| 

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

 HOBBIES

We love Pinballs! We love 80's!

Θυμάστε τότε που παίζαμε με πάθος, το αγαπημένο μας φλίπερ;

Δευτέρα 11 Απρ 2011

Από: Βίκτωρ
Δεν μπορώ να λογαριάσω πόσες λίρες χάλασα σε διπλοσέλινα για να παίξω Pinball ή αλλιώς φλίπερ όπως τα ονομάζαμε, στο σφαιριστήριο της γειτονιάς. Τι ωραίες εποχές!

Θυμάμαι τον εαυτό μου να παίζω παθιασμένα, να κερδίζω παιγνίδια "Bonus" και να αναβοσβήνουν τα λαμπάκια του σαν τρελά. Άλλες φορές πάλι να μαγκώνει το κουμπί και να χάνω το παιγνίδι όταν έμεναν ανοικτά ή κλειστά, τα φλίπερς. (φλίπερς ή flippers, είναι αυτά με τα οποία κτυπούσαμε την μπάλα για να μην μας φύγει προς τα πίσω - από αυτά πήρε την ονομασία του το παιχνίδι σε Ελλάδα και Κύπρο).

Ακόμη θυμάμαι να παθαίνει "tilt", να "ττιλάρει" δηλαδή όπως το λέγαμε και να σβήνει. Τότε είναι που το σήκωνα πάνω και το κτυπούσα δυο-τρεις φορές με μέτρια δύναμη στο δάπεδο για να ανάψει ξανά!! (με φόβο πάντοτε μην μας ακούσει αυτός που είχε το σφαιριστήριο!)

Το Pinball ήταν μια δημιουργία του Άγγλου εφευρέτη Μontegue Redgrave, ο οποίος εμπνευσμένος από το παιγνίδι "Bagatelle" το οποίο ήταν πάνω σε ένα τραπέζι με μπάλες, πατεντάρει το νέο του παιχνίδι που ονομάστηκε "improvements in bagatelle", το  1871. Το νέο παιχνίδι δε διέφερε και πολλά από το γνωστό μετέπειτα φλίπερ.

Στις αρχές του 1930 τα φλίπερ αρχίζουν να βγαίνουν σε παραγωγή αρχικά χωρίς πόδια. Δύο χρόνια αργότερα οι κατασκευαστές βλέποντας ότι ήταν πιο πρακτικό να υπάρχουν πόδια, άρχισαν να τα προσθέτουν.

Τα πρώτα παιγνίδια που παρουσιάστηκαν στην αγορά ήταν το "Βingo" το οποίο βγήκε το 1931 από την Bingo Novelty Company σε συνεργασία με την D. Gottlieb & Company. Tον ίδιο χρόνο βγαίνει και η ηλεκτρομηχανική έκδοση το "Baffle Ball" ενώ αργότερα τον ίδιο χρόνο η Bally Corporation παρουσιάζει το φλίπερ με την εισδοχή του κέρματος ονομάζοντας το "Bally Hoo".

Το 1947 ο Harry Mabs προσθέτει στο παιγνίδι τα έξι φλίπερς, τρία από την μία πλευρά και τρία από την άλλη και το ονομάζει Humpty Dumpty. Κατά  την διάρκεια της δεκαετίας του 1950 το φλίπερ αρχίζει να αποκτά τα γνωστά λαμπάκια πίσω από το γυαλί, τον μετρητή του σκορ και την επιλογή το παιγνίδι να παίζετε με δύο παίχτες!

Το 1966 παρουσιάζεται το πρώτο φλίπερ με digital μετρητή του σκορ και ονομάστηκε "Rally Girl" ενώ το 1975 η Micro βγάζει το φλίπερ σε ηλεκτρονική μορφή ονομάζοντας το "Spirit of 76".

Ακολουθεί η Williams που μεταμορφώνει το παιγνίδι σε video game και πλέον ξεκινά η παραγωγή του παιγνιδιού μόνο σε ηλεκτρονική μορφή το γνωστό σε όλους μας "Pinball 2000".

Σήμερα το βρίσκεις και σε digital μορφή στο διαδίκτυο. Δεν είναι το ίδιο συναίσθημα όμως. Άλλο το πραγματικό και άλλο το "εικονικό". Τότε βγάζαμε όλη την ενέργεια μας και τα νεύρα πάνω τους. Μαζεύονταν και καμιά δεκαριά φίλοι γύρω σου όταν τα πήγαινες καλά!

Αν είσαι λάτρης του παιγνιδιού αυτού μπορείς να το αποκτήσεις. Υπάρχουν διάφορες επιλογές στην αγορά και φυσικά διάφορες τιμές. Για ένα καλό φλίπερ πρέπει να διαθέσεις γύρω στα 4-5 χιλιάδες ευρώ. Στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις πολλούς πωλητές (πρόσεξε να είναι έμπιστοι). Κάνε χώρο λοιπόν σε μια γωνιά του σπιτιού και άρχισε παιγνίδι!
 

GAME OVER! Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM