| 

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

 HOBBIES

Άνεμος και Θάλασσα.

Sailing στις θάλασσες της Κύπρου!

Τρίτη 07 Δεκ 2010

Από: Φίλιππος Πιερίδης
Εκεί που ενώνεται το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας με το γαλάζιο του ουρανού, εκεί θα συναντήσεις τους μανιακούς, τους τρελούς της ιστιοπλοΐας,  που ευτυχώς είναι αρκετοί.

Παρέα με τα δελφίνια και τους γλάρους, μέσα στα κύματα και τον άνεμο, μακριά από  τον θόρυβο και τα καυσαέρια, στον ωραίο ρυθμό των κυμάτων Το μόνο που ακούγεται είναι το νερό που πάνω του γλιστρά το σκάφος και τον άνεμο που ακουμπά, σπρώχνοντας, τα πανιά και το σκάφος.

Η Κύπρος σαν νησί,  με το μαλακό κλίμα που έχει,  θεωρείται μία από τις καλές περιοχές που προσφέρονται για την ιστιοπλοΐα. Εδώ δεν έχουμε τα ακραία φαινόμενα του καιρού όπως τυφώνες, που σαρώνουν τα παραδεισένια νησιά των τροπικών και δεν έχουμε ούτε τους παγετώνες, τα χιόνια και τις καταιγίδες πού κτυπούν ανελέητα τις χώρες του βορρά.

Μπορούμε εδώ να απολαύσουμε την φύση ολόχρονα με τέτοιο τρόπο που ένας Ευρωπαίος πρέπει να είναι πολύ πλούσιος να την απολαύσει για αρκετές ημέρες.

Ξεκινώντας από τον χώρο που συνήθως διακινούμαι, δηλαδή από το ακρωτήριο Γάτα μέχρι το Ακρωτήριο Δόλος (Ακρωτήρι – Governors). Μεταξύ αυτών των σημείων βρίσκεται ο κόλπος της Λεμεσού, προστατευμένος από τον δυτικό καιρό από το Ακρωτήρι, είναι εκτεθειμένος μόνο στον Ανατολικό και Νότιο καιρό. Η περιοχή έχει το καλοκαίρι τους τοπικούς καθημερινούς ενοχλητικούς ανέμους οι οποίοι συνήθως ξεκινούν λίγο πριν το μεσημέρι και σταματούν με την δύση του Ήλιου. Είναι ένα μειονέκτημα ο καθημερινός δυνατός αέρας. Όμως για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας είναι πλεονέκτημα, δηλαδή η χρήση της δωρεάν ενέργειας του ανέμου για την κίνηση των σκαφών τους.

Οι ιστιοπλόοι, χρησιμοποιούν τα δώρα του Αιόλου. Ίσως πουθενά σ’ ολόκληρη την Ευρώπη δεν θα συναντήσεις το φαινόμενο αυτό, να έχεις καθημερινά σχεδόν άνεμο για ιστιοπλοΐα χωρίς να έχεις κύματα  ή χαμηλές θερμοκρασίες.  Αυτός ο ιδεώδης καιρός προσφέρεται μεταξύ του νέου λιμανιού και του Ακρωτηρίου, παράλληλα με την παραλία του Lady’s mile. Εάν προχωρήσεις πιο Ανατολικά τότε θα έχεις κύματα και είναι  συνηθισμένο να έχει 5 bofor και κάποτε 6.

Σε περίπτωση ανάγκης ένα σκάφος μπορεί να καταφύγει στο νέο λιμάνι, στο παλιό, στην μαρίνα του Αγίου Ραφαήλ αλλά και ακόμη να ρίξει άγκυρα κοντά στην παραλία του lady’s mile μέχρι να περάσει ο δυνατός καιρός.
 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM