| 

ΚΑΡΙΕΡΑ & ΧΡΗΜΑ

 ΚΑΡΙΕΡΑ

Δεν θέλει μόνο κόπο, θέλει και τρόπο...

Ανέβα τα σκαλοπάτια της επαγγελματικής επιτυχίας!

Δευτέρα 10 Ιαν 2011

Από: Συντακτική ομάδα Β1
Κι όμως υπάρχουν μικρά, αλλά σημαντικά μυστικά που μπορούν να σε οδηγήσουν στην επαγγελματική σου καταξίωση και να σου προσφέρουν την προαγωγή που τόσο πολύ θες. Αν και δεν αποτελούν μυστικό, ωστόσο πολλές φορές τα ξεχνάμε και παρασυρόμαστε σε άλλα μονοπάτια τα οποία στο τέλος, καταλήγουν εκτός των αρχικών μας πλάνων.

Δεν αρκεί να τα αφήνουμε όλα στη θεά Τύχη, και απλά να περιμένουμε να έρθουν όλα από μόνα τους,  αλλά πρέπει να κινήσουμε και εμείς το δαχτυλάκι μας για να πετύχουμε τους στόχους της ζωής μας.

Πάρε λοιπόν μια ανάσα, χαλάρωσε και απλά διάβασε τις συμβουλές μας...

1. Βάλε στόχους και κατάστρωσε το πλάνο σου.  Από ‘δω και στο εξής πρέπει να γνωρίζεις που στοχεύεις να φθάσεις, να έρθεις αντιμέτωπος με τις δυνατότητες σου και αν νιώθεις αδύναμος, για να πετύχεις τον τελικό σου προορισμό, φρόντισε να εφοδιαστείς με τις αναγκαίες γνώσεις και δεξιότητες που χρειάζονται για τη συγκεκριμένη θέση. Είναι αναγκαίο να γνωρίζεις τις ευθύνες που θα σου επιφέρει η νέα θέση, ώστε να μην πέσεις από τα σύννεφα αν φθάσεις εκεί.

2. Οι σωστές γνωριμίες είναι το κλειδί της επιτυχίας. Όπως και να το κάνουμε, αν δεν έχεις γνωριμίες «κλειδιά», ο δρόμος προς την κορυφή θα είναι γεμάτος εμπόδια. Οι δημόσιες σχέσεις και το να κρατάς επαφές με σημαντικούς ανθρώπους είναι αναγκαίες προϋποθέσεις. Φρόντισε έτσι ώστε να είσαι φιλικός με όλους, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Μην δημιουργείς εχθρότητες, αν και ο ανταγωνισμός προκαλεί κάποιες προστριβές, εσύ προσπάθησε να είσαι τυπικός και να ενεργείς πάντοτε σε λογικά πλαίσια.

3. Μείνε μακριά από κουτσομπολιά. Προσπάθησε να μην μεταφέρεις σε άλλους συναδέλφους σου ή στο αφεντικό σου πράγματα προσωπικά που αφορούν τρίτα πρόσωπα. Κράτα τα κουτσομπολιά στον εαυτό σου. Επίσης πρόσεξε να μην γίνεις εσύ το αντικείμενο σχολιασμού μεταξύ των συναδέλφων σου. Η προσωπική σου ζωή πρέπει να μένει μακριά από την επαγγελματική σου. Επειδή όμως αυτό μπορεί να προκαλέσει αποξένωση μεταξύ εσένα και των συναδέλφων σου, φρόντισε να το παίξεις έξυπνα. Όταν συζητούν για κάποιον και είσαι παρόν μπορείς να ακούς, χωρίς όμως να εκφέρεις γνώμη, απλούστατα να κάνεις την «πάπια». Όσον αφορά τις φιλίες μεταξύ των συναδέλφων που μπορεί να συνεχίζονται και εκτός γραφείου, φρόντισε έτσι ώστε να γνωρίζουν πράγματα που αφορούν την προσωπική σου ζωή, μέχρι ενός ορισμένου σημείου.

4. Δούλεψε σκληρά και να είσαι πάντοτε πρόθυμος να συμμετάσχεις σε οτιδήποτε καινούριο. Επιδίωξε να δείξεις τις ικανότητες και τις γνώσεις σου, χωρίς ωστόσο να γίνεσαι ο «ξερόλας» της υπόθεσης. Κράτησε ήπιους τόνους παρουσιάζοντας τη γνώμη σου αλλά και ακούγοντας τις γνώμες των άλλων. Μην είσαι ισχυρογνώμων πες την άποψη σου και δέξου την κριτική των άλλων, αφού με αυτό τον τρόπο θα διορθώσεις τα λάθη σου. Δούλεψε με όρεξη και πάθος.

5. Πρωτοτύπησε. Πολλές φορές το να είναι κάποιος πρωτότυπος προσφέροντας μια εναλλακτική άποψη, προκαλεί θετικές εντυπώσεις και σε κάνει αμέσως να ξεχωρίσεις. Έτσι το αφεντικό σου θα γνωρίζει ακριβώς ποιος είσαι και τις δυνατότητες σου και την επόμενη φορά που θα υπάρχει κάποια θέση προαγωγής, το όνομα σου θα είναι πρώτο στη λίστα του.

6. Δια βίου μάθηση. Μην σταματάς να εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου. Φρόντισε έτσι ώστε να μαθαίνεις τα πάντα γύρω από το επάγγελμα σου και οτιδήποτε νέο βγαίνει στο προσκήνιο. Κάνε επαφές μέσω διαδικτύου με συναδέλφους σου που ζουν στο εξωτερικό και μάθε νέες μεθόδους, δώσε το παρόν σου σε σεμινάρια, μάθε ξένες γλώσσες και κάνε οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να είσαι πάντοτε ένα βήμα μπροστά σε ότι σου ζητηθεί και ανατεθεί στην εργασία σου.


 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM