| 

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

 HOBBIES

Ποδηλασία στο Βουνό.

Πάμε για ορθοπεταλιές!

Δευτέρα 07 Φεβ 2011

Από: Βίκτωρ
Ο ενθουσιασμός που προσφέρει η ποδηλασία στο βουνό είναι μεγάλος. Το χόμπι αυτό είναι ένα συναρπαστικό άθλημα που μπορεί να γίνει από όλους και να είναι ομαδικό, οικογενειακό ή ακόμη και ατομικό. Το άθλημα αυτό σας δίνει την ευκαιρία να κάνετε άσκηση στο καθαρό αέρα του βουνού και συνάμα να γνωρίσετε τοπία που δεν μπορείτε να τα δείτε οδηγώντας ένα αυτοκίνητο.
Η ποδηλασία στο βουνό είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον γιατί πρέπει να ξέρετε ορισμένες δεξιότητες ώστε να αντεπεξέλθετε στις "δύσκολες" προκλήσεις και να περάσετε όμορφα και ευχάριστα την ημέρα σας.


- Πριν ξεκινήσετε καλό θα ήταν να ελέγξετε τα φρένα του ποδηλάτου σας. Όπως σε κάθε όχημα τα φρένα πρέπει να λειτουργούν άψογα έτσι και στο ποδήλατο σας, μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να ανταποκρίνονται άμεσα στις κατηφοριές των λόφων.

- Πρέπει να καταλάβετε πως λειτουργούν οι ταχύτητες του ποδηλάτου σας. Όπως και στα αυτοκίνητά που αλλάζετε ταχύτητα για να τρέξει περισσότερο έτσι και στο ποδήλατο σας. Θα πρέπει να κάνετε περισσότερες πεταλιές στις μικρές αποστάσεις με χαμηλή ταχύτητα ενώ οι πιο ψηλές ταχύτητες σας επιτρέπουν να κάνετε λιγότερες πεταλιές στους μακρινούς δρόμους.

- Πάντα να μετράτε τις δυνατότητες σας και να κάνετε την ανάλογη διαδρομή. Ποτέ μην ξεφύγετε από τον προορισμό σας. Μπορεί να κουραστείτε και να μην έχετε την δύναμη για επιστροφή.

- Όταν είστε με παρέα κρατάτε αποστάσεις για να αποφύγετε τα ατυχήματα. Μπορεί ο μπροστινός σας να σταματήσει απότομα για κάποιο λόγο και να χτυπήσετε. Κρατάτε 3-4 μέτρα απόσταση περίπου.

- Αν είστε πρωτάρης στην ποδηλασία καλό θα ήταν να κρατάτε ένα πιο αργό ρυθμό κατά την διάρκεια της ποδηλασίας. Δεν ξέρετε τις αντοχές σας και δεν είχατε ξανά την εμπειρία της ποδηλασίας στο βουνό και αν συμβεί κάτι μπορεί να μην ξέρετε πως να αντιδράσετε.

- Σε κάποιες ψηλές ταχύτητες με ίσιο δρόμο ή σε χαμηλές σε ανηφορικό δρόμο, προσπαθήστε να κάνετε ορθοπεταλιές. Θ σας δώσει περισσότερη δύναμη.

- Μην κρατάτε το τιμόνι σφικτά θα σας κουράσει πολύ, αλλά ούτε να βάζετε τον αντίχειρα σας από πάνω από τα χερούλια. Πάντα να κρατάτε τα χερούλια ώστε αν το ποδήλατο χτυπήσει σε πέτρα ή κάτι άλλο να έχετε τον έλεγχο του ποδηλάτου.

Για εσάς τους πρωτάρηδες, όπως αναφέραμε και πιο πάνω,  καλό θα ήταν να αρχίσετε με μικρές αποστάσεις και σιγά σιγά με την εξάσκηση να αυξάνετε τις αποστάσεις. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι έχετε και επιστροφή και καμιά φορά μπορεί να είναι ανηφορική! Μετράτε τις δυνάμεις σας πάρτε την "τρελλο-παρέα" σας και καλή διασκέδαση!


 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM