| 

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

 HOBBIES

 Χειμερινό Σκι! Η ιδανικότερη εξόρμηση του χειμώνα!

μάθε τα πάντα, εξοπλισμό, πίστες και άλλες συμβουλές!

Το σκι ξεκίνησε από τις Σκανδιναβικές χώρες και τη Ρωσία εδώ και χιλιάδες χρόνια, αφού τα αρχαιότερα δείγματα βρέθηκαν στην Σουηδία και Φιλανδία και χρονολογούνται μεταξύ 4.000 έως 5.000 χρόνων. Γεννήθηκε από την ανάγκη των ανθρώπων να μετακινούνται πάνω στο χιόνι, αλλά και για να εξασφαλίσουν τροφή. Γι` αυτό και χρησιμοποιούσαν μακρόστενες ξύλινες σανίδες, τις οποίες έδεναν στα παπούτσια και στις μπότες τους. Ήταν σαφώς κοντύτερα και πιο πλατιά από τα πέδιλα που υπάρχουν σήμερα και σίγουρα δεν παρείχαν ικανοποιητικό τρόπο σταθερής πρόσδεσης από ότι τα σημερινά.

Αυτό συνέβαινε μέχρι και το 1860 όταν ο Νορβηγός Sondre Nordheim πρωτοχρησιμοποίησε δέστρες που σταθεροποιούσαν τα παπούτσια και τις μπότες στα σκι, όχι μόνο μπροστά αλλά και πίσω στην φτέρνα. Έτσι πολύ γρήγορα το σκι εξαπλώθηκε ως τρόπος διακίνησης, αναψυχής και άθλησης.


Εξοπλισμός
-Τα σκι είναι κατασκευασμένα από ξύλο το οποίο καλύπτεται από fiberglass, ενισχυμένο με ανθεκτικά υλικά όπως αλουμίνιο και τιτάνιο. Έχουν πεπλατυσμένη και λίγο ανασηκωμένη μύτη και είναι παχύτερα στο σημείο που πατά το πόδι.
-Πάνω τους υπάρχουν οι δέστρες πάνω στις οποίες στερεώνονται και κλειδώνουν οι μπότες των σκιέρ σε δύο σημεία μπροστά και πίσω.
-Οι μπότες φτιάχνονται από πολύ σκληρό πλαστικό και εσωτερικά φέρουν ειδική επένδυση.
-Τα μπαστούνια που κρατούν οι σκιέρ σε κάθε χέρι είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο γύρα στα 120-125 εκατοστά ώστε να τον βοηθούν να κινείται πιο εύκολα σε όλα τα εδάφη αλλά και για να κρατά ισορροπία όταν κατεβαίνει από τις πλαγιές.
-Τα κράνοι συνήθως χρησιμοποιούνται στους αγώνες αλλά καλό είναι να το χρησιμοποιείται γενικά.

Ο Ρουχισμός πρέπει να αποτελείται από 3 στρώσεις
Πρώτα φοριούνται ειδικά εσώρουχα από μαλλί και βαμβάκι για να κρατούν το σώμα στεγνό και ζεστό. Μετά ρούχα ελαφριά με ειδικότητα στο να κρατούν το σώμα ζεστό όπως είναι τα fleece και εξωτερικά φοράμε την αντιανεμική ολόσωμη στολή. Ακόμη πρέπει να φοράμε γάντια, μάλλινο σκούφο και προστατευτικά γυαλιά.

Αρκετοί παίρνουν μαζί τους και ένα σακίδιο το οποίο μεταφέρουν στην πλάτη και έχουν μέσα παγούρι με νερό και άλλα αντικείμενα.


Χιονοδρομικά κέντρα
Τα γνωστότερα και πλήρως εξοπλισμένα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης είναι τα πιο κάτω:

Ελβετία
Arosa, Davos, Gstaad, Grindelwald, Klosters, St. Moritz, Zermatt

Αυστρία
Bad Gastein, Kitzbuehel, Lech, Seefeld, St. Anton, Zell am See

Γαλλία
Chamonix, Courchevel, La Plagne, Les Menuires, Megeve, Meribel, Tignes Val Claret, Val d Isere

Ιταλία
Cortina, Courmayeur, Madonna, Moena

Ελλάδα
Καϊμακτσαλάν, Καλάβρύτα, Πήλιο, Ελατοχωρίου, Βασιλίτσα, Παρνασσός, Μαίναλο, Λαϊλιάς, Παγγαίο, Βίγλα Πισοδέρι, Καρπενήσι, Βίτσι, Φαλακρό, Μέτσοβο, Αγράφων, Περτούλι Τρίκαλα, 3-5 Πηγάδια


Είδη του σκι
Τα αγωνίσματα του σκι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

Alpine ή αλπικό σκι
Αναπτύχθηκε στις Άλπεις τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα και περιλαμβάνει αγωνίσματα ταχύτητας - κατάβαση πλαγιάς - και τεχνικής - σλάλομ και τεράστιο σλάλομ) Τα πέδιλα που χρησιμοποιούνται συνήθως δεν ξεπερνούν τα 2 μέτρα.

Nordic ή κλασικό σκανδιναβικό σκι
Σε αυτό περιλαμβάνονται αγωνίσματα μεγάλων αποστάσεων και άλματα μεγάλου μήκους από βατήρα.
Τα πέδιλα που χρησιμοποιούνται έχουν μήκος 2.1 μέτρα και για τα άλματα από βατήρα έχουν μήκος 2.6 μέτρα.

Free Style ή ελεύθερο σκι
Αυτό το αγώνισμα είναι ένας συνδυασμός σκι με ακροβατικά άλματα και φιγούρες.
Περιλαμβάνει τρία αγωνίσματα το acro, τα aerials και τα moguls. Το acro ή αλλιώς μπαλέτο είναι αυτό κατά το οποίο ο σκιέρ μέσα σε ενάμιση λεπτό πρέπει να κατέβει μια πλαγιά μήκους 150 μέτρων εκτελώντας φιγούρες με συνοδεία μουσικής. Στα aerials οι σκιέρ εκτελούν φιγούρες και άλματα, πηδώντας με φόρα από ειδική ράμπα που φτάνουν αρκετές φορές και τα 15 μέτρα.

Moguls λέγονται οι εδαφικές ανωμαλίες που βρίσκονται στις πίστες για σκι.
Σε αυτές τις πίστες οι σκιέρ διαγωνίζονται σε πίστα 200-300 μέτρων με μεγάλη κλίση που κυμαίνεται από 20-32% και η βαθμολογία που τους δίνεται βασίζεται αναλόγως της ταχύτητας και της τεχνικής τους στις στροφές αλλά και στα δύο υποχρεωτικά περάσματα-άλματα που πρέπει να κάνω πάνω από τα moguls.
Τα πέδιλα που χρησιμοποιούνται για το Free Style κυμαίνονται μεταξύ 1,8 έως 1,9 μέτρα.


Γενικές Συμβουλές

Προσέξτε την στάση του σώματος σας για να έχετε καλύτερη ισορροπία. Τοποθετήστε το σώμα σας ώστε το κέντρο βάρους να τείνει προς το εμπρόσθιο τμήμα του σκι. Τα γόνατα πρέπει να είναι λυγισμένα έτσι ώστε η κνήμη του ποδιού να βρίσκεται πάντα σε επαφή με το μπροστινό μέρος της μπότας.
Τα χέρια πρέπει να βρίσκονται κοντά στο σώμα σας και να είναι σηκωμένα μπροστά. Η μπότα θα πρέπει να εφαρμόζει πολύ καλά στο πόδι χωρίς όμως να είναι πολύ σφικτή. Αν είναι πολύ σφικτή το μόνο που θα καταφέρεται είναι να περιορίσετε την σωστή κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα τα κρυώνουν τα πόδια σας πιο γρήγορα.
Για να μην κρυώνουν τα πόδια πριν φορέσουμε κάλτσες χρησιμοποιούμε την ειδική σκόνη ή το σπρέι για να περιορίσουμε έτσι την αυξημένη εφίδρωση των ποδιών. Οι κάλτσες καλύτερο θα είναι να είναι κατασκευασμένες από μαλλί ή συνδυασμό μαλλί με βαμβάκι ή ακόμη και από πολυπροπυλένιο. Πάντα φοράμε ένα ζευγάρι κάλτσες.

Επιλέξτε πίστα ανάλογα με τα όρια και τις αντοχές σας. Όλες οι πίστες χαρακτηρίζονται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας τους. Δοκιμάστε στην αρχή πιο μικρές πίστες και μετά προχωράτε στις δύσκολες ανάλογα με τις γνώσεις, την εμπειρία και την φυσική σας κατάσταση. Όταν βρίσκεστε στην πίστα ποτέ δεν σταματάμε σε σημείο στο οποίο εμποδίζουμε τους άλλους σκιέρ ή ακόμη σε σημείο που δεν μπορούμε να γίνουμε αντιληπτοί από σκιέρ που έρχονται από πίσω μας. Επιλέγουμε να κάνουμε σκι μόνο μέσα στα καθορισμένα όρια της πίστας.

Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα με την οποία κινούμαστε τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ατυχήματος.
Προσαρμόστε τον τρόπο που κινήστε πάνω στο χιόνι ανάλογα με την κατάσταση του χιονιού. Δηλαδή διαφορετικά κινούμαστε αν είναι αφράτο, πάγος, λασπόχιονο κλπ.

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδρομή ενημερωθείτε για τους κινδύνους που παρουσιάζουν οι χιονοστιβάδες. Καλή διασκέδαση.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 02 Ιαν 2014

 Camping και εξόρμηση στην φύση!

Απαραίτητα: καλή διάθεση, καλό καιρό και την καλύτερη παρέα!

To Camping είναι ένα χόμπι που κάποιοι το λατρεύουν και κάποιοι το μισούν. Αρέσει σε όσους αγαπούν την περιπέτεια και την άμεση επαφή με την φύση γιατί δίνει την αίσθηση της ελευθερίας και της ανεμελιάς. Σίγουρα δεν είναι το ιδανικό "σπορ" για άτομα που κάνουν συνήθως τις διακοπές του σε πολυτελή ξενοδοχεία. Για αυτούς θα είναι μια τραυματική εμπειρία που δεν είναι αναγκαίο να την υποστούν!

Αν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία μπορείτε να οργανώσετε μαζί με τους "κολλητούς" ή μόνοι με το έτερον ήμισυ σας, ένα διαφορετικό Σαββατοκύριακο στην φύση!

Φυσικά οι περισσότεροι ξέρετε ότι το ελεύθερο camping απαγορεύεται. Δεν παίρνουμε την σκηνή και όπου γουστάρουμε την στήνουμε. Παρόλα αυτά αν το επιλέξετε και γίνεται αντιληπτοί θα πληρώσετε πρόστιμο. Στην Κύπρο όπως και σε πολλά νησιά στην Ελλάδα, υπάρχουν οργανωμένοι κατασκηνωτικοί χώροι όπου μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με το αν σας αρέσει η θάλασσα ή το βουνό.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Τμήματος Δασών που διαχειρίζεται τους χώρους που βρίσκονται εντός δασικής γης στο:
http://www.moa.gov.cy/moa/fd/fd.nsf/DMLcamp_gr/DMLcamp_gr?OpenDocument

και στα γραφεία ή στην ιστοσελίδα του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού στο:
http://www.visitcyprus.com/wps/portal (Αναζητήστε το Travellers Handbook)

Απαραίτητος για μια εξόρμηση τέτοιου είδους ο εξοπλισμός του camping, ο οποίος ποικίλει σε είδη και τιμές. Τα πάντα εξαρτώνται από το τι εσείς χρειάζεστε και καλύτερα είναι να προσπαθήσετε να καλύψετε τις βασικές σας ανάγκες. Το πρώτο και βασικότερο βήμα είναι η αγορά της σκηνής. Την σκηνή την διαλέγεται ανάλογα με το πόσα άτομα είστε. Υπάρχουν δύο είδη σκηνές αυτές με τον σκελετό (συνήθως τις βλέπουμε σε οργανωμένες κατασκηνώσεις, με προεκτάσεις κ.τ.λ.) και οι σκηνές τύπου ingloo όπου είναι πολύ απλές και πρακτικές στο να στηθούν. Για να μπορέσετε να κοιμηθείτε άνετα πρέπει να αγοράσετε μικρά στρώματα τύπου αφρολέξ. Μια άλλη καλή επιλογή είναι τα φουσκωτά στρώματα της θάλασσας και οπωσδήποτε ένα καλό υπνόσακο.

Απαραίτητα επίσης στο camping είναι ένας φακός, σουγιάς, σκοινιά λεπτά και χοντρά και ένα σφυρί. Όσον αφορά τον υπόλοιπο εξοπλισμό για περισσότερη άνεση καλό θα ήταν να πάρετε καρέκλες πλαστικές τραπεζάκι, θερμό, μαχαιροπίρουνα, ένα σκεύος για μαγείρεμα, γκαζάκι, σπίρτα, χαρτί υγείας, μπόλικο εμφιαλωμένο νερό, αντικουνουπικά, σαπούνι κ.α.

Προσοχή! Πάρτε μαζί σας σακούλες σκουπιδιών για να μην αφήσετε πίσω σας ακαθαρσίες. Σαν λάτρεις της φύσης πρέπει να προσέχουμε οπωσδήποτε την καθαριότητα του χώρου που κατασκηνώνουμε και την φύση γενικότερα. Αν δεν βρείτε κοντά σας κάλαθο απορριμάτων τότε πάρτε μαζί σας το σακούλι με τα σκουπίδια, μην το αφήσετε εκεί.

Επειδή πολλά απρόοπτα μπορεί να συμβούν κατά την διάρκεια καλό θα ήταν να προμηθευτείτε ένα οργανωμένο φαρμακείο όπου θα περιέχει γάζες, επιδέσμους, αντισηπτικό, οινόπνευμα, παυσίπονα κ.α.

Στα οργανωμένα camping συνήθως έχουμε και γείτονες. Πρέπει ευλαβικά να τηρείται τις ώρες κοινής ησυχίας 1-4 το μεσημέρι και 11 το βράδυ ως 8 το πρωί. Αποφεύγουμε να βάζουμε το ραδιόφωνο στη διαπασών και δεν παίζουμε θορυβώδη παιγνίδια. Επίσης φωτιά ανάβουμε μόνο στους καθορισμένους χώρους που υπάρχουν.
 
Οργανωμένοι Κατασκηνωτικοί Χώροι Κύπρου


- Feggari Camping Site: Στην Πέγεια της Πάφου έντεκα χιλιόμετρα βόρεια του Κόλπου των Κοραλίων. Ανοιχτός όλο το χρόνο. Κατηγορία: Β, Σκηνές: 47, Τηλ: 26 62 15 34

- Geroskipou Zenon Gardens: Βρίσκεται ανατολικά της τουριστικής περιοχής Γεροσκήπου. Λειτουργεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Κατηγορία: Β, Σκηνές: 95, Τηλ: 99 63 22 29

- Governor’s (Kalymnos) Beach Camping Site: Λεμεσός. Είναι ανοιχτός ολόχρονα. Κατηγορία: Α, Σκηνές: 360, Tηλ: 25 63 28 78

- Polis Camping Site: Βρίσκεται στην Πόλη Χρυσοχούς της Πάφου, 800 μέτρα από το κέντρο. Ανοικτός από Μάρτη μέχρι Οκτώβρη.  Κατηγορία: Β, Σκηνές: 200, Τηλ: 26 81 50 80

- Camping facilities στο Τρόοδος: Βρίσκεται δύο χιλιόμετρα βόρεια του Τροόδους στο δρόμο προς Κακοπετριά. Ανοικτός από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Τηλ: 25 42 02 05

Οι τιμές αρχίζουν από €2,56 μέχρι €3,42 τη μέρα για σκηνή ή καραβάνι σύν €2,56 μέχρι €4,27 την ημέρα το άτομο για υπηρεσίες και φόρους. Καλύτερα επικοινωνήστε με τους κατά τόπους κατασκηνωτικούς χώρους πριν τους επισκεφθείτε για να είστε σίγουροι πως θα είναι ανοικτοί κατά τις πιο πάνω περιόδους που αναφέρονται.


Από: ΒίκτωρΤετάρτη 24 Ιούλ 2013

 Το καλοκαίρι θέλει... τα καλύτερα θαλάσσια σπορ!

Δροσιά, άσκηση και η αδρεναλίνη στα ύψη!

Το καλοκαίρι μπορείς να εκμεταλλευτείς τις ώρες σου στις παραλίες γυμνάζοντας το σώμα σου με τα διάφορα θαλάσσια σπορ. Εκτός από τα συνηθισμένα σπορ όπως η κολύμβηση, το Beach Volley και η κωπηλασία, μπορείς να ασχοληθείς με ένα σπορ που θα σε διασκεδάσει και θα σου ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη!
 


Surfing
Για εσένα που είσαι σε καλή φυσική κατάσταση δάμασε τα κύματα της θάλασσας κάνοντας surfing. Η απόλαυση της ισορροπίας του σώματος στη σανίδα, σε συνδυασμό με την διαδρομή στην κόψη του κύματος, θα σε εκπλήξει ευχάριστα. Ξάπλωσε στην σανίδα μπρούμυτα και κάνε κουπί με τα χέρια, με την φόρα που θα αναπτύξει και σε συνδυασμό με την δύναμη του κύματος, ισορρόπησε στα γρήγορα στο κέντρο της σανίδας με λυγισμένα γόνατα... και η βόλτα στα κύματα ξεκινά!
 

Wind surfing
Ένα άλλο συναρπαστικό άθλημα είναι το Wind surfing. Είναι ένα σπορ όπου όλοι μπορούν να το ακολουθήσουν ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου αφού δεν απαιτεί ιδιαίτερη σωματική δύναμη αλλά σωστή τεχνική. Το άθλημα αυτό έχει φανατικούς και πολυάριθμους φίλους. Υπολογίζεται ότι σήμερα στον κόσμο υπάρχουν περίπου 40 εκατομμύρια που ασχολούνται με το wind surfing!
 

Τubing
Το  σπορ αυτό απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους μέτριας φυσικής κατάστασης. Στα Tubes ανήκει η γνωστή "μπανάνα" που θα βρείτε στα Water Sports. Τα Τubes διαθέτουν ειδικές λαβές ώστε ο αναβάτης να μπορεί να κρατηθεί και έλκονται από ταχύπλοα. Η απόλαυση του σπορ αυτού είναι η δυναμική κούρσα σε συνδυασμό με τις αναταράξεις στη θάλασσα, τις απότομες στροφές και η αίσθηση σαν να βρίσκεσαι στον αέρα!


Θαλάσσιο σκι

Άλλο ένα σπορ που απαιτεί καλή φυσική κατάσταση είναι το θαλάσσιο σκι. Ο σκιέρ πρέπει να ανεβεί στην επιφάνεια του νερού έχοντας λυγισμένα τα πόδια και τα χέρια καθώς τον σέρνει το ταχύπλοο, με τον κορμό να γέρνει ελαφρώς μπροστά κρατώντας σταθερή την μπάρα που καταλήγει το σχοινί. Το σκι παραδοσιακά γίνεται με δύο σανίδες, όμως τώρα υπάρχει και η εξέλιξη του γνωστή ως Wakeboarding με μονή σανίδα.
 

Kitesurfing
Αν θέλεις να πετάξεις στο νερό αλλά και πάνω σε αυτό, το Kitesurfing μπορεί να σου προσφέρει αυτή την εμπειρία. Το σπορ αυτό θεωρείτε ανερχόμενο και συνεχώς αποκτά καινούργιους οπαδούς. O kiteboarder στέκεται πάνω σε μία σανίδα με foot straps (δέστρες) και χρησιμοποιεί την δύναμη ενός μεγάλου αετού που ελέγχει απόλυτα, για να πάρει ώθηση και να διασχίσει αποστάσεις επάνω στο νερό. Η απλότητα της διαδικασίας αυτής κάνει το kiteboard συναρπαστικό. Το σώμα σου είναι η μόνη σύνδεση μεταξύ του αετού και της σανίδας αλλά θα πρέπει να μπορείς να ελέγχεις και τα δύο ταυτόχρονα.


Από: ΒίκτωρΣάββατο 29 Ιούν 2013

 Καλές και δροσερές διακοπές σε όλους!

...στις ιδανικότερες παραλίες για surfing!

Καλοκαίρι χωρίς διασκέδαση και θαλάσσια σπορ, δεν... είναι καλοκαίρι! Γι` αυτό και εμείς σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες παραλίες για SURFING, WIND SURFING και KITESURFING σε Κύπρο και Ελλάδα, όπου μαζί με τις διακοπές σας μπορείτε να αθλείστε ευχάριστα και προ πάντων δροσερά!


Παραλίες για surfing στην Κύπρο:

Λεμεσός:

Παραλία Πισσουρίου
Παραλία Αγίου Ερμογένη (Κούριο)
Παραλία Ladies Mile
Παραλία χωριού Παραμάλι

Λάρνακα:
Παραλία Mckenzie
Παραλία Ναυτικού Ομίλου
Παραλία Φάρου

Πάφος:

Παραλία Πλαζ Γεροσκήπου
Παραλία Helios bay
Παραλίες Πόλεως Χρυσοχούς
Παραλίες στο Λατσί

Για πληροφορίες σχετικά με την παραλία Mckenzie:
http://www.windsurfcitycyprus.com/


Παραλίες για surfing στην Ελλάδα:

Αττική:
Παραλίες Αναβύσσου, Βάρκιζας, Λαυρίου, Λούτσας, Ραφήνας, Σχοινιά και Γαλάζια Ακτή (Μαραθώνα)

Νησιά:

Πάρος: Παραλίες Χρυσή Ακτή, Νέα Χρυσή Ακτή, Τσουκαλιά, Σάντα Μαρία και Πούντα.
Μύκονος: Παραλίες Φτελιά και Καλαφάτης.
Νάξος: Παραλίες Άγιος Γεώργιος και Μικρή Βίγλα.
Ρόδος: Παραλίες Τριάντα, Φανές, Πρασσονήσι και Θεολόγος
Κάρπαθος: Όρμος του Διαβόλου
Λευκάδα: Παραλία Βασιλική

Μακεδονία:
Θεσσαλονίκη: Παραλίες Αγία Τριάδα και Νέα Μηχανιώνα
Χαλκιδική: Παραλία Sunny Beach

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοσανίδας:
Φιλελλήνων 7, Αθήνα, Τηλ.: 210 3230068, 210 3255000, Φαξ: 210 3229381


Από: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 09 Αύγ 2012

 Μπιλιάρδο. Το παιχνίδι της αντροπαρέας!

Από που ξεκίνησε και τι να προσέξεις.

Όταν η αντροπαρέα ετοιμάζεται για μπύρες και χαλαρή διάθεση δεν έχει καλύτερο από το να αρχίσει ένα παιγνίδι μπιλιάρδου, κάτω από τις χαμηλές λάμπες, ετοιμάζοντας τις στέκες και τις πολύχρωμες μπάλες στο μεγάλο ορθογώνιο τραπέζι. Ο ήχος του χτυπήματος, η όλη ευχάριστη ατμόσφαιρα με τους φίλους, και η έντονη μυρωδιά της μπύρας σε χαλαρώνουν και σου ανεβάζουν αμέσως την διάθεση.

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το μπιλιάρδο προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα, ενώ άλλοι λένε ότι η προέλευση του παιγνιδιού αυτού χάνεται δια μέσω των αιώνων και της ιστορίας. Το σίγουρο είναι ότι το μπιλιάρδο διαθέτει μια πλούσια ιστορία. Ήταν το παιγνίδι των βασιλιάδων και των ευγενών όπου αργότερα κατέκτησε τις καρδιές όλου του κόσμου ανεξαιρέτως φύλου ή κοινωνικής τάξης.
 
Θεωρείται ότι τα πρώτα παιγνίδια παίζονταν σε χόρτο όπου οι μπάλες χτυπιώνταν με ξύλινα ραβδιά. Το παιγνίδι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές κατά την διάρκεια του μεσαίωνα κυρίως στην βόρεια Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία. Το παιγνίδι σιγά, σιγά μεταφέρθηκε σε εσωτερικούς χώρους, πάνω σε ξύλινα τραπέζια με πλαϊνά προστατευτικά και πράσινο ύφασμα σαν αντικαταστάτης του χόρτου. Οι μπάλες σπρώχνονταν αντί να τις χτυπούν με τα ξύλινα ραβδιά που τα  ονόμαζαν μασιές. Θα προσέξετε ότι οι περισσότεροι όροι του μπιλιάρδου προέρχονται από την Γαλλική γλώσσα όπως και η ονομασία του, που έχει προέρθει από τη λέξη μπάλα- μπαλάκι.
 
Ο Σαίξπηρ στο έργο του Αντώνιος και Κλεοπάτρα αναφέρει ότι το Μπιλιάρδο ξεκίνησε από την αρχαία Αίγυπτο, πράγμα που δημιούργησε σύγχυση για την προέλευση του. Όμως η πιθανότερη εξήγηση στην αναφορά του Σαίξπηρ ήταν απλώς επειδή το εν λόγω παιγνίδι ήταν δημοφιλές στα Σαιξπιρικά χρόνια.
 
Σήμερα το πιο δημοφιλές παιγνίδι του μπιλιάρδου είναι το οκτάμπαλο. Είναι το πιο εύκολο από όλες τις εκδοχές και παίζεται τόσο από επαγγελματίες όσο και από ερασιτέχνες. Το οκτάμπαλο μπιλιάρδο παίζεται με 15 μπάλες που είναι χωρισμένες σε δύο ομάδες - τις μονόχρωμες μπάλες και τις δίχρωμες μπάλες. Σε κάθε παίκτη αντιστοιχίζεται μία από αυτές τις ομάδες. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να βάλετε την μπάλα Νο 8 σε μια τσέπη αφού προηγουμένως βάλετε όλες τις μπάλες σας στις τσέπες.
 
Οι κανόνες του οκτάμπαλου μπιλιάρδου σε Αγγλία, Αυστραλία και Λατινική Αμερική είναι διαφορετικοί από τους αμερικανικούς κανόνες του οκτάμπαλου μπιλιάρδου. Επιπλέον, οι Παγκόσμιοι Τυποποιημένοι Κανόνες (World Standardized Rules) που έχουν οριστεί από την BCA (Billiard Congress of America, Συνέδριο μπιλιάρδου Αμερικής) είναι διαφορετικοί από τους κανόνες που χρησιμοποιούνται στα τουρνουά οκτάμπαλου μπιλιάρδου που οργανώνει η International Pool Tour.

Η συγκέντρωση κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού είναι απαραίτητη. Πρέπει πάντα να είσαι συγκεντρωμένος και να μη σκέφτεσαι άλλα πράγματα και να είσαι σε καλή ψυχολογία. Το χέρι σου πρέπει να είναι χαλαρό (ποτέ να μην σφίγγεσαι) και συνάμα σταθερό επικεντρωμένο στον στόχο.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 27 Σεπ 2011

 Κωπηλασία με Καγιάκ, ο νέος τρόπος αναψυχής.

Συνδυάστε την άσκηση με την διασκέδαση!

Λόγω του υπέροχου κλίματος που διαθέτει το νησί μας, είναι κρίμα να μην εκμεταλλευόμαστε με απλούς τρόπους, τις συνθήκες αυτές. Ένα πολύ απλό και μη πολυέξοδο χόμπι είναι η κωπηλασία με καγιάκ. Κάνοντας καγιάκ μπορείτε να συνδυάσετε την άσκηση με την διασκέδαση, για αυτό και θεωρείται ένα από τα πιο αγαπημένα χόμπι!

Στην αγορά θα βρείτε κυρίως τρία είδη καγιάκ. Τα sit- on- top Kayaks - κανό αναψυχής. Τα καγιάκ αυτά είναι ιδανικά για την θάλασσα. Διαθέτουν ανοικτό deck κάνοντας έτσι εύκολα την πρόσβαση του κωπηλάτη.  Είναι κυρίως πλατιά κάνοντας τα έτσι κατάλληλα για αρχάριους και ασφαλή για όλες τις ηλικίες. Είναι ανθεκτικά γιατί είναι κατασκευασμένα από  πολυαιθυλίνη  και ξεχωρίζουν για την ευστάθεια, την άνεση και μπορούμε να πούμε ότι είναι αρκετά γρήγορα. Από μοντέλο σε μοντέλο διαφέρει το μήκος και το πλάτος.

Τα Sea kayaks - Touring Kayaks
είναι κατάλληλα για ανοικτές λίμνες και θάλασσα. Έχουν κλειστό deck που καλύπτεται με την ειδική ποδιά και αποθηκευτικό χώρο. Είναι φτιαγμένα  από fiberglass ή carbon ή και από πολυαιθυλίνη, επίσης διαθέτουν πηδάλιο για εύκολο μανουβράρισμα. Ανάλογα από το υλικό που είναι φτιαγμένα, το μέγεθος (μήκος και πλάτος) διαφέρει και η ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει και η ευστάθεια.

Επίσης υπάρχουν και τα White water kayaks τα οποία είναι σχεδιασμένα για ποτάμια και χειμάρρους και αυτά είναι κλειστού τύπου, όπου διαθέτουν την ειδική ποδιά. Είναι κατασκευασμένα με το υλικό της πολυαιθυλίνης εκτός από τα αγωνιστικά slalom τα οποία κατασκευάζονται από carbon/kevlar για να είναι γρηγορότερα και ελαφρύτερα.

Για την Κύπρο η πρώτη και η δεύτερη επιλογή ίσως να είναι και η καλύτερη. Το sit -on-top ίσως είναι το πιο πρακτικό και διασκεδαστικό για την θάλασσα, και μπορείτε όλοι να το απολαύσετε και να το υιοθετήσετε σαν χόμπι τώρα που μας έρχεται το καλοκαίρι. Φανταστείτε τον εαυτό σας τα απογεύματα του καλοκαιριού να κάνετε καγιάκ στις όμορφες θάλασσες του νησιού μας!


Από: Συντακτική ομάδα Β1
Δευτέρα 02 Μάι 2011

 We love Pinballs! We love 80's!

Θυμάστε τότε που παίζαμε με πάθος, το αγαπημένο μας φλίπερ;

Δεν μπορώ να λογαριάσω πόσες λίρες χάλασα σε διπλοσέλινα για να παίξω Pinball ή αλλιώς φλίπερ όπως τα ονομάζαμε, στο σφαιριστήριο της γειτονιάς. Τι ωραίες εποχές!

Θυμάμαι τον εαυτό μου να παίζω παθιασμένα, να κερδίζω παιγνίδια "Bonus" και να αναβοσβήνουν τα λαμπάκια του σαν τρελά. Άλλες φορές πάλι να μαγκώνει το κουμπί και να χάνω το παιγνίδι όταν έμεναν ανοικτά ή κλειστά, τα φλίπερς. (φλίπερς ή flippers, είναι αυτά με τα οποία κτυπούσαμε την μπάλα για να μην μας φύγει προς τα πίσω - από αυτά πήρε την ονομασία του το παιχνίδι σε Ελλάδα και Κύπρο).

Ακόμη θυμάμαι να παθαίνει "tilt", να "ττιλάρει" δηλαδή όπως το λέγαμε και να σβήνει. Τότε είναι που το σήκωνα πάνω και το κτυπούσα δυο-τρεις φορές με μέτρια δύναμη στο δάπεδο για να ανάψει ξανά!! (με φόβο πάντοτε μην μας ακούσει αυτός που είχε το σφαιριστήριο!)

Το Pinball ήταν μια δημιουργία του Άγγλου εφευρέτη Μontegue Redgrave, ο οποίος εμπνευσμένος από το παιγνίδι "Bagatelle" το οποίο ήταν πάνω σε ένα τραπέζι με μπάλες, πατεντάρει το νέο του παιχνίδι που ονομάστηκε "improvements in bagatelle", το  1871. Το νέο παιχνίδι δε διέφερε και πολλά από το γνωστό μετέπειτα φλίπερ.

Στις αρχές του 1930 τα φλίπερ αρχίζουν να βγαίνουν σε παραγωγή αρχικά χωρίς πόδια. Δύο χρόνια αργότερα οι κατασκευαστές βλέποντας ότι ήταν πιο πρακτικό να υπάρχουν πόδια, άρχισαν να τα προσθέτουν.

Τα πρώτα παιγνίδια που παρουσιάστηκαν στην αγορά ήταν το "Βingo" το οποίο βγήκε το 1931 από την Bingo Novelty Company σε συνεργασία με την D. Gottlieb & Company. Tον ίδιο χρόνο βγαίνει και η ηλεκτρομηχανική έκδοση το "Baffle Ball" ενώ αργότερα τον ίδιο χρόνο η Bally Corporation παρουσιάζει το φλίπερ με την εισδοχή του κέρματος ονομάζοντας το "Bally Hoo".

Το 1947 ο Harry Mabs προσθέτει στο παιγνίδι τα έξι φλίπερς, τρία από την μία πλευρά και τρία από την άλλη και το ονομάζει Humpty Dumpty. Κατά  την διάρκεια της δεκαετίας του 1950 το φλίπερ αρχίζει να αποκτά τα γνωστά λαμπάκια πίσω από το γυαλί, τον μετρητή του σκορ και την επιλογή το παιγνίδι να παίζετε με δύο παίχτες!

Το 1966 παρουσιάζεται το πρώτο φλίπερ με digital μετρητή του σκορ και ονομάστηκε "Rally Girl" ενώ το 1975 η Micro βγάζει το φλίπερ σε ηλεκτρονική μορφή ονομάζοντας το "Spirit of 76".

Ακολουθεί η Williams που μεταμορφώνει το παιγνίδι σε video game και πλέον ξεκινά η παραγωγή του παιγνιδιού μόνο σε ηλεκτρονική μορφή το γνωστό σε όλους μας "Pinball 2000".

Σήμερα το βρίσκεις και σε digital μορφή στο διαδίκτυο. Δεν είναι το ίδιο συναίσθημα όμως. Άλλο το πραγματικό και άλλο το "εικονικό". Τότε βγάζαμε όλη την ενέργεια μας και τα νεύρα πάνω τους. Μαζεύονταν και καμιά δεκαριά φίλοι γύρω σου όταν τα πήγαινες καλά!

Αν είσαι λάτρης του παιγνιδιού αυτού μπορείς να το αποκτήσεις. Υπάρχουν διάφορες επιλογές στην αγορά και φυσικά διάφορες τιμές. Για ένα καλό φλίπερ πρέπει να διαθέσεις γύρω στα 4-5 χιλιάδες ευρώ. Στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις πολλούς πωλητές (πρόσεξε να είναι έμπιστοι). Κάνε χώρο λοιπόν σε μια γωνιά του σπιτιού και άρχισε παιγνίδι!
 

GAME OVER!Από: ΒίκτωρΔευτέρα 11 Απρ 2011

 Όργανα πλοήγησης...

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα!

Στην θάλασσα το να γνωρίζεις που είσαι ή κάποτε το που δεν είσαι είναι πολύ σημαντικό, είναι στην κυριολεξία ζήτημα πολλές φορές ζωής και θανάτου. Αυτό προβλημάτιζε τους θαλασσοπόρους αλλά και τους οδηγούς των καραβανιών στην έρημο. Όπου και να ευρίσκεσαι όταν δεν βλέπεις σημεία προσανατολισμού να σε καθοδηγήσουν τότε είναι που χρειάζεσαι την γνώση της πλοήγησης.

Πέρασε από πολλά στάδια και πέρασαν αιώνες μέχρι να φτάσουμε σήμερα στην εποχή των δορυφόρων και του GPS. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν  άδικα την ζωή τους σε λάθη οφειλόμενα σε λανθασμένη πορεία των μεταφορικών τους μέσων. Θεωρείται όμως αναγκαίο από τους ειδικούς ο κάθε ένας που ασχολείται με την πλοήγηση, να γνωρίζει πως να βρει τον δρόμο του, χωρίς την απόλυτη εξάρτηση από την τεχνολογία.

Αν ανατρέξουμε την Ιστορία θα δούμε ότι λαοί όπως οι αρχαίοι Έλληνες, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, οι Πολυνήσιοι, οι Βίκινγκς, δημιούργησαν μεθόδους να κατευθύνονται, χρησιμοποιώντας εμπειρίες από την φύση και τον ουρανό.

Οι καμηλιέρηδες της ερήμου δημιούργησαν το Καμάλ με το οποίο μετρούσαν την γωνία των ουρανίων σωμάτων και χρησιμοποιώντας αστρονομικές παρατηρήσεις καθοδηγούσαν τα καραβάνια προς τη σωστή κατεύθυνση και περίπου γνώριζαν και τις αποστάσεις των προορισμών τους. Μην ξεχνάτε, οι πυξίδες ήταν άγνωστες ακόμη.

Τα άστρα λοιπόν ήταν οι οδηγοί και μεταξύ αυτών και το κυριότερο ο Ήλιος. Στην εξέλιξη δημιουργήθηκε ο αστρολάβος ο οποίος μετρούσε γωνίες ουρανίων σωμάτων εν σχέσει με το οριζόντιο επίπεδο, χρησιμοποιώντας το βάρος του οργάνου σαν εκκρεμές για την ευθυγράμμιση με τον ορίζοντα. Όμως το όργανο αυτό πολύ δύσκολα αν όχι αδύνατο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πλοίο, λόγω της κίνησης του πλοίου. Φαίνεται ότι το όργανο αυτό δημιουργήθηκε κάπου στην Μέση Ανατολή, πέρασε στους Έλληνες και μετά στην Δύση.

Οι Έλληνες είχαν λύσει το πρόβλημα της πλοήγησης μέχρι εκεί που τους ενδιέφερε, δηλαδή στην Μεσόγειο θάλασσα, όταν όμως άρχισαν οι μεγάλες εξερευνήσεις, στον Ατλαντικό και το Ειρηνικό Ωκεανό, τότε παρουσιάστηκε η ανάγκη του ακριβέστερου υπολογισμού της θέσεως του σκάφους. Η εξέλιξη κατέληξε μετά από διάφορα όργανα μετρήσεως εις τον εξάντα, εν τω μεταξύ εισήχθη από την Κίνα και άρχισε και η χρήση της πυξίδας.

 Ένα βασικό όργανο που ήταν απαραίτητο για τους υπολογισμούς της πλοήγησης και ταλαιπώρησε τους επιστήμονες διαχρονικά, ήταν το χρονόμετρο, αυτό που σήμερα ο κάθε ένας έχει στο χέρι του. Ήταν τόσο σοβαρό το πρόβλημα που ο Βασιλιάς της Αγγλίας υποσχέθηκε ένα αστρονομικό ποσό σε όποιον παρουσιάσει το πρώτο αξιόλογο και αξιόπιστο χρονόμετρο.

Με τα τρία αυτά όργανα και με τη χαρτογράφηση των θαλασσών, τα περιπετειώδη ταξίδια εις το άγνωστο, έγιναν πλέον ρουτίνα, και θα δούμε και τι άλλο μας επιφυλάσσει η τεχνολογία στον τομέα αυτό.

Από: Φίλιππος ΠιερίδηςΠέμπτη 17 Φεβ 2011

 Ποδηλασία στο Βουνό.

Πάμε για ορθοπεταλιές!

Ο ενθουσιασμός που προσφέρει η ποδηλασία στο βουνό είναι μεγάλος. Το χόμπι αυτό είναι ένα συναρπαστικό άθλημα που μπορεί να γίνει από όλους και να είναι ομαδικό, οικογενειακό ή ακόμη και ατομικό. Το άθλημα αυτό σας δίνει την ευκαιρία να κάνετε άσκηση στο καθαρό αέρα του βουνού και συνάμα να γνωρίσετε τοπία που δεν μπορείτε να τα δείτε οδηγώντας ένα αυτοκίνητο.
Η ποδηλασία στο βουνό είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον γιατί πρέπει να ξέρετε ορισμένες δεξιότητες ώστε να αντεπεξέλθετε στις "δύσκολες" προκλήσεις και να περάσετε όμορφα και ευχάριστα την ημέρα σας.


- Πριν ξεκινήσετε καλό θα ήταν να ελέγξετε τα φρένα του ποδηλάτου σας. Όπως σε κάθε όχημα τα φρένα πρέπει να λειτουργούν άψογα έτσι και στο ποδήλατο σας, μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να ανταποκρίνονται άμεσα στις κατηφοριές των λόφων.

- Πρέπει να καταλάβετε πως λειτουργούν οι ταχύτητες του ποδηλάτου σας. Όπως και στα αυτοκίνητά που αλλάζετε ταχύτητα για να τρέξει περισσότερο έτσι και στο ποδήλατο σας. Θα πρέπει να κάνετε περισσότερες πεταλιές στις μικρές αποστάσεις με χαμηλή ταχύτητα ενώ οι πιο ψηλές ταχύτητες σας επιτρέπουν να κάνετε λιγότερες πεταλιές στους μακρινούς δρόμους.

- Πάντα να μετράτε τις δυνατότητες σας και να κάνετε την ανάλογη διαδρομή. Ποτέ μην ξεφύγετε από τον προορισμό σας. Μπορεί να κουραστείτε και να μην έχετε την δύναμη για επιστροφή.

- Όταν είστε με παρέα κρατάτε αποστάσεις για να αποφύγετε τα ατυχήματα. Μπορεί ο μπροστινός σας να σταματήσει απότομα για κάποιο λόγο και να χτυπήσετε. Κρατάτε 3-4 μέτρα απόσταση περίπου.

- Αν είστε πρωτάρης στην ποδηλασία καλό θα ήταν να κρατάτε ένα πιο αργό ρυθμό κατά την διάρκεια της ποδηλασίας. Δεν ξέρετε τις αντοχές σας και δεν είχατε ξανά την εμπειρία της ποδηλασίας στο βουνό και αν συμβεί κάτι μπορεί να μην ξέρετε πως να αντιδράσετε.

- Σε κάποιες ψηλές ταχύτητες με ίσιο δρόμο ή σε χαμηλές σε ανηφορικό δρόμο, προσπαθήστε να κάνετε ορθοπεταλιές. Θ σας δώσει περισσότερη δύναμη.

- Μην κρατάτε το τιμόνι σφικτά θα σας κουράσει πολύ, αλλά ούτε να βάζετε τον αντίχειρα σας από πάνω από τα χερούλια. Πάντα να κρατάτε τα χερούλια ώστε αν το ποδήλατο χτυπήσει σε πέτρα ή κάτι άλλο να έχετε τον έλεγχο του ποδηλάτου.

Για εσάς τους πρωτάρηδες, όπως αναφέραμε και πιο πάνω,  καλό θα ήταν να αρχίσετε με μικρές αποστάσεις και σιγά σιγά με την εξάσκηση να αυξάνετε τις αποστάσεις. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι έχετε και επιστροφή και καμιά φορά μπορεί να είναι ανηφορική! Μετράτε τις δυνάμεις σας πάρτε την "τρελλο-παρέα" σας και καλή διασκέδαση!


Από: ΒίκτωρΔευτέρα 07 Φεβ 2011

 Χαλαρώστε και αφεθείτε στο γαλάζιο...

...ψαρεύοντας με καλάμι!

Το ψάρεμα είναι μια πολύ χαλαρωτική και ήρεμη ασχολία. Είναι ένα χόμπι που πολλοί το αγαπούν φανατικά λόγω της ηρεμίας που τους προσφέρει και άλλοι το μισούν γιατί το θεωρούν βαρετό και ανιαρό. Αν λοιπόν είστε ο τύπος που αποζητά στιγμές μοναξιάς ηρεμίας και χαλάρωσης, τότε το ψάρεμα είναι το κατάλληλο χόμπι για εσάς. Αν αποφασίσετε λοιπόν,  να πάτε για ψάρεμα με το καλάμι καλό θα ήταν να πάρετε και ένα φίλο "δάσκαλο" μαζί σας για να σας πει τα "μυστικά" του.

Πρώτα από όλα δεν παίρνουμε το καλάμι και πάμε σε οποιαδήποτε παραλία γουστάρουμε. Οι  φίλοι του ψαρέματος ξέρουν τους τόπους "κλειδιά" όπου εκεί υπάρχει άφθονο ψάρι  και πια είδη ψαριών μπορείτε να βρείτε στα συγκεκριμένα μέρη. Να ξέρετε ότι τα ψάρια πάνε εκεί που υπάρχει νερό, τροφή, οξυγόνο και κάλυψη. Η βιωσιμότητα του ψαριού εξαρτάται από την ποσότητα του αλατιού, οξυγόνου, το είδος και τη ποσότητα της τροφής, τη θερμοκρασία του νερού, περιοχές κάλυψης και περιοχές αναπαραγωγής.

Για παράδειγμα το λαβράκι μπορείτε να το βρείτε παντού. Οι μελανούρες βρίσκονται σε αμμουδερούς βυθούς ενώ οι τσιπούρες σε βραχώδης βυθούς. Ο κέφαλος βρίσκεται συνήθως κοντά σε λιμάνια ή αμμουδιές και για αυτό είναι το πρώτο ψάρι που συνήθως πιάνετε από τους ερασιτέχνες.

Υπάρχουν πολλά σύνεργα ψαρέματος και σε πολλές κατηγορίες. Για ένα αρχάριο δεν χρειάζεται να πάρει πολύπλοκο εξοπλισμό, καλύτερα  είναι να αρχίσει από τα βασικά και εδώ πάλι κάλο θα ήταν να έχετε μαζί σας τον "δάσκαλο".  Τα διάφορα είδη καλαμιών που υπάρχουν στην αγορά μπορεί να σας μπερδέψουν λίγο, οι βασικές κατηγορίες που υπάρχουν είναι τα μουλινέ (ελαφριά καλάμια), συρτής (συνήθως μηχανικά για ψάρεμα σε βαθιά νερά), απίκο (για βραχώδεις ακτές) και flyfishing (για εύκολο πέταγμα της πετονιάς, αλλά δύσκολο για πρωτάρηδες). Φυσικά τα καλάμια διαφοροποιούνται αναλόγως του βάρους, μήκους  και για πιο είδος ψαριού έχουν σχεδιαστεί να πιάνουν. Καλό θα ήταν πριν επιλέξετε καλάμι  να ελέγξετε να μην βαραίνουν το χέρι σας.

Επόμενο βήμα και σημαντικό μετά την αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού είναι το δόλωμα. Πάρτε σε ένα δοχείο μαζί σας  ψωμοτύρι, σκουλήκια, πεταλίνες, μικρές γαρίδες κ.α. Δολώστε το αγκίστρι σας και πετάξτε με δύναμη την πετονιά ώστε να εισχωρήσει στο νερό. Μην κάνετε πολλές φορές την ίδια κίνηση, το αποτέλεσμα θα είναι να χάσετε και το δόλωμα αλλά και το ψάρι. Μόλις νιώσετε ότι το ψάρι πιάστηκε τυλίξτε γρήγορα την πετονιά χαμηλώνοντας το καλάμι  μέχρι να οριζοντιωθεί και να στοχεύει το ψάρι. Μετά σταματάμε να τυλίγουμε και αργά αργά σηκώνουμε το καλάμι μέχρι να έρθει σχεδόν σε κάθετη κλίση. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο μέχρι να φέρουμε το ψάρι στη στεριά, προσέξτε να μην χαλαρώσετε όμως την πετονιά.

Η επιβράβευση κάθε επίδοξου ψαρά είναι όταν ο κουβάς γεμίσει με ψάρια!  Η ικανοποίηση είναι μεγάλη και το χαμόγελο πλατύ! Καλές ψαριές!
Από: ΒίκτωρΠέμπτη 20 Ιαν 2011

 Άνεμος και Θάλασσα.

Sailing στις θάλασσες της Κύπρου!

Εκεί που ενώνεται το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας με το γαλάζιο του ουρανού, εκεί θα συναντήσεις τους μανιακούς, τους τρελούς της ιστιοπλοΐας,  που ευτυχώς είναι αρκετοί.

Παρέα με τα δελφίνια και τους γλάρους, μέσα στα κύματα και τον άνεμο, μακριά από  τον θόρυβο και τα καυσαέρια, στον ωραίο ρυθμό των κυμάτων Το μόνο που ακούγεται είναι το νερό που πάνω του γλιστρά το σκάφος και τον άνεμο που ακουμπά, σπρώχνοντας, τα πανιά και το σκάφος.

Η Κύπρος σαν νησί,  με το μαλακό κλίμα που έχει,  θεωρείται μία από τις καλές περιοχές που προσφέρονται για την ιστιοπλοΐα. Εδώ δεν έχουμε τα ακραία φαινόμενα του καιρού όπως τυφώνες, που σαρώνουν τα παραδεισένια νησιά των τροπικών και δεν έχουμε ούτε τους παγετώνες, τα χιόνια και τις καταιγίδες πού κτυπούν ανελέητα τις χώρες του βορρά.

Μπορούμε εδώ να απολαύσουμε την φύση ολόχρονα με τέτοιο τρόπο που ένας Ευρωπαίος πρέπει να είναι πολύ πλούσιος να την απολαύσει για αρκετές ημέρες.

Ξεκινώντας από τον χώρο που συνήθως διακινούμαι, δηλαδή από το ακρωτήριο Γάτα μέχρι το Ακρωτήριο Δόλος (Ακρωτήρι – Governors). Μεταξύ αυτών των σημείων βρίσκεται ο κόλπος της Λεμεσού, προστατευμένος από τον δυτικό καιρό από το Ακρωτήρι, είναι εκτεθειμένος μόνο στον Ανατολικό και Νότιο καιρό. Η περιοχή έχει το καλοκαίρι τους τοπικούς καθημερινούς ενοχλητικούς ανέμους οι οποίοι συνήθως ξεκινούν λίγο πριν το μεσημέρι και σταματούν με την δύση του Ήλιου. Είναι ένα μειονέκτημα ο καθημερινός δυνατός αέρας. Όμως για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας είναι πλεονέκτημα, δηλαδή η χρήση της δωρεάν ενέργειας του ανέμου για την κίνηση των σκαφών τους.

Οι ιστιοπλόοι, χρησιμοποιούν τα δώρα του Αιόλου. Ίσως πουθενά σ’ ολόκληρη την Ευρώπη δεν θα συναντήσεις το φαινόμενο αυτό, να έχεις καθημερινά σχεδόν άνεμο για ιστιοπλοΐα χωρίς να έχεις κύματα  ή χαμηλές θερμοκρασίες.  Αυτός ο ιδεώδης καιρός προσφέρεται μεταξύ του νέου λιμανιού και του Ακρωτηρίου, παράλληλα με την παραλία του Lady’s mile. Εάν προχωρήσεις πιο Ανατολικά τότε θα έχεις κύματα και είναι  συνηθισμένο να έχει 5 bofor και κάποτε 6.

Σε περίπτωση ανάγκης ένα σκάφος μπορεί να καταφύγει στο νέο λιμάνι, στο παλιό, στην μαρίνα του Αγίου Ραφαήλ αλλά και ακόμη να ρίξει άγκυρα κοντά στην παραλία του lady’s mile μέχρι να περάσει ο δυνατός καιρός.
Από: Φίλιππος ΠιερίδηςΤρίτη 07 Δεκ 2010

 Είσαι κυνηγός; Διάβασε πριν εξορμήσεις.

10 μέτρα για αποφυγή δυσάρεστων γεγονότων!

Επιτέλους την 1η Νοεμβρίου άρχισε η κυνηγετική περίοδος που όλοι περιμένατε με πολλή ανυπομονησία. Πολλά όμως είναι τα ατυχήματα και τα δυσάρεστα γεγονότα κατά την πρώτη ημέρα εξόρμησης. Για να μειώσετε τις πιθανότητες οποιουδήποτε κακού συμβάντος εσάς και των καλών σας φίλων, καλό είναι να προσέξετε τα ακόλουθα.

1. Όλοι έχετε κάποιες δυνάμεις που έχουν τα όρια τους. Μην προσπαθείτε να τις ξεπεράσετε.

2. Πριν την εξόρμηση καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον προσωπικό σας γιατρό, για γενικές εξετάσεις ή ακόμα καλύτερα για τις πιο μεγάλες ηλικίες ένα τεστ κοπώσεως θα ήταν καλό.

3. Ακολουθείστε τη νομοθεσία όσον αφορά την ενδυμασία σας. Καπέλο χρώματος πορτοκαλί ή 30% του σώματος σας να είναι καλυμμένο με το κυνηγετικό πορτοκαλί, έτσι είστε ορατοί στην πυκνή βλάστηση.

4. Φοράτε τα ειδικά κυνηγετικά γυαλιά για να προστατέψετε τα μάτια σας.

5. Βεβαιωθείτε για τον στόχο σας και τι βρίσκεται γύρω και πίσω από αυτόν πριν πατήσετε την σκανδάλη.

6. Πάντα να γνωρίζετε που βρίσκονται τα μέλη της παρέας σας.

7. Ποτέ μην περπατάτε έχοντας το δάκτυλο στη σκανδάλη.

8. Να έχετε το όπλο ανοικτό όταν υπερπηδάτε διάφορα εμπόδια, ειδικά αν πρέπει να περάσετε κάποιο δύσκολο σημείο καλό θα είναι να αδειάσετε το όπλο και να αφήνετε την κάννη στραμμένη μακριά από εσάς.

9. Φοράτε υποδήματα που δεν γλιστρούν και ποτέ μην τρέχετε με γεμάτο το όπλο.

10. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ πριν ή κατά τη διάρκεια του κυνηγιού. Το αλκοόλ μειώνει τα αντανακλαστικά σας.
Από: Συντακτική ομάδα B1Σάββατο 06 Νοέ 2010

 Πεζοπορία ο νέος τρόπος χαλάρωσης…

Αποδράστε από την καθημερινότητα.

Είναι Κυριακή πρωί και θέλετε να ξεφύγετε λίγο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, να χαλαρώσετε και να αναπνεύσετε καθαρό αέρα. Είναι η κατάλληλη μέρα για να πάτε μια βόλτα στο δάσος, κοντά στη φύση και να απολαύσετε πραγματικές στιγμές ηρεμίας.

Στη Κύπρο, αν και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν, υπάρχουν εκατοντάδες μονοπάτια της φύσης έτοιμα να σας φιλοξενήσουν. Ετοιμάστε λοιπόν το σακίδιο σας το οποίο πρέπει να περιέχει οπωσδήποτε νερό, και σακουλάκι για τα άχρηστα μας, καθώς και κάτι που θα σας δώσει ενέργεια κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας π.χ μία σοκολάτα. Φορέστε τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια και ντυθείτε άνετα και ζεστά. Πρέπει πάντοτε να έχετε υπόψη σας ότι η θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές στο βουνό και ειδικά μέσα στο δάσος. Ωστόσο με το περπάτημα που θα κάνετε, να αναμένετε ότι θα ζεσταθείτε αρκετά.

Μερικά από τα πιο γνωστά και όμορφα μονοπάτια της φύσης, που αξίζει να τα επισκεφθείτε εσείς και η οικογένεια σας είναι τα εξής:


Μονοπάτι Άδωνης: Βρίσκεται στη περιοχή λουτρά της Αφροδίτης στον Ακάμα. Έχει μήκος 7,5 Km, και χρειάζεται για να ολοκληρώσετε τη βόλτα σας 3 – 4 ώρες. Το μονοπάτι περνά από τον Πύργο της Ρήγαινας και συνδέεται με το μονοπάτι Σμιγιές στη τοποθεσία Κεφαλοβρύσια, όπου υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό, και με το μονοπάτι Αφροδίτη που οδηγεί στα ερείπια του Πύργου της Ρήγαινας που πιστεύεται ότι είναι μεσαιωνικό μοναστήρι. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας σας, ανάμεσα στα δέντρα, θα συναντήσετε όμορφα σημεία που θα έχουν θέα την Πόλη Χρυσοχούς, το δάσος Πάφου και τον Ακάμα.

Μονοπάτι Κιόνια – Προφήτης Ηλίας: Βρίσκεται στο Μαχαιρά, και έχει μήκος 7 Km, υπολογίσιμος χρόνος για να ολοκληρώσετε την πεζοπορία σας είναι οι 2,5 ώρες. Η διαδρομή αρχίζει από τον εκδρομικό χώρο Κιονιών όπου θα ξεκινήσει μια πορεία με ενδιαφέρουσα βλάστηση κυρίως από πεύκα. Σε κάποιο σημείο της διαδρομής θα μπορέσετε να απολαύσετε την θέα προς την πεδιάδα Μεσαορίας. Θα τερματίσετε την πεζοπορία σας στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία.

Μονοπάτι Τεισιά της Μαδαρής: Αυτό που κάνει ξεχωριστή την συγκεκριμένη διαδρομή είναι οι απότομοι γκρεμοί και η γεωλογία της περιοχής. Αφετηρία της πορείας σας θα είναι το πυροφυλάκιο Μαδαρής, κοντά στο σημείο που καταλήγει το μονοπάτι Δόξα σοι ο Θεός – Μαδαρή. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής το μονοπάτι συνδέεται και με άλλα μονοπάτια Το μήκος του είναι 3 Km και χρειάζεται περίπου 1,5 ώρα για να ολοκληρωθεί η διαδρομή.

Μονοπάτι Καννούρες – Άγιος Νικόλαος Στέγης: Βρίσκεται στην Κακοπετριά και αφετηρία της διαδρομής είναι ο κύριος δρόμος Καρβουνά – Πλατεία Τροόδους. Το μονοπάτι έχει μήκος 9 Km και υπολογίζεται ότι θα χρειαστείτε 3 – 4 ώρες για να ολοκληρώσετε την πεζοπορία. Το μονοπάτι ξεκινά δίπλα από την πηγή του ποταμού Καρκώτη και διασχίσει τη κοιλάδα του ποταμού. Κατά τη διάρκεια της πορείας σας θα απολαύσετε το πλούσιο δασικό τοπίο από πεύκα και θα περάσετε κοντά από τις εγκαταστάσεις του κλειστού ορυχείου χρωμίου. Επίσης αν το επιθυμείτε μπορείτε να περάσετε από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Στέγης που διαθέτει εξαιρετικές τοιχογραφίες και περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Μονοπάτι Ενετικά Γεφύρια: Βρίσκεται στο δάσος Πάφου. Πρόκειται για μια μεγάλη διαδρομή 17 Km, δηλαδή 6 περίπου ωρών. Κάθε στροφή του έχει και ένα διαφορετικό σημείο ενδιαφέροντος. Εκτός από τα πυκνά πεύκα, από τα οποία περνά το μονοπάτι, περνά από το φράγμα της Αρμίνου, από τον εκδρομικό χώρο της Πέρα Βάσας όπου βρίσκεται ο κορμός τους ξηραθέντος τεράστιου πεύκου της Πέρα Βάσας, συνεχίζει μέσα από το αγρόκτημα της Ιεράς Μονής Κύκκου «Σαουρής» και από το σπήλαιο του Σαουρή. Αυτό που το κάνει πραγματικά ξεχωριστό είναι τα μεσαιωνικά γιοφύρια που διαθέτει, της Ελιάς του Τζελεφού και του Ρουδιά. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδρομή σας είτε από την κοινότητα Καμιναριών είτε από το χωριό Βρέτσια.
 
Από: Νάντια ΜάζαρουΣάββατο 06 Νοέ 2010