| 

ΥΓΕΙΑ & FITNESS

 ΔΙΑΦ. ΠΑΘΗΣΕΙΣ

 Μέτρα προστασίας από τον ήλιο...

... για αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων!

Γενικά σε εμάς τους άντρες δεν αρέσουν οι κρέμες προσώπου και σώματος, αντηλιακές και μη αλλά ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε, γιατί η παρατεταμένη έκθεση μας στον ήλιο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να μας προκαλέσει εκτός από τα ηλιακά εγκαύματα και αρκετές σοβαρές παθήσεις του δέρματος.

Οι ακτίνες του ήλιου, που ονομάζονται επίσης και υπεριώδεις ή ακτίνες UV, προκαλούν βλάβες στο δέρμα. Υπάρχουν δύο είδη υπεριώδους ακτινοβολίας: η UVA, η οποία προκαλεί το γνωστό μαύρισμα και η UVB που προκαλεί τα ηλιακά εγκαύματα. Τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα της έκθεσης του ανθρώπου στις υπεριώδεις ακτίνες χωρίς προστασία, είναι τα ηλιακά εγκαύματα ενώ σε μακροπρόθεσμη βάση, η χωρίς προστασία έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.

Οι άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες, έχουν 20% περισσότερο λιπαρό δέρμα και μεγαλύτερους πόρους, επομένως οι άνδρες πρέπει να φροντίζουν λίγο περισσότερο το δέρμα τους το καλοκαίρι. Τώρα θα μου πεις, εκτός από το after shave, τι άλλο μπορεί ένας άντρας να βάλει στο πρόσωπό του; Κι` όμως υπάρχουν αντηλιακές και ενυδατικές κρέμες που θα μπορούσες να βάλεις κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Δεν είναι κακό ένας άντρας να φροντίζει το δέρμα του. Σίγουρα δεν το κάνουμε για λόγους καλλωπισμού και αισθητικής, όπως οι γυναίκες, αλλά περισσότερο για προστασία. Άλλωστε πόσες φορές έχουμε "τσουρουφλιστεί" μετά από παρατεταμένη παραμονή μας στην παραλία και τρέχαμε να βρούμε μετά, τρόπους για να ανακουφιστούμε;


Μέτρα προστασίας από τον ήλιο:


1.
Πλατύγυρο καπέλο, ψάθινο ή άλλο, που θα σας παρέχει περισσότερη προστασία. Το καπελάκι του μπέιζμπολ δεν συστήνεται πολύ αλλά επειδή αρκετοί το φοράμε, καλό είναι από το τίποτα.
2. Φοράτε γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε τα μάτια σας από τον ήλιο. Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.
3. Αποφύγετε την απευθείας έκθεσης σας στον ήλιο μεταξύ των ωρών 11:00 το πρωί με 4:00 το απόγευμα, όπου υπάρχει υψηλή ακτινοβολία.
4. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό, (τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο) με δείκτη ηλιακής προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15 και πάνω, το οποίο να ανανεώνεται συχνά.
5. Φορέστε ανοιχτόχρωμα βαμβακερά ρούχα που να καλύπτουν τις ευαίσθητες περιοχές.

Tip: Μην ξεγελιέστε από μια συννεφιασμένη μέρα, ή όταν κάθεστε κάτω από την ομπρέλα. Οι ακτίνες του ήλιου είναι και τότε επιβλαβείς.


Σε περίπτωση εγκαύματος από τον ήλιο ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

1.
Υπάρχουν αρκετά after sun και cooling προϊόντα στην αγορά τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Όσο λιγότερα χημικά περιέχουν στα συστατικά τους τόσο το καλύτερο.
2. Για γρήγορη ανακούφιση απλώστε στο δέρμα 100% aloe vera που έχει καταπραϋντικές και ενυδατικές ιδιότητες (θα την βρείτε στα φαρμακεία σε μορφή gel)
Μπορείτε να δοκιμάσετε επίσης και φυσικά προϊόντα που όλοι έχουμε στο σπίτι:
3. Απλώστε στο δέρμα που έχει καεί, βρώσιμο γιαούρτι ή κρύο γάλα. Τα λίπη και το γαλακτικό οξύ που περιέχουν έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και συνάμα ενυδατώνουν το δέρμα.
4. Κρύο τσάι. Το τσάι περιέχει ένα συστατικό την τανίνη, η οποία  βοηθά και ανακουφίζει από τις ενοχλήσεις του εγκαύματος.
5. Επίσης μπορείτε να απλώσετε κομπρέσες από κρύο χαμομήλι, τις οποίες θα αφήσετε στο ψυγείο να παγώσουν.

Tip: Αν τα εγκαύματα είναι πιο σοβαρής μορφής θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα δερματολόγο. Αν παρουσιαστούν άλλα συμπτώματα όπως πυρετός, ρίγος, ναυτία, πονοκέφαλος, και τάσεις για εμετό καλύτερα συμβουλευτείτε τον Γιατρό ή Φαρμακοποιό σας.


Φυσικά η έκθεση στον ήλιο δεν προκαλεί μόνο αρνητικά έχει και τα θετικά της:


Μισή ώρα την ημέρα στον ήλιο είναι αρκετή για την παραγωγή της Βιταμίνης D, η οποία με την σειρά της βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος στους άντρες, ειδικά σε αυτούς που θέλουν να αποκτήσουν παιδί! Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, σε δείγμα 340 αντρών. Αυτό εξηγεί και τις αυξημένες εγκυμοσύνες που δημιουργούνται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες!


Ας δούμε και κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά σχετικά με τον ήλιο...


- Σύμφωνα με έρευνες μόνο το 43% των αντρών χρησιμοποιούν αντηλιακή κρέμα και μόνο το 33% σε τακτική βάση.
- Το 69% των αντρών πιστεύουν πως οι άνθρωποι με μελαψό χρώμα φαίνονται πιο υγιείς.
- Το 36% των αντρών παθαίνουν κάποιου είδους εγκαύματα το καλοκαίρι σε σχέση με το 23% των γυναικών.


Από: ΤαύροςΤετάρτη 25 Ιούλ 2012

 Ποια είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

και πόσο επικίνδυνα είναι;

Κάθε καλοκαίρι παρουσιάζεται έξαρση στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία είναι γνωστά και σαν αφροδίσια νοσήματα.

Τα νοσήματα αυτά μεταδίδονται κυρίως από άτομο σε άτομο κατά τη σεξουαλική επαφή (κολπική, πρωκτική, στοματική), ενώ μερικά από αυτά μπορούν να μεταδοθούν και με απλή σωματική επαφή, ενώ άλλα χρειάζονται πλήρη και στενή σεξουαλική επαφή.

Παρόλο που σήμερα υπάρχει αρκετή ενημέρωση για προφύλαξη, αρκετοί είναι αυτοί που αγνοούν τις προειδοποιήσεις. Μάλιστα αρκετοί ασθενείς δεν εμφανίζουν συμπτώματα, παρόλο που έχουν μολυνθεί και έτσι μεταφέρουν την μόλυνση στην σύντροφο τους. Ανάμεσα στις προφυλάξεις είναι η σωστή χρησιμοποίηση προφυλακτικού και το πλύσιμο των γεννητικών οργάνων μετά από κάθε επαφή.

Καλό είναι μόλις διαπιστώσεις κάποιο σύμπτωμα, να επισκέπτεσαι τον προσωπικό σου ιατρό αμέσως. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και  η σύντροφός σου, λόγο πιθανής επαναμόλυνσης.  

Υπάρχουν αρκετές και αποτελεσματικές θεραπείες για όλα τα αφροδίσια νοσήματα, απλά έχε κατά νου πως όσο πιο νωρίς καταπολεμηθεί το νόσημα, τόσο το καλύτερο.

Περισσότερα από 20 σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα υπάρχουν σήμερα. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι:

Σύφιλη
Η σύφιλη προξενείται από το βακτηρίδιο που ονομάζεται ωχρά σπειροχαίτη. Η μετάδοση της γίνεται συνήθως με την σεξουαλική επαφή ή κατά το τοκετό που μεταφέρεται στο νεογνό. Μπορεί επίσης να εμφανισθεί και μετά από μετάγγιση αίματος. Η διάγνωση και θεραπεία της σύφιλης μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της εξέλιξής της.

Βλεννόρροια
Η βλεννόρροια θεωρείται σαν η  πιο συνηθισμένη μορφή των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών. Οφείλεται στο γονόκκοκο Ναισσέρια και η μετάδοση της γίνεται με κάθε είδους σεξουαλική επαφή. Προσβάλλει κυρίως την πρόσθια ουρήθρα στον άνδρα και την ουρήθρα και τον τράχηλο της μήτρας στη γυναίκα. Η διάγνωση γίνεται με εργαστηριακές εξετάσεις (χρωματισμός κατά Gram και η καλλιέργεια του εκκρίματος της ουρήθρας), οι οποίες είναι πολύ ακριβείς για τους άνδρες αλλά όχι και για τις γυναίκες.

Χλαμύδια
Τα χλαμύδια (Chlamydia trachomatis) ανήκουν στην κατηγορία των βακτηρίων και μεταδίδονται μετά από κολπική, πρωκτική ή στοματική ερωτική επαφή. Τα χλαμύδια θεωρούνται μια «σιωπηρή νόσος» λόγο του ότι, περίπου το 75% των γυναικών και το 50% των ανδρών που έχουν μολυνθεί, συνήθως δεν εμφανίζουν οποιαδήποτε συμπτώματα. Αν δεν θεραπευθούν τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και στειρότητα. Η διάγνωση των χλαμυδίων γίνεται με εργαστηριακές εξετάσεις και η θεραπεία τους γίνεται με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή.

Έρπητας γεννητικών οργάνων
Ο έρπης των γεννητικών οργάνων προκαλείται συνήθως από τον ιό του έρπητα τύπου II. Η μετάδοση του γίνεται κυρίως με άμεση σεξουαλική επαφή με μολυσμένα γεννητικά όργανα ή από μη σεξουαλική μετάδοση όπως τα πλαστικά καθίσματα της τουαλέτας, όπου ο ιός του έρπητα μπορεί να ζήσει για λίγες ώρες. Όσον αφορά τα συμπτώματα, συνήθως στην αρχή εμφανίζονται μικρές φυσαλίδες, οι οποίες σπάνε μετά από 1 ημέρα, δημιουργώντας μικρά έλκη που συνοδεύονται από κνησμό και πόνο.

Τριχομονάδωση
Η Τριχομονάδωση οφείλεται στο πρωτόζωο Trichomonas vaginali και η μετάδοση του γίνεται κυρίως με την σεξουαλική επαφή. Τα συμπτώματα της είναι η φαγούρα, συχνουρία, και η έκκριση κίτρινου δύσοσμου υγρού.
Η διάγνωση γίνεται με εργαστηριακές εξετάσεις για την ανεύρεση του παράσιτου.

Οξυτενή Κονδυλώματα
Τα Οξυτενή Κονδυλώματα δημιουργούνται από τον ιό HPV-Human Papilloma Virus (Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων) ο οποίος προκαλεί στα γεννητικά όργανα, στο πρωκτό ή και στην ουρήθρα, μικρές βλάβες που έχουν ανθοκραμβοειδές σχήμα (σαν μικρό κουνουπίδι) οι οποίες συνήθως είναι ανώδυνες.
Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι ιών HPV, ορισμένοι εκ των οποίων σχετίζονται με καρκίνους των γεννητικών οργάνων. Ειδικά στις γυναίκες, μερικοί από αυτούς, προκαλούν περίπου το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Η διάγνωση γίνεται από τον ιατρό μετά από κλινική εξέταση. Η αντιμετώπιση τους γίνεται με φαρμακευτικές ή με επεμβατικές θεραπείες.

Ιογενής ηπατίτιδα
Η ιογενής ηπατίτιδα είναι μια μολυσματική ασθένεια του ήπατος. Ο ασθενής μπορεί να μην έχει κανένα σύμπτωμα ή μπορεί να παρουσιάσει ήπιες ή έντονες γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στην υγεία ακόμη και θάνατο.

Ηπατίτιδα Β
Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται κυρίως με το αίμα, το σάλιο, το σπέρμα, τις κολπικές εκκρίσεις και άλλα υγρά του σώματος.

Ηπατίτιδα C
Η ετεροφυλοφιλική μετάδοση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση αυτής της μορφής ηπατίτιδας η οποία ευθύνεται σήμερα για το 90% των κρουσμάτων. Επίσης αναπτύσσεται ύστερα από μετάγγιση αίματος. Η διάγνωση γίνεται με εργαστηριακές εξετάσεις.

AIDS ή Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας
Το AIDS είναι το αποτέλεσμα της μόλυνσης από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοεπάρκειας (HIV). Η μετάδοση γίνεται μετά από σεξουαλική επαφή, επαφή με αίμα ή παράγωγα του ή άλλα σωματικά υγρά. Δεν μεταδίδεται με συνηθισμένες καθημερινές επαφές όπως το φιλί, η τουαλέτα κλπ. Τα κλινικά συμπτώματα είναι μεγάλη αδυναμία του οργανισμού, λεμφαδενοπάθεια, διάρροια, πυρετός και έντονος βήχας. Δεν αναπτύσσουν AIDS όλα τα άτομα που μολύνονται από τον ιό HIV. Καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι η αποφυγή ερωτικής επαφής χωρίς προφυλάξεις, ειδικά με συντρόφους υψηλού κινδύνου. Η συστηματική χρήση προφυλακτικών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV.Από: Συντακτική ομάδα Β1Δευτέρα 23 Ιούλ 2012

 H ρίγανη σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη

Η θεραπεία του καρκίνου κρύβεται σε μια πίτσα;

Είναι από καιρό γνωστό πως η ρίγανη, ένα από τα βασικά καρυκεύματα της ελληνικής κουζίνας, διαθέτει ευεργετικές ιδιότητες, αλλά μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λονγκ Άϊλαντ (Long Island University) δείχνει πως ένα συστατικό της θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη ξεκινά από τον αδένα του προστάτη, ένας αδένας που μοιάζει με κάστανο και βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματος, κάτω από την ουροδόχο κύστη του άνδρα και περιβάλλει την ουρήθρα. Με την λειτουργία του συμβάλει στον έλεγχο της ούρησης, το οποίο το πετυχαίνει λόγω της ανατομικής του θέσης, στον εμπλουτισμό του σπέρματος με χρήσιμα και απαραίτητα συστατικά και στη λειτουργία της εκσπερμάτισης.

Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται συνήθως σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας.Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 1 στους 36 άνδρες θα πεθάνουν από την συγκεκριμένη ασθένεια. Μονάχα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένονται 241.740 νέα κρούσματα και 28.170 θάνατοι μέσα στο 2012. Οι σημερινές θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τη χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Αυτές συχνά συνοδεύονται από σημαντικές επιπλοκές ή σοβαρές παρενέργειες.

Η καθηγήτρια Σουπρίγια Μπαβαντέκαρ του Long Island University εξετάζει την καρβακρόλη, ένα συστατικό της ρίγανης, σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής παρουσιάζουν απόπτωση σε αυτά τα κύτταρα. Ο μηχανισμός της απόπτωσης είναι αυτό που η καθηγήτρια αποκαλεί "κυτταρική αυτοκτονία" ή αλλιώς η φυσική οδός που ακολουθούν τα κύτταρα προς έναν προγραμματισμένο θάνατο, κατά τη διαδικασία της οποίας το κύτταρο συρρικνώνεται και αποδομείται. Η ερευνητική ομάδα προσπαθεί τώρα να καθορίσει ακριβώς τον τρόπο που η ουσία προκαλεί την απόπτωση των κυττάρων.

«Γνωρίζουμε ότι η ρίγανη έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αλλά η θετική του επίδραση του σε καρκινικά κύτταρα πραγματικά την ανεβάζει στο επίπεδο ενός σούπερ μπαχαρικού όπως είναι ο κουρκουμάς," είπε η Δρ. Μπαβαντέκαρ. Αν και η μελέτη βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο, πιστεύει πως τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ένα τεράστιο δυναμικό όσον αφορά τη χρήση της καρβακρόλης ως αντικαρκινικού παράγοντα. "Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι η ρίγανη χρησιμοποιείται ευρέως σε τρόφιμα και αναμένουμε αυτό να μεταφράζεται σε μειωμένο κίνδυνο σοβαρών τοξικών επιδράσεων."

"Μερικοί ερευνητές έχουν ήδη δείξει ότι τρώγοντας πίτσα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται ως επί το πλείστον στο λυκοπένιο, μια ουσία που βρίσκεται στη σάλτσα ντομάτας, αλλά τώρα αισθάνονται ότι ακόμα και η ρίγανη μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο», δήλωσε η Δρ. Μπαβαντέκαρ . "Εάν η μελέτη συνεχίζει να αποφέρει θετικά αποτελέσματα, αυτό το σούπερ-μπαχαρικό μπορεί να αντιπροσωπεύει μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για ασθενείς με καρκίνο του προστάτη."
Πηγή: ΣκάιΑπό: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 25 Απρ 2012

 Νέο φάρμακο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

ανέπτυξαν Γάλλοι ερευνητές

Ένα φάρμακο το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να πολεμά ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη αναπτύσσεται από γάλλους ερευνητές. Ειδικοί από το Κέντρο Ανοσολογίας Marseille-Luminy στο Πανεπιστήμιο Aix Marseilles βρήκαν τον τρόπο ώστε να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των φονικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία κάνουν «περιπολία» εντός του οργανισμού αναζητώντας καρκινικά κύτταρα καθώς και κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιογενείς «εχθρούς».

Ανάπτυξη φαρμάκου:

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μάλιστα ένα φάρμακο το οποίο αυξάνει την ικανότητα των φονικών κυττάρων να αναγνωρίζουν και να σκοτώνουν τα «άρρωστα» κύτταρα του οργανισμού. Πιστεύουν ότι η νέα εξέλιξη μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά ασθενείς που υποφέρουν από ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα αλλά και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως όσα έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή χημειοθεραπεία.

Μέχρι στιγμής, σε πειράματα που έχουν διεξαχθεί σε ποντίκια, φάνηκε ότι το νέο φάρμακο είναι αποτελεσματικό ενάντια στη γρίπη και στον ιό του έρπητα. Οι ερευνητές βρίσκονται τώρα σε συνεργασία με φαρμακευτική εταιρεία προκειμένου να αναπτύξουν θεραπείες για την αντιμετώπιση καρκίνων αλλά και άλλων ιογενών λοιμώξεων.

«Υπερ-φόρτιση» του ανοσοποιητικού
«Αυτό που κάνουμε είναι να ‘υπερ-φορτίζουμε’ το ανοσοποιητικό σύστημα» ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Ερίκ Βιβιέ και προσέθεσε: «Η φιλοσοφία μας είναι να προάγουμε την ικανότητα των φονικών κυττάρων ώστε να εξοντώνουν άλλα κύτταρα. Με βάση τις γενετικές μελέτες μας ανακαλύψαμε ότι ένα αντίσωμα μπορεί να έχει αυτήν την επίδραση και δείξαμε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό».

Σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Science» οι γάλλοι επιστήμονες εξηγούν ότι τροποποίησαν γενετικώς ποντίκια ώστε να εμφανίζουν έλλειψη ενός μορίου στην επιφάνεια των φονικών κυττάρων τους το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες μετριάζει την απόκριση του οργανισμού στους ιούς ή στα καρκινικά κύτταρα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα φονικά κύτταρα των ζώων έγιναν… φονικότερα.

Το σημαντικό ήταν μάλιστα ότι τα γενετικώς τροποποιημένα ποντίκια παρέμειναν υγιή όταν μολύνθηκαν με σχετικά υψηλές δόσεις ενός ιού που προσομοίαζε με εκείνον του έρπητα καθώς και με τον ιό της γρίπης. Την ίδια στιγμή άλλα ποντίκια των οποίων δεν είχε «ενισχυθεί» το ανοσοποιητικό σύστημα πέθαναν μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας από τη μόλυνση με τους ιούς.

Αντίσωμα - «φρένο» του μορίου
Στη συνέχεια οι ερευνητές εντόπισαν ένα αντίσωμα το οποίο ανέστειλε τη δράση ακριβώς του ίδιου μορίου της επιφάνειας των φονικών κυττάρων. Όπως φάνηκε το αντίσωμα είχε δηλαδή την ίδια επίδραση με τη γενετική τροποποίηση.

Όπως τόνισε ο καθηγητής Βιβιέ η ομάδα του έχει ήδη αναπτύξει μια ανθρώπινη εκδοχή του συγκεκριμένου αντισώματος και διερευνά τώρα σε ποιες περιπτώσεις ιογενών ή άλλων «εχθρών» του οργανισμού θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική. «Μπορεί το αντίσωμα αυτό να έχει πολλές ενδιαφέρουσες χρήσεις για τους ασθενείς, ωστόσο πρέπει να αποδείξουμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του προτού περάσουμε σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους».

Σημειώνεται ότι μια γαλλική φαρμακευτική εταιρεία, η Innate Pharma, έχει ήδη υποβάλει αίτηση για κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας σε ό,τι αφορά τη νέα ανακάλυψη και βρίσκεται σε συνεργασία με τους γάλλους ερευνητές προκειμένου η μελέτη τους να πάρει «σάρκα και οστά» προς όφελος πολλών ασθενών.Πηγή: Το Βήμα


Από: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 24 Ιαν 2012

 Kιρσοκήλη: Μία συχνή πάθηση των αντρών

τι είναι, συμπτώματα και θεραπείες

Η κιρσοκήλη είναι η μη φυσιολογική διάταση των φλεβών που απομακρύνουν το αίμα από τους όρχεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη λίμναση του αίματος το οποίο περιέχει βλαβερές ουσίες στην περιοχή των όρχεων με αποτέλεσμα την πιθανή πρόκληση βλάβης στην διαδικασία της σπερματογέννεσης.

Συνηθέστερα εμφανίζεται αριστερά, αλλά είναι δυνατόν να εμφανιστεί είτε δεξιά, είτε και αμφοτερόπλευρα. Αποτελεί την συχνότερη και ευκολότερα αναγνωρίσιμη αιτία υπογονιμότητας στον άνδρα.

Η συσχέτιση ανάμεσα στην διαταραχή αυτή και την υπογονιμότητα έχει αναγνωριστεί εδώ και αιώνες. Πρώτος ο Celsius τον 1ο μ.Χ αιώνα περιέγραψε την διάταση των σπερματικών φλεβών και υπογράμμισε την σύνδεση μεταξύ κιρσοκήλης και ατροφίας των όρχεων.

Η κιρσοκήλη είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται περίπου στο 15% του ανδρικού πληθυσμού και στο 35% των ανδρών με προβλήματα γονιμότητας. Οι προκαλούμενες βλάβες καταλήγουν προοδευτικά σε μια μείωση της ορχικής λειτουργίας καθώς και σε μια αλλοίωση των χαρακτηριστικών του σπέρματος.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι κιρσοκήλη παρουσιάζεται στο 53% των συγγενών πρώτου βαθμού των ασθενών που παρουσιάζουν την πάθηση αυτή.

Η παθοφυσιολογία της πάθησης αυτής δεν είναι απόλυτα κατανοητή και στην διεθνή βιβλιογραφία βρίσκουμε διάφορες αιτιολογίες οι οποίες συσχετίζονται με τις προκαλούμενες διαταραχές στο σπέρμα.

Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε, την υπερθερμία (αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή), την υποξία (μείωση της οξυγόνωσης), την παλινδρόμηση τοξικών ουσιών στους όρχεις κ.α. λόγω της καθήλωσης φλεβικού αίματος στην περιοχή. Οι εμφανιζόμενες διαταραχές στο σπέρμα αφορούν, είτε την μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων (όλιγοσπερμία), είτε την μείωση της κινητικότητας τους (ασθενοσπερμία) καθώς και την αύξηση ανώμαλων μορφών τους (τερατοσπερμία).

Οι ασθενείς έρχονται στον ιατρό γιατί παρουσιάζουν ένα αλλοιωμένο σπερμοδιάγραμμα. Είναι όμως δυνατόν να παραπονιούνται και για αίσθημα βάρους στην περιοχή των όρχεων. Επίσης σε περιπτώσεις υπογόνιμων ζευγαριών ο έλεγχος του ανδρικού παράγοντα θα πρέπει πάντα να περιλαμβάνει και την εξέταση για την ύπαρξη κιρσοκήλης.

Η κιρσοκήλη μπορεί επίσης να διαγνωσθεί τυχαία από μια εξέταση των όρχεων που γίνεται για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Η διάγνωση της πάθησης αυτής γίνεται αρχικά με την ψηλάφηση των όρχεων, ενώ ασθενής βρίσκεται σε όρθια θέση, πάνω από τους οποίους διακρίνεται η μάζα των διατεταμένων φλεβών.

Στην συνέχεια όμως είναι απαραίτητο να γίνουν και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις και κυρίως ένα έγχρωμο υπερηχογράφημα Doppler, το οποίο μας επιτρέπει τόσο να δούμε τις φλέβες που πάσχουν όσο και να καθορίσουμε τον βαθμό και την σοβαρότητα της πάθησης αυτής. Στην εξέταση αυτή βλέπουμε τόσο την διάταση των φλεβών, όσο και το μέγεθος της παλινδρόμησης του αίματος στις φλέβες μα αποτέλεσμα να μπορούμε να κατατάξουμε την κιρσοκήλη ανάλογα με την βαρύτητα της σε πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού ανάλογα αν η παλινδρόμηση γίνεται σε καθιστή θέση, όρθια θέση είτε μετά από άσκηση πίεσης από τα κοιλιακά τοιχώματα.

Σε περίπτωση που η πάθηση αυτή διαπιστωθεί δεξιά και όχι αριστερά είναι απαραίτητος και ο έλεγχος με υπερηχογράφημα και των νεφρών για να αποκλειστούν και κάποιες άλλες πιθανές συνυπάρχουσες παθήσεις. Είναι επίσης αναγκαίο και ένα δεύτερο σπερμοδιάγραμμα για την επιβεβαίωση των ευρημάτων του πρώτου. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι το σπερμοδιάγραμμα δεν γίνεται οποιαδήποτε στιγμή , αλλά η λήψη του σπέρματος να απέχει τρείς με τέσσερεις ημέρες από την τελευταία εκσπερμάτιση, ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο γιατί οι φυσιολογικές τιμές της εξέτασης έχουν στανταριστεί με βάση αυτή την προϋπόθεση.

Η διόρθωση της κιρσοκήλης γίνεται με μία απλή χειρουργική επέμβαση. Είναι μία απλή επέμβαση όταν γίνεται από ειδικευμένο ουρολόγο. Ο ασθενής μετά τον απαιτούμενο προεγχειρητικό έλεγχο εισάγεται στο χειρουργείο , υποβάλλεται σε γενική συνήθως αναισθησία, και μέσω μιας μικρής τομής στην βουβωνική περιοχή γίνεται η απολίνωση των φλεβών.

Για καλύτερη ακόμα ευκρίνεια μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και χειρουργικό μικροσκόπιο έτσι ώστε να έχει μια πιο αναλυτική εικόνα της περιοχής. Ο ασθενής συνήθως μέσα στην ίδια μέρα φεύγει από το νοσοκομείο χωρίς να χρειαστεί να διανυκτερεύσει σε αυτό.

Έχουν περιγραφεί και άλλες μέθοδοι αλλά η χειρουργική αντιμετώπιση εξακολουθεί να είναι ο χρυσός κανόνας . Ο νέος έλεγχος του σπέρματος γίνεται τουλάχιστον 3-6 μήνες μετά την αντιμετώπιση της πάθησης αυτής. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι ότι η παραγωγή και η πλήρης ωρίμανση των σπερματοζωαρίων από τους όρχεις χρειάζεται περίπου 70 ημέρες, οπότε η διαφορά στα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του σπέρματος θα φανεί αφού έχει περάσει τουλάχιστον αυτή η περίοδος.Πηγή: Ιατρός Θάνος ΑσκητήςΑπό: Συντακτική ομάδα Β1Παρασκευή 16 Δεκ 2011

 Πλούσια μαλλιά υπόσχονται επιστήμονες

νέα επαναστατική μέθοδος στα σκαριά

Ένα βήμα πιο κοντά σε μια νέου τύπου θεραπεία για τη φαλάκρα βρίσκονται οι επιστήμονες μετά από μελέτη του τρόπου με τον οποίον τα ζώα αναπτύσσουν και αποβάλλουν το τρίχωμά τους.

Η καινούργια προσέγγιση αναμένεται να προσφέρει ανακούφιση στον μισό ανδρικό πληθυσμό που αποκτά κρανίο… γυαλί μέχρι τα 50 έτη του καθώς και σε πολλές γυναίκες που παρουσιάζουν αραίωση των μαλλιών μετά την εμμηνόπαυση.

Διπλό μονοπάτι ανάπτυξης του τριχώματος

Η ανάπτυξη του τριχώματος στα ζώα προκαλείται τόσο από ορμόνες στην εσωτερική στιβάδα του δέρματος που ονομάζεται χόριο όσο και από σήματα που αποστέλλονται από άλλα σημεία του σώματος. Τα σήματα αυτά εμφανίζουν μεταβολές ανάλογα με τις διαφορετικές εποχές του χρόνου – για τον λόγο αυτό το τρίχωμα των ζώων είναι πιο πλούσιο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ο δρ Τσενγκ-Μινγκ Τσουόνγκ από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας ανέφερε ότι το τρίχωμα των ζώων μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας νέας προσέγγισης για την αντιμετώπιση της φαλάκρας στον άνθρωπο. «Τα βλαστικά κύτταρα των θυλάκων της τρίχας δεν ακούνε μόνο τις φωνές εντός τους, αλλά και εξωτερικές φωνές» σημείωσε ο ειδικός σε συνέντευξή του στο MyHealthNewsDaily λίγο πριν ανακοινώσει τη νέα μελέτη του σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κυτταρικής Βιολογίας στο Ντένβερ.

Εξήγησε ότι η λογική που ακολουθεί με την ομάδα του είναι η ακόλουθη: αντί να γίνεται απευθείας ενεργοποίηση των θυλάκων των τριχών μέσω της εμφύτευσης βλαστικών κυττάρων, επιχειρείται η μεταβολή του περιβάλλοντος γύρω από τους θύλακες. Η προσέγγιση αυτή πιστεύεται ότι μπορεί να «γεννήσει» τα εξωτερικά σήματα που οδηγούν σε τριχοφυΐα στα ζώα, αλλά έχουν χαθεί στην πορεία της εξέλιξης του ανθρώπου.

Κάντο όπως… ο κηπουρός

«Αυτός ο επιπλέον παράγοντας που επιδρά στους θύλακες των τριχών εξαφανίστηκε κατά την εξέλιξη του ανθρώπου» τόνισε ο ειδικός και προσέθεσε ότι «είναι σημαντικό να προσπαθούμε όχι μόνο να ‘βοηθήσουμε’ τα βλαστικά κύτταρα αλλά και να βελτιώσουμε το ‘έδαφος’ – όπως ακριβώς συμβαίνει με τα φυτά όπου εάν φυτέψουμε κάποιο σε καλό έδαφος αυτό ανθίζει, το ίδιο συμβαίνει και με τα μαλλιά».

Σήμερα υπάρχουν μόνο δύο θεραπείες που έχει αποδειχθεί κλινικά ότι μπορούν να επιβραδύνουν την απώλεια μαλλιών και να προλάβουν την επιδείνωση της φαλάκρας – πρόκειται για το φάρμακο φιναστερίδη καθώς και τη λοσιόν Minoxidil. Εκτός αυτών των δύο μη παρεμβατικών θεραπειών υπάρχει και η προσέγγιση της μεταμόσχευσης τριχών η οποία όμως συνδέεται με μεγάλο κόστος.Πηγή: Το ΒήμαΑπό: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 13 Δεκ 2011

 Πρόωρη εκσπερμάτιση. Αγγίζει το 30%.

Τι προκαλεί αυτή τη σεξουαλική δυσλειτουργία;

Η εκσπερμάτιση θεωρείται μια πολύπλοκη νευρομυϊκή λειτουργία και είναι μια συνεργασία του κεντρικού και περιφερικού νευρικού συστήματος, με ενεργό συμμετοχή και του ψυχοσυναισθηματικού παράγοντα. Προκαλείται έπειτα από ελάχιστο σεξουαλικό ερεθισμό πριν ή λίγο μετά τη διείσδυση του πέους στον γυναικείο κόλπο και σίγουρα νωρίτερα από την επιθυμία του άντρα.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση απασχολεί περίπου το 30% του παγκόσμιου αντρικού πληθυσμού Πάρα πολλές μελέτες έγιναν και ακόμη περισσότερα γράφτηκαν για τους πιθανούς λόγους που οδηγούν σε αυτή την ανεπιθύμητη διαταραχή. Μια διαταραχή η οποία προκαλεί αρκετά προβλήματα όχι μόνο στον άντρα αλλά και στα ζευγάρια γενικότερα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο άντρας νοιώθει ένοχος στο ότι ο ίδιος ευθύνεται για το πρόβλημα και κατά δεύτερο λόγο στο ότι η γυναίκα του δεν φτάνει ποτέ σε οργασμό και δεν απολαμβάνει το σεξ όπως θα ήθελαν φυσικά και οι δύο. Αυτός είναι και ένας κύριος λόγος που αρκετά ζευγάρια είτε χωρίζουν, είτε καταφεύγουν σε εξωσυζυγικές σχέσεις για να καλύψουν το κενό.

Πρόβλημα οργανικό ή ψυχολογικό;


Ποία είναι λοιπόν τα αίτια;
Μπορεί να είναι οργανικά όπως προστατίτιδα, ουρηθρίτιδα, βραχύς χαλινός, νευρολογικές παθήσεις αλλά μπορεί να οφείλονται και σε καθαρά ψυχογενή αίτια.  Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι οφείλετε σε ψυχογενή- ψυχοσωματικά αίτια και μόνο. Συνήθως συμβαίνει όταν ο άντρας είναι αγχώδης, τελειομανής, σχολαστικός, όταν δεν εκφράζεται και κλείνεται συναισθηματικά. Σε κάποιους συμβαίνει όταν θέλουν έντονα μια ωραία και δυναμική γυναίκα η οποία ίσως αυξάνει το άγχος τους και για αυτό τον λόγο τελειώνουν αμέσως. Εδώ δεν σημαίνει ότι έχουν πρόβλημα γιατί μπορεί να συμβαίνει με μία συγκεκριμένη γυναίκα και όχι με οποιαδήποτε άλλη.

Μορφές πρόωρης εκσπερμάτισης:
- Σοβαρή: γίνεται μέσα σε 15 δευτερόλεπτα
- Μέτρια: γίνεται μέσα σε 15-30 δευτερόλεπτα
- Ελαφριά: γίνεται μέσα σε 60-120 δευτερόλεπτα

Θεραπείες
Υπάρχουν αρκετές θεραπείες και τεχνικές αναλόγως του τύπου και της μορφής κάθε περίπτωσης.

Στις ψυχογενείς μορφές οι θεραπείες είναι:

- Σεξοθεραπεία
- Τοπική χρήση αναισθητικών αλοιφών
- Χρήση προφυλακτικών με επιβραδυντικό υγρό

Στις πρωτοπαθείς μορφές αγνώστου αιτιολογίας και στις δευτεροπαθείς οργανικές μορφές αντιμετωπίζεται το αίτιο όπως η θεραπεία της προστατίτιδας της ουρηθρίτιδας και άλλων.

Καλό θα είναι να συμβουλευτείτε κάποιο ειδικό ουρολόγο-ανδρολόγο ή τον προσωπικό σας ιατρό πριν προβείτε σε οποιαδήποτε θεραπεία γιατί δεν "παίζουμε" με τέτοια θέματα, που αφορούν τον ανδρισμό μας αλλά και την υγεία γενικότερα.

Από: Συντακτική ομάδα B1Δευτέρα 12 Δεκ 2011

 Τι χρώμα είχαν τα ούρα σου σήμερα το πρωί;

Μάθετε τι κρύβεται πίσω από το χρώμα των ούρων σας και ποιες οι πιθανές αιτίες.

Η ούρηση είναι μία καθημερινή λειτουργία όλων των ανθρώπων της γης. Όλοι νομίζουν πως τα ούρα τους έχουν το ίδιο χρώμα με όλους τους άλλους, ή και ακόμη πως πάντα είναι το ίδιο χρώμα. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.  Τα ούρα αποτελούνται από νερό και ακαθαρσίες του μεταβολισμού. Αποβάλλονται από τον οργανισμό όταν έχουν πλέον περάσει από το αναγκαίο φιλτράρισμα του αίματος από τα νεφρά.

Το χρώμα στα ούρα επηρεάζεται από την διατροφή, τα φάρμακα που παίρνουμε αλλά και πιθανές λοιμώξεις ή άλλες παθήσεις του οργανισμού. Συνήθως οι εναλλαγές είναι παροδικές εκτός από τις σοβαρές παθήσεις.

Το φυσιολογικό χρώμα των ούρων κυμαίνεται από ωχροκίτρινο μέχρι βαθύ κεχριμπαρένιο.

- Αν το χρώμα τους είναι ανοιχτόχρωμο κίτρινο ή ακόμη και άχρωμο τότε σημαίνει πως καταναλώνουμε πολλά υγρά και νερό.

- Aν είναι βαθύ κίτρινο μπορεί να σημαίνει πιθανό πρόβλημα στο συκώτι.

- Αν πάλι είναι καφέ τότε ίσως να οφείλεται σε σοβαρή πάθηση του συκωτιού.

- Αν το χρώμα είναι σκούρο κίτρινο προς πορτοκαλί η ένδειξη λέει πως πίνουμε ελάχιστο ή και καθόλου νερό και συμβαίνει συχνά όταν ο οργανισμό αρχίσει να αφυδατώνεται.

- Αν το χρώμα είναι σκούρο και θολό τότε μπορεί να υπάρχει ουρολοίμωξη ή πέτρες στα νεφρά.

- Αν το χρώμα είναι ροζ μάλλον οφείλεται σε αίμα που υπάρχει σε αυτά.

- Αν γίνεται μπλε τότε μπορεί να προέρχεται από βακτηριδιακή λοίμωξη.


Σημειώσεις:
Αν καταναλώσετε μία μέρα κοκκινογούλια (παντζάρια) μπορεί την ίδια ή και την επόμενη μέρα τα ούρα σας να έχουν ροζ χρώμα. Αν παίρνετε βιταμίνες τα ούρα σας θα έχουν ένα ζωηρό κίτρινο χρώμα. Το πράσινο χρώμα στα ούρα είναι απόδειξη ότι φάγατε σπαράγγια και αν είναι πορτοκαλί χυμό καρότου.


Συμβουλή:
Αν έχετε κάποια αμφιβολία για το χρώμα των ούρων σας καλύτερα μην εξάγετε επιπόλαια συμπεράσματα από μόνοι σας. Ζητήστε την γνώμη ειδικού.
Από: Συντακτική ομάδα B1Τετάρτη 07 Δεκ 2011

 Θωρακίστε τον οργανισμό σας από το κρυολόγημα!

Τροφές που βοηθούν στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού με φυσικό τρόπο.

Πιο κάτω παραθέτουμε 6 σημαντικές τροφές με ισχυρές αντιβιοτικές ικανότητες οι οποίες βοηθούν να καταπολεμήσεις εύκολα και με φυσικό τρόπο το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη.


Βιταμίνη C
Βρίσκετε σε μεγάλη ποσότητα στα ακτινίδια την παπάγια, τα κεράσια, τις φράουλες, στα μύρτιλλα και σε λιγότερη ποσότητα αλλά αρκετή για να βοηθήσει, στα πορτοκάλια και γενικά σε όλα τα εσπεριδοειδή. Μπορεί να τα την βρείτε και σαν συμπλήρωμα διατροφής στα φαρμακεία.

Σαμπούκος
Το γνωστό σε όλους τσάι σαμπούκου έχει εφιδρωτική δράση, είναι διουρητικό και καθαρτικό του αίματος. Μπορείτε να το βρείτε και σε χυμό από καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Εχινάκεια
Πρόκειται για φυτό των ινδιάνων το οποίο άρχισε να χρησιμοποιείτε στην Ευρώπη κατά τον 19ο αιώνα και έχει ισχυρές αντιβιοτικές, αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και διεγερτικές ιδιότητες. Ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού με φυσικό τρόπο χωρίς να προκαλεί παρενέργειες. Στην αγορά το βρίσκετε σε αποξηραμένη μορφή που γίνεται ρόφημα, σε κάψουλες, σιρόπια και εκχύλισμα.

Σκόρδο
Αναμφίβολα ένα από τα πιο δημοφιλή φυσικά αντιβιοτικά με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Περιέχει allicin μία ουσία που έχει ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση και χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, του κρυολογήματος, του καρκίνου, των τροφικών δηλητηριάσεων και για την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Τζίντζερ
Θερμό, διεγερτικό, αντισηπτικό και σπασμολυτικό χρησιμοποιείται ευρέως στην Ινδία για την θεραπεία της γρίπης και διάφορων εντερικών προβλημάτων.

Προβιοτικά τρόφιμα
Παραδοσιακό γιαούρτι και κεφίρ (αϊράνι) συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος ενισχύοντας έτσι και το ανοσοποιητικό αφού να φανταστείτε ότι η έδρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκετε εκεί.


Σημείωση: Τα πιο πάνω φυσικά σκευάσματα βοηθούν συνήθως τις απλές μορφές κρυολογήματος, γι` αυτό καλύτερα να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιατρό προτού προβείτε στην χρήση τους.Από: Συντακτική ομάδα B1Δευτέρα 05 Δεκ 2011

 Προσοχή από την ακτινοβολία των συνδέσεων WiFi

βλάπτουν το σπέρμα και την γονιμότητα του άντρα!!

Προσοχή: Η ακτινοβολία από τις ασύρματες συνδέσεις WiFi, μπορούν να μειώσουν την δραστηριότητα και την ποιότητα του σπέρματος ενός άντρα!

Αν χρησιμοποιείτε έναν φορητό υπολογιστή ή και το iPad σας, για να συνδεθείτε ασύρματα με το διαδίκτυο, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται μπορεί να βλάψει το σπέρμα, άρα και την γονιμότητα σας, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Σε μελέτες που έχουν γίνει, μετά από λήψη σπέρματος από 29 υγιείς άνδρες, τοποθετώντας λίγες σταγόνες σπέρματος κάτω από έναν φορητό υπολογιστή συνδεδεμένο στο Internet μέσω WiFi, ανακάλυψαν πως μέσα στις επόμενες τέσσερις ώρες μερικά από τα σπερματοζωάρια φαίνεται να παρουσίασαν αλλοιώσεις λόγο της ακτινοβολίας. Το 1/4 του συνόλου του σπέρματος δεν ήταν πλέον σε θέση να "κολυμπήσει" όπως είναι γνωστός ο όρος, σε σχέση με τα δείγματα που βρίσκονταν μακριά από τον υπολογιστή και στην σωστή θερμοκρασία.

Το 9% του σπέρματος έδειξε βλάβη στο DNA, τρεις φορές περισσότερο από τα συγκρινόμενα δείγματα.

Η ζημιά στο σπέρμα δεν προκαλείται μόνο από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αλλά και από την θερμοκρασία που αναπτύσσετε στην περιοχή όταν ο υπολογιστής βρίσκεται στα γόνατα ή και πάνω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων του άντρα.

Το ίδιο ισχύει ακόμη και αν συνηθίζετε να έχετε το κινητό σας τηλέφωνο στην μπροστινή θέση του παντελονιού σας ή να το ακουμπάτε στην επίμαχη περιοχή καθώς το χρησιμοποιείται για online games κλπ.

Για αυτό προσέχουμε να διατηρούμε την επίμαχη περιοχή μας μακρυά από ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες και πάντα στην σωστή θερμοκρασία!


Από: Συντακτική ομάδα B1Τετάρτη 30 Νοέ 2011

 Ροχαλητό: Αιτίες και πως να απαλλαγείτε!

Εσύ πως ροχαλίζεις; Σαν τρακτέρ, ή χαλασμένο αλυσοπρίονο;

Πολλοί άντρες αλλά και γυναίκες ροχαλίζουν αλλά κανείς δεν το παραδέχεται. Το ροχαλητό σκοτώνει την ερωτική ζωή ενός ζευγαριού, αφού αναγκάζονται να κοιμούνται σε χωριστά δωμάτια, αλλά και τον ύπνο γιατί σε τελική ανάλυση ούτε αυτός που ροχαλίζει κοιμάται σωστά αλλά και ούτε αυτός που τον ακούει που δεν κοιμάται καθόλου! (αναλόγως ντεσιμπέλ φυσικά...)

Γύρω στο 40-45% των αντρών και γύρω στο 20-25% των γυναικών ροχαλίζουν σε καθημερινή βάση. Κατά τις γυναίκες οι άντρες είναι αυτοί που ροχαλίζουν πιο έντονα και πολλές φορές σε ενοχλητικό βαθμό αλλά σύμφωνα με έρευνες και τα δύο φύλα ροχαλίζουν εξίσου δυνατά. Ούτε οι άντρες αλλά ούτε και οι γυναίκες παραδέχονται εύκολα πως ροχαλίζουν, όταν επισημανθεί από τον/την σύζυγο, γιατί το ροχαλητό γίνεται κατά την διάρκεια του ύπνου, οπότε κανείς δεν μπορεί να το αντιληφθεί.

Το ροχαλητό εκτός από το ότι είναι ενοχλητικό τις περισσότερες φορές, ίσως είναι και μία ένδειξη μιας επικίνδυνης παθολογικής κατάστασης, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε σύνδρομο του ανώτερου αναπνευστικού το οποίο να προκαλέσει μέχρι και υπνική άπνοια.

Το ροχαλητό δημιουργείται όταν η συνεχείς ροή του αέρα που γίνεται κατά την εισπνοή από την μύτη ή το στόμα, διακόπτεται κατά την διάρκεια του ύπνου. Διακρίνεται από ήπιας, μέτριας ή δυνατής έντασης. Αυτή και μόνο η διακοπή δεν προκαλεί τον θόρυβο του ροχαλητού αλλά αυτό δημιουργείται γιατί υπάρχει ξηρότητα στην περιοχή λόγο έλλειψης σάλιου.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο αέρας με την αναπνοή εισέρχεται από τη μύτη ή το στόμα και περνά ανάμεσα από τη μαλακή υπερώα στους πνεύμονες. Στο σημείο εκεί όπου η γλώσσα και το ανώτερο τμήμα του λαιμού ενώνονται με τη μαλακή υπερώα προκαλείται δόνηση. Αν αυτή η δόνηση είναι έντονη τότε ο αεραγωγός στενεύει ή κλείνει με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ομαλή διέλευση του αέρα και η υπερώα να κτυπάει στο πίσω μέρος του λαιμού και να προκαλεί τον θόρυβο που ονομάζεται ροχαλητό.

Παράγοντες που προκαλούν ή μεγεθύνουν το πρόβλημα:
-Επιλογή της ύπτιας θέσης στον ύπνο
-Βαριά και λαδερά γευμάτων πριν την κατάκλιση
-Κατανάλωση αλκοόλ
-Υπερβολικό βάρος
-Κάπνισμα
-Λήψη ηρεμιστικών ή αντι-ισταμινικών φαρμάκων
-Χρόνια ρινίτιδα
-Αμυγδαλές και κρεατάκια
-Προβληματικό ρινικό διάφραγμα
-Κατά την περίοδο κρυολογήματος (πρήξιμο αμυγδαλών κλπ)

Μερικοί τρόποι για να περιορίσετε ή να σταματήσετε το ροχαλητό:
-Αποφυγή του ύπνου στην ύπτια θέση (ανάσκελα). Η ιδανική στάση είναι η πλάγια θέση.
-Σηκώστε το κεφάλι σας υψηλότερα, με ένα επιπλέον μαξιλάρι.
-Πάρτε το δείπνο σας τουλάχιστον 3 ώρες πριν ξαπλώσετε
-Μειώστε ή σταματήστε το κάπνισμα.
-Μειώστε ή σταματήστε το αλκοόλ.
-Χάστε βάρος
-Χρησιμοποιήστε τα ειδικά αυτοκόλλητα που κυκλοφορούν στην αγορά, τα οποία ανοίγουν τις ρινικές κοιλότητες
-Εξασφαλίστε την επαρκή ύγρανση του αέρα στο υπνοδωμάτιο σας

Πότε πρέπει να πάω στον γιατρό;

-Όταν το ροχαλητό διαρκεί για περισσότερο από 2-3 μήνες
-Όταν ξυπνάτε κουρασμένοι και νοιώθετε υπνηλία, πονοκέφαλο και κόπωση κατά την διάρκεια της μέρας
-Όταν πνίγεστε κατά την διάρκεια του ύπνου
-Όταν βήχετε κατά την διάρκεια του ύπνου

Χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος

Υπάρχουν σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση του ροχαλητού όπως οι υπέρηχοι αλλά και άλλες όπως η Σταφυλο-ϋπερωϊοπλαστική με τη χρήση Laser για την αντιμετώπιση του απλού ροχαλητού και της ήπιας μορφής υπνικής άπνοιας και η φαρυγγοπλαστική για την αντιμετώπιση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Επίσης μια χειρουργική επέμβαση, μπορεί να διορθώσει το στραβό ρινικό διάφραγμα που παρεμποδίζει τη φυσιολογική ροή του αέρα, και αναλόγως περίπτωσης μπορεί να γίνει αφαίρεση στα κρεατάκια ή και η αφαίρεση αμυγδαλών σε περιπτώσεις υπερτροφίας.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 18 Οκτ 2011

 Πλούσια μαλλιά για όλους τους άντρες..

..υπόσχεται νέα επαναστατική μέθοδος!

Τα λιπώδη κύτταρα του δέρματος έχουν αποδειχθεί ως η πηγή χημικών ουσιών που απαιτούνται για να κάνουν τα μαλλιά να μεγαλώνουν, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale στις ΗΠΑ!

Αυτά τα λιπώδη κύτταρα όταν απουσιάζουν από το τριχωτό της κεφαλής, αδρανοποιούν την ανάπτυξη της τρίχας και σιγά-σιγά την νέκρωση των θυλάκων της τρίχας. Με την χορήγηση αυτών των λιπωδών κυττάρων όμως κάτω από το τριχωτό δέρμα της κεφαλής, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως θα πετύχουν την αναγέννηση της τρίχας και την ανάπτυξη της. Τα λιπώδη κύτταρα (που βασικά είναι λίπος) θα τοποθετούνται με ένεση στο δέρμα του κεφαλιού από την κοιλιά ή άλλο σημείο με λίπος του ίδιου του πάσχοντα!

Η έρευνα που έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Cell, έγινε αρχικά σε ποντίκια με εκπληκτικά αποτελέσματα και οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αφού πέτυχε στα ποντίκια θα έχει τα ανάλογα αποτελέσματα και στον άνθρωπο!

Τα πειράματα έγιναν σε ελαττωματικά ποντίκια που δεν μπορούσαν να παράγουν αυτά τα λιπώδη κύτταρα, τα οποία μετά την χορήγηση τους με ένεση, παρατηρήθηκε σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, τόνωση και ανάπτυξη των μαλλιών μέχρι και 86%. Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να αντιστρέψει την φαλάκρα και να αρχίσει την φάση της αναζωογόνησης των θυλάκων με αποτέλεσμα την πλούσια τριχοφυΐα! Τα αποτελέσματα ήταν τόσο ενθαρρυντικά που πιστεύουν πως σε λιγότερο από 5 χρόνια θα μπορούν να χορηγηθούν ενέσεις και στο τριχωτό της κεφαλής των ανθρώπων.

Ως τότε θα περιμένουμε, όσοι μας αγγίζει το θέμα..


Από: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 06 Σεπ 2011

 Το stress αλλάζει το χρώμα των μαλλιών μας!

Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Το πολύ στρες μπορεί πραγματικά να κάνει τα μαλλιά σας γκρίζα, λένε Αμερικανοί επιστήμονες. Η αιτία βρίσκεται στην υπερβολική έκκριση αδρεναλίνης από τον οργανισμό η οποία εκτός από το "χάος" που προκαλεί στον οργανισμό, αναστέλλει την παραγωγή μελανίνης, της χρωστικής ουσίας στα μαλλιά. Η μελανίνη είναι η ουσία που δίνει το χρώμα στα μαλλιά μας. Όσο περισσότερη παράγεται τόσο πιο σκούρο είναι το χρώμα στα μαλλιά μας.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει μελλοντικά σε φάρμακα που θα βοηθούν στην αντιμετώπιση μέρους των ιατρικών προβλημάτων που προκαλούνται από το υπερβολικό άγχος και την πίεση της καθημερινότητας. Τα φάρμακα θα μπορούν επίσης να σταματούν το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών.

Όπως τόνισαν οι ερευνητές, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης αλλά έντονης περιόδου στρες, η αδρεναλίνη είναι χρήσιμη, καθώς προετοιμάζει το σώμα για το "‘fight or flight" όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιείται και σημαίνει "καταπολέμηση ή φυγή". Αλλά όταν το άγχος συνεχίζεται για μεγαλύτερο διάστημα και ειδικά όταν γίνεται χρόνιο, τότε η παρατεταμένη έκκριση της ορμόνης αυτής προκαλεί σοβαρές ζημιές στον πυρήνα του DNA μας, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και καρκίνο.

Ο Ερευνητής Καθηγητής Robert Lefkowitz του Πανεπιστημίου Duke της Βόρειας Καρολίνας, δήλωσε: "Αυτό θα μπορούσε να μας δώσει μια λογική εξήγηση για το πώς το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία από ανθρώπινες συνθήκες και διαταραχές, οι οποίες κυμαίνονται από τις καθαρά διακοσμητικού χαρακτήρα, όπως το γκριζάρισμα των μαλλιών, μέχρι και σε πιο σοβαρές διαταραχές όπως οι κακοήθεις νεοπλασίες".

Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 24 Αύγ 2011

 Επιστροφή στην φύση με βοτανοθεραπεία...

Το φαρμακείο της μητέρας φύσης!

Σας παρουσιάζουμε πιο κάτω ένα κατάλογο με διάφορες ασθένειες και ποια θεραπευτικά βότανα και τροφές βοηθούν στην ανακούφιση ή ίσως και στην θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης. Τις περισσότερες φορές βοηθούν, ειδικά σε στιγμές που χρειαζόμαστε κάτι για άμεση ανακούφιση προτού επισκεφθούμε τον προσωπικό μας γιατρό.

Τα πιο κάτω βότανα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σαν ζεστά ή κρύα ροφήματα, σαν κομπρέσες και σε κάποιες περιπτώσεις όπως στα εγκαύματα και τσιμπήματα εντόμων, να τα τοποθετήσετε απευθείας στο δέρμα. Όσον αφορά τις τροφές όπως το καρπούζι και τα δαμάσκηνα, καταναλώστε τις όπως συνηθίζατε.


ΑΓΧΟΣ: Ο βασιλικός, (βασιλιτσιά) το θυμάρι και η μαντζουράνα είναι πολύ καλά φυσικά αγχολυτικά.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ / ΚΟΠΩΣΗ: Δεντρολίβανο, μαντζουράνα, φασκόμηλο και κόκκινες ή πράσινες πιπεριές.

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ (εσωτερικές και εξωτερικές): Γλιστρίδα, δάφνη, βάλσαμο, λουΐζα, απήγανος, αχίλλεα, και δίκταμο.

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ: Δεντρολίβανο, δάφνη, απήγανος, κρεμμύδι, μελιτζάνα. 

ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΕΣ: Για ερεθισμένες αμυγδαλές η θεραπεία είναι: αγριμόνιο, δυόσμος, μέντα, θυμάρι, μαντζουράνα, αγριοτριανταφυλλιά και φασκόμηλο.

ΑΝΑΙΜΙΑ: Θυμάρι, μελισσόχορτο, δεντρολίβανο, ντομάτα.

ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Έχουν η καλέντουλα, Αχιλλέα, δίκταμο, λεβάντα, μαντζουράνα, υπερικό, δεντρολίβανο, θυμάρι, τσάι βουνού και φυσικά το χαμομήλι.

ΑΣΘΜΑ: Βοηθούν πολύ το Αγριμόνιο, Αχιλλέα, βαλεριάνα, βάλσαμο, γαϊδουράγκαθο, δεντρολίβανο, ευκάλυπτος, σαμπούκος, θυμάρι, κρεμμύδι, λεβάντα, μαντζουράνα, μάραθο, μελισσόχορτο, ρίγανη, σέλινο, σκόρδο, τίλιο και το χαμομήλι.

ΑΫΠΝΙΑ: Πολύ καλή η Βαλεριάνα, βάλσαμο, βασιλικός, δυόσμος, μέντα, ευκάλυπτος, λεβάντα, λουΐζα, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, χαμομήλι, δεντρολίβανο.

ΑΥΤΙΑ: Για πόνους στα αυτιά χρησιμ. βασιλικό, κολοκυθιά, κρεμμύδι, μελισσόχορτο, μολόχα, σκόρδο, χαμομήλι.

ΑΦΘΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ: Δεντρολίβανο, αγριοτριανταφυλλιά, φασκόμηλο, χαμομήλι.

ΒΗΧΑΣ: αγριμόνιο, γλιστρίδα, βαλεριάνα, βασιλικός, γαϊδουράγκαθο, γλυκόριζα, ευκάλυπτος, σαμπούκο, θυμάρι, κρεμμύδι, μαϊντανός, μαντζουράνα, μολόχα, μάραθο, αγριοτριανταφυλλιά, φασκόμηλο, αμάραντο.

ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΕΣ ΣΤΟΜΑΧΟΥ: Αγριμόνιο, βασιλικός, φασκόμηλο, χαμομήλι, λουίζα, μολόχα.

ΓΡΙΠΗ: Δεντρολίβανο, ευκάλυπτος, θυμάρι, σκόρδο, κρεμμύδι, λεβάντα, μάραθος, σινάπι.

ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ (διάφορες): Σαμπούκος, κρεμμύδι, λεβάντα, μάραθος, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, θυμάρι, λουΐζα, μαϊντανός, χαμομήλι, πικροδάφνη.

ΔΙΑΡΡΟΙΕΣ (γνωστής και άγνωστης αιτίας): ευκάλυπτος, κρεμμύδι, Αγριμόνιο, λουΐζα, πατάτα, σκόρδο.

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΕΣ: Αγριμόνιο, βασιλικός, σαμπούκος, καρπούζι, σκόρδο, τίλιο, αγριοτριανταφυλλιά, αγγούρι, ντομάτα, δαμάσκηνο.

ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΕΣ: Απήγανος, Αχιλλέα, γαϊδουράγκαθο, δυόσμος, μέντα, θυμάρι, λεβάντα, λουΐζα, μαϊντανός, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, χαμομήλι.

ΔΥΣΠΕΨΙΑ: Αγριμόνιο, βάλσαμο, βασιλικός, δυόσμος, μέντα, κρεμμύδι, λεβάντα, μαϊντανός, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, σκόρδο, χαμομήλι.

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ: Βάλσαμο, κολοκυθιά, ευκάλυπτος, θυμάρι, κρεμμύδι, λεβάντα, πατάτα, χαμομήλι.

ΕΚΖΕΜΑΤΑ ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ: Δεντρολίβανο, κελέντουλα, λεβάντα, μαϊντανός, φασκόμηλο, χαμομήλι.

ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ: Αγριμόνιο, γαϊδουράγκαθο, μολόχα, πατάτα.

ΕΛΚΗ ΣΤΟΜΑΧΟΥ: Βάλσαμο, πατάτα, τσουκνίδα.

ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΕΣ: Μαϊντανός, καλεντούλα.

ΖΑΛΑΔΕΣ: βάλσαμο, βασιλικός, δεντρολίβανο, λεβάντα, μαϊντανός, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, αγριοτριανταφυλλιά, χαμομήλι.

ΗΛΙΑΣΗ: Αφέψημα σαμπούκου για άμεσα αποτελέσματα.

ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ: Αγριμόνιο, βαλεριάνα, δεντρολίβανο, θυμάρι, λεβάντα, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, τίλιο και χαμομήλι.

ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΑ: Βάλσαμο, λεβάντα, αγριοτριανταφυλλιά.

ΚΑΛΟΙ: Τοποθετήστε πάνω στους κάλους, βάλσαμο, καλέντουλα, μολόχα, πατάτα, σκόρδο.

ΚΟΛΙΚΟΙ (διάφοροι): Απήγανος, βάλσαμο, δυόσμος, καρυδιά, κρεμμύδι, κρόκος, μαντζουράνα, μέντα, μολόχα.

ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ: Αχιλλέα, σαμπούκο, θυμάρι, κρεμμύδι, μαϊντανός, μαντζουράνα, πατάτα, σινάπι, χαμομήλι.

ΛΟΞΙΓΚΑΣ: Βαλεριάνα, δυόσμος, μέντα, ρίγανη.

ΜΑΤΙΑ (ερεθισμοί): Καρπούζι, κρόκος (σαφράν), λουΐζα. μαϊντανός, μάραθο, ραδίκι.

ΜΥΪΚΗ ΑΤΟΝΙΑ: Αχιλλέα, λεβάντα, φασκόμηλο, ρίγανη, μάραθος, σκόρδο, δάφνη, κορίανδρος, βασιλικός, δίκταμο.

ΜΥΤΗ (αιμορραγίες): Φλαμουριά.

ΜΩΛΩΠΕΣ: Αχιλλέα, αθανασία, βιόλα, πιπεριά (κόκκινη), βάλσαμο.

ΝΑΥΤΙΕΣ: Γαϊδουράγκαθο, κολοκυθιά, λεβάντα, μάραθο, ρίγανη.

ΠΛΗΓΕΣ: Καλέντουλα και βιόλα.

ΠΟΝΟΔΟΝΤΟΙ: Δίκταμος, δυόσμος, σαμπούκος, θυμάρι, καρυδιά, κισσός, κρεμμύδι, λεβάντα, μαντζουράνα, μέντα, ρίγανη, σινάπι, χαμομήλι.

ΠΡΗΞΙΜΑΤΑ: Αγριμόνιο, μάραθος, μαντζουράνα, πατάτα, ραδίκι, σκόρδο, σινάπι, χαμομήλι, απήγανος.

ΠΥΡΕΤΟΣ: Αθανασία, βαλεριάνα, δίκταμο, ευκάλυπτος, καρπούζι, καστανιά, λουΐζα, μαϊντανός, σέλινο, τίλιο, χαμομήλι.

ΣΤΟΜΑΧΙΚΑ: Αχιλλέα, κολοκυθιά, γαϊδουράγκαθο, δίκταμο, κορίανδρος (κόλιαντρος), λουΐζα, μιλισσόχορτο,ραδίκι.

ΤΟΝΩΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ: Βαλεριάνα, απήγανος, σινάπι, χαμομήλι, αθανασία, Αχιλλέα.

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΕΝΤΟΜΩΝ: Αγριμόνιο, δυόσμος, θυμάρι, καρυδιά, κρεμμύδι, λεβάντα, μαϊντανός, μελισσόχορτο, μολόχα, μέντα, σκόρδο, φασκόμηλο.

ΤΥΜΠΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΛΙΑΣ: Βασιλικός, μελισσόχορτο, ρίγανη,  μάραθος, σκόρδο, χαμομήλι. 

ΥΠΕΡΤΑΣΗ: Γλιστρίδα, δεντρολίβανο, κρεμμύδι, μαϊντανός, μελισσόχορτο, λεβάντα, σέλινο, σκόρδο.

ΥΠΟΤΑΣΗ: Δάφνη, θυμάρι, φασκόμηλο.


Για να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά έντομα όπως τα κουνούπια χρησιμοποιήστε βασιλικό και λεβάντα σε γλάστρες και τοποθετήστε σε διάφορα σημεία κοντά στα παράθυρα του σπιτιού.


Σημ. Αν δεν είστε σίγουροι καλύτερα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε από τα πιο πάνω βότανα.

Από: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 19 Ιούλ 2011

 Έρευνα ΤΕΠΑΚ για τα δημόσια νοσοκομεία!

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Αν. Καθηγητή Α. Μερκούρη

Έρευνα που έγινε στο ΤΕΠΑΚ από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Αναστάσιο Μερκούρη για την αξιολόγηση της ικανοποίησης των ασθενών από τη νοσηλευτική φροντίδα στα παθολογικά και χειρουργικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων στην Κύπρο κατέληξε σε ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Ο σχεδιασμός της έρευνας ήταν διερευνητικός, περιγραφικός, με ημι-δομημένη συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με το ερωτηματολόγιο MPSS και το δείγμα αποτέλεσαν 324 ασθενείς (159 παθολογικοί και 165 χειρουργικοί ασθενείς ) από τα 5 δημόσια νοσοκομεία της Κύπρου με 3 τουλάχιστον μέρες νοσηλείας.  Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από 29 ερωτήσεις και μετρά τις παρεμβάσεις που αφορούν άμεσα στο νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς επίσης  και το ξενοδοχειακό κομμάτι που επηρεάζεται έμμεσα από αυτό.

Γενικά, οι ασθενείς εξέφρασαν μεγάλη ικανοποίηση από τη νοσηλευτική φροντίδα (Εικόνα 1). Περισσότερο ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν οι ασθενείς με την τεχνική πλευρά της φροντίδας (αν και για την συμμετοχή στην φροντίδα μόνο ένας στου δύο ήταν αρκετά ή πολύ ικανοποιημένος) και την καθαριότητα. Λιγότερο ικανοποιημένοι ήταν οι ασθενείς από τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες και ειδικότερα από το φαγητό και το χρόνο για ξεκούραση και την παροχή πληροφόρησης.  Για το φαγητό, η μεγαλύτερη δυσαρέσκεια εκφράστηκε για την ποιότητα (22.2%) και για την ποικιλία – προτιμήσεις (55,9%).  Να σημειωθεί ότι η χαμηλή ικανοποίηση από τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες και την πληροφόρηση συμφωνεί με τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα. 

Εικόνα 1. Ικανοποίηση των ασθενών  (Μέση τιμή).
Περίπου δύο στους τρεις ασθενείς (61,4%) χαρακτήρισαν την κατάσταση της υγείας τους σοβαρή ή πολύ σοβαρή ενώ  περίπου τρεις στους τέσσερες ασθενείς (76,5%) δήλωσε ότι  γνωρίζει αρκετά η πολλά για την κατάστασή του.

Αρκετά ενδιαφέρον είναι το εύρημα ότι, παρά όσα συχνά αναγράφονται ή λέγονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης,  η αποτελεσματικότητα των δημόσιων νοσοκομείων στην Κύπρο  κρίθηκε  ως καλή από το 73,1% και ως πολύ καλή από το 21,6%  (Εικόνα 2).  Ακόμα και αν λάβουμε υπόψη την «πληθωριστική τάση» στις έρευνες αυτού του τύπου, τα ποσοστά είναι αρκετά υψηλά. Αφορούν βέβαια σε νοσοκομειακή περίθαλψη και όχι στα εξωτερικά ιατρεία, το πρωτοβάθμιο σύστημα φροντίδας ή το σύστημα υγείας στο σύνολό του.

Εικόνα 2. Αποτελεσματικότητα κυπριακών δημόσιων νοσοκομείων
Διαφορές παρατηρήθηκαν ανάμεσα στα νοσοκομεία για συγκεκριμένες παραμέτρους, που χρειάζονται όμως προσεκτική ερμηνεία.  Αυτό όμως που έχει σημασία δεν είναι τα νούμερα αυτά καθαυτά, αλλά η σύγκρισή τους με επανάληψη της έρευνας διαχρονικά. Με άλλα λόγια αυτό που μετρά είναι η διαχρονική μεταβολή τους προς το καλύτερο ή το χειρότερο. 

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας προτείνεται να: α) γίνει ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των νοσηλευτών για την σημασία της πληροφόρησης και της αυτονομίας των ασθενών και γενικότερα για τα δικαιώματα των ασθενών, β) γίνει προσπάθεια να βελτιωθούν οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες και πιο συγκεκριμένα να βελτιωθεί το φαγητό και να δοθούν κάποιες επιλογές, καθώς επίσης και να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό του θορύβου, και γ) να γίνεται μέτρηση της ικανοποίησης των ασθενών από τη νοσηλευτική φροντίδα σε τακτά χρονικά διαστήματα σε κάθε νοσοκομείο. Η αξιολόγηση της ικανοποίησης των ασθενών πρέπει να έχει συνέχεια, προκειμένου να διαμορφωθεί το μέτρο σύγκρισης (baseline) και να γίνει δυνατή η αξιολόγηση των παρεμβάσεων και των αλλαγών στην παροχή της φροντίδας.

Η ικανοποίηση των ασθενών από τις νοσηλευτικές υπηρεσίες αποκτά ιδιαίτερη σημασία, εφόσον το νοσηλευτικό προσωπικό συνιστά την πλειοψηφία των επαγγελματιών υγείας και βρίσκεται συνεχώς στο πλάι των ασθενών προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους αποτελώντας αναμφισβήτητα μια κυρίαρχη συνιστώσα στη διατήρηση και αποκατάσταση της υγείας τους. Να σημειωθεί, επίσης, ότι η σπουδαιότητα των νοσηλευτικών παρεμβάσεων στη διαμόρφωση της συνολικής ικανοποίησης των ασθενών από τις νοσοκομειακές υπηρεσίες επιβεβαιώνεται και από τα βιβλιογραφικά δεδομένα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας και θα παρουσιαστούν σε ημερίδα που θα γίνει την Τετάρτη 31 Αυγούστου και ώρα 6:00μμ στο αμφιθέατρο του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κεντρου στη Λευκωσία.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Δευτέρα 18 Ιούλ 2011

 Ο άνθρωπος θα ζει μέχρι και χίλια χρόνια...

...όταν όλες οι ασθένειες θα έχουν εξαλειφθεί!

Σύμφωνα πάντα με τον βιοχημικό γεροντολόγο Aubrey de Grey, πολύ σύντομα θα  υπάρξει ο άνθρωπος που θα σβήσει 150 κεράκια στη τούρτα του!

Προσθέτει όμως ότι εκείνος που θα σβήσει τα χίλια κεριά θα γεννηθεί μέσα στην επόμενη εικοσαετία, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις του γεροντολόγου στα επόμενα χρόνια η επιστήμη θα μπορέσει να αναστείλει την γήρανση και να επιμηκύνει την ανθρώπινη ζωή.

Πιστεύει ότι οι άνθρωποι θα επισκέπτονται πλέον τον γιατρό τους για ένα απλό "μίνι" σέρβις, αφού οι περισσότερες ασθένειες θα έχουν εξαλειφθεί. Να σημειώσουμε επίσης ότι  σύμφωνα με στατιστικές μελέτες κάθε χρόνο, ο μέσος όρος ζωής μεγαλώνει κατά τρεις μήνες, στην Ιαπωνία υπάρχουν γύρω στις 44,000 υπεραιωνόβιους!

Άντε και Χιλιόχρονοι!

Από: Συντακτική ομάδα Β1Τρίτη 12 Ιούλ 2011

 Νέα δίαιτα μπορεί να θεραπεύσει τον διαβήτη τύπου ΙΙ

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Newcastle

Καλά νέα για τους πάσχοντες με διαβήτη τύπου ΙΙ, έρχεται να δώσει μία νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Newcastle στη Μ. Βρετανία.

Η συγκεκριμένη δίαιτα, η οποία χαρακτηρίζεται "ακραία", βασίζεται στην λήψη μόνο 600 θερμίδων την ημέρα, για διάστημα 8 εβδομάδων. Η δίαιτα περιλάμβανε μόνο λαχανικά και υγρά που δεν περιέχουν υδατάνθρακες και έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του λίπους στο συκώτι και στο πάγκρεας, γεγονός που βοηθά την έκκριση ινσουλίνης στα κανονικά επίπεδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιθεώρηση "Diabetologia", οι ασθενείς που έλαβαν μέρος στην μελέτη και ακολούθησαν την συγκεκριμένη δίαιτα, δεν παρουσίασαν "διαβήτη" ακόμη και μετά την πάροδο 3 μηνών.

Οι επιστήμονες πάντως προς το παρόν δεν συστήνουν στους ασθενείς να προβαίνουν σε τέτοιου είδους δίαιτες μέχρι να εξαχθούν τα τελικά συμπεράσματα, αλλά όπως ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγ. Roy Taylor, η απώλεια βάρους, βοηθά και πολλές φορές μπορεί και να θεραπεύσει ένα ασθενή.

Από: Συντακτική ομάδα Β1Παρασκευή 24 Ιούν 2011

 Τα κινητά τηλέφωνα πιθανώς να προκαλούν καρκίνο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προκαλεί παγκόσμια ανησυχία με την ανακοίνωση που εξέδωσε σε σχέση με την χρήση κινητού τηλεφώνου και τις επιπτώσεις στην υγεία.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι περισσότεροι από 30 ειδικοί σε 14 χώρες ανά το παγκόσμιο, συγκέντρωσαν διάφορα επιστημονικά στοιχεία που καταδεικνύουν πως η χρήση κινητού τηλεφώνου αλλά και άλλων ασύρματων συσκευών ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου στον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες συνιστούν την χρήση των κινητών τηλεφώνων με σύνεση και την αποφυγή της έκθεσης σε συσκευές που εκπέμπουν ακτινοβολία.

Όλα τα πορίσματα της έρευνας θα δημοσιοποιηθούν στο περιοδικό "The Lancet Oncology" του Ιουλίου.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 01 Ιούν 2011

 Άγχος: Η μάστιγα του σύγχρονου τρόπου ζωής.

11+1 απλοί τρόποι άμεσης αντιμετώπισης!

Τώρα με την οικονομική κρίση και την ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί στους πιο πολλούς από εμάς για το μέλλον, κανείς δεν είναι σίγουρος πια, το τι του επιφυλάσσει το αύριο, σε θέματα κυρίως οικονομικά, καριέρας και άλλων. Η ανασφάλεια αυτή σε συνδυασμό με την καθημερινή μας ρουτίνα και τα τρεχάματα, οδηγούν το άγχος μας στα ύψη και πολλές είναι οι φορές που νιώθεις να πνίγεσαι σε μια σταλιά νερό, να αλλάζει η συμπεριφορά σου και να γίνεται πιο ακραία και απότομη, και ξαφνικά να ανακαλύπτεις πως έπαψες να είσαι ξέγνοιαστος και ανέμελος γιατί οι το άγχος σε έχει κατακυριεύσει.

Αν και το άγχος και το στρες χρησιμοποιούνται συχνά ως συνώνυμα, υπάρχει όμως μια βασική διαφορά μεταξύ των δύο. Το άγχος είναι το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έκθεσης του ανθρώπου σε στρεσογόνους παράγοντες το οποίο είναι για πολλούς γιατρούς, ο κυριότερος λόγος εκδήλωσης των περισσότερων ασθενειών. Όσο και αν θεωρούμε το άγχος κάτι δεδομένο και συνηθισμένο, κάτι που όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν νομίζω είναι καιρός να αναθεωρήσουμε αυτή την λανθασμένη άποψη και να αρχίσουμε να αποβάλλουμε από την καθημερινότητα μας όλους τους στρεσογόνους παράγοντες που μας ταλαιπωρούν, γιατί ναι, πιστέψτε το, δεν πάσχουν όλοι από άγχος!!

Το άγχος θεωρείται πάθηση και μάλιστα σοβαρή και μπορεί να καταντήσει χρόνιο αν δεν καταφέρεις να το ελέγξεις. Γι` αυτό προσπάθησε να χαλαρώσεις με τους πιο κάτω απλούς τρόπους, οι οποίοι θα σε βοηθήσουν ώστε να μπορείς να σκέφτεσαι πιο καθαρά αλλά και συνάμα θα σου μειώσουν το καθημερινό άγχος.

 1. Άλλαξε τρόπο διατροφής, μην τρως πια έτοιμα φαγητά (hamburgers, πίτσες) σοκολάτες, γλυκά, αλκοόλ κλπ. Οι τροφές αυτές σου προσφέρουν προσωρινή ευφορία μεν αλλά μεγιστοποιούν το πρόβλημα. Προσπάθησε να ακολουθήσεις την μεσογειακή διατροφή και κυρίως την Κυπριακή που περιέχει όσπρια αλλά και διάφορα είδη λαχανικών. Τροφές όπως οι ελιές, τα αβοκάντο, τα εσπεριδοειδή, τα χόρτα, το ελαιόλαδο κ.α. βοηθούν να κρατηθεί χαμηλά η πίεση του αίματος με αποτέλεσμα να είναι ένας τρόπος να κρατήσεις το άγχος σε χαμηλά επίπεδα.

2. Μείωσε τον καφέ όσο πιο πολύ γίνεται αλλά και το κάπνισμα. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι και τα δύο ανεβάζουν στο άγχος στα ύψη, αφού ο καφές ιδιαίτερα ανεβάζει την πίεση και κάνει την καρδιά να κτυπά σε πιο γρήγορο ρυθμό ενώ το τσιγάρο νιώθεις να σε χαλαρώνει στιγμιαία αλλά στην πραγματικότητα σου δημιουργεί περισσότερο άγχος. (σύμφωνα με έρευνες ένα και μόνο τσιγάρο αυξάνει το άγχος κατά 7 φορές!)

3. Να κοιμάσαι περισσότερο. Το Σαββατοκύριακο άφησε τον εαυτό σου να χαλαρώσει περισσότερη ώρα στο κρεβάτι και απόλαυσε ύπνο. Το χρειάζεται τόσο πολύ ο οργανισμός σου, ενώ όταν ξυπνήσεις θα διαπιστώσεις ότι ήδη άρχισες να νιώθεις καλύτερα.

4. Οργάνωσε να πας ένα Σαββατοκύριακο διακοπές. Θα σε βοηθήσει να ξεφύγεις αλλά και να χαλαρώσεις με την παρέα σου ή τη σύντροφο σου, αν πάλι το οικονομικά σου δεν σε αφήνουν να κάνεις διακοπές για το Σαββατοκύριακο μπορείς να πας μια μονοήμερη εκδρομή στην θάλασσα ή στο βουνό. Αυτή η λύση είναι εξίσου καλή και θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις γιατί το βουνό ξεκουράζει το πνεύμα και το νερό της θάλασσας σε χαλαρώνει ευχάριστα.

5. Βγες έξω με μια καλή παρέα από φίλους ή κάλεσε τους στο σπίτι σου. Η καλή παρέα, η ανταλλαγή απόψεων, τα αστεία και γενικά όταν έρθεις σε επαφή με άλλα άτομα η διάθεση σου θα αλλάξει αμέσως.

6. Πήγαινε σε ένα κατάστημα DVD και ενοικίασε κωμικές ταινίες. Μια καλή κωμωδία  θα σε βοηθήσει αμέσως και στο τέλος της θα είσαι με ένα πλατύ χαμόγελο. Εξάλλου μην ξεχνάς πως το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο! Επίσης μπορείς να πας θέατρο για να παρακολουθήσεις μια κωμωδία, αυτή η λύση είναι ακόμη καλύτερη αφού θα βγεις εκτός του  σπιτιού και θα έρθεις σε επαφή με κόσμο.

7. Άκουσε χαλαρωτική μουσική. Η μουσική ίσως είναι το καλύτερο πράγμα που δημιούργησε ο άνθρωπος. Βοηθά  άμεσα το πνεύμα αλλά και το σώμα να χαλαρώσουν και να ξεφύγουν από το στρες.

8. Προσπάθησε να γυμνάζεσαι στο σπίτι ή ακόμα καλύτερα σε γυμναστήριο όπου θα έρθεις σε επαφή με φίλους το οποίο θα σε βοηθήσει και πάλι να ξεφύγεις από τις σκέψεις και την καθημερινότητα.

9. Κανόνισε να πας για ένα χαλαρωτικό μασάζ. Έρευνες έχουν δείξει ότι το μασάζ βοηθά στην ψυχολογία του ανθρώπου, μειώνει το στρες και χαλαρώνει τους μυς του σώματος. 

10. Αγόρασε και εγκατάστησε σε κάποιο χώρο του σπιτιού ακόμη και στο γκαράζ, ένα σάκο του μποξ, τον οποίο κάθε μέρα που θα σχολάνεις θα κτυπάς με δυνατές γροθιές, έτσι θα εκτονώνεσαι και θα βγάζεις όλα σου τα νεύρα. Άσε που θα γυμνάζεσαι συνάμα!!

11. Δοκίμασε και κάποιες εναλλακτικές μορφές χαλάρωσης και διαχείρισης του άγχους όπως η Yoga και το Reiki.

12. Αν πάλι νιώθεις ότι τα πιο πάνω δεν μπορούν να σε βοηθήσουν και το μυαλό σου δεν μπορεί να ξεφύγει καθόλου, τότε θα ήταν καλό να επισκεφτείς ένα ψυχολόγο. Ένας ψυχολόγος μπορεί να σου δώσει λύσεις και θεραπείες οι οποίες θα είναι ίσως πιο αποτελεσματικές και έτσι θα μπορέσεις να βρεις τη δύναμη να αντιμετωπίσεις το άγχος σου ευκολότερα.


Από: ΒίκτωρΠαρασκευή 27 Μάι 2011

 Οι Κρητικοί πρωτοπορούν και πάλι!

Νέα φυσική ασπιρίνη από βότανα και ελαιόλαδο.

Μια ομάδα καθηγητών του Πανεπιστήμιου Κρήτης πρόκειται να φέρουν νέα δεδομένα στο χώρο της υγείας. Έχουν παρασκευάσει ένα νέο τύπο ασπιρίνης, συσκευασμένης σε κάψουλα η οποία θα αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από φυσικά υλικά και συγκεκριμένα από 3 είδη βοτάνων που υπάρχουν στην Κρήτη διαλυμένων σε ελαιόλαδο.

Μετά από έρευνες 12 χρόνων του Πανεπιστήμιου, στους κατοίκους της νότιας Κρήτης παρατήρησαν πως οι κάτοικοι αυτοί χρησιμοποιούσαν ένα αφέψημα από κρητικά βότανα, το οποίο χρησιμοποιείτο από πολύ παλιά και τους πρόσφερε ισχυρή προστασία από τα κρυολογήματα και την γρίπη.

Το νέο φάρμακο αυτό θα χορηγείται για προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού, ανακούφισης από το κρυολόγημα, στην καταπολέμηση της κοινής γρίπης και για τον πυρετό.

Η νέα ασπιρίνη αποτελεί παγκόσμια πατέντα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και η τιμή της δεν θα υπερβαίνει το ένα ευρώ.

Από: Συντακτική ομάδα Β1Παρασκευή 06 Μάι 2011

 Το μεθυσμένο γονίδιο τα φταίει όλα...

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν το γονίδιο του αλκοολισμού!

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS, Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν το υπαίτιο γονίδιο που καθορίζει την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουμε!

Το γονίδιο αυτό με το όνομα AUTS2, είχε συνδεθεί παλαιότερα με τον αυτισμό και το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής. Τώρα το ενοχοποιούν και στις περιπτώσεις αλκοολισμού ή εθισμού στο αλκοόλ, μικρού ή μεγάλου.

Όπως δήλωσε ο Dr. Paul Elliott , καθηγητής του Imperial College του Λονδίνου, "Οι παράγοντες που οδηγούν ένα άτομο στην μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι πολλοί, δεν ευθύνεται μόνο το γονίδιο αλλά ή ανακάλυψη του, ανοίγει νέους δρόμους στον χώρο της έρευνας".

Υπάρχουν άνθρωποι που με την κατανάλωση αλκοόλ γίνονται ευχάριστοι στην παρέα ή στις κοινωνικές συγκεντρώσεις. Δεν χρειάζεται και πολύς χρόνος να συμβεί αυτό, γιατί σύμφωνα με μελέτες μέσα σε έξι μόλις λεπτά το αλκοόλ φθάνει στον εγκέφαλο. Υπάρχουν και άλλοι όμως που γίνονται δυσάρεστοι και ενοχλητικοί. Αυτό συμβαίνει γιατί στους πρώτους, το αλκοόλ ανεβάζει την διάθεση, ενώ στους δεύτερους φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα και τους "ρίχνει" ψυχολογικά.

Σαν αποτέλεσμα, η πρώτη κατηγορία ανθρώπων που "φτιάχνονται" με το αλκοόλ και γίνονται πιο ομιλητικοί και ευχάριστοι σε μια παρέα, τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ από τους υπόλοιπους, αφού ο εγκέφαλος τους είναι πιο ευαίσθητος στο ερέθισμα του αλκοόλ.

Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως αυτός είναι και ένας από τους κυριότερους λόγους που αρκετοί, λόγω του αισθήματος ευφορίας που τους δίνει το αλκοόλ, παρασύρονται στην καθημερινή κατανάλωση του με αποτέλεσμα να καταλήγουν αλκοολικοί.

Σύμφωνα και με την έρευνα του Haidenburg University στη Γερμανία, όσο περισσότερη ποσότητα αλκοόλ καταναλώνουμε τόσες περισσότερες είναι οι βλάβες που δημιουργούνται στον εγκέφαλο, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου γίνονται μόνιμες αφού ο εγκέφαλος αδυνατεί να αποκαταστήσει πλήρως τα εγκεφαλικά κύτταρα.
Από: Συντακτική ομάδα Β1Δευτέρα 11 Απρ 2011

 10 Ανεξήγητα Παιχνίδια του Μυαλού μας...

Ποια είναι και ποιες οι επικρατέστερες εξηγήσεις;

Τι είναι επιτέλους αυτά τα παράξενα και ανεξήγητα παιχνίδια που "παίζει" το μυαλό των ανθρώπων; Οφείλονται σε κάποια ασθένεια, σε παρενέργεια φαρμάκων, δυσλειτουργία των Νευρώνων ή απλά είναι μια άγνωστη ικανότητα του ανθρώπου;

Κατά την διάρκεια της ζωής μας όλοι έχουμε περάσει και βιώσει διάφορες καταστάσεις συναισθημάτων και σκέψεων του μυαλού που μας δημιουργούν  διάφορα ερωτήματα. Μερικά πράγματα που μπορεί να πούμε ή να κάνουμε νιώθουμε ότι τα έχουμε ξαναβιώσει, λες και ξαναζήσαμε την συγκεκριμένη στιγμή, ή άλλες φορές γνωρίζουμε ακριβώς τι θα μας πει ο συνομιλητής μας και πολλά άλλα. Τι συμβαίνει άραγε με το μυαλό μας και τι παιγνίδια μας παίζει;

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες που αναπτύχθηκαν από αρκετούς επιστήμονες, στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν το φαινόμενο που συμβαίνει σε περισσότερους από το 66% των ανθρώπων παγκοσμίως!

- Κάποιοι υποστηρίζουν πως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα νευρολογικής ανωμαλίας που προκαλεί μικρές μη παθολογικές, επιληπτικές κρίσεις.

- Άλλοι ότι είναι λόγο παρενεργειών διαφόρων ουσιών όπως η αμανταδίνη και η φενυλοπροπανολαμίνη που περιέχονται σε φάρμακα κατά της γρίπης.

- Υπάρχουν όμως και αρκετοί επιστήμονες που ειδικεύονται στις ψυχικές έρευνες και την παραψυχολογία, που συνδέουν τις εμπειρίες αυτές με την ικανότητα πρόγνωσης, διόρασης και υπεραισθητικών αντιλήψεων που έχει ο κάθε άνθρωπος.

Αυτές οι 10 ανεξήγητες εμπειρίες ή παιχνίδια του μυαλού είναι:

 1. "Αυτό το έχω ξαναδεί" (Deja Vu)
Σε όλους μας είναι γνωστή η φράση αυτή. Το Deja Vu είναι μια κατάσταση που νιώθετε και αισθάνεστε ότι την έχετε ξαναβιώσει. Ότι είναι ένα γεγονός που επαναλαμβάνεται. Συνήθως την πρώτη εμπειρία την έχετε ξαναβιώσει μέσο των ονείρων σας αλλά εσείς έχετε την ψευδαίσθηση ότι πραγματικά την βιώσατε.

2. "Αυτό το έχω ξαναζήσει" (Deja Vecu)

Είναι η εμπειρία ότι βιώσατε μια συγκεκριμένη στιγμή και πιο παλιά, ξέρετε την κάθε λεπτομέρεια ήχους, μυρωδιές και ξέρετε τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Η διαφορά με το deja vu είναι ότι το πιο πάνω είναι αίσθηση ενώ αυτό εμπειρία.

3. "Εδώ έχω ξανάρθει" (Deja Visite)
Σας έτυχε ποτέ να επισκεφθείτε για πρώτη φορά μια πόλη ή χωριό και να ξέρετε τους δρόμους αλλά και κάθε λεπτομέρεια του τόπου αυτού; Αυτή η εμπειρία ονομάζεται Deja Visite.

4. "Αυτό το έχω ξανανιώσει" (Deja Senti)

Μήπως το έχετε ξανανιώσει; Είναι το φαινόμενο, να έχεις ξανανιώσει κάτι το ίδιο, ακριβώς όπως και την προηγούμενη φορά, το οποίο σπάνια παραμένει στη μνήμη μας αργότερα. Συνήθως τα επιληπτικά άτομα βιώνουν το Deja Senti.

5. "Δεν το έχω ξαναδεί" (Jamais Vu)

To Jamais vu είναι το εντελώς αντίθετο του Deja Vu. Δηλαδή βιώνεται μια κατάσταση και αν και σας είναι γνωστό ότι παρευρισκόσασταν σε αυτή, ή γνωρίζατε ένα συγκεκριμένο άτομο, ένα όνομα,  μια λέξη, ένας χώρο-τόπο, σας είναι αδύνατο να το αναγνωρίσετε την συγκεκριμένη στιγμή.

6. "Στην άκρη της γλώσσας"  (Presue Vu)
"Εδώ το `χω..." Πολλές είναι οι φορές που ενώ κάτι το γνωρίζουμε και έχουμε καθαρά την εικόνα στο μυαλό μας δεν βρίσκουμε την λέξη να το πούμε και κολλάμε και δεν μας έρχεται. Μας δίνει την αίσθηση ότι είναι στην "άκρη της γλώσσας".

7. "Κατόπιν εορτής" (L`esprit de l`escalier)
Μπορεί να σπάζετε το μυαλό σας να βρείτε την λύση, την ιδέα, την σκέψη και αυτή να έρχεται όταν πια τελειώσει το πανηγύρι.

8. "Ποιος είσαι εσύ" (Capgras Delusion)
Είναι η αυταπάτη που έχουν άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια. Νιώθουν ότι κάποιο κοντινό τους άτομο έχει αντικατασταθεί από ένα άλλο πανομοιότυπο και μπαίνει στην διαδικασία να αναζητήσει αυτόν που τον εξαπάτησε.

9. "Είστε όλοι οι ίδιοι" (Fregoli Delusion)
Το σπάνιο αυτό φαινόμενο του εγκεφάλου σου δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι διαφορετικοί άνθρωποι είναι το ίδιο πρόσωπο και μεταμφιέζεται. Αυτή η κατάσταση συνδέεται με την παράνοια και το άτομο που βιώνει την κατάσταση αυτή νομίζει ότι καταδιώκεται από το πρόσωπο που μεταμφιέζεται. Μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα με άνοια ή μετά από εγκεφαλική βλάβη.
 
10. "Δεν ξέρω ποιος είσαι" (Prosopagnosia)

Είναι η αδυναμία του μυαλού να αναγνωρίσει άτομα και αντικείμενα που έπρεπε να τα αναγνώριζε. Για να μπορέσουν να αναγνωρίσουν χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους και αναγνωρίζουν από την μυρωδιά (άρωμα), ήχο φωνής η βηματισμού κ.α.Από: ΒίκτωρΠέμπτη 07 Απρ 2011

 H αράχνη `Μπανάνα`!

Τσίμπημα και...στύση!

Συνεχόμενη στύση μέχρι και 4 ώρες μπορείτε να έχετε απλά με...το τσίμπημα της αράχνης "μπανάνα" επιστημονικά "Phoneutria nigriventer".

Έρευνες που έχουν γίνει στο Ιατρικό Κολέγιο της Georgia ανακάλυψαν ότι η συγκεκριμένη αράχνη περιέχει κάποια συστατικά στο δηλητήριο της που δρουν θετικά στη στυτική δυσλειτουργία. Το τσίμπημα της συγκεκριμένης αράχνης ναι μεν προκαλεί πολύωρη στύση στο άντρα αλλά φέρνει μαζί της και τις επιπτώσεις της, όπως μυική λειτουργική απώλεια, δυνατό πόνο, δύσπνοια και αν δεν αντιμετωπιστεί με αντίδοτο  μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο. Οι επιπτώσεις αυτές όμως δεν φαίνεται να ανησυχούν τους επιστήμονες του Ιατρικού κέντρου γιατί με την κατάλληλη επεξεργασία το δηλητήριο της αράχνης θα φέρει τα ποθητά αποτελέσματα, αλλά και από την άλλη έχουν καταγραφεί μόνο 10 θάνατοι από τους 7,000 που τσιμπήθηκαν από την αράχνη "μπανάνα".

Στην Κύπρο, μην την ψάξετε.... δεν θα την βρείτε! Για όσους ενδιαφέρονται, με μια απλή έρευνα που έχουμε κάνει, την αράχνη "μπανάνα" τη συναντούμε στη Κεντρική και Νότια Αμερική, κυρίως σε τροπικά δάση της Βραζιλίας, και έχει μέγεθος περίπου 3cm.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 09 Μάρ 2011

 Το μάθαμε και αυτό!!

Οι βδέλλες χρησιμοποιούνται στην θεραπεία διαφόρων παθήσεων...

Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν για την θεραπεία διάφορων ασθενειών γιατί κατά την άποψη των θεραπευτών, οι βδέλλες τρέφονταν με το ακάθαρτο αίμα του ανθρώπινου οργανισμού και έτσι βοηθούσαν στην ίαση του ασθενή.

Σήμερα και παρά την εξέλιξη της Ιατρικής επιστήμης, εξακολουθεί να εφαρμόζεται η εναλλακτική αυτή θεραπεία με βδέλλες, όσο αποκρουστικό και να ακούγεται, σε 350 θεραπευτικά κέντρα σε Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και αλλού. Μάλιστα η θεραπεία με βδέλλες έχει εγκριθεί και από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) για χρήση και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Χρησιμοποιούνται στην πλαστική χειρουργική, για την θεραπεία της υπέρτασης, σε παθήσεις των ματιών όπως ο καταρράκτης, για αιμορροΐδες, έλκη, έκζεμα, για φλεγμονές του δέρματος, αποστήματα δοντιών, αρθρίτιδες άλλα και στην γρήγορη αποθεραπεία από εγκαύματα.
Να αναφέρουμε πως οι βδέλλες που χρησιμοποιούνται προέρχονται από ελεγχόμενα εκτροφεία και οι θεραπείες εφαρμόζονται από ειδικούς θεραπευτές.Από: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 03 Μάρ 2011

 Εναλλακτικές Θεραπείες: Ομοιοπαθητική Ιατρική

"Τα όμοια των ομοίων εισίν ιάματα"  Ιπποκράτης

Τι είναι η Ομοιοπαθητική;
 
Η Ομοιοπαθητική Ιατρική είναι μια φυσική μέθοδος θεραπείας, που βασίζεται σε συγκεκριμένους θεραπευτικούς νόμους. Η βασική αρχή της Ομοιοπαθητικής ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες. Ο νόμος των Ομοίων διατυπώθηκε πριν δυόμισι χιλιάδες χρόνια από τον Ιπποκράτη, με τη φράση " τα όμοια των ομοίων εισίν ιάματα", δηλαδή τα όμοια θεραπεύονται δια των ομοίων. Με άλλα λόγια θεραπεύουμε μια αρρώστια με τη φυσική εκείνη ουσία, που μπορεί να προκαλέσει σ` έναν υγιή άνθρωπο συμπτώματα όμοια με αυτά που εκδηλώνονται στον ασθενή.

Η τρέχουσα ιατρική αντίληψη θεωρεί ότι τα συμπτώματα προκαλούνται από τη ασθένεια. Αντίθετα η Ομοιοπαθητική αντιλαμβάνεται ότι τα συμπτώματα είναι η αντίδραση του οργανισμού εναντίον της ασθένειας. Το Ομοιοπαθητικό φάρμακο διεγείρει τις θεραπευτικές δυνάμεις και ενισχύει την αντίδραση του οργανισμού, ώστε να νικηθεί η αρρώστια.

Η  Ομοιοπαθητική έχει ιστορία διακοσίων χρόνων. Αναβιωτής της είναι ο Γερμανός γιατρός S. Hahnemann. Στην Ελλάδα εξασκείται συστηματικά μετά το 1970. Η Ελληνική εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, στην οποία μετέχουν οι Έλληνες Ομοιοπαθητικοί γιατροί, ιδρύθηκε το 1972. ( www.homeopathy.gr)

Στη Κύπρο η Ομοιοπαθητική εξασκείται από το 1985. Με την έλευση του εικοστού αιώνα, η θεραπευτική αυτή μέθοδος κερδίζει συνεχώς έδαφος και εφαρμόζεται από χιλιάδες γιατρούς, σε περισσότερες από εξήντα χώρες του κόσμου. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα στην Κύπρο καλύπτονται από τα ταμεία ημικρατικών οργανισμών, τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών.

Για την Ομοιοπαθητική δεν υπάρχουν ασθένειες αλλά ασθενείς.  Κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται ως μια τελείως ξεχωριστή περίπτωση. Ασθενείς με την ίδια ασθένεια μπορεί να πάρουν διαφορετικό φάρμακο ο κάθε ένας, ανάλογα μα τα ιδιαίτερα του χαρακτηριστικά. Για το λόγο αυτό η λήψη του ιστορικού από τον Ομοιοπαθητικό γιατρό περιλαμβάνει λεπτομερή εξέταση όλων των σωματικών, διανοητικών και ψυχικών στοιχείων του ασθενούς, ώστε να ανευρεθεί το κατάλληλο Ομοιοπαθητικό φάρμακο.

Η διεθνής Ακαδημία Κλασσικής Ομοιοπαθητικής (www.vithoulkas.com) βρίσκεται  στη Αλόνησσο, στο βόρειο  Αιγαίο. Είναι το μόνο ίδρυμα στο κόσμο που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στη διδασκαλία της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής. Διευθύνεται από τον Γιώργο Βυθούλκα ο οποίος τιμήθηκε με το Right Livelihood Award γιατί με το έργο του συνέβαλε ώστε η ομοιοπαθητική να εξελιχθεί και να αναγνωρίζεται ως επιστήμη.
Ο σκοπός της Ακαδημίας Ομοιοπαθητικής είναι η εκπαίδευση φοιτητών της ιατρικής, ιατρών, οδοντιάτρων και φαρμακοποιών ώστε να γίνουν κλασσικοί ομοιοπαθητικοί σύμφωνα με τις αρχές του γιατρού S. Hahnemann.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι φυσικές ουσίες κυρίως από φυτά. Παρασκευάζονται με φυσικό τρόπο (αραιώνονται και δονούνται) χωρίς καμία χημική επεξεργασία. Από την εποχή του S. Hahnemann μέχρι σήμερα έχουν γίνει αποδείξεις τριών χιλιάδων Ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

Σε καμία περίπτωση τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν είναι επικίνδυνα, ούτε τα συνηθίζει ο οργανισμός και ούτε έχουν παρενέργειες. Μπορούν να δοθούν άφοβα ακόμα και σε βρέφη. Είναι φάρμακα που ουσιαστικά συνεργάζονται με τον οργανισμό για να τον θεραπεύσουν. Στην Κύπρο οι πρώτες ύλες για την κατασκευή Ομοιοπαθητικών φαρμάκων εισάγονται από την Ευρώπη και υπόκεινται στον έλεγχο των φαρμακευτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με την επίσημη Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα κράτη μέλη (22/09/1992) "τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα συνταγογραφούνται και χρησιμοποιούνται σε όλα τα κράτη μέλη"

Όταν μια αρρώστια δεν θεραπεύεται βαθιά και ριζικά τότε απλά καταπιέζεται, λέει ο S. Hahnemann. Αυτό το φαινόμενο το βλέπουμε συχνά σε μικρά παιδιά και βρέφη που, καταπιέζοντας δερματικά προβλήματα, με αλοιφές και φάρμακα , παρατηρούμε να φεύγουν τα δερματικά και να εμφανίζονται βαθύτερα και πιο σοβαρά προβλήματα όπως π.χ. δύσπνοιες, βρογχίτιδες, ασθματικές καταστάσεις κ.λ.π.

Στην ιστορία του ανθρώπινου γένους βλέπουμε μια συνεχή καταπίεση των ασθενειών, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος συνεχώς να επιβαρύνεται και να εμφανίζονται ολοένα και πιο δύσκολες και αθεράπευτες ασθένειες. Η Ομοιοπαθητική θεραπεύει τις ασθένειες χωρίς να καταπιέζει και επαναφέρει σε ισορροπία τον οργανισμό.


Δρ. Σάββας Σκάλιωντας - Παθολόγος/Ομοιοπαθητικός

Από: Δρ. Σάββας ΣκάλιωνταςΤρίτη 01 Μάρ 2011

 ΦΑΚΕΛΟΣ: ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

Ο εφιάλτης των αντρών!

Μάθετε τους λόγους που προκαλούν τριχόπτωση, τις τελευταίες θεραπείες και τους μύθους γύρω από αυτή.

Τα μαλλιά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ζωή μας και στην εικόνα μας. Τα υγιεί και πλούσια μαλλιά προσθέτουν στυλ και σεξαπίλ στον άνδρα. Κάποιοι υποστηρίζουν πως οι φαλακροί είναι αυτοί που έχουν καλύτερο σεξαπίλ. Και όμως πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως οι περισσότερες γυναίκες προτιμούν τους άντρες με πλούσια χαίτη εκτός από ένα μικρό ποσοστό όπου διαλέγουν φαλακρούς.

Η τριχόπτωση σε ένα άντρα συχνά προκαλεί πέραν από αισθητικής πλευράς και προβλήματα ψυχολογικά. Μειώνει την αυτοπεποίθηση του και τον κάνει πιο ευάλωτο. Τι φταίει όμως;  Οι περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οφείλεται σε ένα συνδυασμό γενετικών και ορμονικών παραγόντων με την κληρονομικότητα να παίζει τον κύριο λόγο στην τριχόπτωση.


Οι επικρατέστερες πιθανές αιτίες για την τριχόπτωση σύμφωνα με την διεθνή επιστημονική κοινότητα είναι δύο ειδών ορμόνες:

- Η πρώτη είναι η  DHT ( Dihydro-testosterone) η οποία υπάρχει στον οργανισμό κάθε άντρα και ρυθμίζει την σεξουαλική ζωή.
- Δεύτερη είναι τα ανδρογόνα τα οποία είναι στερινοειδείς ορμόνες, οι οποίες προκαλούν και διατηρούν την αρρενοποίηση και σεξουαλική συμπεριφορά του άντρα. Επίσης, είναι υπεύθυνα για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών (αναβολική δράση), την επιτάχυνση της σωματικής ανάπτυξης, την οστεοποίηση και την διέγερση της παραγωγής των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Άλλες πιθανές αιτίες που προκαλούν τριχόπτωση:

- Παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής
- Έντονη συναισθηματική φόρτιση ή συνεχές στρες
- Υποσιτισμός και διατροφική ανεπάρκεια πρωτεϊνών ή και άλλων μετάλλων
- Παθήσεις του θυρεοειδή αδένα
- Διαβήτης και άλλες χρόνιες παθήσεις
- Φαρμακευτικές αγωγές για κατάθλιψη, αντιφλεγμονώδη κλπ


Μύθοι γύρω από την τριχόπτωση:
- Μακριά μαλλιά
- Ζελέ
- Καπέλο - κράνος
- Ακάθαρτα μαλλιά


Τύποι τριχόπτωσης:

Οι άντρες αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους σε διαφορετικά σημεία.
-Το ποιο κοινό σημείο είναι να μικρύνουν οι κορυφές στο μπροστινό μέρος της κεφαλής
-Να χάσουν μαλλιά στο κέντρο της κορυφής του κεφαλιού και προς τα πίσω (ονομάζεται vertex)
-Γενική τριχόπτωση όπου αδυνατίζουν οι τρίχες σε πολλά σημεία, χωρίς να παρουσιάζεται κάποια άλλη αλλαγή.
Αρκετές φορές γίνεται και συνδυασμός όλων των παραπάνω.


Ποιες θεραπείες υπάρχουν σήμερα:
Βασικοί τύποι θεραπείας

1. Αναστολείς DHT
Προκαλούν την μείωση της παραγωγή της αντρικής ορμόνης τεστοστερόνης και του 5-Alpha ενζύμου κρατώντας έτσι της DHT σε κανονικά επίπεδα.

2. Growth Stimulators
Προκαλούν ενεργοποίηση του θύλακα της τρίχας στο τριχωτό της κεφαλής ούτως ώστε να αρχίσει και πάλι η διαδικασία της ανάπτυξης της τρίχας.

3. Αντιφλεγμονώδη

Βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής, φαγούρας, κοκκινίλας και ξηροδερμίας του τριχωτού της κεφαλής

4. Αντί-ανδρογόνα
Σταματούν την ορμόνη DHT από το να ενωθεί με τους υποδοχείς ανδρογόνων και έτσι περιορίζουν την ζημιά που προκαλείται στους θύλακες των τριχών.

5. Μεταμόσχευση Μαλλιών
Γίνεται μεταφορά και μεταφύτευσης τριχοθυλακίων από την δότρια περιοχή σταθερής τριχοφυΐας στη λήπτρια περιοχή αραίωσης.ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΗΝ ΤΡΙΧΩΠΤΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Είναι καιρός να αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση αφού περνάτε μπροστά από τον καθρέφτη και δεν τολμάτε να κοιτάξετε τον εαυτό σας. Κάνετε ντους και βλέπετε ότι η ντουσιέρα είναι γεμάτη τρίχες σας. Με την σωστή διατροφή θα μπορέσετε να εμποδίσετε την τριχόπτωση να κρατήσετε το δέρμα υγιές και πάνω από όλα τριχωτό!

Το κύριο συστατικό της τρίχας είναι η πρωτεΐνη, για αυτό στην διατροφή σας πρέπει οπωσδήποτε να περιλάβετε την πρωτεΐνη η οποία  θα σας δώσει υγιές μαλλί. Βέβαια τρώγοντας καθημερινά στέικ  δεν πρόκειται να σας βοηθήσει, προσθέστε στη διατροφή σας ψάρι, κοτόπουλο, χαμηλό σε λιπαρά τυρί, αυγά, αμύγδαλα, φασόλια και γιαούρτι.

Ενισχύστε τον οργανισμό σας με σίδηρο το οποίο παίζει τον κυριότερο ρόλο για την αιμοσφαιρίνη σας. Όταν η αιμοσφαιρίνη σας είναι σε κανονικά επίπεδα το τριχωτό της κεφαλής σας έχει καλή κυκλοφορία του αίματος και έτσι βοηθά να μεγαλώσει η τρίχα. Προσπαθήστε να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με σίδηρο προσθέτοντας το στη διατροφή σας. Τα αποξηραμένα φρούτα, ο χυμός κεράσι, τα σκούρα πράσινα χόρτα π.χ. σπανάκι, οι φακές είναι ψηλά σε σίδηρο. Η βιταμίνη C βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, έτσι  φρούτα όπως το πορτοκάλι, φράουλες πρέπει να συμπεριληφθούν στη διατροφή σας.

Πολλοί άντρες που υποφέρουν από τριχόπτωση έχουν έλλειψη ψευδάργυρου. Ο ψευδάργυρος βοηθά στην ενδυνάμωση του ωοθυλακίου της τρίχας. Αν το ωοθυλάκιο είναι αδύνατο προκαλεί το σπάσιμο ή την πτώση της τρίχας. Αντιμετωπίστε το πρόβλημα αυτό τρώγοντας κόκκινα κρέατα, γαρίδες, καρπούς, αστακούς κ.α.

Αποφύγετε όσο είναι δυνατόν τα έτοιμα φαγητά, τα γλυκά, τα πικάντικα φαγητά. Την στιγμή που ο οργανισμός σας παλεύει να νικήσει την τριχόπτωση μην τον επιβαρύνετε με κάτι που δεν είναι υγιεινό.
 
 
 
 
Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 26 Ιαν 2011

 Λοιμώξεις του λαιμού...

Ταχεία ανακούφιση με την βοήθεια της φύσης!

Αντιμετωπίστε την φαρυγγίτιδα ή την λαρυγγίτιδα με βοτανοθεραπεία!
Από τα αρχαία χρόνια τα βότανα χρησιμοποιούνταν από τον άνθρωπο για να αντιμετωπίσει διάφορες ασθένειες που τον κατέβαλλαν Οι αναλγητικές και θεραπευτικές ικανότητες των βοτάνων θα σας αφήσουν έκπληκτους.

Διάφορες παθήσεις του λαιμού όπως λαρυγγίτιδα και φαρυγγίτιδα μπορούν να αντιμετωπιστούν με πολλά βότανα. Ο  ζαμπούκος είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός  για αυτές τις παθήσεις. Κάντε ένα καυτό τσάι ζαμπούκου και αφήστε το να κρυώσει, κάνετε επί τακτά διαστήματα γαργάρες και θα δείτε άμεσα διαφορά. Επίσης με τον ίδιο τρόπο μπορείτε με το φασκόμηλο (σπατζιά),να αντιμετωπίσετε το κρύωμα. Λόγω της αντισηπτικής δράσης που έχουν τα πιο πάνω μπορείτε με γαργάρες να αντιμετωπίσετε τυχών άφθες που υπάρχουν στο στόμα.

Τα πιο πάνω βότανα εύκολα μπορείτε να τα προμηθευτείτε αφού υπάρχουν και στα πιο μικρά μπακάλικα της γειτονιάς. Αν βρείτε δεντρομολόχα που βοηθά και στο συνάχι, ή φύλλα καρυδιάς (χλωρά ή ξερά), σπόρους βρούβας, ή και ακόμα φύλλα γερανιού πάλι μπορείτε να τα χειριστείτε με τον ίδιο τρόπο και είναι εξίσου αποτελεσματικά.

Μια άλλη "συνταγή" πιο χρονοβόρα  αλλά οφείλω να την αναφέρω είναι να μουσκέψετε για αρκετές ώρες κριθάρι, να το βράσετε καλά και το κριθαρόζουμο να το κάνετε γαργάρες.

Εξαιρετικά ωφέλιμη για τη λαρυγγίτιδα είναι η αγριμόνια. Κάνετε το τσάι, προσθέστε μία κουταλιά μέλι  αφήστε να κρυώσει και κάνετε γαργάρες, χάρη στις επουλωτικές ιδιότητες της, βοηθά εξαιρετικά την αντιμετώπιση της λαρυγγίτιδας.

 

Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 19 Ιαν 2011

 Αφροδίσια Νοσήματα

Η Σύφιλη ξανακτυπά.

Μάθετε τα συμπτώματα μίας από τις πιο διαδεδομένες μεταδοτικές ασθένειες.


Η "μάστιγα της ανθρωπότητας" είχε σχεδόν εξαλειφθεί χάρη στην αντιβίωση. Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείτε επιστροφή της, και μάλιστα με αυξημένα ποσοστά. Η σύφιλη εμφανίστηκε στην Ευρώπη από τους ναύτες του Χριστόφορου Κολόμβου όπου προκάλεσε πολλές επιδημίες. Στο Δουβλίνο και το Άμστερνταμ άρχισαν να γίνονται τεστ σύφιλης από εθελοντές κυρίως στα γκέι μπαρ. Η Σύφιλη είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, θεραπεύεται εύκολα αλλά προσοχή γιατί είναι ύπουλη και δεν εμφανίζει πάντα συμπτώματα. Τα συφιλιδικά έλκη εντοπίζονται στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό και το απευθυσμένο έντερο, στα χείλη και το στόμα. Πολλές φορές τα συμπτώματα περνούν απαρατήρητα οι κάποιοι που έχουν προσβληθεί μπορεί να μην παρουσιάσουν συμπτώματα για πολλά χρόνια. Πρώτα εμφανίζεται το συφιλιδικό έλκος μέσα σε περίπου 3 εβδομάδες από τη μόλυνση. Έχει όψη λείας σάρκας και πρήξιμο των γειτονικών λεμφαδένων και είναι ανώδυνο.
Σε περίπτωση που δε θεραπευτεί το έλκος εξαφανίζεται σιγά σιγά από μόνο του. Το μικρόβιο όμως θα παραμείνει στο σώμα και η νόσος θα γίνει χρόνια. Πλέον θα εμφανίζονται κοκκινωπά εξανθήματα στο σώμα, τα πέλματα και τις παλάμες. Συχνά μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό, πρησμένους λεμφαδένες, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, απώλεια βάρους, εστιακή απώλεια μαλλιών, μυϊκούς  πόνους και κόπωση. Αν η νόσος μείνει αθεράπευτη πάνω από τέσσερα χρόνια τότε αρχίζουν να επηρεάζονται τα εσωτερικά όργανα όπως εγκέφαλος, τα νεύρα, μάτια, καρδιά, συκώτι, οστά κ.α.
Πριν από την εμφάνιση των αντιβιοτικών η σύφιλη ήταν θανατηφόρα, σήμερα η θεραπεία της είναι εύκολη και αποτελεσματική, φτάνει να γίνει έγκαιρα διάγνωση της. Με ειδική εξέταση του αίματος (VDRL) φαίνεται αν υπάρχει η μόλυνσης. Η εξέτασης αυτή γίνεται τόσο στα κρατικά νοσηλευτήρια όσο και σε ιδιωτικά κέντρα.
Από: Συντακτική ομάδα B1Δευτέρα 15 Νοέ 2010