| 

ΚΑΡΙΕΡΑ & ΧΡΗΜΑ

 ΚΑΡΙΕΡΑ

Πάρε την αύξηση που τόσο πολύ θές…

Απλά βήματα για να πάρει ανάσα το πορτοφόλι σου!

Παρασκευή 05 Νοέ 2010

Από: Νάντια Μάζαρου
Η οικονομική κρίση μας έκανε να μαζευτούμε στα καβούκια μας και να είμαστε απλά ευχαριστημένοι που έχουμε την δουλειά μας, σκεπτόμενοι ότι υπάρχουν εκεί έξω ένα σωρό άνεργοι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να μας αντικαταστήσουν. Μπορεί αυτό να μας φοβίζει, εν μέρει, ωστόσο δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στο να ζητούμε μισθολογικές αυξήσεις. Γνωρίζοντας την αξία μας στην εργασία που βρισκόμαστε, την πείρα που αποκτήσαμε και τα όσα κατορθώσαμε μέχρι σήμερα προς όφελος της επιχείρησης στην οποία εργαζόμαστε, οφείλουμε στους ίδιους τους εαυτούς μας να ζητήσουμε από το αφεντικό μας την κατάλληλη μισθολογική επιβράβευση.


- Γνώρισε μέχρι που μπορείς να φτάσεις:
Είναι βασικό να γνωρίζεις το ρόλο σου στην εταιρεία, δηλαδή εάν αποτελείς ένα σημαντικό κομμάτι στην παραγωγικότητα της εργασίας. Πρέπει να διαφοροποιήσεις το τι πιστεύεις εσύ για το άτομο σου από το τι πιστεύεις εσύ για τον επαγγελματία που είσαι. Να θυμάσαι ότι ο εργοδότης σου δεν σε πληρώνει γιατί είσαι καλός άνθρωπος αλλά γιατί είσαι καλός στη δουλειά σου. Θέσε λοιπόν τα όρια σου και τι ακριβώς θέλεις να πετύχεις. Μην έχεις εξωπραγματικούς οικονομικούς στόχους.

- Διάβασε τα εγχειρίδια πολιτικής που αφορούν την εργασία σου:
Στα εγχειρίδια καταγράφεται συνήθως η πολιτική της κάθε εταιρείας. Μπορεί να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος ή κάποια προκαθορισμένα βήματα τα οποία πρέπει ο εργαζόμενος να ακολουθήσει. Εάν υπάρχει κάτι τέτοιο φρόντισε να ακολουθήσεις τη σωστή διαδικασία.    

- Μίλησε σε άλλους συναδέλφους σου που βρίσκονται στις ίδιες επαγγελματικά θέσεις:
Μάθε από αυτούς πόσα πληρώνονται έτσι ώστε αν πληρώνεσαι πιο λίγα να το φέρεις σαν επιχείρημα στον εργοδότη σου αλλά και για να κοστολογήσεις περίπου τις υπηρεσίες σου. Λάβε ωστόσο υπόψη τα χρόνια προϋπηρεσίας που μπορεί να έχει ένας συνάδελφος σου.

- Αποκρυπτογράφησε τη σκέψη του:
Κατά τη διάρκεια των καθημερινών επαφών σου με τον προϊστάμενο – εργοδότη σου, προσπάθησε να ψυχολογήσεις το τι σκέφτεται για εσένα και τις υπηρεσίες που του προσφέρεις, κατά πόσο είναι ευχαριστημένος ή όχι και ακόμη εάν σε συμπαθεί. Εάν πιστεύεις ότι δεν είναι ευχαριστημένος με την απόδοση σου προσπάθησε μέσα από τις πράξεις σου και τον ζήλο σου για τη δουλειά, να του αποδείξεις το αντίθετο.

- Προετοιμάσου σωστά πριν την συνάντηση:
Πριν την επαφή που θα έχεις με τον εργοδότη σου, φρόντισε να είσαι καλά ενημερωμένος για το που βρίσκονται τα οικονομικά τόσο της εταιρείας όσο και της αγοράς γενικότερα. Εάν η εταιρεία βρίσκεται λίγο πριν από τη πτώχευση τότε μάλλον δεν πρέπει να μιλήσεις αλλά πρέπει να έχεις και τα μάτια σου ανοικτά για άλλη εργασία. Επίσης πάρε στον προϊστάμενο σου στοιχεία που αφορούν τις επιτεύξεις σου στην εταιρεία και την γενική προσφορά σου. Ανέλυσε τις επιτυχίες σου με πραγματικά στοιχεία και αποδείξεις.

- Μίλησε του χωρίς φόβο και με αυτοπεποίθηση:
Θα μιλάς ευγενικά, δείχνοντας αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό σου και για τα όσα προσφέρεις στον τομέα σου. Μην του πεις κατευθείαν για χρήματα αλλά μίλησε του αρχικά για κίνητρα τα οποία χρειάζεται ο εργαζόμενος για να νιώσει ότι η προσπάθεια του ανταμείβεται και για να κάνεις ακόμη περισσότερες προσπάθειες για μεγαλύτερη απόδοση.

- Να είσαι διαπραγματεύσιμος:
Ακόμη και αν σου πει όχι στην αύξηση , εσύ προσπάθησε να διαπραγματευτείς σωστά την συνάντηση σου και να κερδίσεις χρήματα έμμεσα με κάποιο άλλο τρόπο. Π.χ αν χρησιμοποιείς το κινητό σου τηλέφωνο για επαγγελματικούς σκοπούς, ανάφερε του το και ζήτα του είτε να σου δίνει ένα προκαθορισμένο ποσό για το τηλέφωνο, είτε να σου πληρώνει το λογαριασμό.

- Μην απογοητεύεσαι:
Αν αρνηθεί να σου δώσει την αύξηση μην τα βάλεις κάτω. Ευχαρίστησε τον ευγενικά, πες του ότι θα ξαναπροσπαθήσεις όποτε κρίνεις ότι μπορείς να το κάνεις και προπαντός μην τον απειλήσεις ότι θα φύγεις ( δεν θα σε βγάλει πουθενά). Μπορείς μέσα σε περίοδο έξι μηνών να ξαναπροσπαθήσεις. Ο επιμένων εξάλλου σε κάποια στιγμή νικά!
 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM