| 

ΥΓΕΙΑ & FITNESS

 ΔΙΑΦ. ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Ποια είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

και πόσο επικίνδυνα είναι;

Δευτέρα 23 Ιούλ 2012

Από: Συντακτική ομάδα Β1
Κάθε καλοκαίρι παρουσιάζεται έξαρση στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία είναι γνωστά και σαν αφροδίσια νοσήματα.

Τα νοσήματα αυτά μεταδίδονται κυρίως από άτομο σε άτομο κατά τη σεξουαλική επαφή (κολπική, πρωκτική, στοματική), ενώ μερικά από αυτά μπορούν να μεταδοθούν και με απλή σωματική επαφή, ενώ άλλα χρειάζονται πλήρη και στενή σεξουαλική επαφή.

Παρόλο που σήμερα υπάρχει αρκετή ενημέρωση για προφύλαξη, αρκετοί είναι αυτοί που αγνοούν τις προειδοποιήσεις. Μάλιστα αρκετοί ασθενείς δεν εμφανίζουν συμπτώματα, παρόλο που έχουν μολυνθεί και έτσι μεταφέρουν την μόλυνση στην σύντροφο τους. Ανάμεσα στις προφυλάξεις είναι η σωστή χρησιμοποίηση προφυλακτικού και το πλύσιμο των γεννητικών οργάνων μετά από κάθε επαφή.

Καλό είναι μόλις διαπιστώσεις κάποιο σύμπτωμα, να επισκέπτεσαι τον προσωπικό σου ιατρό αμέσως. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και  η σύντροφός σου, λόγο πιθανής επαναμόλυνσης.  

Υπάρχουν αρκετές και αποτελεσματικές θεραπείες για όλα τα αφροδίσια νοσήματα, απλά έχε κατά νου πως όσο πιο νωρίς καταπολεμηθεί το νόσημα, τόσο το καλύτερο.

Περισσότερα από 20 σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα υπάρχουν σήμερα. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι:

Σύφιλη
Η σύφιλη προξενείται από το βακτηρίδιο που ονομάζεται ωχρά σπειροχαίτη. Η μετάδοση της γίνεται συνήθως με την σεξουαλική επαφή ή κατά το τοκετό που μεταφέρεται στο νεογνό. Μπορεί επίσης να εμφανισθεί και μετά από μετάγγιση αίματος. Η διάγνωση και θεραπεία της σύφιλης μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της εξέλιξής της.

Βλεννόρροια
Η βλεννόρροια θεωρείται σαν η  πιο συνηθισμένη μορφή των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών. Οφείλεται στο γονόκκοκο Ναισσέρια και η μετάδοση της γίνεται με κάθε είδους σεξουαλική επαφή. Προσβάλλει κυρίως την πρόσθια ουρήθρα στον άνδρα και την ουρήθρα και τον τράχηλο της μήτρας στη γυναίκα. Η διάγνωση γίνεται με εργαστηριακές εξετάσεις (χρωματισμός κατά Gram και η καλλιέργεια του εκκρίματος της ουρήθρας), οι οποίες είναι πολύ ακριβείς για τους άνδρες αλλά όχι και για τις γυναίκες.

Χλαμύδια
Τα χλαμύδια (Chlamydia trachomatis) ανήκουν στην κατηγορία των βακτηρίων και μεταδίδονται μετά από κολπική, πρωκτική ή στοματική ερωτική επαφή. Τα χλαμύδια θεωρούνται μια «σιωπηρή νόσος» λόγο του ότι, περίπου το 75% των γυναικών και το 50% των ανδρών που έχουν μολυνθεί, συνήθως δεν εμφανίζουν οποιαδήποτε συμπτώματα. Αν δεν θεραπευθούν τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και στειρότητα. Η διάγνωση των χλαμυδίων γίνεται με εργαστηριακές εξετάσεις και η θεραπεία τους γίνεται με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή.

Έρπητας γεννητικών οργάνων
Ο έρπης των γεννητικών οργάνων προκαλείται συνήθως από τον ιό του έρπητα τύπου II. Η μετάδοση του γίνεται κυρίως με άμεση σεξουαλική επαφή με μολυσμένα γεννητικά όργανα ή από μη σεξουαλική μετάδοση όπως τα πλαστικά καθίσματα της τουαλέτας, όπου ο ιός του έρπητα μπορεί να ζήσει για λίγες ώρες. Όσον αφορά τα συμπτώματα, συνήθως στην αρχή εμφανίζονται μικρές φυσαλίδες, οι οποίες σπάνε μετά από 1 ημέρα, δημιουργώντας μικρά έλκη που συνοδεύονται από κνησμό και πόνο.

Τριχομονάδωση
Η Τριχομονάδωση οφείλεται στο πρωτόζωο Trichomonas vaginali και η μετάδοση του γίνεται κυρίως με την σεξουαλική επαφή. Τα συμπτώματα της είναι η φαγούρα, συχνουρία, και η έκκριση κίτρινου δύσοσμου υγρού.
Η διάγνωση γίνεται με εργαστηριακές εξετάσεις για την ανεύρεση του παράσιτου.

Οξυτενή Κονδυλώματα
Τα Οξυτενή Κονδυλώματα δημιουργούνται από τον ιό HPV-Human Papilloma Virus (Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων) ο οποίος προκαλεί στα γεννητικά όργανα, στο πρωκτό ή και στην ουρήθρα, μικρές βλάβες που έχουν ανθοκραμβοειδές σχήμα (σαν μικρό κουνουπίδι) οι οποίες συνήθως είναι ανώδυνες.
Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι ιών HPV, ορισμένοι εκ των οποίων σχετίζονται με καρκίνους των γεννητικών οργάνων. Ειδικά στις γυναίκες, μερικοί από αυτούς, προκαλούν περίπου το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Η διάγνωση γίνεται από τον ιατρό μετά από κλινική εξέταση. Η αντιμετώπιση τους γίνεται με φαρμακευτικές ή με επεμβατικές θεραπείες.

Ιογενής ηπατίτιδα
Η ιογενής ηπατίτιδα είναι μια μολυσματική ασθένεια του ήπατος. Ο ασθενής μπορεί να μην έχει κανένα σύμπτωμα ή μπορεί να παρουσιάσει ήπιες ή έντονες γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στην υγεία ακόμη και θάνατο.

Ηπατίτιδα Β
Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται κυρίως με το αίμα, το σάλιο, το σπέρμα, τις κολπικές εκκρίσεις και άλλα υγρά του σώματος.

Ηπατίτιδα C
Η ετεροφυλοφιλική μετάδοση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση αυτής της μορφής ηπατίτιδας η οποία ευθύνεται σήμερα για το 90% των κρουσμάτων. Επίσης αναπτύσσεται ύστερα από μετάγγιση αίματος. Η διάγνωση γίνεται με εργαστηριακές εξετάσεις.

AIDS ή Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας
Το AIDS είναι το αποτέλεσμα της μόλυνσης από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοεπάρκειας (HIV). Η μετάδοση γίνεται μετά από σεξουαλική επαφή, επαφή με αίμα ή παράγωγα του ή άλλα σωματικά υγρά. Δεν μεταδίδεται με συνηθισμένες καθημερινές επαφές όπως το φιλί, η τουαλέτα κλπ. Τα κλινικά συμπτώματα είναι μεγάλη αδυναμία του οργανισμού, λεμφαδενοπάθεια, διάρροια, πυρετός και έντονος βήχας. Δεν αναπτύσσουν AIDS όλα τα άτομα που μολύνονται από τον ιό HIV. Καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι η αποφυγή ερωτικής επαφής χωρίς προφυλάξεις, ειδικά με συντρόφους υψηλού κινδύνου. Η συστηματική χρήση προφυλακτικών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV. Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM