| 

ΥΓΕΙΑ & FITNESS

 ΔΙΑΙΤΑ

Οι πιο τρελές – τρελές δίαιτες !

Μην τις δοκιμάσετε στο σπίτι….

Πέμπτη 04 Νοέ 2010

Από: Νάντια Μάζαρου
Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι που θα έκαναν τα πάντα προκειμένου να χάσουν μισό γραμμάριο…  Τα αποτελέσματα των ακραίων αυτών διατροφικών δοκιμών αμφισβητούνται έντονα, καθόλου αδίκως, από την ιατρική κοινότητα. Ωστόσο έστω και από περιέργεια, προκαλούν το ενδιαφέρον του κοινού…


Παλαιολιθική Δίαιτα ή αλλιώς δίαιτα των σπηλαίων

Το διατροφικό πλάνο της δίαιτα αυτής, βασίζεται στο τι έτρωγαν οι άνθρωποι, περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια πριν. Καταπιάνεται με την κατανάλωση άγριων φυτών και ζώων, με τους υπερασπιστές της δίαιτας να ισχυρίζονται ότι οι παλαιολιθικοί άνθρωποι δεν είχαν ασθένειες εξαιτίας των διατροφικών τους συνηθειών. Η παλαιολιθική διατροφή, επηρεασμένη από τους σύγχρονους τρόπους  ζωής, αποτελείται από κρέας, ψάρια, λαχανικά, φρούτα, ρίζες και καρύδια. Δεν περιλαμβάνει σιτηρά, όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, αλάτι, επεξεργασμένη ζάχαρη και επεξεργασμένα έλαια.

Fletcherizing
Πρόκειται για την δίαιτα που δημιούργησε ο Horace Fletcher. Το μυστικό βρίσκεται στο μάσημα… Θα πρέπει να μασάτε την μπουκιά σας 32 φορές, έχοντας το κεφάλι σας γερμένο προς τα εμπρός. Μόλις ολοκληρώσετε το μέτρημα (αυτό και αν είναι κουραστικό), θα ανασηκώσετε το κεφάλι σας επιτρέποντας στο φαγητό να γλιστρήσει στο λαιμό (μόνο προσέξτε να μην πνιγείτε). Ότι παραμείνει στο στόμα και δεν γλιστρήσει φτύστε το. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και με τα υγρά. Α! και απαγορεύεται να φάτε αν είστε λυπημένος (όχι να πεθάνετε και από την πείνα εάν η θλίψη σας κρατά αρκετές ημέρες…). Έστω και αν αυτό σας φαίνεται παράξενο, οφείλουμε να σας πληροφορήσουμε ότι ο εν λόγω δημιουργός της δίαιτας πέθανε εκατομμυριούχος αφού στις αρχές του 20ου αιώνα, όπου έζησε, η δίαιτα αυτή έγινε διάσημη ανάμεσα στα ψηλά κοινωνικά στρώματα… Τι να πούμε και εμείς!!

Μακροβιοτική δίαιτα
Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η δίαιτα θα βρει πολλούς υποστηρικτές, καθότι, υποστηρίζει ότι το κάπνισμα κάνει καλό στην υγεία !! ναι ναι, κι όμως καλά διαβάσατε. Η συγκεκριμένη δίαιτα περιλαμβάνει την κατανάλωση σιταριού ως βασική τροφή και συμπληρώνεται με άλλα τρόφιμα όπως λαχανικά και όσπρια. Το μυστικό βρίσκεται στην αποφυγή οποιονδήποτε επεξεργασμένων τροφών ή καθαρισμένων τροφίμων.. και φυσικά  επιτρέπει το κάπνισμα χωρίς οποιονδήποτε περιορισμό.

Fruitarianism
Όπως ήδη καταλάβατε από το όνομα, η δίαιτα αυτή στηρίζεται αποκλειστικά στα φρούτα. Έμπνευση της δίαιτας αυτής είναι ο Αδάμ και η Εύα, που σύμφωνα με το βιβλίο της γένεσης έτρωγαν μόνο φρούτα…Για αυτό είχαν και καλλίγραμμα σώματα άλλωστε! Το αρνητικό στην δίαιτα αυτή είναι ότι κινδυνεύετε σοβαρά να πάθετε υποβιταμίνωση αφού μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια ασβεστίου, πρωτεϊνών, σιδήρου, ψευδάργυρου, βιταμίνης D, των βιταμινών Β και των λιπαρών οξέων.

Η δίαιτα της Βίβλου
Μιλάμε για πολλή πείνα, αλλά μην φοβάστε ΘΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣΤΕ ! Την δίαιτα αυτή ανακάλυψε ο Jordan S. Rubin και είναι βασισμένη στην ιδέα ότι ορισμένα τρόφιμα είναι απαγορευμένα και δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε ενώ άλλα είναι αποδεκτά από το Θεό. Η δίαιτα αυτή έχει όμως και μια άλλη προοπτική, κάθε φορά που νιώθετε το στομάχι σας να γουργουρίζει απλά θα προσεύχεστε, έτσι ώστε να επιτευχθούν τα μέγιστα πνευματικά οφέλη. Η διατροφή χωρίζεται σε τρεις φάσεις, στις οποίες σταδιακά περιορίζονται τα κρέατα μέχρι να απαγορευτούν οριστικά (πάει η μπριζολίτσα …αλλά είπαμε εσείς θα προσεύχεστε!). Ακολουθούν τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα οποία επίσης με την σειρά τους θα περιορίζονται σταδιακά μέχρι να απαγορευτούν πλήρως. Η διατροφή αρχίζει και τελειώνει κάθε μέρα με συγκεκριμένες προσευχές που θα λένε « Θεέ μου ευλόγησε τον αέρα τον κουπανιστό που τρώμε »…

Η δίαιτα του αέρα
Και όταν λέμε του αέρα μιλάμε στην κυριολεξία. Αντί για φαγητό θα τρώτε αέρα και πάλι αέρα με μία δόση ηλιακής ακτινοβολίας, και όλα αυτά για να είστε σε αρμονία με το σύμπαν! Κι όμως υπάρχουν πολλοί που ακολουθούν την συγκεκριμένη δίαιτα υποστηρίζοντας ότι η ανάγκη για φαγητό είναι επίκτητη και όχι ζωτικής σημασίας. Έχουμε όμως καθήκον να σας ενημερώσουμε ότι ο εμπνευστής αυτής της μεγάλης, κατά τα άλλα, ιδέας, που ισχυριζόταν ότι δεν είχε βάλει μπουκιά στο στόμα του για 19 συνεχόμενα χρόνια, πιάστηκε στα πράσα να τρώει κρεατόπιτες! Άλλοι όμως πλήρωσαν την νύφη, αφού τρία άτομα που ακολούθησαν την δίαιτα κατέληξαν νεκροί.

Η δίαιτα της ωραίας κοιμωμένης
Τι πιο ωραίο, το μόνο που θα έχετε να κάνετε είναι απλά να κοιμάστε. Είναι εξάλλου ο μόνος τρόπος να κλείσετε το στόμα σας! Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας παίρνουν ισχυρά υπνωτικά χάπια, με σκοπό να κοιμούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να μην βάζουν μπουκιά στο στόμα τους. Η δίαιτα αν και έχει αποτελέσματα, κρίνεται από τους ειδικούς πολύ ανθυγιεινή.

Η δίαιτα της ταινίας
Όχι δεν θα παρακολουθείτε ταινίες και να χάνεται κιλά… αλλά θα καταπιείτε ταινία , το γνωστό σκουλήκι ! Στη συνέχεια θα το αφήσετε να μεγαλώσει στο σώμα σας, αυτό θα προσκολληθεί στο έντερο και θα καταβροχθίζει όλες τις θρεπτικές ουσίες από ότι τρώτε. Αφαιρείτε, όταν φθάσει στο σημείο ωρίμανσης. Η συγκεκριμένη μέθοδος, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της έχει ως αποτέλεσμα να χάνει κάποιος 500 – 900 γραμμάρια την εβδομάδα. Έχει όμως και ένα άλλο αποτέλεσμα που είναι οι ισχυρότατοι πόνοι στα έντερα με όλα τα συνεπακόλουθα…

Η δίαιτα της ραφής αυτιού
Αντί να ράψει το στόμα του κάποιος θα ράβει το αυτί του! (είναι αυτό που λέμε « αλλού τον τρώει και αλλού ξύνεται ») Η εξαιρετικά ασυνήθιστη, παράξενη και μαζοχιστική αυτή μέθοδος, σύμφωνα πάντα με τους οπαδούς της, υπόσχεται καταστολή της όρεξης. Ε και βέβαια αφού θα πονάς , τι όρεξη θα σου μείνει να φάς… Πάντως η μέθοδος αυτή απαγορεύεται σε αρκετές πολιτείες της Αμερικής, από όπου και γεννιούνται οι περισσότερες από αυτές τις « έξυπνες », κατά τα άλλα, ιδέες.

Δίαιτα Μπάλες Βαμβακιού
 Άλλοι τις προτιμούν στεγνές και άλλοι βουτηγμένες σε ζελατίνη, (« περί ορέξεως κολοκυθόπιτα ») ο λόγος για τις μπάλες βαμβακιού που, σύμφωνα με όσους τις δοκίμασαν, είναι χαμηλές σε θερμίδες και υπερβολικά χορταστικές. Αυτή η δίαιτα βλάπτει σοβαρά το πεπτικό σύστημα.

Το πιο πάνω άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και μόνο. Μην δοκιμάστε οποιανδήποτε από τις πιο πάνω μεθόδους. Παρακαλώ όπως συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας Ιατρό ή διατροφολόγο προτού ακολουθήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής ή δίαιτας.
 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM