| 

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

 HOBBIES

Camping και εξόρμηση στην φύση!

Απαραίτητα: καλή διάθεση, καλό καιρό και την καλύτερη παρέα!

Τετάρτη 24 Ιούλ 2013

Από: Βίκτωρ
To Camping είναι ένα χόμπι που κάποιοι το λατρεύουν και κάποιοι το μισούν. Αρέσει σε όσους αγαπούν την περιπέτεια και την άμεση επαφή με την φύση γιατί δίνει την αίσθηση της ελευθερίας και της ανεμελιάς. Σίγουρα δεν είναι το ιδανικό "σπορ" για άτομα που κάνουν συνήθως τις διακοπές του σε πολυτελή ξενοδοχεία. Για αυτούς θα είναι μια τραυματική εμπειρία που δεν είναι αναγκαίο να την υποστούν!

Αν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία μπορείτε να οργανώσετε μαζί με τους "κολλητούς" ή μόνοι με το έτερον ήμισυ σας, ένα διαφορετικό Σαββατοκύριακο στην φύση!

Φυσικά οι περισσότεροι ξέρετε ότι το ελεύθερο camping απαγορεύεται. Δεν παίρνουμε την σκηνή και όπου γουστάρουμε την στήνουμε. Παρόλα αυτά αν το επιλέξετε και γίνεται αντιληπτοί θα πληρώσετε πρόστιμο. Στην Κύπρο όπως και σε πολλά νησιά στην Ελλάδα, υπάρχουν οργανωμένοι κατασκηνωτικοί χώροι όπου μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με το αν σας αρέσει η θάλασσα ή το βουνό.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Τμήματος Δασών που διαχειρίζεται τους χώρους που βρίσκονται εντός δασικής γης στο:
http://www.moa.gov.cy/moa/fd/fd.nsf/DMLcamp_gr/DMLcamp_gr?OpenDocument

και στα γραφεία ή στην ιστοσελίδα του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού στο:
http://www.visitcyprus.com/wps/portal (Αναζητήστε το Travellers Handbook)

Απαραίτητος για μια εξόρμηση τέτοιου είδους ο εξοπλισμός του camping, ο οποίος ποικίλει σε είδη και τιμές. Τα πάντα εξαρτώνται από το τι εσείς χρειάζεστε και καλύτερα είναι να προσπαθήσετε να καλύψετε τις βασικές σας ανάγκες. Το πρώτο και βασικότερο βήμα είναι η αγορά της σκηνής. Την σκηνή την διαλέγεται ανάλογα με το πόσα άτομα είστε. Υπάρχουν δύο είδη σκηνές αυτές με τον σκελετό (συνήθως τις βλέπουμε σε οργανωμένες κατασκηνώσεις, με προεκτάσεις κ.τ.λ.) και οι σκηνές τύπου ingloo όπου είναι πολύ απλές και πρακτικές στο να στηθούν. Για να μπορέσετε να κοιμηθείτε άνετα πρέπει να αγοράσετε μικρά στρώματα τύπου αφρολέξ. Μια άλλη καλή επιλογή είναι τα φουσκωτά στρώματα της θάλασσας και οπωσδήποτε ένα καλό υπνόσακο.

Απαραίτητα επίσης στο camping είναι ένας φακός, σουγιάς, σκοινιά λεπτά και χοντρά και ένα σφυρί. Όσον αφορά τον υπόλοιπο εξοπλισμό για περισσότερη άνεση καλό θα ήταν να πάρετε καρέκλες πλαστικές τραπεζάκι, θερμό, μαχαιροπίρουνα, ένα σκεύος για μαγείρεμα, γκαζάκι, σπίρτα, χαρτί υγείας, μπόλικο εμφιαλωμένο νερό, αντικουνουπικά, σαπούνι κ.α.

Προσοχή! Πάρτε μαζί σας σακούλες σκουπιδιών για να μην αφήσετε πίσω σας ακαθαρσίες. Σαν λάτρεις της φύσης πρέπει να προσέχουμε οπωσδήποτε την καθαριότητα του χώρου που κατασκηνώνουμε και την φύση γενικότερα. Αν δεν βρείτε κοντά σας κάλαθο απορριμάτων τότε πάρτε μαζί σας το σακούλι με τα σκουπίδια, μην το αφήσετε εκεί.

Επειδή πολλά απρόοπτα μπορεί να συμβούν κατά την διάρκεια καλό θα ήταν να προμηθευτείτε ένα οργανωμένο φαρμακείο όπου θα περιέχει γάζες, επιδέσμους, αντισηπτικό, οινόπνευμα, παυσίπονα κ.α.

Στα οργανωμένα camping συνήθως έχουμε και γείτονες. Πρέπει ευλαβικά να τηρείται τις ώρες κοινής ησυχίας 1-4 το μεσημέρι και 11 το βράδυ ως 8 το πρωί. Αποφεύγουμε να βάζουμε το ραδιόφωνο στη διαπασών και δεν παίζουμε θορυβώδη παιγνίδια. Επίσης φωτιά ανάβουμε μόνο στους καθορισμένους χώρους που υπάρχουν.
 
Οργανωμένοι Κατασκηνωτικοί Χώροι Κύπρου


- Feggari Camping Site: Στην Πέγεια της Πάφου έντεκα χιλιόμετρα βόρεια του Κόλπου των Κοραλίων. Ανοιχτός όλο το χρόνο. Κατηγορία: Β, Σκηνές: 47, Τηλ: 26 62 15 34

- Geroskipou Zenon Gardens: Βρίσκεται ανατολικά της τουριστικής περιοχής Γεροσκήπου. Λειτουργεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Κατηγορία: Β, Σκηνές: 95, Τηλ: 99 63 22 29

- Governor’s (Kalymnos) Beach Camping Site: Λεμεσός. Είναι ανοιχτός ολόχρονα. Κατηγορία: Α, Σκηνές: 360, Tηλ: 25 63 28 78

- Polis Camping Site: Βρίσκεται στην Πόλη Χρυσοχούς της Πάφου, 800 μέτρα από το κέντρο. Ανοικτός από Μάρτη μέχρι Οκτώβρη.  Κατηγορία: Β, Σκηνές: 200, Τηλ: 26 81 50 80

- Camping facilities στο Τρόοδος: Βρίσκεται δύο χιλιόμετρα βόρεια του Τροόδους στο δρόμο προς Κακοπετριά. Ανοικτός από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Τηλ: 25 42 02 05

Οι τιμές αρχίζουν από €2,56 μέχρι €3,42 τη μέρα για σκηνή ή καραβάνι σύν €2,56 μέχρι €4,27 την ημέρα το άτομο για υπηρεσίες και φόρους. Καλύτερα επικοινωνήστε με τους κατά τόπους κατασκηνωτικούς χώρους πριν τους επισκεφθείτε για να είστε σίγουροι πως θα είναι ανοικτοί κατά τις πιο πάνω περιόδους που αναφέρονται.


 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM