| 

ΥΓΕΙΑ & FITNESS

 ΔΙΑΦ. ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Ροχαλητό: Αιτίες και πως να απαλλαγείτε!

Εσύ πως ροχαλίζεις; Σαν τρακτέρ, ή χαλασμένο αλυσοπρίονο;

Τρίτη 18 Οκτ 2011

Από: Συντακτική ομάδα Β1
Πολλοί άντρες αλλά και γυναίκες ροχαλίζουν αλλά κανείς δεν το παραδέχεται. Το ροχαλητό σκοτώνει την ερωτική ζωή ενός ζευγαριού, αφού αναγκάζονται να κοιμούνται σε χωριστά δωμάτια, αλλά και τον ύπνο γιατί σε τελική ανάλυση ούτε αυτός που ροχαλίζει κοιμάται σωστά αλλά και ούτε αυτός που τον ακούει που δεν κοιμάται καθόλου! (αναλόγως ντεσιμπέλ φυσικά...)

Γύρω στο 40-45% των αντρών και γύρω στο 20-25% των γυναικών ροχαλίζουν σε καθημερινή βάση. Κατά τις γυναίκες οι άντρες είναι αυτοί που ροχαλίζουν πιο έντονα και πολλές φορές σε ενοχλητικό βαθμό αλλά σύμφωνα με έρευνες και τα δύο φύλα ροχαλίζουν εξίσου δυνατά. Ούτε οι άντρες αλλά ούτε και οι γυναίκες παραδέχονται εύκολα πως ροχαλίζουν, όταν επισημανθεί από τον/την σύζυγο, γιατί το ροχαλητό γίνεται κατά την διάρκεια του ύπνου, οπότε κανείς δεν μπορεί να το αντιληφθεί.

Το ροχαλητό εκτός από το ότι είναι ενοχλητικό τις περισσότερες φορές, ίσως είναι και μία ένδειξη μιας επικίνδυνης παθολογικής κατάστασης, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε σύνδρομο του ανώτερου αναπνευστικού το οποίο να προκαλέσει μέχρι και υπνική άπνοια.

Το ροχαλητό δημιουργείται όταν η συνεχείς ροή του αέρα που γίνεται κατά την εισπνοή από την μύτη ή το στόμα, διακόπτεται κατά την διάρκεια του ύπνου. Διακρίνεται από ήπιας, μέτριας ή δυνατής έντασης. Αυτή και μόνο η διακοπή δεν προκαλεί τον θόρυβο του ροχαλητού αλλά αυτό δημιουργείται γιατί υπάρχει ξηρότητα στην περιοχή λόγο έλλειψης σάλιου.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο αέρας με την αναπνοή εισέρχεται από τη μύτη ή το στόμα και περνά ανάμεσα από τη μαλακή υπερώα στους πνεύμονες. Στο σημείο εκεί όπου η γλώσσα και το ανώτερο τμήμα του λαιμού ενώνονται με τη μαλακή υπερώα προκαλείται δόνηση. Αν αυτή η δόνηση είναι έντονη τότε ο αεραγωγός στενεύει ή κλείνει με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ομαλή διέλευση του αέρα και η υπερώα να κτυπάει στο πίσω μέρος του λαιμού και να προκαλεί τον θόρυβο που ονομάζεται ροχαλητό.

Παράγοντες που προκαλούν ή μεγεθύνουν το πρόβλημα:
-Επιλογή της ύπτιας θέσης στον ύπνο
-Βαριά και λαδερά γευμάτων πριν την κατάκλιση
-Κατανάλωση αλκοόλ
-Υπερβολικό βάρος
-Κάπνισμα
-Λήψη ηρεμιστικών ή αντι-ισταμινικών φαρμάκων
-Χρόνια ρινίτιδα
-Αμυγδαλές και κρεατάκια
-Προβληματικό ρινικό διάφραγμα
-Κατά την περίοδο κρυολογήματος (πρήξιμο αμυγδαλών κλπ)

Μερικοί τρόποι για να περιορίσετε ή να σταματήσετε το ροχαλητό:
-Αποφυγή του ύπνου στην ύπτια θέση (ανάσκελα). Η ιδανική στάση είναι η πλάγια θέση.
-Σηκώστε το κεφάλι σας υψηλότερα, με ένα επιπλέον μαξιλάρι.
-Πάρτε το δείπνο σας τουλάχιστον 3 ώρες πριν ξαπλώσετε
-Μειώστε ή σταματήστε το κάπνισμα.
-Μειώστε ή σταματήστε το αλκοόλ.
-Χάστε βάρος
-Χρησιμοποιήστε τα ειδικά αυτοκόλλητα που κυκλοφορούν στην αγορά, τα οποία ανοίγουν τις ρινικές κοιλότητες
-Εξασφαλίστε την επαρκή ύγρανση του αέρα στο υπνοδωμάτιο σας

Πότε πρέπει να πάω στον γιατρό;

-Όταν το ροχαλητό διαρκεί για περισσότερο από 2-3 μήνες
-Όταν ξυπνάτε κουρασμένοι και νοιώθετε υπνηλία, πονοκέφαλο και κόπωση κατά την διάρκεια της μέρας
-Όταν πνίγεστε κατά την διάρκεια του ύπνου
-Όταν βήχετε κατά την διάρκεια του ύπνου

Χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος

Υπάρχουν σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση του ροχαλητού όπως οι υπέρηχοι αλλά και άλλες όπως η Σταφυλο-ϋπερωϊοπλαστική με τη χρήση Laser για την αντιμετώπιση του απλού ροχαλητού και της ήπιας μορφής υπνικής άπνοιας και η φαρυγγοπλαστική για την αντιμετώπιση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Επίσης μια χειρουργική επέμβαση, μπορεί να διορθώσει το στραβό ρινικό διάφραγμα που παρεμποδίζει τη φυσιολογική ροή του αέρα, και αναλόγως περίπτωσης μπορεί να γίνει αφαίρεση στα κρεατάκια ή και η αφαίρεση αμυγδαλών σε περιπτώσεις υπερτροφίας.


 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM