| 

ΥΓΕΙΑ & FITNESS

 ΔΙΑΦ. ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Πρόωρη εκσπερμάτιση. Αγγίζει το 30%.

Τι προκαλεί αυτή τη σεξουαλική δυσλειτουργία;

Δευτέρα 12 Δεκ 2011

Από: Συντακτική ομάδα B1
Η εκσπερμάτιση θεωρείται μια πολύπλοκη νευρομυϊκή λειτουργία και είναι μια συνεργασία του κεντρικού και περιφερικού νευρικού συστήματος, με ενεργό συμμετοχή και του ψυχοσυναισθηματικού παράγοντα. Προκαλείται έπειτα από ελάχιστο σεξουαλικό ερεθισμό πριν ή λίγο μετά τη διείσδυση του πέους στον γυναικείο κόλπο και σίγουρα νωρίτερα από την επιθυμία του άντρα.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση απασχολεί περίπου το 30% του παγκόσμιου αντρικού πληθυσμού Πάρα πολλές μελέτες έγιναν και ακόμη περισσότερα γράφτηκαν για τους πιθανούς λόγους που οδηγούν σε αυτή την ανεπιθύμητη διαταραχή. Μια διαταραχή η οποία προκαλεί αρκετά προβλήματα όχι μόνο στον άντρα αλλά και στα ζευγάρια γενικότερα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο άντρας νοιώθει ένοχος στο ότι ο ίδιος ευθύνεται για το πρόβλημα και κατά δεύτερο λόγο στο ότι η γυναίκα του δεν φτάνει ποτέ σε οργασμό και δεν απολαμβάνει το σεξ όπως θα ήθελαν φυσικά και οι δύο. Αυτός είναι και ένας κύριος λόγος που αρκετά ζευγάρια είτε χωρίζουν, είτε καταφεύγουν σε εξωσυζυγικές σχέσεις για να καλύψουν το κενό.

Πρόβλημα οργανικό ή ψυχολογικό;


Ποία είναι λοιπόν τα αίτια;
Μπορεί να είναι οργανικά όπως προστατίτιδα, ουρηθρίτιδα, βραχύς χαλινός, νευρολογικές παθήσεις αλλά μπορεί να οφείλονται και σε καθαρά ψυχογενή αίτια.  Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι οφείλετε σε ψυχογενή- ψυχοσωματικά αίτια και μόνο. Συνήθως συμβαίνει όταν ο άντρας είναι αγχώδης, τελειομανής, σχολαστικός, όταν δεν εκφράζεται και κλείνεται συναισθηματικά. Σε κάποιους συμβαίνει όταν θέλουν έντονα μια ωραία και δυναμική γυναίκα η οποία ίσως αυξάνει το άγχος τους και για αυτό τον λόγο τελειώνουν αμέσως. Εδώ δεν σημαίνει ότι έχουν πρόβλημα γιατί μπορεί να συμβαίνει με μία συγκεκριμένη γυναίκα και όχι με οποιαδήποτε άλλη.

Μορφές πρόωρης εκσπερμάτισης:
- Σοβαρή: γίνεται μέσα σε 15 δευτερόλεπτα
- Μέτρια: γίνεται μέσα σε 15-30 δευτερόλεπτα
- Ελαφριά: γίνεται μέσα σε 60-120 δευτερόλεπτα

Θεραπείες
Υπάρχουν αρκετές θεραπείες και τεχνικές αναλόγως του τύπου και της μορφής κάθε περίπτωσης.

Στις ψυχογενείς μορφές οι θεραπείες είναι:

- Σεξοθεραπεία
- Τοπική χρήση αναισθητικών αλοιφών
- Χρήση προφυλακτικών με επιβραδυντικό υγρό

Στις πρωτοπαθείς μορφές αγνώστου αιτιολογίας και στις δευτεροπαθείς οργανικές μορφές αντιμετωπίζεται το αίτιο όπως η θεραπεία της προστατίτιδας της ουρηθρίτιδας και άλλων.

Καλό θα είναι να συμβουλευτείτε κάποιο ειδικό ουρολόγο-ανδρολόγο ή τον προσωπικό σας ιατρό πριν προβείτε σε οποιαδήποτε θεραπεία γιατί δεν "παίζουμε" με τέτοια θέματα, που αφορούν τον ανδρισμό μας αλλά και την υγεία γενικότερα.

 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM