| 

ΚΑΡΙΕΡΑ & ΧΡΗΜΑ

 ΧΡΗΜΑ

Οι 5 πιο πλούσιοι άνδρες της Ευρώπης!

Ποιοι είναι και πόσα έχουν;

Δευτέρα 30 Ιαν 2012

Από: Νάντια Μάζαρου
Που είναι όλα τα λεφτά; Διερωτόμαστε συχνά και καλά κάνουμε γιατί όντως τα μεγάλα ποσά βρίσκονται στα χέρια των λιγοστών επίλεκτων της Ευρώπης, και εμείς μένουμε με το αιώνιο όνειρο, να πιάσουμε κάποτε την καλή. Σας παρουσιάζουμε τους 5 πιο πλούσιους άνδρες της Ευρώπης, οι οποίοι βρίσκονται στη κορυφή των συνολικά 248 δισεκατομμυριούχων, που έχουν γενικά στην ιδιοκτησία τους 1 τρισεκατομμύριο του πλούτου (αλήθεια υπάρχει τέτοιο ποσό; Ούτε να το μετρήσω δεν ξέρω!!!! ). Περισσότερο από το ένα τρίτο αυτού του πλούτου ανήκει στους 25 πιο πλούσιους.

Ιδού λοιπόν οι 5 πιο πλούσιοι, τους οποίους είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζετε από τα διάσημα προϊόντα και τα καταστήματα που έχουν:

Νο 1.  Bernard Arnault

Ο νούμερο 1 στη κατάταξη των πλουσιότερων της Ευρώπης, είναι ο 61χρονος Γάλλος και πατέρας 5 παιδιών Bernard Arnault. Ο εν λόγω κύριος, έχει στο «πορτοφόλι» του, το ποσό των 27,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέρος του οποίου κληρονόμησε, από τον πατέρα του Jean Arnault, και με την δική του παρέμβαση κατάφερε να αυξηθεί. Πρόκειται για τoν δημιουργό της μάρκας LVMH, της Louis Vuitton και Moet & Chandon. Είναι ιδιοκτήτης της Γαλλικής αλυσίδας τουριστικών γραφείων Go Voyages καθώς και της εταιρείας που κατασκευάζει κότερα πολυτελείας Royal Van Lent, και τέλος κατέχει ένα μεγάλο μερίδιο από τις μετοχές της γνωστής σε όλους αλυσίδας καταστημάτων Carrefour. Ο Bernard Arnault, όπως φαίνεται έχει μια ήρεμη οικογενειακή ζωή, με τα μεγαλύτερα δύο από τα πέντε του παιδιά, να βρίσκονται στα χνάρια του πατέρα τους και να αναλαμβάνουν σιγά σιγά, σημαντικούς ρόλους στις εταιρείες του πατέρα τους. Η πλουσιότερα σύζυγος της Ευρώπης, δεν τα περιμένει όλα από το στύλο του σπιτιού, αλλά με τη σειρά της παίζει πιάνο σε κονσέρτα και σύμφωνα με τον σύζυγο της πρόκειται για μια εξέχουσα πιανίστρια. 

Νο 2. Amancio Ortega

O Ισπανός κάτοχος των 25 δις, είναι ο 74χρονος σήμερα Amancio Ortega. Ο δισεκατομμυριούχος αυτός κύριος, είναι παντρεμένος και πατέρας 3 παιδιών. Ο αυτοδημιούργητος Amancio Ortega, είναι ο ιδιοκτήτης των γνωστών καταστημάτων Zara, Massimo Dutti και  Stradivarius. Έχει συνολικά 4,500 καταστήματα σε 73 χώρες, ενώ τα σχέδια επέκτασης της αλυσίδας των καταστημάτων του σε άλλες χώρες συνεχίζονται. Είναι κάτοχος μεγάλων εκτάσεων γης στη Μαδρίτη, Παρίσι, Λονδίνο και Πορτογαλία, ενώ έχει επενδύσει τα χρήματα του στο πετρέλαιο, στο τουρισμό και σε μετοχές τραπεζών. Ήταν παντρεμένος με την επίσης δισεκατομμυριούχα Rosalia Mera, με την ξεκίνησαν αρχικά με το να φτιάχνουν ρούχα στο σαλόνι του σπιτιού τους. Η κόρη του Marta εργάζεται στην εταιρεία Inditex, και σύμφωνα με τις εικασίες , προετοιμάζεται για να αντικαταστήσει τον πατέρα της.

No 3. Karl Albrecht
Μπορεί να έχει στην κατοχή του την αλυσίδα  εκπτωτικών υπεραγορών Aldi Sud, ωστόσο το θησαυροφυλάκιο του δεν κάνει καθόλου εκπτώσεις. Πρόκειται για τον Γερμανό κάτοχο των 23,5 δις, που έχει υπό την εποπτεία του 1000 καταστήματα στις Η.Π.Α, σε 29 πολιτείες. Ο  90χρονος Karl Albrecht, ξεκίνησε την πορεία του όταν μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, μετέτρεψαν, με τον αδελφό του,  το μικρό μπακάλικο την μητέρας του στην πρώτη υπεραγορά εκπτώσεων Aldi. Το 1961, αυτός και ο επίσης πλούσιος αδελφός του διαχώρισαν την περιουσία τους καθώς και τα δικαιώματα τους στις υπεραγορές. Ο τρίτος στην κατάταξη πλουσιότερος άνδρας, είναι πατέρας 2 παιδιών, και πρόκειται για ένα άνθρωπο που προτιμά να κρατά την προσωπική του ζωή μακριά από όλους και όλα. 

Νο 4. Ingvar Kamprad & family
Η γνωστή εταιρεία ΙΚΕΑ, είναι αυτή που μετέτρεψε τον 83χρονο Σουηδό Ingvar Kamprad, στον 4ο πιο πλούσιο άνδρα της Ευρώπης. Ο λογαριασμός του, μετρά τα 23 δις, τα οποία εκμεταλλεύεται ο ίδιος και τα 4 παιδιά του. Αν και η εν λόγω εταιρεία πέρασε αυτό το διάστημα δια πυρός και σιδήρου, εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο επικερδές εταιρείες. Στην Γαλλία η εταιρεία αντιμετωπίζει τις εκτεταμένες απεργίες εργατών ενώ στη Ρωσία δύο από τους διευθυντές απολύθηκαν μετά από σκάνδαλο δωροδοκίας που ξέσπασε. Μέσα στη δίνη όλων αυτών, ένα από τα πρώην διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, εξέδωσε βιβλίο με το οποίο «θάβει» τους ιδιοκτήτες και την εταιρεία.

Νο 5. Stefan Persson

Κάτοχος 22,4 δις είναι ο 62χρονος Stefan Persson, από την Σουηδία, πατέρας 3 παιδιών. Ο κληρονόμος της εταιρείας Hennew & Mauritz ( H&M), γνωρίζει πολύ καλά την αγορά αφού κατάφερε μέσα στα χρόνια που διαχειρίστηκε την εταιρεία να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την ήδη φουσκωμένη κληρονομιά του. Την H&M ίδρυσε ο πατέρας του Erling, το 1947 και την ανέλαβε ο Stefan το 1982. Πρόσφατα ο Stefan Persson, παρέδωσε τα ηνία της εταιρείας του στον 34χρονο γιό του, Karl – Johan,
 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM