| 

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

 HOBBIES

Μπιλιάρδο. Το παιχνίδι της αντροπαρέας!

Από που ξεκίνησε και τι να προσέξεις.

Τρίτη 27 Σεπ 2011

Από: Συντακτική ομάδα Β1
Όταν η αντροπαρέα ετοιμάζεται για μπύρες και χαλαρή διάθεση δεν έχει καλύτερο από το να αρχίσει ένα παιγνίδι μπιλιάρδου, κάτω από τις χαμηλές λάμπες, ετοιμάζοντας τις στέκες και τις πολύχρωμες μπάλες στο μεγάλο ορθογώνιο τραπέζι. Ο ήχος του χτυπήματος, η όλη ευχάριστη ατμόσφαιρα με τους φίλους, και η έντονη μυρωδιά της μπύρας σε χαλαρώνουν και σου ανεβάζουν αμέσως την διάθεση.

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το μπιλιάρδο προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα, ενώ άλλοι λένε ότι η προέλευση του παιγνιδιού αυτού χάνεται δια μέσω των αιώνων και της ιστορίας. Το σίγουρο είναι ότι το μπιλιάρδο διαθέτει μια πλούσια ιστορία. Ήταν το παιγνίδι των βασιλιάδων και των ευγενών όπου αργότερα κατέκτησε τις καρδιές όλου του κόσμου ανεξαιρέτως φύλου ή κοινωνικής τάξης.
 
Θεωρείται ότι τα πρώτα παιγνίδια παίζονταν σε χόρτο όπου οι μπάλες χτυπιώνταν με ξύλινα ραβδιά. Το παιγνίδι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές κατά την διάρκεια του μεσαίωνα κυρίως στην βόρεια Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία. Το παιγνίδι σιγά, σιγά μεταφέρθηκε σε εσωτερικούς χώρους, πάνω σε ξύλινα τραπέζια με πλαϊνά προστατευτικά και πράσινο ύφασμα σαν αντικαταστάτης του χόρτου. Οι μπάλες σπρώχνονταν αντί να τις χτυπούν με τα ξύλινα ραβδιά που τα  ονόμαζαν μασιές. Θα προσέξετε ότι οι περισσότεροι όροι του μπιλιάρδου προέρχονται από την Γαλλική γλώσσα όπως και η ονομασία του, που έχει προέρθει από τη λέξη μπάλα- μπαλάκι.
 
Ο Σαίξπηρ στο έργο του Αντώνιος και Κλεοπάτρα αναφέρει ότι το Μπιλιάρδο ξεκίνησε από την αρχαία Αίγυπτο, πράγμα που δημιούργησε σύγχυση για την προέλευση του. Όμως η πιθανότερη εξήγηση στην αναφορά του Σαίξπηρ ήταν απλώς επειδή το εν λόγω παιγνίδι ήταν δημοφιλές στα Σαιξπιρικά χρόνια.
 
Σήμερα το πιο δημοφιλές παιγνίδι του μπιλιάρδου είναι το οκτάμπαλο. Είναι το πιο εύκολο από όλες τις εκδοχές και παίζεται τόσο από επαγγελματίες όσο και από ερασιτέχνες. Το οκτάμπαλο μπιλιάρδο παίζεται με 15 μπάλες που είναι χωρισμένες σε δύο ομάδες - τις μονόχρωμες μπάλες και τις δίχρωμες μπάλες. Σε κάθε παίκτη αντιστοιχίζεται μία από αυτές τις ομάδες. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να βάλετε την μπάλα Νο 8 σε μια τσέπη αφού προηγουμένως βάλετε όλες τις μπάλες σας στις τσέπες.
 
Οι κανόνες του οκτάμπαλου μπιλιάρδου σε Αγγλία, Αυστραλία και Λατινική Αμερική είναι διαφορετικοί από τους αμερικανικούς κανόνες του οκτάμπαλου μπιλιάρδου. Επιπλέον, οι Παγκόσμιοι Τυποποιημένοι Κανόνες (World Standardized Rules) που έχουν οριστεί από την BCA (Billiard Congress of America, Συνέδριο μπιλιάρδου Αμερικής) είναι διαφορετικοί από τους κανόνες που χρησιμοποιούνται στα τουρνουά οκτάμπαλου μπιλιάρδου που οργανώνει η International Pool Tour.

Η συγκέντρωση κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού είναι απαραίτητη. Πρέπει πάντα να είσαι συγκεντρωμένος και να μη σκέφτεσαι άλλα πράγματα και να είσαι σε καλή ψυχολογία. Το χέρι σου πρέπει να είναι χαλαρό (ποτέ να μην σφίγγεσαι) και συνάμα σταθερό επικεντρωμένο στον στόχο.


 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM