| 

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

 HOBBIES

Χαλαρώστε και αφεθείτε στο γαλάζιο...

...ψαρεύοντας με καλάμι!

Πέμπτη 20 Ιαν 2011

Από: Βίκτωρ
Το ψάρεμα είναι μια πολύ χαλαρωτική και ήρεμη ασχολία. Είναι ένα χόμπι που πολλοί το αγαπούν φανατικά λόγω της ηρεμίας που τους προσφέρει και άλλοι το μισούν γιατί το θεωρούν βαρετό και ανιαρό. Αν λοιπόν είστε ο τύπος που αποζητά στιγμές μοναξιάς ηρεμίας και χαλάρωσης, τότε το ψάρεμα είναι το κατάλληλο χόμπι για εσάς. Αν αποφασίσετε λοιπόν,  να πάτε για ψάρεμα με το καλάμι καλό θα ήταν να πάρετε και ένα φίλο "δάσκαλο" μαζί σας για να σας πει τα "μυστικά" του.

Πρώτα από όλα δεν παίρνουμε το καλάμι και πάμε σε οποιαδήποτε παραλία γουστάρουμε. Οι  φίλοι του ψαρέματος ξέρουν τους τόπους "κλειδιά" όπου εκεί υπάρχει άφθονο ψάρι  και πια είδη ψαριών μπορείτε να βρείτε στα συγκεκριμένα μέρη. Να ξέρετε ότι τα ψάρια πάνε εκεί που υπάρχει νερό, τροφή, οξυγόνο και κάλυψη. Η βιωσιμότητα του ψαριού εξαρτάται από την ποσότητα του αλατιού, οξυγόνου, το είδος και τη ποσότητα της τροφής, τη θερμοκρασία του νερού, περιοχές κάλυψης και περιοχές αναπαραγωγής.

Για παράδειγμα το λαβράκι μπορείτε να το βρείτε παντού. Οι μελανούρες βρίσκονται σε αμμουδερούς βυθούς ενώ οι τσιπούρες σε βραχώδης βυθούς. Ο κέφαλος βρίσκεται συνήθως κοντά σε λιμάνια ή αμμουδιές και για αυτό είναι το πρώτο ψάρι που συνήθως πιάνετε από τους ερασιτέχνες.

Υπάρχουν πολλά σύνεργα ψαρέματος και σε πολλές κατηγορίες. Για ένα αρχάριο δεν χρειάζεται να πάρει πολύπλοκο εξοπλισμό, καλύτερα  είναι να αρχίσει από τα βασικά και εδώ πάλι κάλο θα ήταν να έχετε μαζί σας τον "δάσκαλο".  Τα διάφορα είδη καλαμιών που υπάρχουν στην αγορά μπορεί να σας μπερδέψουν λίγο, οι βασικές κατηγορίες που υπάρχουν είναι τα μουλινέ (ελαφριά καλάμια), συρτής (συνήθως μηχανικά για ψάρεμα σε βαθιά νερά), απίκο (για βραχώδεις ακτές) και flyfishing (για εύκολο πέταγμα της πετονιάς, αλλά δύσκολο για πρωτάρηδες). Φυσικά τα καλάμια διαφοροποιούνται αναλόγως του βάρους, μήκους  και για πιο είδος ψαριού έχουν σχεδιαστεί να πιάνουν. Καλό θα ήταν πριν επιλέξετε καλάμι  να ελέγξετε να μην βαραίνουν το χέρι σας.

Επόμενο βήμα και σημαντικό μετά την αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού είναι το δόλωμα. Πάρτε σε ένα δοχείο μαζί σας  ψωμοτύρι, σκουλήκια, πεταλίνες, μικρές γαρίδες κ.α. Δολώστε το αγκίστρι σας και πετάξτε με δύναμη την πετονιά ώστε να εισχωρήσει στο νερό. Μην κάνετε πολλές φορές την ίδια κίνηση, το αποτέλεσμα θα είναι να χάσετε και το δόλωμα αλλά και το ψάρι. Μόλις νιώσετε ότι το ψάρι πιάστηκε τυλίξτε γρήγορα την πετονιά χαμηλώνοντας το καλάμι  μέχρι να οριζοντιωθεί και να στοχεύει το ψάρι. Μετά σταματάμε να τυλίγουμε και αργά αργά σηκώνουμε το καλάμι μέχρι να έρθει σχεδόν σε κάθετη κλίση. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο μέχρι να φέρουμε το ψάρι στη στεριά, προσέξτε να μην χαλαρώσετε όμως την πετονιά.

Η επιβράβευση κάθε επίδοξου ψαρά είναι όταν ο κουβάς γεμίσει με ψάρια!  Η ικανοποίηση είναι μεγάλη και το χαμόγελο πλατύ! Καλές ψαριές!
 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM