| 

ΥΓΕΙΑ & FITNESS

 ΔΙΑΦ. ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Το stress αλλάζει το χρώμα των μαλλιών μας!

Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Τετάρτη 24 Αύγ 2011

Από: Συντακτική ομάδα Β1
Το πολύ στρες μπορεί πραγματικά να κάνει τα μαλλιά σας γκρίζα, λένε Αμερικανοί επιστήμονες. Η αιτία βρίσκεται στην υπερβολική έκκριση αδρεναλίνης από τον οργανισμό η οποία εκτός από το "χάος" που προκαλεί στον οργανισμό, αναστέλλει την παραγωγή μελανίνης, της χρωστικής ουσίας στα μαλλιά. Η μελανίνη είναι η ουσία που δίνει το χρώμα στα μαλλιά μας. Όσο περισσότερη παράγεται τόσο πιο σκούρο είναι το χρώμα στα μαλλιά μας.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει μελλοντικά σε φάρμακα που θα βοηθούν στην αντιμετώπιση μέρους των ιατρικών προβλημάτων που προκαλούνται από το υπερβολικό άγχος και την πίεση της καθημερινότητας. Τα φάρμακα θα μπορούν επίσης να σταματούν το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών.

Όπως τόνισαν οι ερευνητές, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης αλλά έντονης περιόδου στρες, η αδρεναλίνη είναι χρήσιμη, καθώς προετοιμάζει το σώμα για το "‘fight or flight" όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιείται και σημαίνει "καταπολέμηση ή φυγή". Αλλά όταν το άγχος συνεχίζεται για μεγαλύτερο διάστημα και ειδικά όταν γίνεται χρόνιο, τότε η παρατεταμένη έκκριση της ορμόνης αυτής προκαλεί σοβαρές ζημιές στον πυρήνα του DNA μας, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και καρκίνο.

Ο Ερευνητής Καθηγητής Robert Lefkowitz του Πανεπιστημίου Duke της Βόρειας Καρολίνας, δήλωσε: "Αυτό θα μπορούσε να μας δώσει μια λογική εξήγηση για το πώς το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία από ανθρώπινες συνθήκες και διαταραχές, οι οποίες κυμαίνονται από τις καθαρά διακοσμητικού χαρακτήρα, όπως το γκριζάρισμα των μαλλιών, μέχρι και σε πιο σοβαρές διαταραχές όπως οι κακοήθεις νεοπλασίες".

 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM