσεις εσύ! Εάν έχεις πολλές κάρτες από δω κι από κει, και δεν έχεις αποταμιευμένα χρήματα,  είναι καλύτερο να κάνεις ένα μικρό δάνειο, να τις αποπληρώσεις και να πληρώνεις μόνο σε μια τράπεζα. Το μηνιαίο κόστος του δανείου θα είναι πιο λίγο από το να πληρώνεις πολλές τράπεζες και να προσπαθείς να βγεις από πάνω. Και επειδή χωρίς αυτές πλέον δεν κάνουμε, μάθε να τις χρησιμοποιείς όταν είναι απόλυτη ανάγκη και βεβαιώσου ότι θα βάζεις πίσω τα χρήματα που πήρες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, περίπου 20 ημερών,  προτού να αρχίσουν να μπαίνουν οι τόκοι.

Αποταμίευσε ακόμη και ένα μικρό ποσό. Ακόμη και €50, να βάζεις στην άκρη κάθε μήνα, μετά από λίγο καιρό θα μαζευτεί ένα αξιόλογο ποσό. Αυτά τα χρήματα είναι καλύτερα να τα αποταμιεύεις για ώρες έκτακτης ανάγκης ώστε να μην στηρίζεσαι συνεχώς στις πιστωτικές σου κάρτες.
 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM