| 

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

 ΤΑΞΙΔΙ ΕΝΤΟΣ & ΕΚΤΟΣ

Πασχαλινές αποδράσεις στην Κύπρο!

Η καλύτερη εποχή για να γνωρίσουμε το νησί μας καλύτερα...

Πέμπτη 12 Απρ 2012

Από: Ταύρος
Η Κύπρος μας είναι υπέροχη όλες τις εποχές του χρόνου. Γεμάτη με φυσικές ομορφιές και με ιστορία χιλιάδων χρόνων, μας προσκαλεί να την εξερευνήσουμε και να την γνωρίσουμε καλύτερα. Έχει τόσα πολλά να μας προσφέρει!

Ας εκμεταλλευτούμε τον καλό καιρό της Άνοιξης και τις ημέρες των αργιών του Πάσχα και ας γνωρίσουμε την φύση, την ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Πολλοί τουρίστες έρχονται από χιλιάδες μίλια μακριά για αυτό το σκοπό. Εμείς που μένουμε εδώ τα επισκεφθήκαμε ποτέ;

Αναλόγως της περιοχής που θα επιλέξετε για την διαμονή σας, (δεν είναι απολύτως απαραίτητη γιατί προσφέρονται και για μονοήμερα) πιο κάτω σας παραθέτω μερικές εκκλησίες ή μοναστήρια που μπορείτε να επισκεφθείτε. Ακόμη να απολαύσετε την μαγεία της Κυπριακής φύσης σε ένα από τα τρία γνωστότερα μονοπάτια της φύσης που υπάρχουν σε ολόκληρο το νησί. Οι επιλογές είναι πολλές. Εγώ σας προτείνω μερικές, επιλέξτε εσείς τις υπόλοιπες και καλή εξόρμηση!


ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Εκκλησία Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή
Αυτό το συγκρότημα, που αρχικά ήταν μοναστήρι, αποτελείται από τρεις εκκλησίες, του Αγίου Ηρακλειδίου, του Ιωάννη του Λαμπαδιστή και ένα εκκλησάκι Λατίνων, όλα κάτω από την ίδια ξύλινη στέγη. Το μοναστήρι βρίσκεται κεντρικά στην οροσειρά του Τροόδους, λίγο έξω από το χωριό Καλοπαναγιώτης. Η ακριβής ημερομηνία του χτισίματος του είναι άγνωστη. Στο συγκρότημα που επιβίωσε μέχρι σήμερα, έγιναν μεγάλες ανακαινίσεις κατά περιόδους.

Η κεντρική εκκλησία του μοναστηριού, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, είναι μια κατασκευή με σταυροειδή αψίδα. Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή χτίστηκε το 12ο αιώνα στο βόρειο μέρος της αρχικής εκκλησίας και πάνω στον τάφο του Αγίου. Αργότερα το εκκλησάκι κατέρρευσε και ξαναχτίστηκε σχεδόν όλο τον 18ο αιώνα. Στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα φτιάχτηκε ένα νέο εκκλησάκι βόρεια από αυτό του Αγίου Ιωάννη. Αργότερα έγινε γνωστό σαν το εκκλησάκι των Λατίνων αφού πιστεύανε ότι για αυτούς φτιάχτηκε. Η ξύλινη στέγη που καλύπτει εντελώς τις οροφές των τριών εκκλησιών και δίνει στο συγκρότημα αυτή τη μοναδική εμφάνιση, μπήκε αργότερα.

Η εκκλησία του Αγίου Ηρακλειδίου έχει υπέροχες τοιχογραφίες του 13ου - 16ου αιώνα και το πιο αρχαίο ξύλινο τέμπλο στην Κύπρο, καλυμμένο με μορφές ζώων όπως το λιοντάρι των Λουζινιανών, τον αετό των Βυζαντινών αλλά και με τα όπλα διαφόρων Λατίνων ιπποτών. Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή χαρακτηρίστηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ χώρος Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Τηλ.: 99 476 149
Χωριό Καλοπαναγιώτης, Τρόοδος
Ώρες Λειτουργίας: Οκτώβριο - Φεβρουάριο: Τρίτη - Σάββατο: 10:00 - 15:30 και Κυριακή: 11:00 - 15:30
Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Σεπτέμβριο: Τρίτη - Σάββατο: 09:00 - 13:00 και Κυριακή: 11:00 - 13:00 και 15:00 - 19:00
Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο


Ιερά Μονή Χρυσορρογιάτισσας
Τοποθετημένη σε όμορφο περιβάλλον, το Μοναστήρι της Χρυσορρογιάτισσας στην Πάφο, είναι αφιερωμένη στην «Κυρία μας της Χρυσής Ροδιάς». Ιδρύθηκε το 1152 από τον μοναχό Ιγνάτιο, ο οποίος κατά τη λαϊκή δοξασία, βρήκε μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στην παραλία της Πάφου, η οποία πετάχτηκε στη θάλασσα στη Μικρά Ασία κατά τη διάρκεια της εικονομαχίας και παρασύρθηκε από τα κύματα μέχρι την Κύπρο.

Το μοναστήρι αναστηλώθηκε στο τέλος του 18ου αιώνα. Η ενός διαδρόμου εκκλησία, χτισμένη στα θεμέλια μιας παλαιότερης, έχει όμορφες τοιχογραφίες πάνω από τις τρεις εισόδους. Μια εντυπωσιακή θρησκευτική τελετή γίνεται στις 15 Αυγούστου. Το παλιό οινοποιείο του μοναστηριού παράγει ένα από τα καλύτερα Κυπριακά κρασιά.

Τηλ.: 26 722 457
Επαρχία Πάφου
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά: 09:30 - 12:30, 13:30 - 18:30 (Μάιο - Αύγουστο), 10:00 - 12:30, 13:30 - 16:00 (Σεπτέμβριο - Απρίλιο)
Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο


Ιερά Μονή Σταυροβουνίου
Χτισμένο πάνω σε μια βραχώδη κορυφή, το Σταυροβούνι σημαίνει Βουνό του Σταυρού. Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα από τη μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, την Αγία Ελένη, που άφησε κομμάτι του Τιμίου Σταυρού στο μοναστήρι. Οι μοναχοί είναι εξαιρετικά ευσεβείς, κρατώντας τους όρκους τους τόσο αυστηρά όσο και στο Άγιο Όρος στην Ελλάδα. Στις 14 Σεπτεμβρίου γίνεται μια εντυπωσιακή εορταστική τελετή, τη μέρα της Εξύψωσης του Τιμίου Σταυρού.

Το μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας, στους πρόποδες του λόφου του Σταυροβουνίου είναι εύκολα προσβάσιμο. Οι μοναχοί διακρίνονται για την ζωγραφική εικόνων. Η είσοδος στις γυναίκες δεν επιτρέπεται στη Μονή Σταυροβουνίου. Οι άντρες μπορούν να επισκεφτούν το μοναστήρι, αλλά πρέπει να είναι κόσμια ντυμένοι, Απαγορεύεται η χρήση βιντεοκάμερας ή φωτογραφικής.

Επαρχία Λάρνακας
Ώρες Λειτουργίας: Σεπτέμβριο - Μάρτιο: 08:00 - 12:00, 14:00 - 17:00, Απρίλιο - Αύγουστο: 08:00 - 12:00, 15:00 - 18:00
Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο


Ιερός Ναός Παναγίας Χρυσελεούσας
Η εκκλησία είναι χτισμένη στο χωριό Έμπα κοντά στην Πάφο και πρόκειται για το συνδυασμό δύο εκκλησιών. Το ανατολικό μέρος αρχικά χτίστηκε σαν σταυροειδής ναός με τρούλο το 12ο αιώνα, πιθανόν πάνω στα χαλάσματα πρωτο-Χριστιανικής βασιλικής. Αργότερα στο 13ο αιώνα, έγινε μια προέκταση στα δυτικά με ένα θολωτό κτήριο του τύπου σταυρός-σε-τετράγωνο. Η εκκλησία διατηρεί πολύτιμες τοιχογραφίες του 12ου, 13ου, 15ου και 16ου αιώνα.

Επαρχία Πάφου
Χωριό Έμπα, Πάφος
Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνοΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Ψηλό Δέντρο - Πουζιάρης (Κυκλικό) Μονοπάτι της Φύσης
Στο πρώτο χιλιόμετρο η διαδρομή περνά μέσα από πυκνές συστάδες πεύκων που μετά από 3 χιλιόμετρα γίνονται μαύρα πεύκα και προσφέρει πανοραμικές εικόνες.
Σημείο Εκκίνησης :    Διασταύρωση του δασικού δρόμου Πλατρών - Μέσα Ποταμού και του δρόμου Μονιάτης - Πλάτρες - Τρόοδος, κοντά στην τοποθεσία Ψηλό Δέντρο.
Εκτιμώμενη Διάρκεια: 3 - 4 ώρες
Βαθμός Δυσκολίας: Κατηγορία 3: Ψηλού βαθμού δυσκολίας μονοπάτι λόγω διαδρομής με δύσκολα χαρακτηριστικά μορφολογίας εδάφους, όπως ιδιαίτερα απότομες υψομετρικές διαφοροποιήσεις (ανήφορα ή/και κατήφορα), πορεία σε ιδιαίτερα ανώμαλο ή/και ολισθηρό, ή/και απόκρημνο έδαφος. Ακατάλληλο για μικρά παιδιά.
Μήκος Διαδρομής: 9 χιλιόμετρα


Μαδαρή - Σελλάδι του Καραμανλή (Γραμμικό) Μονοπάτι της Φύσης
Αυτή η διαδρομή προσφέρει υπέροχη θέα προς τον Κόλπο Μόρφου, την πεδιάδα Μεσαορίας και τον ορεινό όγκο του Τρόοδους. Για το μισό περίπου της πορείας περνά μέσα από δάσος με κέδρους. Το μονοπάτι συνδέεται με το τοπικό δίκτυο μονοπατιών Μαδαρή - Δόξα σοι ο Θεός, Τεισιά της Μαδαρής, Μούττη της Χώρας - Σελλάδι του Καραμανλή και Σελλάδι του Καραμανλή - Καννάβια. Επίσης συνδέεται με τη διαδρομή Λαγουδερά - Αγρός κατά μήκος 2 χιλιομέτρων ασφαλτοστρωμένου δρόμου.
Σημείο Εκκίνησης: Κοντά στο πυροφυλάκιο Μαδαρή. Οδική πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο Χανδριών - Πολυστύπου.
Τέρμα: Στην τοποθεσία Σελλάδι του Καραμανλή, όπου υπάρχει πρόσβαση προς τα χωριά Σαράντι (1,5 χιλιόμετρα ασφαλτόδρομος) και Σπήλια (6 χιλιόμετρα χωματόδρομος).
Εκτιμώμενη Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας: Κατηγορία 3: Ψηλού βαθμού δυσκολίας μονοπάτι λόγω διαδρομής με δύσκολα χαρακτηριστικά μορφολογίας εδάφους, όπως ιδιαίτερα απότομες υψομετρικές διαφοροποιήσεις (ανήφορα ή/και κατήφορα), πορεία σε ιδιαίτερα ανώμαλο ή/και ολισθηρό, ή/και απόκρημνο έδαφος. Ακατάλληλο για μικρά παιδιά.
Κατάσταση Δρόμων: Τα τελευταία 800 μέτρα είναι σε κακοτράχαλο και απόκρημνο χωματόδρομο.
Μήκος Διαδρομής: 3,5 χιλιόμετρα


Κόννος - Άγιοι Ανάργυροι (Γραμμικό) Μονοπάτι της Φύσης
Αυτή η παραλιακή διαδρομή έχει πλούσια βλάστηση και προσφέρει υπέροχες εικόνες. Καταλήγει στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, το οποίο είναι χτισμένο πάνω από μια θαλασσινή σπηλιά που στο παρελθόν έμεναν ερημίτες. Η διαδρομή συνδέεται με τα μονοπάτια Κόννος - Σπήλια του Κύκλωπα, Άγιοι Ανάργυροι - Θαλασσινές Σπηλιές και Προφήτης Ηλίας - Κόννος.
Σημείο Εκκίνησης: Παραλία Κόννου μεταξύ Πρωταρά και Κάβο Γκρέκο.
Τέρμα: Εκκλησάκι Αγίων Αναργύρων (Πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο Πρωταρά - Κάβο Γκρέκο, κοντά στο ακρωτήριο).
Εκτιμώμενη Διάρκεια: 30 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας: Κατηγορία 1: Εύκολο μονοπάτι, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μορφολογίας εδάφους και ήπιες υψομετρικές διαφοροποιήσεις.
Μήκος Διαδρομής: 1,4 χιλιόμετρα


Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τις εκκλησίες, τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μονοπάτια της φύσης κλπ, επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού στο http://www.visitcyprus.com

Για την διαμονή σας, όσοι κατάγονται από κάποιο χωριό ή έχουν συγγενείς και γνωστούς σε αυτό, είναι οι τυχεροί!  Για τους υπόλοιπους υπάρχουν πολλές και καλές επιλογές αγροτουριστικών καταλυμάτων για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Αγροτουρισμό επισκεφθείτε:  http://www.agrotourism.com.cy


Φωτογραφίες: © Cyprus Tourism Organisation, © visitcyprus.com


 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM