| 

ΚΑΡΙΕΡΑ & ΧΡΗΜΑ

 ΚΑΡΙΕΡΑ

Ποια επαγγέλματα θα έχουν ζήτηση μέχρι το 2020;

Προετοιμάσου κατάλληλα για το μέλλον!

Δευτέρα 19 Δεκ 2011

Από: Νάντια Μάζαρου
Το πρόβλημα της υπάρχουσας αγοράς εργασίας, είναι ότι δεν υπήρχε η κατάλληλη υποδομή ώστε να γίνουν οι σωστές προβλέψεις για το τι επαγγέλματα θα είχαν ζήτηση σε περίοδο 10 χρόνων. Το αποτέλεσμα ήταν, να έρχονται χιλιάδες πτυχιούχοι των πανεπιστημίων, με μεταπτυχιακά και διδακτορικά και να μην υπάρχουν εργασίες για να απορροφηθούν.

Η κατάσταση δυστυχώς το 2010, αν και αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα, δεν έχει βελτιωθεί καθόλου. Στη Κύπρο δεν υπάρχει τίποτα και κανείς που να δίνει τις σωστές κατευθυντήριες γραμμές σε μαθητές αλλά και γονείς για τα επαγγέλματα του αύριο. Έτσι θα συνεχίσουν τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια  να “στοιβάζονται” σπουδασμένοι αλλά άνεργοι πολίτες.

Πρέπει λοιπόν να βγούμε από τα στενά πλαίσια και να σκεφτούμε ένα βήμα πιο πέρα. Η πρώτη μας κίνηση ως γονείς ή ως μελλοντικοί εργαζόμενοι, είναι να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε “ μία θέση στη κυβέρνηση”. Ήρθε η ώρα να αντιληφθούμε ότι όποιος μπήκε - μπήκε... Το μέλλον ανήκει στον ιδιωτικό τομέα. Σιγά σιγά, η κυβέρνηση βλέποντας τα κόστη της να ανεβαίνουν θα προχωρά όλο και περισσότερο σε ιδιωτικοποιήσεις. Εξάλλου διαθέτει ήδη πληθώρα υπαλλήλων και οι θέσεις πλέον που θα ανοίγονται θα είναι λίγες και για εκλεκτούς.

Ποια είναι λοιπόν τα επαγγέλματα που θα έχουν ζήτηση μέχρι το 2020;


1. Αρχιτέκτονες με ειδίκευση στις αναπαλαιώσεις κτιρίων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και οικοδόμοι. Κι όμως τα επαγγέλματα που θεωρούνται τελειωμένα από πολλούς έχουν ακόμη μέλλον και αυτό γιατί ο κόσμος θα σταματήσει λόγω των μεγάλων εξόδων να αγοράζει καινούργια σπίτια και θα προτιμά να ανακαινίζει τα υφιστάμενα ή να αναπαλαιώνει παλαιά  κτίρια.

2. Αποκρυπτογράφηση του DNA. Η επιστήμη της ανάλυσης των γονιδίων θα έχει μεγάλη ζήτηση στο μέλλον και αυτό γιατί θα ξεκλειδώνει και θα εντοπίζει με ακρίβεια τις ασθένειες με τις οποίες θα υποφέρει  κάποιος και μέσω του DNA θα μπορεί να τις αντιμετωπίσει. Ήδη στο εξωτερικό έχουν αναπτυχθεί κλινικές DNA ενώ πρόσφατα έχει δημιουργηθεί ιδιωτική κλινική και στη Κύπρο.  

3. Εργαστήρια Νανοτεχνολογίας – νανορομποτικής – νανοϋλικών. Αν και στη Κύπρο η αγορά μας είναι πολύ μικρή και δεν προσφέρεται για επιστημονικούς σκοπούς μέχρι στιγμής, στο εξωτερικό, αυτός ο τομέας θα αναγνωριστεί και πολλές εξελίξεις στην τεχνολογία θα βασίζονται σε αυτά.

4. Επαγγέλματα που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πιστεύετε ότι στην Κυπριακή αγορά λόγω και των κλιματικών μας συνθηκών αλλά και των προβλημάτων που προκύπτει από το πετρέλαιο, τα επαγγέλματα αυτά θα αναγνωριστούν. Σύντομα τα φωτοβολταϊκά θα τοποθετούνται παντού ενώ θα δημιουργηθούν πολλά αιολικά πάρκα. Τα πράσινα επαγγέλματα είναι αυτά που έχουν να κάνουν με την παραγωγή βιολογικών προϊόντων, την προστασία του περιβάλλοντος, τις μελέτες που θα τίθενται αυτά σε εφαρμογή, οι μελέτες αποκατάστασης του περιβάλλοντος και  ότι έχει να κάνει με την εξοικονόμηση ενέργειας.

5. Συντηρητής δικτυακών τόπων. Σκεφτείτε μέχρι το 2020 τι θα γίνετε στις ιστοσελίδες του διαδικτύου...Όλες αυτές οι ιστοσελίδες θα χρειάζονται μετά τον σχεδιασμό τους συντήρηση, συνεχή παρακολούθηση και ανανέωση. Αυτή θα είναι η εργασία του συντηρητή - “κηπουρού” των ιστοσελίδων.

6. Σχεδιαστής τεχνητών μελών από βλαστοκύτταρα. Η ιατρική επιστήμη θα έχει προχωρήσει πλέον τόσο πολύ έτσι ώστε να σταματήσουν να ζητούνται δότες οργάνων αλλά αυτά θα δημιουργούνται από τους σχεδιαστές στα εργαστήρια. Το ίδιο ακριβώς θα συμβαίνει και με τα προσθετικά μέλη.

7. Σχεδιαστής εικονικής πραγματικότητας. Επαγγέλματα όπως του δημοσιογράφου και του παρουσιαστή - εκφωνητή ειδήσεων, θα πάψουν να υπάρχουν. Τη θέση τους θα αναλάβουν οι σχεδιαστές εικονικής πραγματικότητας που θα εισάγουν τις πληροφορίες και μέσω της εικονικής πραγματικότητας θα μας ενημερώνουν.

8. Μετεωρολόγοι και ότι έχει σχέση με θέματα καιρού. Οι κλιματικές αλλαγές θα δώσουν ώθηση στις εργασίες που έχουν να κάνουν με θέματα καιρικών συνθηκών.

9. Επαγγέλματα που ασχολούνται με Η/Υ θα συνεχίσουν να γνωρίζουν μεγάλη ώθηση αφού ο άνθρωπος θα εξαρτάται όλο και περισσότερο στους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές.


 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM