| 

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

 HOBBIES

Χειμερινό Σκι! Η ιδανικότερη εξόρμηση του χειμώνα!

μάθε τα πάντα, εξοπλισμό, πίστες και άλλες συμβουλές!

Πέμπτη 02 Ιαν 2014

Από: Συντακτική ομάδα Β1
Το σκι ξεκίνησε από τις Σκανδιναβικές χώρες και τη Ρωσία εδώ και χιλιάδες χρόνια, αφού τα αρχαιότερα δείγματα βρέθηκαν στην Σουηδία και Φιλανδία και χρονολογούνται μεταξύ 4.000 έως 5.000 χρόνων. Γεννήθηκε από την ανάγκη των ανθρώπων να μετακινούνται πάνω στο χιόνι, αλλά και για να εξασφαλίσουν τροφή. Γι` αυτό και χρησιμοποιούσαν μακρόστενες ξύλινες σανίδες, τις οποίες έδεναν στα παπούτσια και στις μπότες τους. Ήταν σαφώς κοντύτερα και πιο πλατιά από τα πέδιλα που υπάρχουν σήμερα και σίγουρα δεν παρείχαν ικανοποιητικό τρόπο σταθερής πρόσδεσης από ότι τα σημερινά.

Αυτό συνέβαινε μέχρι και το 1860 όταν ο Νορβηγός Sondre Nordheim πρωτοχρησιμοποίησε δέστρες που σταθεροποιούσαν τα παπούτσια και τις μπότες στα σκι, όχι μόνο μπροστά αλλά και πίσω στην φτέρνα. Έτσι πολύ γρήγορα το σκι εξαπλώθηκε ως τρόπος διακίνησης, αναψυχής και άθλησης.


Εξοπλισμός
-Τα σκι είναι κατασκευασμένα από ξύλο το οποίο καλύπτεται από fiberglass, ενισχυμένο με ανθεκτικά υλικά όπως αλουμίνιο και τιτάνιο. Έχουν πεπλατυσμένη και λίγο ανασηκωμένη μύτη και είναι παχύτερα στο σημείο που πατά το πόδι.
-Πάνω τους υπάρχουν οι δέστρες πάνω στις οποίες στερεώνονται και κλειδώνουν οι μπότες των σκιέρ σε δύο σημεία μπροστά και πίσω.
-Οι μπότες φτιάχνονται από πολύ σκληρό πλαστικό και εσωτερικά φέρουν ειδική επένδυση.
-Τα μπαστούνια που κρατούν οι σκιέρ σε κάθε χέρι είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο γύρα στα 120-125 εκατοστά ώστε να τον βοηθούν να κινείται πιο εύκολα σε όλα τα εδάφη αλλά και για να κρατά ισορροπία όταν κατεβαίνει από τις πλαγιές.
-Τα κράνοι συνήθως χρησιμοποιούνται στους αγώνες αλλά καλό είναι να το χρησιμοποιείται γενικά.

Ο Ρουχισμός πρέπει να αποτελείται από 3 στρώσεις
Πρώτα φοριούνται ειδικά εσώρουχα από μαλλί και βαμβάκι για να κρατούν το σώμα στεγνό και ζεστό. Μετά ρούχα ελαφριά με ειδικότητα στο να κρατούν το σώμα ζεστό όπως είναι τα fleece και εξωτερικά φοράμε την αντιανεμική ολόσωμη στολή. Ακόμη πρέπει να φοράμε γάντια, μάλλινο σκούφο και προστατευτικά γυαλιά.

Αρκετοί παίρνουν μαζί τους και ένα σακίδιο το οποίο μεταφέρουν στην πλάτη και έχουν μέσα παγούρι με νερό και άλλα αντικείμενα.


Χιονοδρομικά κέντρα
Τα γνωστότερα και πλήρως εξοπλισμένα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης είναι τα πιο κάτω:

Ελβετία
Arosa, Davos, Gstaad, Grindelwald, Klosters, St. Moritz, Zermatt

Αυστρία
Bad Gastein, Kitzbuehel, Lech, Seefeld, St. Anton, Zell am See

Γαλλία
Chamonix, Courchevel, La Plagne, Les Menuires, Megeve, Meribel, Tignes Val Claret, Val d Isere

Ιταλία
Cortina, Courmayeur, Madonna, Moena

Ελλάδα
Καϊμακτσαλάν, Καλάβρύτα, Πήλιο, Ελατοχωρίου, Βασιλίτσα, Παρνασσός, Μαίναλο, Λαϊλιάς, Παγγαίο, Βίγλα Πισοδέρι, Καρπενήσι, Βίτσι, Φαλακρό, Μέτσοβο, Αγράφων, Περτούλι Τρίκαλα, 3-5 Πηγάδια


Είδη του σκι
Τα αγωνίσματα του σκι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

Alpine ή αλπικό σκι
Αναπτύχθηκε στις Άλπεις τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα και περιλαμβάνει αγωνίσματα ταχύτητας - κατάβαση πλαγιάς - και τεχνικής - σλάλομ και τεράστιο σλάλομ) Τα πέδιλα που χρησιμοποιούνται συνήθως δεν ξεπερνούν τα 2 μέτρα.

Nordic ή κλασικό σκανδιναβικό σκι
Σε αυτό περιλαμβάνονται αγωνίσματα μεγάλων αποστάσεων και άλματα μεγάλου μήκους από βατήρα.
Τα πέδιλα που χρησιμοποιούνται έχουν μήκος 2.1 μέτρα και για τα άλματα από βατήρα έχουν μήκος 2.6 μέτρα.

Free Style ή ελεύθερο σκι
Αυτό το αγώνισμα είναι ένας συνδυασμός σκι με ακροβατικά άλματα και φιγούρες.
Περιλαμβάνει τρία αγωνίσματα το acro, τα aerials και τα moguls. Το acro ή αλλιώς μπαλέτο είναι αυτό κατά το οποίο ο σκιέρ μέσα σε ενάμιση λεπτό πρέπει να κατέβει μια πλαγιά μήκους 150 μέτρων εκτελώντας φιγούρες με συνοδεία μουσικής. Στα aerials οι σκιέρ εκτελούν φιγούρες και άλματα, πηδώντας με φόρα από ειδική ράμπα που φτάνουν αρκετές φορές και τα 15 μέτρα.

Moguls λέγονται οι εδαφικές ανωμαλίες που βρίσκονται στις πίστες για σκι.
Σε αυτές τις πίστες οι σκιέρ διαγωνίζονται σε πίστα 200-300 μέτρων με μεγάλη κλίση που κυμαίνεται από 20-32% και η βαθμολογία που τους δίνεται βασίζεται αναλόγως της ταχύτητας και της τεχνικής τους στις στροφές αλλά και στα δύο υποχρεωτικά περάσματα-άλματα που πρέπει να κάνω πάνω από τα moguls.
Τα πέδιλα που χρησιμοποιούνται για το Free Style κυμαίνονται μεταξύ 1,8 έως 1,9 μέτρα.


Γενικές Συμβουλές

Προσέξτε την στάση του σώματος σας για να έχετε καλύτερη ισορροπία. Τοποθετήστε το σώμα σας ώστε το κέντρο βάρους να τείνει προς το εμπρόσθιο τμήμα του σκι. Τα γόνατα πρέπει να είναι λυγισμένα έτσι ώστε η κνήμη του ποδιού να βρίσκεται πάντα σε επαφή με το μπροστινό μέρος της μπότας.
Τα χέρια πρέπει να βρίσκονται κοντά στο σώμα σας και να είναι σηκωμένα μπροστά. Η μπότα θα πρέπει να εφαρμόζει πολύ καλά στο πόδι χωρίς όμως να είναι πολύ σφικτή. Αν είναι πολύ σφικτή το μόνο που θα καταφέρεται είναι να περιορίσετε την σωστή κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα τα κρυώνουν τα πόδια σας πιο γρήγορα.
Για να μην κρυώνουν τα πόδια πριν φορέσουμε κάλτσες χρησιμοποιούμε την ειδική σκόνη ή το σπρέι για να περιορίσουμε έτσι την αυξημένη εφίδρωση των ποδιών. Οι κάλτσες καλύτερο θα είναι να είναι κατασκευασμένες από μαλλί ή συνδυασμό μαλλί με βαμβάκι ή ακόμη και από πολυπροπυλένιο. Πάντα φοράμε ένα ζευγάρι κάλτσες.

Επιλέξτε πίστα ανάλογα με τα όρια και τις αντοχές σας. Όλες οι πίστες χαρακτηρίζονται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας τους. Δοκιμάστε στην αρχή πιο μικρές πίστες και μετά προχωράτε στις δύσκολες ανάλογα με τις γνώσεις, την εμπειρία και την φυσική σας κατάσταση. Όταν βρίσκεστε στην πίστα ποτέ δεν σταματάμε σε σημείο στο οποίο εμποδίζουμε τους άλλους σκιέρ ή ακόμη σε σημείο που δεν μπορούμε να γίνουμε αντιληπτοί από σκιέρ που έρχονται από πίσω μας. Επιλέγουμε να κάνουμε σκι μόνο μέσα στα καθορισμένα όρια της πίστας.

Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα με την οποία κινούμαστε τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ατυχήματος.
Προσαρμόστε τον τρόπο που κινήστε πάνω στο χιόνι ανάλογα με την κατάσταση του χιονιού. Δηλαδή διαφορετικά κινούμαστε αν είναι αφράτο, πάγος, λασπόχιονο κλπ.

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδρομή ενημερωθείτε για τους κινδύνους που παρουσιάζουν οι χιονοστιβάδες. Καλή διασκέδαση.


 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM