| 

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

 HOBBIES

Πεζοπορία ο νέος τρόπος χαλάρωσης…

Αποδράστε από την καθημερινότητα.

Σάββατο 06 Νοέ 2010

Από: Νάντια Μάζαρου
Είναι Κυριακή πρωί και θέλετε να ξεφύγετε λίγο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, να χαλαρώσετε και να αναπνεύσετε καθαρό αέρα. Είναι η κατάλληλη μέρα για να πάτε μια βόλτα στο δάσος, κοντά στη φύση και να απολαύσετε πραγματικές στιγμές ηρεμίας.

Στη Κύπρο, αν και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν, υπάρχουν εκατοντάδες μονοπάτια της φύσης έτοιμα να σας φιλοξενήσουν. Ετοιμάστε λοιπόν το σακίδιο σας το οποίο πρέπει να περιέχει οπωσδήποτε νερό, και σακουλάκι για τα άχρηστα μας, καθώς και κάτι που θα σας δώσει ενέργεια κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας π.χ μία σοκολάτα. Φορέστε τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια και ντυθείτε άνετα και ζεστά. Πρέπει πάντοτε να έχετε υπόψη σας ότι η θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές στο βουνό και ειδικά μέσα στο δάσος. Ωστόσο με το περπάτημα που θα κάνετε, να αναμένετε ότι θα ζεσταθείτε αρκετά.

Μερικά από τα πιο γνωστά και όμορφα μονοπάτια της φύσης, που αξίζει να τα επισκεφθείτε εσείς και η οικογένεια σας είναι τα εξής:


Μονοπάτι Άδωνης: Βρίσκεται στη περιοχή λουτρά της Αφροδίτης στον Ακάμα. Έχει μήκος 7,5 Km, και χρειάζεται για να ολοκληρώσετε τη βόλτα σας 3 – 4 ώρες. Το μονοπάτι περνά από τον Πύργο της Ρήγαινας και συνδέεται με το μονοπάτι Σμιγιές στη τοποθεσία Κεφαλοβρύσια, όπου υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό, και με το μονοπάτι Αφροδίτη που οδηγεί στα ερείπια του Πύργου της Ρήγαινας που πιστεύεται ότι είναι μεσαιωνικό μοναστήρι. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας σας, ανάμεσα στα δέντρα, θα συναντήσετε όμορφα σημεία που θα έχουν θέα την Πόλη Χρυσοχούς, το δάσος Πάφου και τον Ακάμα.

Μονοπάτι Κιόνια – Προφήτης Ηλίας: Βρίσκεται στο Μαχαιρά, και έχει μήκος 7 Km, υπολογίσιμος χρόνος για να ολοκληρώσετε την πεζοπορία σας είναι οι 2,5 ώρες. Η διαδρομή αρχίζει από τον εκδρομικό χώρο Κιονιών όπου θα ξεκινήσει μια πορεία με ενδιαφέρουσα βλάστηση κυρίως από πεύκα. Σε κάποιο σημείο της διαδρομής θα μπορέσετε να απολαύσετε την θέα προς την πεδιάδα Μεσαορίας. Θα τερματίσετε την πεζοπορία σας στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία.

Μονοπάτι Τεισιά της Μαδαρής: Αυτό που κάνει ξεχωριστή την συγκεκριμένη διαδρομή είναι οι απότομοι γκρεμοί και η γεωλογία της περιοχής. Αφετηρία της πορείας σας θα είναι το πυροφυλάκιο Μαδαρής, κοντά στο σημείο που καταλήγει το μονοπάτι Δόξα σοι ο Θεός – Μαδαρή. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής το μονοπάτι συνδέεται και με άλλα μονοπάτια Το μήκος του είναι 3 Km και χρειάζεται περίπου 1,5 ώρα για να ολοκληρωθεί η διαδρομή.

Μονοπάτι Καννούρες – Άγιος Νικόλαος Στέγης: Βρίσκεται στην Κακοπετριά και αφετηρία της διαδρομής είναι ο κύριος δρόμος Καρβουνά – Πλατεία Τροόδους. Το μονοπάτι έχει μήκος 9 Km και υπολογίζεται ότι θα χρειαστείτε 3 – 4 ώρες για να ολοκληρώσετε την πεζοπορία. Το μονοπάτι ξεκινά δίπλα από την πηγή του ποταμού Καρκώτη και διασχίσει τη κοιλάδα του ποταμού. Κατά τη διάρκεια της πορείας σας θα απολαύσετε το πλούσιο δασικό τοπίο από πεύκα και θα περάσετε κοντά από τις εγκαταστάσεις του κλειστού ορυχείου χρωμίου. Επίσης αν το επιθυμείτε μπορείτε να περάσετε από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Στέγης που διαθέτει εξαιρετικές τοιχογραφίες και περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Μονοπάτι Ενετικά Γεφύρια: Βρίσκεται στο δάσος Πάφου. Πρόκειται για μια μεγάλη διαδρομή 17 Km, δηλαδή 6 περίπου ωρών. Κάθε στροφή του έχει και ένα διαφορετικό σημείο ενδιαφέροντος. Εκτός από τα πυκνά πεύκα, από τα οποία περνά το μονοπάτι, περνά από το φράγμα της Αρμίνου, από τον εκδρομικό χώρο της Πέρα Βάσας όπου βρίσκεται ο κορμός τους ξηραθέντος τεράστιου πεύκου της Πέρα Βάσας, συνεχίζει μέσα από το αγρόκτημα της Ιεράς Μονής Κύκκου «Σαουρής» και από το σπήλαιο του Σαουρή. Αυτό που το κάνει πραγματικά ξεχωριστό είναι τα μεσαιωνικά γιοφύρια που διαθέτει, της Ελιάς του Τζελεφού και του Ρουδιά. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδρομή σας είτε από την κοινότητα Καμιναριών είτε από το χωριό Βρέτσια.
 
 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM